Voor complete nieuwelingen in de wondere wereld van muzieklessen, kan precies weten welke apparatuur nodig is voor het leren hoe viool te spelen lastig zijn.

Als je op het punt staat om te beginnen met het leren van de viool, zijn er vele andere items die je nodig hebt, afgezien van het instrument zelf!

Een geschikte viool kopen is belangrijk, maar je zult ook moeten leren hoe je er goed voor moet zorgen.

Je moet ook denken aan het oefenen van de viool tussen je lessen door. Oefenen kan onnodig moeilijk worden gemaakt als je niet investeert in goede apparatuur zoals een goede muziekstandaard en een metronoom - en goed uitgerust zijn zal je tijd en energie besparen, zodat je meer uit je oefening kunt halen.

Het leren van een muziekinstrument gaat niet alleen over het leren hoe muziek te lezen en een aangenaam geluid te maken, het gaat over het leren je muzikale energie kanaliseren via je instrument, en om dit te bereiken, moet je comfortabel zijn - en er is apparatuur die je hiermee kan helpen!

Dus, als je een aspirant-muzikant bent, hier is Superprof's gids met alles wat je nodig hebt voordat je viool leert spelen.

Een concert met een violist
Piano en viool gaan goed samen! | Bron: Pexels

Volg viool les Amsterdam

De beste leraren Viool beschikbaar
Héctor
4,9
4,9 (23 reviews)
Héctor
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Mariana
5
5 (4 reviews)
Mariana
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Zowy
5
5 (5 reviews)
Zowy
35€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Laura
5
5 (1 reviews)
Laura
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Anna
Anna
36€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Victoria
Victoria
46€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Julia
Julia
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Phaedra
5
5 (2 reviews)
Phaedra
35€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Héctor
4,9
4,9 (23 reviews)
Héctor
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Mariana
5
5 (4 reviews)
Mariana
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Zowy
5
5 (5 reviews)
Zowy
35€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Laura
5
5 (1 reviews)
Laura
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Anna
Anna
36€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Victoria
Victoria
46€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Julia
Julia
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Phaedra
5
5 (2 reviews)
Phaedra
35€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Let's go

De Grondbeginselen van het Leren Vioolspelen

Het spreekt vanzelf dat als je viool wilt leren spelen, je een goede viool nodig hebt en een strijkstok die daarbij hoort.

Of je je viool wilt huren of kopen is helemaal aan jou.

Violen kunnen worden gehuurd of gekocht bij gespecialiseerde muziekwinkels die muzikale experts in dienst hebben om klanten te adviseren over de pasvorm en geschiktheid van instrumenten.

Dit is vooral belangrijk als het gaat om snaarinstrumenten zoals violen, die komen in een reeks van maten voor de verschillende soorten bespelers.

Het huren of kopen van een viool met de juiste maat is essentieel, omdat het van invloed is op het vermogen van een speler om het instrument goed en comfortabel te bespelen.

Tijdens je bezoek aan de muziekwinkel, krijg je violen van verschillende grootte te zien. Je weet dat je een viool van een geschikte grootte vasthoudt als je je comfortabel voelt terwijl de viool op je sleutelbeen rust.

Het is zeer waarschijnlijk dat je tijdens je bezoek zult leren hoe ke de strijkstok van de viool moet vasthouden. De experts in de winkel kunnen je laten zien hoe je het paardenhaar van je strijkstok moet spannen en losmaken, en hoe je hars aanbrengt.

Hars is een ander fundamenteel stuk gereedschap dat je in je vioolkoffer moet hebben.

Hars wordt gemaakt van gehard boomsap en wordt langs de strijkstok gewreven om wrijving te creëren tussen het paardenhaar en de snaren van de viool - zonder hars zou de strijkstok gewoon over de snaren glijden zonder enig geluid te produceren.

De allereerste dingen die je als nieuwe violist dus moet aanschaffen, zijn een viool van de juiste maat (die met een strijkstok wordt geleverd) en hars.

Vrouw speelt viool
Viool is een belangrijk instrument voor klassieke muziek | Bron: Pexels

Comfortabel Blijven Tijdens Vioollessen

Het bespelen van een muziekinstrument kan na een tijdje ongemakkelijk worden, vooral voor beginnende violisten.

Een viool correct vasthouden tijdens het spelen kan vermoeiend zijn voor spelers, omdat ze hun kracht moeten gebruiken om zowel hun instrument te ondersteunen als een goede houding aan te nemen.

Gelukkig zijn er hulpmiddelen om het vioolspelen comfortabeler te maken.

Het eerste ergonomische vioolinstrument dat je tegenkomt is de schoudersteun.

