"Ik hou van het gevoel hoe de tijd verstrijkt als ik acteer. Als je je niet bewust bent van het tikken van de klok, is dat altijd een goed teken dat je ergens van geniet." - Hannah Ware

Geweldig acteerwerk is iets dat bewondering verdient. De meest getalenteerde artiesten op het podium, in film en televisie hebben jarenlange ervaring met het verfijnen van hun vak.

Meryl Streep, Judi Dench, Laurence Olivier, Kenneth Branaugh, Maggie Smith, Cate Blanchett en Daniel Day-Lewis zijn slechts enkele van de meest bekwame acteurs die vandaag de dag werken. Hun kwetsbaarheid, acteertechnieken en artisticiteit hebben indruk gemaakt op kijkers. Dit heeft hen een hele reeks prijzen opgeleverd, respect in de industrie en, belangrijker nog, jonge acteurs geïnspireerd om op hun best te presteren.

De meerderheid van de eerdergenoemde acteurs heeft klassiek acteren gestudeerd om betere performers te worden.

Er is een grote verscheidenheid aan acteertechnieken die voor iedereen beschikbaar zijn en die kunnen worden uitgevoerd door aspirant-artiesten om de beste banen te bemachtigen en te schitteren bij audities. Wie weet, na een paar jaar ervaring, zou jouw naam op de Oscar avond kunnen worden genoemd!

Superprof zal ingaan op de kenmerken van klassiek acteren, waar het bestudeerd moet worden en de beroemde acteurs die klassiek acteren hebben toegepast.

De beste leraren Toneelspelen beschikbaar
Maxime
5
5 (3 reviews)
Maxime
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Ellen
5
5 (4 reviews)
Ellen
5€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Juliet
5
5 (4 reviews)
Juliet
28€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Anne
5
5 (4 reviews)
Anne
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Debbie
Debbie
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Fjodor
Fjodor
27€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Whitney
5
5 (3 reviews)
Whitney
50€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Daphne
Daphne
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Maxime
5
5 (3 reviews)
Maxime
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Ellen
5
5 (4 reviews)
Ellen
5€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Juliet
5
5 (4 reviews)
Juliet
28€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Anne
5
5 (4 reviews)
Anne
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Debbie
Debbie
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Fjodor
Fjodor
27€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Whitney
5
5 (3 reviews)
Whitney
50€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Daphne
Daphne
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Let's go

Wat is Klassiek Acteren?

Een regisseur in gesprek met twee acteurs
Bij klassiek acteren moet je kunnen uitdrukken wat de regisseur van je vraagt ǀ Unsplash - Erik Mclean

Het is moeilijk om klassiek acteren te lokaliseren als gevolg van het feit dat geen enkel leerboek of acteur dezelfde definitie zal hebben van wat klassiek acteren is.

De standaardtechnieken van klassiek acteren werden eind 1800 van kracht en kregen bekendheid door een acteersysteem gecreëerd door de Russische acteur en regisseur Konstantin Stanislavski. Hij geloofde dat een acteur het script zorgvuldig moest analyseren en het personage persoonlijk moest onderzoeken om de essentie van het personage te vinden.

Acteurs die erbij betrokken waren, moesten een expressief lichaam hebben om alle details en excentriciteiten van het personage te vertellen.

Stanislavski publiceerde een boek met de titel, An Actor Prepares, dat in 1936, slechts twee jaar voor zijn dood in 1938 op 75-jarige leeftijd, in het Engels werd vertaald. Zijn theorieën over klassiek acteren omvatten de nadruk op fysieke acties, het doel om het script met getrainde precisie door te lezen om de belangrijkste essentie van het personage te vinden en het creëren van persoonlijke emotionele herinneringen over het echte leven of verzonnen ervaringen.

Een andere pionier op het gebied van klassiek acteren is Michel Saint Denis, die in 1935 naar Londen verhuisde en een toneelschool oprichtte waar hij dezelfde methoden als Stanislavski toepaste en bekende acteurs als Sir Alec Guinness (of Obi-Wan Kenobi voor Star Wars fans) Jessica Tandy (Driving Miss Daisy) en Sir Laurence Olivier (geen uitleg nodig) onderwees.

Saint Denis trainde zijn acteerstudenten met behulp van improvisatie, zintuiglijk geheugen en zocht een balans tussen interne en externe technieken.

Veel Britse acteurs hebben de technieken van Stanislavski en Saint Denis algemeen aanvaard. Daarom verwijzen veel mensen buiten het Verenigd Koninkrijk naar klassiek acteren als Brits, Engels of Shakespeare-acteren.

