Er zijn allerlei typen stemmen nodig om de wereld rond te laten gaan ... Er zijn veel verschillende redenen waarom mensen besluiten te zingen. Jarenlang is zingen een nobele bezigheid geweest, zowel gewaardeerd door de sociale elite als de arbeidersklasse. Het bestaat ook in bijna elke taal!

Zelfs vandaag, of het nu in live-uitvoeringen, reality-tv of gewoon een straatmuzikant op de buis is, blijft zingen nog steeds in de mode.

Qua leren zingen is er voor elke zangstem iets. Of je nu besluit om muziektheorie wetenschappelijk te bestuderen en bladmuziek te lezen op een muziekschool of lid wordt van een groep of koor, je bent vrij om je creativiteit te uiten wanneer je zingt.

Met uitzondering van voorlopers zoals Michael Jackson, zul je moeten werken aan het begrijpen van bepaalde zangtechnieken en hoe je je stem kunt gebruiken, je eigen stijl ontwikkelen en leren zingen in het openbaar.

Als het onmogelijk lijkt om die hoge tonen te raken, maak je geen zorgen! We hebben een kleine handleiding en een aantal zangtips samengesteld voor diegenen die zich tot doel hebben gesteld hun vocale bereik uit te breiden.

Wat is een Kopstem?

Definitie van de Kopstem

Er zijn een aantal verschillende definities die dit speciale gebruik van je stem verklaren.

We hebben de neiging om de kopstem te begrijpen als een bepaalde manier van zingen:

 • Kinderen in koren voor de adolescentie begint en hun stem breekt;
 • Het soort vocale effect dat je hoort wanneer mensen jodelen;
 • Het prachtige zingen van bepaalde Afrikaanse stammen.

Geen van deze zijn echter het punt waarin we geïnteresseerd zijn. We zijn geïnteresseerd in mannelijke zangers die proberen te zingen met een hoge toonhoogte.

Hoewel dit soms ten onrechte wordt gezien als zingen als een meisje, gebruikt de mannelijke kopstem dezelfde reeks tonen als de vrouwelijke contra-alt en mezzosopraan bereiken en wordt het de contratenor bereik voor mannen genoemd.

Voorbeelden van de Kopstem

Dit soort zang was erg populair in de jaren zeventig en tachtig bij groepen zoals de Bee Gees en meer recent bij artiesten zoals Mika. Het is ook gebruikelijk in moderne rock met groepen zoals Muse.

De Bee Gees konden hoge tonen raken
Het zingen met een kopstem was populair in de jaren zeventig en tachtig ǀ Visualhunt - Quitle

Als het gaat om operazangers, is de Rossinni zanger Juan Diego Flórez een goed voorbeeld. Hij heeft een geweldig vermogen om die hoge tonen te raken. Hij slaagt erin om dit te doen met een ander timbre dan de andere voorbeelden die we zojuist noemden en hij kan krachtig zingen terwijl hij deze tonen raakt.

De Verschillende Manieren van Zingen met de Kopstem

Omdat er zoveel verschillende opvattingen over kopstemmen zijn, zullen er zeker enkele muziekprofessoren zijn die niet blij zullen zijn met wat we hier zeggen.

Laten we echter eens kijken naar de drie verschillende soorten kopstemmen:

 • Een krachtige versie waaraan nog niet is gewerkt en die veel te wensen overlaat. Je zou kunnen zeggen ‘vies’. Matt Bellamy van Muse zou een goed voorbeeld zijn;
 • Een versie die minder krachtig is dan de vorige, maar verfijnder en ‘schoner’ is. U2’s Bono is hier een goed voorbeeld van;
 • De ‘Barok' versie die perfect is verfijnd en mooi in de oren klinkt.

Zingen met je Kopstem in Drie Stappen

Zingen met je kopstem vereist enige inspanning, evenals wat werk aan je stembanden en houding. Hier zijn drie belangrijke manieren om te beginnen:

1. Warm je Stem op

Allereerst is het essentieel dat je je keel opwarmt voordat je een vocale training doet. Net als atleten moet een zanger altijd worden opgewarmd voordat ze optreden.

Doe genoeg om jezelf voor te bereiden (ongeveer 3/4 van een uur) en niet zo veel dat je opwarmoefeningen je moe maken! Je zangleraar kan je helpen met je vocale opwarming.

Zanglessen helpen je stem te verbeteren
Je zult uiteindelijk proberen het bereik van je borststem te vergroten ǀ Pixabay - Pexels

2. Werk aan je Houding

Je ziet vaak populaire zangers hun hoofd optillen en laten zakken terwijl ze hoge en lage tonen proberen te raken. Dit moet echter koste wat kost worden vermeden! Je hoofd optillen en laten zakken is een gimmick!

In feite komt de verandering in houding met extra spanning op de spieren die de nek, de halswervels en het strottenhoofd (de sternocleidomastoideus spier, de voorste en achterste scalenus spieren en de omohyoideus spier) ondersteunen en belemmert de kopstem door de stembanden meer dan nodig is.

