Hoewel het voor de hand ligt, denken we dat het de moeite waard is om te benadrukken dat er geen ideale leeftijd is om piano te leren spelen! Sommige zeer begaafde pianisten begonnen te spelen als volwassenen, zelfs pas tijdens hun pensioen! Anderen leerden als kind de basis van het piano spelen. We verklappen een klein geheimpje: of je nu op 5 of 50 jarige leeftijd met pianospelen begint, de sleutel tot succes is motivatie.

De beste leraren Piano beschikbaar
Adrián
4,9
4,9 (17 reviews)
Adrián
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Bryan
5
5 (10 reviews)
Bryan
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Paulus
5
5 (22 reviews)
Paulus
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Hidde
5
5 (4 reviews)
Hidde
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Lotus
5
5 (7 reviews)
Lotus
55€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Evelina
5
5 (6 reviews)
Evelina
45€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Catarina
5
5 (8 reviews)
Catarina
50€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Arwin
5
5 (7 reviews)
Arwin
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Adrián
4,9
4,9 (17 reviews)
Adrián
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Bryan
5
5 (10 reviews)
Bryan
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Paulus
5
5 (22 reviews)
Paulus
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Hidde
5
5 (4 reviews)
Hidde
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Lotus
5
5 (7 reviews)
Lotus
55€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Evelina
5
5 (6 reviews)
Evelina
45€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Catarina
5
5 (8 reviews)
Catarina
50€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Arwin
5
5 (7 reviews)
Arwin
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Let's go

Hoe Laat je Kinderen Beginnen Met het Nemen Van Pianoles

Is er een minimumleeftijd om te beginnen met pianospelen? Er is geen officieel antwoord op deze vraag. Sommige kinderen beginnen met pianospelen vanaf 3 of 4 jaar. We weten dat de meeste grote muziek componisten al heel jong begonnen met pianospelen.

Maar er wordt gezegd dat het leren spelen op een piano voor de leeftijd van 3 en een half jaar niet de moeite waard is. Op deze leeftijd is het kind nog te jong voor de complexe opleiding.

De pianolessen die aan zeer jonge kinderen worden gegeven zijn anders dan de les die aan adolescenten of volwassenen wordt gegeven. Op jonge leeftijd is meer het doel om het kind de basis bij te brengen, de wereld van de muziek te laten ontdekken en hem of haar kennis te laten maken met ritmes en melodieën. De belangrijkste boodschap van deze lessen is dat pianoles leuk is. Het leren spelen van piano voor de allerkleinsten moet in de eerste plaats gezien worden als een leuke “beginners activiteit”.

Je kind zal het niet gaan waarderen als je hem of haar gaat dwingen. Kinderen zullen zich er tegen verzetten en weigeren om verder te gaan met de pianoles. Een kind dwingen om piano te spelen als hij of zij er geen behoefte aan heeft is zeker niet de beste manier om vooruitgang te stimuleren!

Als kinderen geen plezier hebben in het spelen van piano en het als een vervelende taak beschouwen, zullen ze niet de motivatie of de behoefte hebben om eraan te gaan werken. Een kind “werkt”, zoals alle individuen, gedreven door motivatie. Zonder motivatie is vooruitgang onmogelijk, en voor een kind betekent dit in de basis het hebben van plezier.

Een jong kind die op de piano aan het spelen is.
Je kunt nooit te vroeg beginnen met het leren spelen van piano. | Bron: Pixabay.

Meng je in de discussie: hoe wordt de ontwikkeling van een kind beïnvloed door pianolessen?

Maar, in tegenstelling tot wat we denken te weten over opleiden in het algemeen, kan plezier een nuttig middel zijn! Het kind krijgt een muzikaal gevoel, en kweekt een relatie met de piano. Grote vooruitgang zal in het begin langzaam gaan, dus verwacht in het begin geen kleine Mozart!

Maar daar gaat het niet om.

Pianoles Amsterdam, boek een les via Superprof.

Een advies om je kind op jonge leeftijd te motiveren om piano te spelen: presenteer de pianoles als een beloning. Dus je zou kunnen zeggen: “als je je goed gedraagt, mag je piano spelen!”. Het kind moet de piano leren gaan waarderen, met de hulp van de ouders. Het kind moet zich gelukkig voelen dat hij of zij piano kan leren spelen.

