Door de geschiedenis heen zijn er veel mensen geweest die hebben gevochten tegen de starre regels van de maatschappij en helden zijn geworden. Ze hebben ernaar gestreefd om te inspireren en hun levenswerk is nog steeds erg belangrijk, zelfs jaren na hun dood.

Zonder degenen die durven en vechten voor verandering, zou een land of beschaving hetzelfde blijven zonder enige vooruitgang.

Nederland, wat ‘Lage Landen’ betekent, is niet anders. Door de geschiedenis heen hebben Nederlanders gevochten voor belangrijke doelen en zijn pioniers geworden op het gebied van sociale en economische veranderingen. Bekend als een zeer tolerante samenleving, heeft dit geleid tot belangrijke Nederlandse mensen die door de historie heen hun stempel hebben gedrukt op onze maatschappij.

Superprof is hier om lezers te informeren over de belangrijke mensen die Nederland en in sommige gevallen de wereld vorm hebben gegeven met hun beleid, kunst, geschriften, uitstekende fysieke talenten en sociale doelen.

De beste leraren Nederlands (NT2) beschikbaar
Jordan
5
5 (32 reviews)
Jordan
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Karen
4,9
4,9 (14 reviews)
Karen
38€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Esly
4,8
4,8 (12 reviews)
Esly
19€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Linda
5
5 (15 reviews)
Linda
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Tamara
5
5 (12 reviews)
Tamara
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Piet
5
5 (15 reviews)
Piet
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Hatice
5
5 (8 reviews)
Hatice
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Peter
5
5 (9 reviews)
Peter
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Jordan
5
5 (32 reviews)
Jordan
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Karen
4,9
4,9 (14 reviews)
Karen
38€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Esly
4,8
4,8 (12 reviews)
Esly
19€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Linda
5
5 (15 reviews)
Linda
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Tamara
5
5 (12 reviews)
Tamara
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Piet
5
5 (15 reviews)
Piet
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Hatice
5
5 (8 reviews)
Hatice
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Peter
5
5 (9 reviews)
Peter
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Let's go

Belangrijke Kunstenaars uit de Geschiedenis van Nederland

De term kunstenaar verwijst niet alleen naar degenen die een schilderstalent hebben maar ook naar personen die op een andere manier kunst hebben voortgebracht, zoals een beeldhouwer, romanschrijver, dichter, muzikant, zanger, filmmaker, toneelspeler of acteur.

Er zijn verschillende belangrijke Nederlanders geweest, die nog steeds bekend staan om hun artistieke capaciteiten. Of ze hun invloed nu eeuwen geleden hebben nagelaten of dit in de huidige tijd doen, ze worden herinnerd voor hun belangrijke bijdrage aan de samenleving.

Van Gogh kreeg pas na zijn dood de erkenning die hij verdiende
´De Sterrennacht´ is een van de beroemdste schilderijen van Vincent van Gogh ǀ Pixabay -Prawny

Volg je cursus Nederlands met een N2T leraar!

Vincent van Gogh

Van Gogh is waarschijnlijk een van 's werelds meest bekende 20e-eeuwse Nederlandse schilders.Hij beïnvloedde de post-impressionistische stijl van de moderne Nederlandse kunst en ook kunstschilders die vandaag de dag werken. In zijn schilderijen gebruikte hij opvallende kleuren en levendige vormen in zijn landschapsschilderijen en portretten.

Van Gogh werd geboren in Zundert op 30 maart 1853. Hij schilderde een aantal van de meest bekende schilderijen die die nog steeds wereldberoemd zijn, zoals De Sterrennacht, Caféterras bij nacht, Op de drempel van de eeuwigheid, Zonnebloemen, Irissen en het Portret van Dr. Gauchet.

Hoewel hij meesterwerken heeft geschilderd die nu miljoenen opbrengen, was Vincent Van Gogh tijdens zijn korte levensduur van 37 jaar totaal niet succesvol. Voor velen was jij bekend als een ‘gekke’ kunstenaar of schilder die agressief vocht met vrienden, zoals Gauguin en die zijn eigen oor afsneed.

Van Gogh bracht zijn laatste paar jaren door in Frankrijk, waar hij zelfmoord pleegde. Zijn erkenning in de kunstwereld kwam voor hem te laat.

