Het is niet moeilijk om geïnspireerd te raken door een instrument dat zo mooi en interessant is als de viool.

Of het nu gaat om de perfect op elkaar afgestemde violisten in een filharmonisch symfonieorkest of om een bijzonder stuk waarin de viool goed tot zijn recht komt (zoals Vivaldi's Lente uit De vier jaargetijden), de viool is werkelijk betoverend.

Denk je erover om viool te leren spelen? Viool leren spelen kan ontmoedigend zijn.

Dus, waar moet je rekening mee houden als beginnend violist? Zijn er tips over viool voor beginners om je op weg te helpen?

Als jij of je kind wil beginnen met muzieklessen, maar je weet niet wat je kunt verwachten, dan is Superprof er om je te helpen!

Hoe verzorg je een viool? Wat leer ik tijdens mijn vioollessen? Kun je diploma's halen voor een muziekinstrument?

Deze gids voor vioollessen beantwoordt al deze vragen en nog veel meer!

Man speelt viool
Viool wordt soms gezien als een deftig instrument | Bron: Pexels

Neem vioollessen Amsterdam

De beste leraren Viool beschikbaar
Héctor
4,9
4,9 (23 reviews)
Héctor
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Mariana
5
5 (4 reviews)
Mariana
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Zowy
5
5 (5 reviews)
Zowy
35€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Laura
5
5 (1 reviews)
Laura
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Anna
Anna
36€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Victoria
Victoria
46€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Julia
Julia
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Phaedra
5
5 (2 reviews)
Phaedra
35€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Héctor
4,9
4,9 (23 reviews)
Héctor
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Mariana
5
5 (4 reviews)
Mariana
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Zowy
5
5 (5 reviews)
Zowy
35€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Laura
5
5 (1 reviews)
Laura
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Anna
Anna
36€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Victoria
Victoria
46€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Julia
Julia
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Phaedra
5
5 (2 reviews)
Phaedra
35€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Let's go

Eerste Indrukken: Leer je Instrument Kennen

Naar een gespecialiseerde muziek- of vioolwinkel gaan om je allereerste viool te kopen kan nogal ontmoedigend zijn als je nog niet vertrouwd bent met het instrument.

Het eerste wat een nieuwe violist moet weten is dat violen er in verschillende maten zijn. Waarom? Omdat de grootte van een viool van invloed is op het vermogen van een muzikant om hem goed en comfortabel te bespelen.

Violen zijn er meestal in zes verschillende maten voor beginners, die worden aangeduid met fracties variërend van 1/16 grootte tot 4/4 grootte (of volledige grootte).

Je viool wordt aan je aangepast op basis van de lengte van je arm: met een viool van de juiste maat moet je de viool comfortabel in de palm van de linkerhand kunnen houden.

Ontdek hier de verschillende vioollessen Amsterdam.

Dus, als je eenmaal je instrument mee naar huis hebt genomen, wat moet je dan doen?

Als je je vioolkoffer openmaakt, vind je daarin je viool en je strijkstok.

Het eerste wat je moet doen is goed kijken naar de manier waarop de viool in de koffer zit. De vulling in de vioolkoffer is zo gevormd dat de instrumenten goed beschermd blijven - het is dus belangrijk dat je weet hoe je je viool na je oefensessies op de juiste manier opbergt.

Een andere tip is dat je het haar van de vioolstrijkstok niet met je handen moet aanraken! Het paardenhaar waarvan vioolstrijkstokken gemaakt zijn, is erg absorberend, dus als je het vuil maakt met je handen, beïnvloedt dat de kwaliteit van het geluid dat het voortbrengt.

Een buitenconcert
Probeer eens een duet! | Bron: Pexels

Muziekinstrumenten, en snaarinstrumenten in het bijzonder zijn kwetsbaar, dus weten hoe je zorgt voor je viool is van essentieel belang (de experts in muziekwinkels kunnen je hiermee helpen).

Je leert over het onderhoud van je viool in een vroeg stadium van je muzikale opleiding. Het eerste wat je zal worden geleerd is het vast- en losdraaien van je strijkstok voor en na het spelen op de viool.

Draai de schroef aan het uiteinde van de strijkstok aan totdat je enige weerstand voelt, maar het paardenhaar niet strak staat. Breng vervolgens hars aan op de strijkstok. Hars helpt de strijkstok om zich aan de vioolsnaren vast te grijpen en zo een geluid te produceren, in plaats van er gewoon overheen te glijden. Het is verkrijgbaar in blok- en poedervorm en is verkrijgbaar in de meeste winkels voor muziekinstrumenten.

Als je klaar bent met vioolspelen, maak je het paardenhaar los voordat je de strijkstok weer in de vioolkoffer doet.

Het is ook een goed idee om je viool af te nemen met een droge doek. Dit zal helpen voorkomen dat stof zich ophoopt, wat de prestaties van het instrument kan beïnvloeden.

Je vioolleraar zal de beste persoon zijn om je te adviseren over het leren kennen van het kleinste lid van de familie van snaarinstrumenten, of het nu gaat om het vinden van een goede schoudersteun die op je instrument past, of andere viooluitrusting die je nodig zou kunnen hebben.

Man speelt viool
Blind spelen, kan jij dat? | Bron: Pexels

Neem vioolles Zwolle

Vioollessen voor Beginners: Wat Kun je Verwachten?

Als je een complete nieuweling bent in de wereld van viool en muzieklessen, lijkt het misschien mysterieus op het eerste gezicht, maar niet gevreesd! Superprof zal je hier vertellen wat je kunt verwachten in je vioollessen.

(Ontdek hoeveel vioollessen kosten).

Dus, wat gebeurt er meestal in muzieklessen?