Voordat we naar de volgende paragraaf gaan, is het essentieel om het primaire doel van Stanislavski's systeem, dat van invloed was op klassieke acteertechnieken, te vermelden. Zoals de volgende: om het publiek contact te laten maken met het personage, moet de acteur die het personage uitbeeldt zich identificeren met het personage.

Kenmerken van een Klassiek Geschoolde Acteur

Expressieve dansers
Bij klassiek acteren is expressie van je lichaam heel belangrijk ǀ Unsplash - irfan Widyan

Acteurs die de klassieke acteermethode volgen, zijn zeer expressieve individuen die hun lichaam gebruiken als een vat om het personage dat ze spelen nauwkeurig weer te geven.

Wanneer een acteur in het karakter verdwijnt en de eigenschappen, gebreken en persoonlijkheid overneemt van de persoon die hij uitbeeldt, hebben ze met succes hun werk gedaan en het advies van hun klassieke opleiding opgevolgd.

Er zijn specifieke kenmerken van een klassiek geschoolde acteur die door toeschouwers kunnen worden waargenomen en onderscheiden van andere acteermethoden.

Enkele van de identificerende kenmerken van klassiek acteren zijn de volgende:

 • Lichaam: de gebaren en bewegingen van het lichaam worden gebruikt voor expressie en worden ingezet voor effectiviteit. Oefeningen en rekoefeningen zoals gevechtstraining en dansen worden beoefend om het bewustzijn en het vermogen te vergroten. De voltooide activiteiten helpen acteurs om hun lichaam opmerkelijk te gebruiken, zodat een verhaal kan worden verteld zonder dat er ook maar een woord wordt gesproken;
 • Stem: de kwaliteit van de stem en de tonen die worden gebruikt om expressie over te brengen, zijn essentiële aspecten van training die wordt ervaren in acteercursussen. Om de stem effectief te gebruiken, kunnen acteerleraren, stemcoaches inschakelen. Deze kunnen met de aspirant-acteurs te oefenen om hen te helpen hun geluid naar een heel publiek in een theater te projecteren of zich te concentreren op het gebruik van de stem om emoties duidelijk te uiten. Een brekende stem kan wijzen op angst of verdriet, terwijl een verhoging van de stem op woede of ergernis kan duiden;
 • Identificatie en personalisatie: identificatie met een personage bij het lezen van het script is een cruciaal aspect van het weergeven van een realistische en waarheidsgetrouwe uitvoering. De beste klassieke acteurs zoeken naar overeenkomsten in gebeurtenissen in hun eigen leven die hen kunnen helpen zich te identificeren met wat ze zeggen en doen. Identificatie kan echter moeilijk zijn voor acteurs die drugsverslaafden, krijgsheren of prostituees verbeelden. De gevoelens van wanhoop, hopeloosheid, hebzucht, macht en eenzaamheid zijn echter door iedereen minstens één keer in zijn leven gevoeld;
 • Improvisatie: het is waar dat er geen ruimte is voor improvisatie tijdens de uitvoering van een live toneelstuk. Niettemin is het een cruciale techniek die vooraf wordt beoefend om de paraatheid van het personage te testen. Acteerleraren kunnen besluiten om improvisatiespelletjes te spelen terwijl jonge acteurs 'in karakter' zijn. De situaties en spellen kunnen dramatiseringen zijn van overdreven gebeurtenissen die zich in het eigenlijke spel kunnen voordoen;
 • Externe motivatie: karakters kunnen positief of negatief worden gemotiveerd door externe omstandigheden. Tegelijkertijd worden ze beïnvloed door de interne strijd waarmee ze in hun persoonlijke leven worden geconfronteerd om meer emotie aan een bepaald personage te geven. Stanislavski bestudeerde deze externe en interne weergave als een kenmerk van klassiek acteren.

De hierboven genoemde kenmerken zijn enkele van de meest opvallende van de klassieke acteertechniek. Ze kunnen worden gezien door toeschouwers die naar een toneelstuk, televisieserie of film kijken.

Waar Kun je Klassiek Acteren Studeren?

Een rol spelen
Iedereen kan leren acteren! ǀ Unsplash - Jean Theodore

Hoewel een grote meerderheid van bekende acteurs zoals Brad Pitt, Johnny Depp, Tom Cruise, Meg Ryan en Jennifer Lawrence nooit een professionele training hebben gehad, wordt het ten zeerste aanbevolen om te investeren in acteerlessen om een ​​betere acteur te worden.

Het hebben van gepolijste vaardigheden van een openbare toneelschool wekt vertrouwen in studiomanagers en maakt je aantrekkelijker voor leidende rollen.

Klassieke acteertechnieken kunnen in het Verenigd Koninkrijk en internationaal worden bestudeerd bij enkele van 's werelds meest vooraanstaande instellingen voor podiumkunsten.