Eddie Van Halen

De gitarist Eddie Van Halen (1955-2020) was een van de bekendste Nederlandse musici van de 20ste en 21ste eeuw. Hij werd door Rolling Stone (Amerikaans tijdschrift) gerangschikt als een van de grootste gitaristen aller tijden en door Guitar World (Amerikaans tijdschrift voor gitaristen) als de grootste nummer één aller tijden.

Van Halen verhuisde naar de Verenigde Staten toen hij nog maar zes jaar oud was en had altijd een grote interesse in muziek. In 1972 vormde Van Halen een band genaamd Genesis.

De band bereikte mega succes in 1977 toen ze werden ontdekt door platenproducer Ted Templeman. Ze brachten hun eerste album uit in 1978 en werden geprezen als een van de grootste rock bands aller tijden.

Eddie Van Halen heeft de stijl van veel gitaristen beïnvloed.

Anne Frank

Hoewel Anne Frank in Frankfurt werd geboren, bracht ze het grootste gedeelte van haar leven door in en rond Amsterdam.

Toen ze zich twee jaar lang in Amsterdam voor de Nazi's verstopte vanwege het feit dat ze joods was, schreef ze op de leeftijd tussen 13 tot 15 jaar een dagboek met haar wensen, ervaringen en angsten. Haar geschriften, bekend als 'Het Dagboek van Anne Frank' (The Diary of a Young Girl), zijn oorspronkelijk in de Nederlandse taal geschreven, maar zijn in veel andere talen gepubliceerd. Het staat bekend als een van 's werelds meest erkende boeken.

Het Anne Frank Huis, ook wel bekend als 'Het Achterhuis' waar de Franks zich twee jaar verborgen hielden, bevindt zich aan een kanaal in Amsterdam en is nu een van Nederlands meest bezochte musea.

Klik hier voor een cursus Nederlands

Belangrijke Politieke Figuren in de Nederlandse Geschiedenis

Nederland is een liberaal land geworden met veel sociale tolerantie vanwege het feit dat veel politieke leiders en activisten hard hebben gewerkt om hun doelen te promoten. De Nederlandse samenleving is een van de meest kosmopolitische ter wereld en veel immigranten voelen zich welkom en geaccepteerd.

Als gevolg van verschillende intelligente politieke beslissingen is Nederland een van 's werelds meest welvarende landen. Het wordt geprezen vanwege zijn persvrijheid, economische vrijheid, hoge kwaliteit van leven, gerenommeerde gezondheidszorg, onderwijs en infrastructuur.

Er zijn veel Nederlandse mannen en vrouwen die bekend staan ​​om hun politieke beslissingen die velen hebben geholpen.

Onder De Witt kreeg Nederland een leidende rol in Europa
Johan de Witt was een belangrijk politicus in het zeventiende-eeuwse Nederland ǀ Visualhunt - Paul-fotografie-Netherlands

Johan de Witt

Johan de Witt, geboren op 24 september 1625 in Dordrecht, was een belangrijke politicus in de 17e eeuw en is algemeen bekend in de Nederlandse geschiedenis. Hij was de hoofdpensionaris van 1653 tot 1672, de belangrijkste ambtenaar in de tijd van de Verenigde Provinciën.

Gedurende zijn politieke carrière wilde De Witt de economie intensiveren door handel en scheepvaart in de Verenigde Provinciën aan te moedigen. De bloeiende zeehandel die plaatsvond onder zijn controle maakte de Verenigde Provinciën tot een leidende Europese macht tijdens de Nederlandse Gouden Eeuw.

Johan de Witt wordt vandaag de dag nog steeds gezien als een krachtig symbool van gereguleerde macht van de regering, internationalisme en tolerantie voor diversiteit. Dit zijn allemaal waarden die door de Nederlanders ongelooflijk hoog worden gehouden.

Abraham Kuyper

Kuyper was premier van 1901 tot 1905. Hij creëerde zijn eigen politieke partij bekend als de Anti-Revolutionaire Partij (ARP) en domineerde die van 1879 tot zijn dood in 1920.

Bekend als voorstander van verzuiling in het openbare leven konden protestanten, katholieken en andere groepen hun eigen scholen, universiteiten en organisaties oprichten.

Tijdens zijn tijd als premier, werkte hij hard om de arbeidsomstandigheden voor werknemers in alle sectoren te verbeteren. Zijn politieke ideeën beschouwden iedereen als gelijkwaardig; de armen zijn niet beter dan de rijken en de rijken zijn niet meer superieur dan mensen die in armoede leven.