Hier zijn enkele andere handige adviezen om uw kind te helpen motiveren om pianist te worden:

  • Moedig ze aan en beloon ze regelmatig met hun vooruitgang, ook al lijkt die niet erg groot!
  • Kies een privé-pianoleraar die geduldig is, die gevoel voor humor heeft en die zijn lessen kan aanpassen aan de leeftijd van uw kind. Hoe leuker de pianoles, hoe meer het kind het zware werk wat in de lessen gaat zitten kan opbrengen.
  • Kies een methode die aangepast is aan zeer jonge kinderen, dat wil zeggen, een methode die gemakkelijk, leuk en kleurrijk is. Hierbij kan bijvoorbeeld gebruik worden gemaakt van tekeningen, verhalen en muzikale spelletjes. U kunt de methode zelfs samen met uw kinderen kiezen, door ze mee te nemen naar een muziekwinkel.

Als dit alles te veel van het goede lijkt, onthoud dan dat het leren van de piano geweldig is voor kinderen! En wie weet: op een dag kan je je kind als beroemde pianist zien optreden in een grote zaal!

Pianoles den Haag, neem lessen bij Superprof.

De hand van een jong kind die speelt op een piano.
Jonge kinderen zijn vaak nog in ontwikkeling. | Bron: Pixabay.

Piano Spelen Voor Jongeren

Zoals we al eerder bespraken, is er geen ideale leeftijd voor het beginnen met het spelen van piano. Hoewel het mogelijk is om heel jong te beginnen, kun je ook als adolescent (tussen 12 en 18 jaar) leren pianospelen. Op het gebied van pianotechniek leren we als adolescent sneller dan kleine kinderen. In dit stadium zijn de spieren van de vingers en de intellectuele capaciteiten al goed ontwikkeld.

Zoek uit wat je moet doen als je kind om pianolessen vraagt.

Het is erg belangrijk om de juiste leraar te vinden voor een adolescent die wilt leren pianospelen (of door de ouders wordt gedwongen!). Sommige jongeren zijn de piano gaan haten vanwege een slechte leraar (of gewoon omdat hij niet de juiste persoon is). Een goede band tussen een adolescent en een pianoleraar zullen de prestaties doen toenemen. De persoonlijke relatie tussen docent en leerling zal een bepalende factor zijn voor de vooruitgang van de leerling.

Een goede pianodocent is voor een jongere in staat om een lesmethode aan te passen aan de muzieksmaak van elke leerling. Tieners kunnen een negatief beeld hebben van de piano, die vaak wordt beschouwd als een nerdy instrument van de klassieke muziek. Dit in tegenstelling tot de gitaar, die wordt geassocieerd met een populaire cultuur en cooler en moderner lijkt. Het is belangrijk om deze ideeën tegen te spreken om zo je adolescent te motiveren om piano te spelen.

Laat hem of haar weten dat je muziek van films of videospelletjes op de piano kunt spelen. Ook is de piano het beste en gemakkelijkste instrument om elke muziekstijl op te bespelen. Alles is mogelijk op de piano, in tegenstelling tot andere instrumenten die meer beperkt zijn (zoals de viool en zelfs de gitaar tot op zekere hoogte). Met de piano kan je jazz en rock spelen, of zelfs mee improviseren. Dit maakt het leren lezen van muziek en akkoorden, en het leren pianospelen veel aantrekkelijker.

Tot slot, als de pianoleraar niet bij je kind past, aarzel dan niet om hem of haar te vervangen.

Motivatie is, zoals we hebben gezien, de belangrijkste factor achter de vooruitgang vanaf jonge leeftijd. Maar voor adolescenten zijn er twee bronnen van motivatie die aangesproken moeten worden voor een succesvolle piano training:

  • Geef de piano een goed imago
  • Zoek een echt goede privé pianoleraar

Ontdek de vele voordelen die kinderen hebben van pianoles!

Een man die piano speelt in de buitenlucht.
Piano kan je tegenwoordig ook vaak buiten spelen! | Bron: Pixabay.

Piano Leren Als Volwassene

Er zijn veel volwassenen die niet meer de moeite nemen om piano te gaan spelen omdat ze denken dat ze er niet toe in staat zijn. Het idee heerst dat het onmogelijk is voor volwassenen om piano te leren spelen.

Er zit overigens wel een kern van waarheid in dit idee. Ja, hoe jonger, hoe beter de opleidings- en leermogelijkheden. Jonge kinderen leren bijvoorbeeld gemakkelijker talen dan volwassenen. En hetzelfde geldt voor het leren spelen van een piano-akkoord.

Ontdek hoe je het meeste uit je pianolessen kunt halen.

Maar dit is geen reden om jezelf te ontmoedigen van je droom om piano te leren spelen! Superprof wil jou verzekeren dat het mogelijk is om het te leren, en zelfs om als volwassene goed piano te kunnen spelen. De wereld zou een trieste plek zijn als we op volwassen leeftijd alle mogelijke projecten zouden moeten opgeven. Dus niets mag jou ervan weerhouden om op 30-, 40- of zelfs 60-jarige leeftijd te beginnen met pianospelen.