Schoudersteunen worden aan de onderkant van de viool bevestigd en ondersteunen het instrument in de juiste positie op het sleutelbeen van de speler, waardoor spierspanning in de nek of schouder wordt voorkomen.

Schoudersteunen zijn vooral aan te bevelen voor beginnende violisten, omdat ze de juiste positie van het instrument bevorderen.

Top tip: als je twijfelt over het kiezen van een schoudersteun of je bent aan het sparen voor een schoudersteun, dan kun je in de tussentijd altijd een spons gebruiken! Bevestig de spons met een elastiekje aan de viool en je hebt je eigen geïmproviseerde schoudersteun.

Een ander nuttig stuk gereedschap om je viooloefeningen comfortabeler te maken is een stoel.

Hoewel het wordt aanbevolen dat violisten staan terwijl ze hun instrument oefenen, kan het comfortabeler zijn om te zitten als je voor langere tijd oefent.

Je kunt elke stevige, harde, armloze stoel gebruiken die geschikt is voor het bespelen van de viool. Je stoel moet ook de juiste hoogte hebben, zodat je ook zittend een goede houding kunt aannemen.

Een Orkest
Kijk eens of er een ensemble is waar je je kan aansluiten | Bron: Pexels

Vioolles volwassenen - ga aan de slag met lessen voor volwassenen!

Nuttige Uitrusting voor het Oefenen met Je Viool

Er zijn nog veel meer nuttige dingen voor violisten om te gebruiken tijdens oefensessies.

Hier zijn de meest gebruikte items:

Vioolstemmer app

De snaren van de viool moeten gestemd zijn voordat je begint met oefenen. Vioolsnaren worden gestemd door aan de fijnstemmers te draaien die zich aan het staartstuk van de viool bevinden. Maar om je viool goed te stemmen, heb je iets nodig dat je als maatstaf kunt gebruiken.

Begin met het nemen van vioollessen online om je vaardigheden te verbeteren.

Er is een ruime keuze aan viool-stem-apps die gratis kunnen worden gedownload op iOS- en Android-toestellen. Deze apps zijn nuttig, omdat ze luisteren naar de noot die wordt gespeeld en de speler vertellen of de noot scherp of vlak is.

Muziekstandaard

Muziekstandaards worden gebruikt om muziek vast te houden terwijl je speelt.

Het op ooghoogte houden van je muziek is essentieel voor het handhaven van de juiste houding tijdens je viooloefeningen.

Inklapbare muziekstandaards zijn de meest voorkomende, omdat ze kunnen worden opgevouwen en meegenomen naar vioollessen of repetities.

Metronoom

Metronomen worden gebruikt om het tempo van een muziekstuk in te stellen. Ze kunnen worden gedownload op een mobiel apparaat of ze kunnen worden gekocht in muziekwinkels.

Het gebruik van een metronoom helpt spelers niet alleen om een stuk in het juiste tempo te beginnen, maar het helpt hen ook om gedurende het hele stuk een gelijkmatig tempo aan te houden.

Toonladder- en arpeggioboeken

Als je je voorbereidt op viool-examens, moet je een aantal toonladders en arpeggio's kennen.

Een boek kopen dat al deze toonladders en arpeggio's bevat is een briljant hulpmiddel dat kan worden gebruikt om viooltoonladders te leren en te herkennen, maar het biedt ook goed opwarmingsmateriaal.

Het leren en spelen van elke majeur toonladder en de harmonische en melodische mineur toonladders zijn goede oefeningen voor het verbeteren van je algemene vioolspeltechniek terwijl je werkt aan je muzikale gehoortraining, vingerzetting, pizzicato (of tokkelen), intonatie en strijken.

Deze boeken kunnen per niveau gekocht worden of als een enkel boek dat elke toonladder bevat.

Muziek

Als je een muziekinstrument leert bespelen, heb je een aantal stukken nodig om te oefenen.

In het algemeen zal je vioolleraar of mentor geschikte stukken voorschrijven aan leerlingen op basis van hun vermogen en persoonlijke muzikale aspiraties, maar de aanschaf van de aanbevolen boeken is de verantwoordelijkheid van de leerling.

Naast examenmateriaal kun je ook andere vioolmuziek kopen die je misschien leuk vindt om te spelen. Muziekwinkels hebben muziek voor violisten van alle niveaus, die vaak wordt uitgegeven op basis van genre of stijl. Zo kun je bijvoorbeeld collecties vinden van filmhits of zelfs specifieke franchises zoals Disney - en ze komen bijna altijd met een cd-begeleiding, zodat je kunt uitvinden hoe het voelt om in een orkest te spelen!