Zijn politieke idealen domineren de Nederlandse politiek tot op de dag van vandaag en creëren een alliantie en begrip tussen katholieke en protestantse groepen.

Ruud Lubbers

Ruud Lubbers was de langst zittende premier in de Nederlandse geschiedenis. Hij was van 1982 tot 1994 in functie en heeft een indrukwekkende erfenis nagelaten.

Ruud Lubbers wordt nog door velen als beste premier gezien
Ruud Lubbers was tot op heden de langst zittende premier van Nederland ǀ Wikipedia.org

Tijdens zijn premierschap hielp hij mee aan de wederopbouw van de Nederlandse economie na de recessie in de jaren tachtig. Gedurende deze periode hervormde hij de sociale zekerheid en verminderde hij het tekort.

Hij stond bekend om zijn grote probleemoplossende vaardigheden en uitgebreide kennis van politieke aangelegenheden. Lubbers geloofde dat de enorme omvang van de Nederlandse regering een negatieve invloed had op de economie. Hij was beroemd om zijn uitspraak: ‘Meer markt, minder overheid’. Hij moedigde industrieën aan om meer banen voor burgers te creëren.

Volg je cursus Nederlands!

Belangrijke Schrijvers in de Nederlandse Geschiedenis

Multatuli

Edouard Douwes Dekker (1820-1887) werkte onder het pseudoniem Multatuli. Zijn meest bekende boek in de Max Havelaar of De koffie-veilingen der Nederlandsche Handel-Maatschappij. In dit boek bekritiseerde hij, op basis van zijn eigen ervaringen, de behandeling van de plaatselijke bevolking in Nederlands-Indië door Nederlandse en Nederlands-Indische bestuurders. Na zijn aankomst in Batavia eind 1855 werd Douwes Dekker benoemd tot assistent-resident van Lebak op Java. Daar werd hij geconfronteerd met ernstig machtsmisbruik door de plaatselijke Indische hoofden ten aanzien van de bevolking. Zijn aanklacht daartegen wilden men niet horen. Hij keerde naar Nederland terug waar hij in 1859 de Max Havelaar schreef.

Het boek is van historisch belang gebleken en is nog steeds actueel gezien uitbuiting van bepaalde bevolkingsgroepen nog steeds voorkomt.

Eduard Douwes Dekker schreef onder de pseudoniem Multatuli
Het boek van Multatuli tegen de onderdrukking van de Javanen | Wikipedia.org

Louis Couperus

Louis Couperus (1863-1923) heeft enorm veel geschreven in verschillende literaire genres. Reeds tijdens zijn leven kreeg Couperus niet alleen in Nederland, maar ook daarbuiten een zekere reputatie. Zijn werk werd veelvuldig vertaald.

Tegen het einde van zijn leven was Couperus dan wel een beroemd schrijver, maar zijn boeken verkochten slecht. De waardering voor zijn werk begon al tijdens zijn leven terug te lopen. Na zijn dood leek Couperus enige tijd te zijn vergeten. Bij zijn honderdste verjaardag in 1963 was er echter een reële opleving. Met name voor zijn romans was er steeds weer opnieuw belangstelling.

Tussen 1987 en 1996 verscheen er een uitgave van de Volledige Werken Louis Couperus in vijftig delen.

Voor de Nederlandse geschiedenis is hij van enorm belang omdat hij bijvoorbeeld de bekrompenheid van een bevoorrechte familie onder de loep nam in De Boeken de Kleine Zielen en het noodlot (dat altijd een grote rol speelt in zijn boeken) in Eline Vere en De stille kracht. De bewondering voor Couperus gaat verder dan zijn werk, maar ook naar de persoon zelf... een fat, een dandy? Een aantal van zijn boeken is verfilmd of er zijn tv-series van gemaakt en worden nog steeds uitgevoerd op het toneel.

Harry Mulisch

Harry Mulisch (1927-2010) is een van de belangrijkste Nederlandse schrijvers van na de Tweede Wereldoorlog. Mulisch won een groot aantal literaire prijzen, waaronder de Prijs der Nederlandse Letteren en de P.C. Hooft-prijs, beide voor zijn gehele oeuvre. De ontdekking van de hemel werd in 2007 uitgeroepen tot het beste Nederlandstalige boek aller tijden. De Tweede Wereldoorlog had een sterke invloed op hem en zijn schrijverschap. In boeken als Het Stenen Bruidsbed, De Aanslag, Twee Vrouwen, De Procedure en Siegfried speelt deze periode een rol.

