“Acteren is een heel persoonlijk proces. Het heeft te maken met het uiten van je eigen persoonlijkheid en het ontdekken van het personage dat je speelt door je eigen ervaring - dus we zijn allemaal anders." - Ian McKellen

Acteren is een kwetsbaar, emotioneel en ziel dragend proces. De beste acteurs duiken zonder angst in rollen om een ​​vat te worden van een andere persoon wiens verhaal het verdient om verteld te worden. Een dominant optreden van een doorgewinterde acteur of actrice kan een publiek binnen een paar minuten laten huilen, lachen, juichen en hartzeer laten voelen.

Terwijl veel aspirant-acteurs dromen om het te maken in Hollywood voor de roem en het fortuin, doen anderen het gewoon uit liefde voor acteren.

Theater-, film- en televisieacteurs passen verschillende acteertechnieken toe om personages realistisch weer te geven. Omdat er zoveel acteertechnieken zijn om uit te kiezen, kan een artiest besluiten er een te gebruiken die het beste bij zijn artistieke capaciteiten past.

Robert De Niro zweert bij de methode, terwijl Diane Keaton in al haar uitvoeringen technieken uit de Meisner methode toepast.

Als jonge acteur die nieuw is in het acteren, wordt het ten zeerste aanbevolen om verschillende acteerlessen bij te wonen die verschillende uitvoeringstechnieken toepassen. Deelnemen aan veel acteerworkshops is een uitstekend idee voor nieuwe acteurs en actrices in de showbusiness-industrie die willen opvallen tussen de menigte van andere audities. Beginnende acteurs moeten hun vaardigheden aanscherpen voor audities en screentests om aan castingbureaus precies te bieden wat ze zoeken.

Een groep acteurs leren verschillende uitvoeringstechnieken in een workshop
Deelnemen aan veel acteerworkshops is een uitstekend idee voor nieuwe acteurs ǀ Unsplash - Asia Culturecenter

Daarom zal Superprof een andere populaire acteermethode analyseren die erkenning verdient. Wat is deze mooie methode waar we het over hebben? Mensen, we hebben het over de praktische esthetiek techniek. In deze blog zullen we de oorsprong, de elementen, studielocaties en beroemde acteurs die de praktische esthetiek methode gebruiken, vermelden.

Ben je voorbereid op een spannende rit met technieken die worden gebruikt in de podiumkunsten? We hopen het!

De beste leraren Toneelspelen beschikbaar
Maxime
5
5 (3 reviews)
Maxime
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Ellen
5
5 (4 reviews)
Ellen
5€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Juliet
5
5 (4 reviews)
Juliet
28€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Anne
5
5 (4 reviews)
Anne
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Debbie
Debbie
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Fjodor
Fjodor
27€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Whitney
5
5 (3 reviews)
Whitney
50€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Daphne
Daphne
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Maxime
5
5 (3 reviews)
Maxime
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Ellen
5
5 (4 reviews)
Ellen
5€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Juliet
5
5 (4 reviews)
Juliet
28€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Anne
5
5 (4 reviews)
Anne
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Debbie
Debbie
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Fjodor
Fjodor
27€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Whitney
5
5 (3 reviews)
Whitney
50€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Daphne
Daphne
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Let's go

Oorsprong van de Praktische Esthetiek

Hoe is de praktische esthetische acteermethode ontstaan?

Welnu, in de zomers van 1983 en 1984 waren er in de Amerikaanse staat Vermont aan de New York University acteerworkshops gegeven door toneelschrijver David Mamet en acteur William H. Macy. Tijdens deze zomerworkshops werd de praktische esthetiek acteertechniek ontwikkeld.

Als resultaat van Mamet's en Macy's nieuw ontdekte acteertechniek, werd in 1985 de Atlantic Theatre Company opgericht in New York City, samen met dertig van hun acteerstudenten van de New York University.

Mamet en Macy werden geïnspireerd om een ​​theater te stichten waarin ze hun praktische esthetiek methode onderwezen door middel van de historische voorbeelden van het Group Theatre, een andere acteerschool in New York City, en Konstantin Stanislavski, bekend als de vader van moderne acteertechnieken.

The Atlantic Theatre Company is nog steeds in bedrijf en wordt ondersteund door dezelfde overtuiging van Macy en Mamet: het verhaal van een toneelstuk en de algemene bedoeling van de toneelschrijver zijn de fundamenten van het creatieve proces.

Sinds de opening in 1985 heeft de Atlantic Theatre Company honderden toneelstukken opgevoerd, veel van nieuwe schrijvers, met behulp van de praktische esthetiek techniek. Opmerkelijke toneelstukken uitgevoerd in het Atlantic Theatre zijn Spring Awakening, The Band's Visit en Hangmen.