Zoals we al eerder bespraken, begonnen veel zeer begaafde pianisten op latere leeftijd met de piano.

Het feit dat onze vingers stijver worden naarmate we ouder worden is geen overtuigend argument. Er zijn oefeningen hiervoor! Een kind heeft, in tegenstelling tot een volwassene, niet volledig ontwikkelde vingers, met name wat betreft de spieren. Bij het oefenen transformeren de vingers en krijgen ze spieren en kracht die er voorheen niet was. Zowel kinderen als volwassenen moeten hard werken om dit te laten gebeuren. Stijve vingers is niet iets wat elke volwassene krijgt en mag voor geen enkele muzikant het leren spelen van piano ontmoedigen! Dus begin vandaag nog met het strekken en trainen van je handen.

In werkelijkheid zijn er twee belangrijke factoren die de pianotraining voor bepaalde volwassenen moeilijk maken: motivatie en gebrek aan tijd.

We hebben al besproken hoe essentieel de motivatie is om te leren en om een meer gevorderde pianist te worden, voor zowel kinderen als adolescenten.

Toch ontbreekt het vaak aan motivatie bij volwassen spelers. Volwassenen weten, in tegenstelling tot zeer jonge kinderen, dat ze hard moeten werken om bepaalde doelstellingen te bereiken (leren noten en akkoorden lezen, of de middelste C te herkennen). Hard werken is de sleutel tot het leren bespelen van een muziekinstrument. Het perspectief van lang, frequent en vermoeiend werk, is een zeer ontmoedigende factor. Zo zijn er nog wel veel meer redenen en argumenten op te sommen voor het vinden van de nodige motivatie. Maar een zeer gemotiveerde volwassene heeft een veel groter leervermogen dan een kind. Als de motivatie er is, zal de vooruitgang enorm zijn.

Het is nooit te laat om piano te gaan spelen.

Een hand die aan het pianospelen is.
Motivatie is de sleutel tot succes! | Bron: Pixabay.

Ook is er vaak sprake van een gebrek aan tijd. De meeste volwassenen hebben een professioneel leven en soms zelfs kinderen, een relatie, enz. Dus hoe kan men de tijd vinden die nodig is om thuis piano te leren spelen, terwijl we weten dat er regelmatige oefening nodig is om vooruitgang te zien? Je zult geen piano kunnen spelen zonder oefening.

Maar dit is een misvatting! Iedereen heeft wel een beetje vrije tijd. Geschat wordt dat de meeste volwassenen elke dag ongeveer drie uur TV kijken. Een gebrek aan tijd is dan vaak ook een excuus. Denk na over de manier waarop je je tijd indeelt en kijk of je niet elke drie dagen een uur opzij kunt zetten om piano te spelen en een nieuw akkoord, octaaf of arpeggio te leren. Je zult zien dat je dat waarschijnlijk wel kunt.

Net als voor jongeren is het ook belangrijk dat je je eigen muziekgenre vindt: ben je een fan van jazzpiano, klassieke piano, rock, of juist tango. verschillende stijlen hebben invloed op de inhoud van je pianoles. Van privélessen in het conservatorium, online pianocursussen, tot pianotraining in een muziekschool, de keuze binnen het onderwijs is groot. En Superprof kan je hierbij begeleiden! Dit geldt vooral in het huidige digitale tijdperk, waar het gemakkelijk is om tutorials, gratis bladmuziek en gratis online lessen te vinden om piano te leren spelen. Soms geven mensen zelfs een gratis piano weg! En je zult al snel in staat zijn om de piano liedjes te spelen die je kent en liefhebt.

Zoals je kunt zien, is er geen officiële leeftijd om te beginnen met piano te leren spelen, omdat elke leeftijd zijn eigen beperkingen heeft. Muziek is voor iedereen. Als je gemotiveerd bent, is alles mogelijk, inclusief het bereiken van je meest fantastische dromen! Ben jij de volgende Lang Lang of Elton John? Boek een pianocursus en kom erachter.

Ontdek nu de voordelen van pianolessen voor kinderen.

>

Het platform dat privé leraren en leerlingen met elkaar verbindt

1e les gratis

Vond je dit artikel leuk? Laat een beoordeling achter!

5,00 (2 beoordeling(en))
Laden...

Bart

Schrijver, Amsterdammer en Ajax-supporter in hart en nieren. Duizendpoot met minstens zoveel interesses!