Mulisch zal in de geschiedenis van groot belang blijven. Voor veel nieuwe schrijvers is hij nog altijd een groot voorbeeld.

Volg je cursus Nederlands met een privéleraar!

Belangrijke Sportfiguren in de Nederlandse Geschiedenis

Nederlandse burgers zijn extreem gezond en actief. Naar verluidt neemt meer dan twee derde van de bevolking ouder dan vijftien jaar wekelijks deel aan een of andere vorm van sport of lichamelijke activiteit.

Voetbal is de meest gespeelde sport in Nederland gevolgd door volleybal en veldhockey.

Het Nederlands voetbalelftal heeft altijd redelijk goed gespeeld op internationaal niveau tijdens de FIFA Wereldbekerfinale in 1974, 1978 en 2010, waar ze het laatst door Spanje werden verslagen. Er zijn veel getalenteerde voetballers die internationale bekendheid hebben verworven.

Johan Cruyff

Johan Cruyff werd algemeen beschouwd als een van de beste voetballers die ooit speelde en Nederland naar de FIFA Wereldbekerfinale van 1974 leidde. Tijdens dat toernooi kreeg hij de Gouden Bal voor de beste speler.

Nadat hij gestopt was met voetballen, werd hij manager voor de teams van Ajax en Barcelona. Zijn invloed heeft een blijvend stempel gedrukt op beide voetbalclubs.

In 1999 werd Cruyff door de Internationale Federatie voor Voetbalgeschiedenis en -statistieken verkozen tot Europese speler van de eeuw.

Cruyff staat ook algemeen bekend als een van de pioniers van 'Totaal Voetbal', waar het publiek in het begin van de jaren 70 sprakeloos van was.

De naam Johan Cruyff is ook een begrip buiten Nederland
Johan Cruyff is een van de beste voetballers aller tijden ǀ Pixabay - makenbach

Ruud Gullit

Een aanvallende middenvelder geboren in 1962, was Ruud Gullit te zien op de FIFA's 2004 lijst van de Top 125 Grootste Levende Voetballers. Gullit was in 1988 de aanvoerder van de Nederlandse nationale ploeg bij de UEFA Euro toen ze het toernooi wonnen.

Hij speelde voor belangrijke teams zoals Chelsea, Milaan en HFC Haarlem. Gullit, bekend om zijn rastakapsel en snor, won in 1987 de Ballon d'Or en werd in 1987 en 1989 uitgeroepen tot Wereldvoetballer van het jaar.

Hij is gestopt met spelen en is nu de assistent-manager van het nationale voetbalteam van Nederland. Een functie die hij sinds 2017 bezet.

Marianne Vos

Terwijl Nederland vooral bekend staat om getalenteerde voetbalspelers, zijn er andere extreem volleerde atleten in andere sporten. Marianne Vos is bijvoorbeeld een Nederlandse fietser die algemeen wordt beschouwd als een van de beste wielrenners van haar generatie.

Ze is een wegfiets-, mountainbike-racer en baanwielrenner. Ze heeft vele wereldkampioenschappen en Olympische medailles gewonnen. Met name de gouden medaille in de puntenrace op de Olympische Zomerspelen 2008 in Beijing en de gouden medaille in de wegwedstrijd op de Olympische Zomerspelen 2012 in Londen.

Er zijn veel belangrijke mensen in de Nederlandse geschiedenis die Nederland op het wereldtoneel bekend hebben gemaakt. Of ze nu politici, artiesten of atleten waren of zijn, ze hebben allemaal hun steentje bijgedragen om het verschil te maken voor hun land of om hun eigen vijftien minuten roem te beleven!

>

Het platform dat privé leraren en leerlingen met elkaar verbindt

1e les gratis

Vond je dit artikel leuk? Laat een beoordeling achter!

4,00 (10 beoordeling(en))
Laden...

Marianne

Ik vind dat iedereen overal op de wereld recht heeft op onderwijs. Onderwijs geeft je een betere toekomst. Ik heb de mogelijkheid om mijn kennis te delen, zodat ik mensen van arm tot rijk, van jong tot oud misschien een helpende hand kan bieden om hun doel te bereiken. Dat is mijn ambitie!