Elke vioolles is meestal verdeeld in drie hoofdonderdelen:

  • Warming-up
  • Oefeningen
  • Stukken

Net zoals je zou doen voor het spelen van een sport, moet je op te warmen en controleer je je snaren voor je probeert om stukken te spelen op je viool.

Opwarmen is je brein in de muziekmodus zetten en ervoor zorgen dat je in de juiste gemoedstoestand bent om te oefenen en te leren.

Voor violisten bestaat de warming-up meestal uit het snel doorlopen van toonladders en experimenteren met de strijkstok om een legato of staccato geluid te creëren, of zelfs het neerleggen van de strijkstok en het tokkelen van de snaren met je vingers, wat pizzicato wordt genoemd.

Het snel doorlopen van je viooltoonladders zal je vingers opwarmen en je geheugen opfrissen terwijl je de noten voor elke toonladder herinnert.

Als je een complete beginner bent, kan dit muzikale jargon een vreemde taal lijken - maar maak je geen zorgen! Je vioolleraar zal je snel kunnen leren wat deze woorden betekenen.

Technische oefeningen volgen meestal op de warming-up. Oefeningen zijn er om je te laten wennen aan het hanteren van je instrument en om spiergeheugen te ontwikkelen voor lastige combinaties van noten die vaak voorkomen in solo- en orkeststukken (zoals chromatische toonladders en arpeggio's).

Als je eenmaal goed bent opgewarmd en je hersenen in de juiste versnelling zijn, ben je klaar om aan je stukken te beginnen!

Je vioolleraar zal je verschillende stukken geven om aan te werken in de loop van een paar weken. Met als doel je gevoel voor ritme, muzikaliteit en uitvoeringsvaardigheden te ontwikkelen.

Als complete beginner zullen de stukken die je toegewezen krijgt in het begin maar kort zijn, maar je kunt verwachten dat je aan ongeveer drie muziekstukken tegelijk werkt. Na je eerste paar lessen krijg je bijvoorbeeld Twinkle Twinkle Little Star, Au Clair de la Lune en Ode to Joy om thuis aan te werken.

De stukken die je krijgt, moet je thuis oefenen. Regelmatig vioolspelen is essentieel als je echt vooruitgang wilt boeken.

Als je leraar vindt dat je op de goede weg bent, zal hij je voorstellen om je voor te bereiden op het afleggen van vioolexamens.

Muziek examens zijn niet verplicht voor degenen die leren voor het plezier, maar de voorbereiding hierop is een geweldige manier om ervoor te zorgen dat je jezelf dwingt om te oefenen.

Laat je niet afschrikken door het idee bij het zoeken naar vioollessen in de buurt als je geen muziek examens wilt doen. Onthoud: ze zijn niet verplicht en ze zijn niet zo eng als je denkt!

Op Vioolles
Samen spelen verrijkt je kennis | Bron: Pexels

Volg je vioolles online met een privéleraar!

Wat Leer je op Vioolles voor Beginners?

Voordat je een vioolvirtuoos wordt die elke solo van Vivaldi of Paganini zonder problemen kan spelen, moet je de basis van het vioolspelen onder de knie hebben.

Vioolspelen is veel meer dan een goede klank produceren en in staat zijn om je toonladders ongelooflijk snel te spelen.

Ongeacht je doelstellingen als het gaat om het spelen van de viool, als je ergens wil komen in je muzikale carrière, moet je de basis kennen.

Door het nemen van vioollessen zul je worden geïntroduceerd en ondergedompeld in de wereld van de muziek vanaf de eerste dag.

Het eerste wat je leert is waarschijnlijk te leren hoe je de viool en de hals goed vast te houden.

Je vioolleraar zal je de juiste positie voor het vasthouden van de strijkstok laten zien, evenals waar je je hand op de hals van de viool moet plaatsen om de juiste snaar te kunnen bereiken.

Het aanleren van goede gewoontes in een vroeg stadium van je studie zal je helpen problemen te vermijden met je houding, intonatie, vingerzetting, vibrato en plaatsing later in je ontwikkeling.

Een van de belangrijkste dingen die je zult leren in je muzieklessen is hoe muziek te lezen.

Hoewel je misschien nog niet weet hoe je muziek moet lezen, weet je waarschijnlijk wel hoe het eruitziet - en leren wat de punten en lijnen betekenen, zal je helpen om er wijs uit te worden!

De muzieknotatie op vioolbladmuziek ziet er in het begin misschien ingewikkeld uit, maar je vioolleraar zal je helpen om het noot voor noot te leren spelen.

Naast de noten op de notenbalk, zul je ook in staat moeten zijn om muzikale aanwijzingen in stukken te begrijpen, die de vorm aannemen van symbolen en woorden.

Zoek nu naar vioolleraar Amsterdam.

Het zal je misschien verbazen dat de gesproken aanwijzingen meestal in het Italiaans zijn. Dit betekent dat je een paar woorden Italiaans zult moeten leren, zoals crescendo en andante te begrijpen om volledig te kunnen begrijpen hoe je moet de muziek uit te voeren.

Als je besluit viool te willen leren, zul je merken dat het een uitdaging is, maar het is ongelooflijk de moeite waard. Dus, ongeacht je leeftijd, ervaring en zelfvertrouwen, als je ervan droomt om viool te leren spelen, wat houdt je dan nog tegen?

>

Het platform dat privé leraren en leerlingen met elkaar verbindt

1e les gratis

Vond je dit artikel leuk? Laat een beoordeling achter!

5,00 (1 beoordeling(en))
Laden...

Boris

Schrijver, vertaler en journalist, woonachtig in Chili. Houdt van reizen, nieuwe culturen ontdekken en wetenschap. Werkzaam voor Superprof sinds 2017.