Als je op zoek bent om je repertoire uit te breiden, kun je altijd vioolbladmuziek downloaden om af te drukken van het internet. Dus, als je klaar bent met het perfectioneren van je vertolking van Twinkle Twinkle Little Star, en je wilt verder te gaan met je vioolstukken, zijn er nog veel meer stukken beschikbaar!

Door dit te doen bespaar je tijd en geld, en alle oefening is goede oefening!

Potlood

Als je een beginnende violist bent, zal het belang van het potlood je misschien verbazen.

Of het nu gebruikt wordt bij privé oefensessies of bij orkest repetities, een potlood in je vioolkoffer is een MUST voor elke muzikant.

Daar zijn drie belangrijke redenen voor:

  • Je kunt het gebruiken om je muziek te markeren en dingen te markeren die je moet onthouden terwijl je speelt, zoals accenten en dynamische markeringen.
  • In orkesten en repetities zal de dirigent vaak de spelers opdragen bepaalde kenmerken in hun partijen te markeren. Dit zorgt ervoor dat het ensemble samenhangend klinkt en de visie van de dirigent op het stuk realiseert.
  • Potloodmarkeringen op bladmuziek kunnen worden uitgewist, in tegenstelling tot inkt. Het gebruik van pen op muziek is een grote no-no voor musici, vooral tijdens groepsrepetities.

Naarmate je gevoel voor musiceren groeit, groeit ook je waardering voor het eenvoudige grafietpotlood.

Viool Oefen Demper

Hoe aangenaam het geluid van een viool ook is, voor mensen die met violisten samenwonen, kan het na een tijdje irritant worden.

Gelukkig kan het gebruik van een oefen demper hierbij helpen!

Oefendempers passen op de brug van de viool en maken het instrument stiller door de trillingen van de snaren te dempen, zodat spelers kunnen oefenen zonder iemand te storen.

Man speelt viool
Welk niveau wil jij naartoe? | Bron: Pexels

Neem viool les Den Haag

Zorg voor je Viool

Een goede verzorging en onderhoud van je muziekinstrument zijn van vitaal belang om ervoor te zorgen dat het optimaal klinkt en geen gevaar loopt stuk te gaan.

De meest regelmatige verzorging is het wegvegen van overtollig hars van de snaren en het lichaam van de viool na elke oefensessie of repetitie. Gebruik hiervoor een droge doek.

Het stof van je viool afvegen is een eenvoudige en gemakkelijke manier om te voorkomen dat er zich hars ophoopt dat de kwaliteit van de klank van de viool kan beïnvloeden.

Het wordt ook aanbevolen dat leerlingen de snaren van hun viool elk jaar vervangen.

Vioolsnaren kunnen in muziekwinkels worden gekocht, maar als je niet zeker genoeg bent om dit zelf te doen, kunnen je snaren tegen een kleine vergoeding in een muziekwinkel worden vervangen.

Het vervangen van de snaren van je viool zorgt ervoor dat je instrument een heldere en warme klank behoudt.

Het beste wat je voor je instrument kunt doen, is het een onderhoudsbeurt geven.

Het onderhoud van instrumenten is vergelijkbaar met het onderhoud van auto's, waarbij alle onderdelen grondig worden gecontroleerd en gerepareerd om ervoor te zorgen dat het instrument zijn potentieel waarmaakt.

Vioolonderhoud vindt vaak plaats in gespecialiseerde muziekwinkels voor snaarinstrumenten, maar instrumenten kunnen ook via muziekwinkels naar deskundigen worden gestuurd als ze niet over de nodige expertise beschikken om met instrumenten om te gaan.

Goed voor je instrument zorgen is een ongelooflijk belangrijk onderdeel van een verantwoordelijke muzikant zijn, en als je goed voor je viool zorgt, word je beloond met een warme en bevredigende klank.

Hoewel alles natuurlijk zijn kosten heeft, kan het gebruik van apps in plaats van het kopen van een metronoom of instrumentstemmer, of het online zoeken naar gratis bladmuziek, je helpen geld te besparen - net zoals er manieren zijn om ook op je vioollessen te besparen.

Laat Superprof je nu helpen de beste vioollessen te vinden...

>

Het platform dat privé leraren en leerlingen met elkaar verbindt

1e les gratis

Vond je dit artikel leuk? Laat een beoordeling achter!

5,00 (1 beoordeling(en))
Laden...

Boris

Schrijver, vertaler en journalist, woonachtig in Chili. Houdt van reizen, nieuwe culturen ontdekken en wetenschap. Werkzaam voor Superprof sinds 2017.