Oké, nu we een basiskennis hebben van de oorsprong van praktische esthetiek, wat is de filosofie of theorie of deze acteertechniek?

Welnu, het is een benadering van acteren die is gebaseerd op het werk van Sanford Meisner en Konstantin Stanislavski's Systeem. Het is een zeer praktische, no-nonsense benadering van acteren. Mamet ontwikkelde deze methode als een manier om de neiging van elke acteur tot zelfbewuste introspectie te verminderen.

Praktische esthetiek kan worden begrepen met het volgende motto: niets bedenken, niets ontkennen, alles accepteren en doorgaan!

Meer informatie over de praktische esthetiek methode is te vinden in het boek A Practical Handbook for the Actor, geschreven door Melissa Bruder en gepubliceerd in 1986.

Kenmerken van de Praktische Esthetiek Techniek

Vrouw in een zwarte spijkerbroek
"Jij draagt een zwarte spijkerbroek." en dan zeg jij: "Ik draag een zwarte spijkerbroek." ǀ Unsplash - Lexie Barnhorn

Hoewel het waar is dat de praktische esthetiek methode is gebaseerd op andere bekende acteertechnieken van Meisner en Stanislavski, heeft het unieke elementen die het heel anders maken dan andere populaire acteermethoden die tegenwoordig worden gebruikt door acteurs.

De praktische esthetiek techniek bestaat hoofdzakelijk uit drie componenten: herhaling, uitvoeringstechniek en scriptanalyse.

Studenten doen veel herhalingsoefeningen die eenvoudig beginnen en vervolgens complexer worden naarmate de tijd verstrijkt. Voorbeelden van herhalingsoefeningen zijn afhankelijk van de school waar de praktische esthetiek techniek wordt onderwezen. Toch kan het een standaardactiviteit zijn, om elkaar te observeren zonder bewust naar iets in het bijzonder te zoeken. Wanneer er toch een gedachte bij een persoon opkomt, leggen ze een mondelinge verklaring af.

De persoon zou bijvoorbeeld kunnen zeggen: "Jij draagt ​​een zwarte spijkerbroek" en dan zou de partner herhalen en zeggen: "Ik draag een zwarte spijkerbroek." Naarmate de tijd verstrijkt, worden complexe herhalingsoefeningen gedaan met als doel de gedachten, gevoelens of het gedrag van je partner op te merken.

Herhalingsoefeningen zijn efficiënt en hebben tot doel om beginnende acteurs te leren de gezichtsuitdrukkingen van anderen te lezen. Ze leren hun vaardigheden aan te scherpen om snel en gepast op het juiste moment te reageren. Tenslotte wordt aan de leerlingen uitgelegd dat het niet is wat je zegt, maar hoe je het zegt.

Een ander fundamenteel onderdeel van de praktische esthetiek methode is de uitvoeringstechniek. Aspirant-acteurs worden onderwezen over noodzakelijke acties die de personages in elke scène proberen te bereiken. Elf essentiële acties maken deel uit van de praktische esthetiek, en dit zijn de volgende:

 1. Om iemand in mijn team te krijgen;
 2. Om de wet vast te leggen;
 3. Om de scheidslijn te trekken;
 4. Om iemand een aanzienlijk risico te laten nemen;
 5. Om te begrijpen wat rechtmatig van mij is;
 6. Om iemand het grote geheel te laten zien;
 7. Om iemand tot een hoger inzicht te verlichten;
 8. Om een ​​eenvoudig verhaal te vertellen;
 9. Om iets tot op de bodem uit te zoeken;
 10. Om de deal te sluiten;
 11. Om iemand een noodzakelijke reddingslijn te laten werpen.

Het is belangrijk om te vermelden dat noodzakelijke acties tot doel hebben de acteur te focussen op wat zijn personage in de scène wil bereiken. Dit in plaats van emotie te forceren en te proberen je iets te laten voelen dat je niet voelt. Hypothetische situaties worden geoefend om leerlingen essentiële handelingen in de klas of thuis te laten oefenen.

De acteur moet het script volgen
De Praktische Esthetiek Methode is volledig op het schrijven gericht ǀ Unsplash - Waldemar Brandt

Als het gaat om de scriptanalyse, is de praktische esthetiek methode volledig op het schrijven gericht. De schrijver is de maker van het personage en de acteur analyseert de aantekeningen van de schrijver om een ​​uitvoering te creëren die trouw is aan het script en over het algemeen effectiever is voor het publiek. De schrijver verzint dingen en de acteur voldoet aan hun ideeën. Dat is waar praktische esthetiek om draait!

Het is belangrijk om te vermelden dat een acteur of actrice die de praktische esthetiek methode bestudeert, geduldig, toegewijd en een open geest moet hebben. Zoals alle goede dingen kost het beheersen van een acteertechniek tijd. Bedenk dat Rome niet op één dag is gebouwd.