Om goed te zingen met de kopstem, moet je:

 • Een goede houding aannemen, terwijl je rechtop staat met je schouders omlaag, je hoofd recht naar voren gericht, je knieën licht gebogen en je bekken op één lijn met je schouders;
 • Inademen met behulp van je middenrif met je maag iets naar buiten geduwd;
 • Je strottenhoofd in de laagst mogelijke natuurlijke positie houden. Met andere woorden, trek je kaak niet in. Hiermee kun je je stembanden veilig optimaliseren en het bovenste bereik van je stem uitbreiden.
 • Beginnen te zingen op een niet te hoge toon en tik langzaam op je plexus als je probeert een hogere toon te bereiken.

3. Werk aan je Borststem

Om snel aan je kopstem te werken, is het raadzaam om zangers zoals Sting te volgen. Je moet zo hoog mogelijk gaan zonder je kopstem te gebruiken. Hoe meer je oefent, hoe gemakkelijker dit wordt. Je kunt steeds hogere tonen bereiken met je borststem.

Je moet ook leren hoe je vibrato zingt.

Hoe kun je Probleemloos van je ‘Borststem’ naar je ‘Kopstem’ gaan?

Wat is een gemengde stem? Hoewel we het hebben gehad over borststem en kopstem, is er een stem die we nog niet hebben genoemd.

Optreden Guy Sebastian
De meeste mensen hebben een zangstem met een middenbereik en kunnen de hoge tonen niet raken ǀ Visualhunt - Eva Rinaldi

Terwijl ‘er is een andere stem’ klinkt als een goedkope slogan voor een Amerikaanse spannende serie, kan het strottenhoofd technisch alleen op twee natuurlijke manieren trillen om geluid uit de stembanden te produceren:

 • Borststem
 • Kopstem

De gemengde stem is daarom een ​​vals register geproduceerd door het ‘lichte mechanisme’ dat het strottenhoofd omvat. Volgens de wetenschap bestaat de gemengde stem niet en is in plaats daarvan een illusie gecreëerd door het oor en het strottenhoofd, een vocale truc gecreëerd door van het ene register naar het andere te gaan zonder te breken.

Met deze zangtechniek, eenmaal onder de knie, kunnen zangers naar de hogere tonen klimmen terwijl ze het maximale aantal lagere tonen opnemen. Een gemengde stem kan op verschillende manieren worden gemaakt.

 • Een borststem die de hogere tonen bereikt met een licht en fijn geluid dat geleidelijk wordt vervangen door de kopstem;
 • Een kopstem die naar de lagere tonen kan dalen met een zwaarder geluid dat geleidelijk zal worden vervangen door de borststem;

Waar is de Gemengde Stem voor?

Degenen met bariton bereiken gebruiken vaak deze gemengde stem.

Door de resonantie van de stem op zo'n manier te wijzigen, kan de zanger de grenzen van zijn borststem compenseren. In feite, door te proberen zo hoog mogelijk te zingen, kan de stem voor de zanger onhoorbaar en ongemakkelijk worden om te produceren.

Dus, in plaats van plotseling van register en ‘jodelen’ te veranderen, door van de borststem naar de kopstem te gaan, kun je subtiel het timbre en de kracht veranderen.

Door dit te doen, is het comfortabeler voor het strottenhoofd en zing je uiteindelijk op een manier die prettiger klinkt.

Kun je Privé Zanglessen Volgen om je Kopstem te Verbeteren?

Net zoals ieder mens anders is, is elke stem anders. Het is essentieel dat je je stem op de meest eenvoudige manier begint te ontwikkelen.

Neem zangles om je kopstem te verbeteren
Zingen met een kopstem vereist wat gevorderde zangtechnieken ǀ Pixabay

Om dit te doen, zou je op zoek moeten gaan naar zanglessen. Je kunt dit doen via online zangles via Skype of door een zangcoach bij je thuis te laten komen. Deze lessen zijn gemakkelijk te vinden, kunnen redelijk betaalbaar zijn en stellen de student in staat om snel te leren, hun zangtechniek te verbeteren en aan hun uitvoeringen en hun repertoire te werken.

Aangezien het grootste deel van je stem afkomstig is van verborgen organen die je moet ontdekken, zijn zanglessen echt een goede manier voor absolute beginners, gemiddelde- en gevorderde zangers om hun zang met professionele hulp te verbeteren.

Je kunt zoeken naar een professionele zangcoach met een muziekopleiding, een ervaren privé zangleraar of een gepensioneerde zangleraar, er zijn veel verschillende manieren voor aspirant-zangers om te leren en er zijn opties die bij elk budget passen.

Je kunt meer leren over de fysieke mechanismen waaruit je stem bestaat, zoals de spieren, de tong, het harde en zachte gehemelte, de keelholte, de huig om een ​​betere zanger te worden. Er zijn natuurlijk veel docenten op Superprof die graag hun lessen op maat maken voor jouw leerstijl en met je sterke en zwakke punten zullen werken om het maximale uit elk uur dat je samen doorbrengt te halen.

Je moet ook meer leren over werken met het lagere bereik van je stem.

Op zoek naar een zangleraar om je te helpen leren zingen:

 • Zangles in Amsterdam
 • Zangles in Den Haag

 

Heb je een leraar Zingen nodig?

Vond je dit artikel leuk?

5,00/5, 1 votes
Loading...

Marianne

Ik vind dat iedereen overal op de wereld recht heeft op onderwijs. Onderwijs geeft je een betere toekomst. Ik heb de mogelijkheid om mijn kennis te delen, zodat ik mensen van arm tot rijk, van jong tot oud misschien een helpende hand kan bieden om hun doel te bereiken. Dat is mijn ambitie!