Waar Kun je de Praktische Esthetiek Methode Bestuderen?

Aangezien de praktische esthetiek methode een bekende acteertechniek is, zijn er veel scholen in het Verenigd Koninkrijk en in het buitenland die cursussen, workshops en trainingsprogramma's aanbieden om de basis van deze acteertechnieken te verwerven.

Hier volgen enkele van de beste plaatsen in het VK om de praktische esthetiek methode te bestuderen:

 • Play with Fire Productions: een in Manchester gevestigd productiebedrijf dat praktische esthetiek workshops aanbiedt. Ze worden gegeven door artistiek directeur van Play with Fire, Daniel Bradford, en kosten slechts £ 80,00 (€ 94,-). De workshop laat inspirerende acteurs kennismaken met de basis van de praktische esthetiek techniek;
 • Acting Coach Scotland: deze school is gevestigd in Glasgow, Schotland en heeft als voornaamste doel acteurs de praktische esthetiek methode bij te brengen. Ze bieden fulltime of parttime acteercursussen aan studenten van alle leeftijden. Hun getuigenissen gloeien van de vriendelijke opmerkingen van voormalige studenten die graag lessen volgden op de Acting Coach Scotland

Hier zijn een paar van de beste acteerscholen buiten het VK om praktische esthetiek te bestuderen:

 • Atlantic Theatre Company's Acting School: eerder vermeld aan het begin van deze blog, werd de Atlantic Theatre Company opgericht door de pioniers van de praktische esthetistiek acteermethode, Macy en Mamet. Er wordt een breed scala aan acteerprogramma's aangeboden aan geïnteresseerden, zoals het voltijds conservatorium, het avond conservatorium, lenteprogramma's, zomerprogramma's, deeltijdprogramma's en zelfs cursussen voor kinderen en tieners;
De stad New York, waar een breed scala aan acteerprogramma's wordt aangeboden
In New York kun je de Praktische Estetiek Methode leren ǀ Unsplash - David Jones
 • Practical Aesthetics Australia: gebaseerd op de Atlantic Theatre Company in NYC, biedt de PAA praktische esthetiek lessen aan beginnende acteurs in Sydney, Australië. Er worden een paar lessen aangeboden, zoals de introductie tot functionele esthetiek, een parttime intensieve cursus van acht weken, een tussenklas en een paar masterclasses voor degenen die experts willen worden!

Beroemde Acteurs die de Praktische Esthetiek Techniek Gebruiken

Acteurs die de praktische esthetiek techniek toepassen in de weergave van hun personages, creëren effectieve uitvoeringen die echt realistisch en natuurlijk zijn.

Veel acteurs geven er de voorkeur aan praktische esthetiek technieken te gebruiken in vergelijking met andere, meer inspannende acteersystemen zoals de Method van Lee Strasberg.

Enkele van de meest bekende artiesten die de praktische esthetiek methode gebruiken, zijn de volgende:

 • William H. Macy: hij is de co-theoreticus van de praktische esthetiek methode en gebruikt de technieken ervan in al zijn uitvoeringen. Hij is vooral bekend van zijn filmrollen in Fargo en Seabiscuit en zijn televisiewerk in de hitserie Shameless;
 • Rose Byrne is bekend van haar filmuitvoeringen in Bridesmaids, de X-Men franchise en Marie Antoinette. Byrne studeerde praktische esthetiek aan de PAA in Sydney, Australië om een ​​van de bekendste actrices te worden die deze acteermethode gebruikt;
 • Felicity Huffman: de vrouw van William H. Macy, die vooral bekend is vanwege haar Emmy-winnende rol in Desperate Housewives, gebruikt praktische esthetiek in al haar uitvoeringen.

Meer leren over de praktische esthetiek methode is een briljant idee voor alle artiesten die vaardiger willen worden in hun vak.

Om een ​​volleerd acteur of actrice te worden, is het essentieel om een ​​basiskennis te hebben van zoveel mogelijk acteertechnieken. De technieken van Klassiek acteren, de intense benadering van de Method en Brechts uitvoeringstechnieken zijn allemaal essentiële podiumkunst methoden om vertrouwd mee te raken.

>

Het platform dat privé leraren en leerlingen met elkaar verbindt

1ste les gratis

Vond je dit artikel leuk? Laat een beoordeling achter!

5,00 (1 beoordeling(en))
Laden...

Marianne

Ik vind dat iedereen overal op de wereld recht heeft op onderwijs. Onderwijs geeft je een betere toekomst. Ik heb de mogelijkheid om mijn kennis te delen, zodat ik mensen van arm tot rijk, van jong tot oud misschien een helpende hand kan bieden om hun doel te bereiken. Dat is mijn ambitie!