Verenigd Koninkrijk

Vanessa Redgrave, Ralph Fiennes, Benedict Cumberbatch, Helen Mirren en Ben Kingsley zijn allemaal veelgeprezen acteurs uit het Verenigd Koninkrijk die een klassieke opleiding hebben genoten.

Vanwege het rauwe talent van Britse acteurs zijn er een paar vooraanstaande scholen waar aspirant talenten momenteel klassiek acteren kunnen studeren. De volgende zijn drie van de grootste voorbeelden:

 • Bath Spa University MA in Classical Acting: een postdoctorale opleiding die openstaat voor acteurs in elke fase van hun carrière. Onderwezen door zeer gerespecteerde specialisten van de podiumkunsten, krijgen studenten inzicht in de klassieke drama canon van het Oude Griekenland en de 20e eeuw. De cursus is verdeeld in drie trimesters die verschillende onderwerpen behandelen die verband houden met klassiek acteren. Aantrekkelijke kenmerken van deze cursus zijn onder meer mogelijkheden om te trainen in gevechten en bij Shakespeare’s Globe;
 • Drama Centre London: de BA honours acteercursus, aangeboden in het Central Saint Martins Central Saint Martins College of Art and Design, bereidt studenten voor op een levenslange acteer carrière. De cursusstructuur is gebaseerd op de methoden van klassieke acteertechnieken die zijn ontwikkeld door Stanislavski, Vakhtangov en Yat Malmgren. De training wordt gegeven door docenten met een passie voor acteren en wier werk avontuurlijk, modern en internationaal is. De cursus is opgedeeld in verschillende fasen en duurt drie jaar;
 • Royal Central School of Speech & Drama: deze eenjarige klassieke acteercursus van de University of London is creatief, intellectueel en fysiek veeleisend. Het hele jaar door hebben aspirant-acteurs de mogelijkheid om op te treden in twee volledig gerealiseerde openbare producties en een presentatie van de school. De klassieke cursus volgt de Griekse tragedie, Shakespeare en de Engelse Renaissance en Stanislavski, Methodacting, Realisme en Expressionisme. De cursus maakt ook gebruik van de zeer succesvolle acteertechnieken van Michel Saint Denis.

Internationaal

Hoewel het waar is dat het Verenigd Koninkrijk beschikt over zeer gekwalificeerde scholen om meer te leren over klassiek acteren, bevinden enkele van de beste scholen ter wereld zich in andere landen. De volgende lijst vermeldt enkele van de meest gerenommeerde instituten om meer te leren over klassiek acteren in andere landen:

 • De CNSAD (Conservatoire National Supérieur d'Art Dramatique): deze school voor podiumkunsten, gevestigd in Parijs, Frankrijk, biedt een superieure opleiding aan diegenen die geïnteresseerd zijn om meer ervaren theateracteurs te worden;
 • De Julliard School: een van de beroemdste scholen voor schone kunsten ter wereld. Julliard heeft beroemde afgestudeerden zoals Viola Davis, Robin Williams, William Hurt en Oscar Isaac. Met de bachelor- en masteropleiding Fine Arts kunnen studenten hun expressievermogen in zowel lichaam als stem versterken. De concurrentie is heftig, daarom is het aanvraagproces behoorlijk lang. Er is echter de gegarandeerde verwachting dat alle aspirant-acteurs die cursussen volgen bij Julliard betrokken, fantasierijk en lef hebben;
 • De National Theatre School of Canada: opgericht in de stad Montreal in 1960 door de pionier op het gebied van klassiek acteren, Michel Saint Denis. Het acteerprogramma is meeslepend en stelt aspirant-artiesten bloot aan een breed scala aan theaterstijlen en -benaderingen. Acteurs worden ondersteund om hun eigen artistieke expressie te ontwikkelen;
 • De Yale School of Drama: de Master of Fine Arts die wordt aangeboden vanuit het acteeropleidingsprogramma richt zich op klassieke acteertechnieken. Het studieschema combineert diepgaande klassikale training met uitgebreid productiewerk.

Alle eerdergenoemde scholen, in het VK en internationaal, rusten studenten uit met klassieke acteertechnieken die hen zullen helpen zich te wapenen tegen ervaren acteurs.

Beroemde Acteurs die de Klassieke Acteermethode Gebruiken

Een acteur op het podium in het theater
Het publiek moet begrijpen wat jij uitdrukt ǀ Unsplash - Kal Visuals

Omdat de klassieke acteermethode een van de meest geprezen acteertechnieken is, werken veel beroemdheden in het theater, op televisie en in de filmindustrie.

Hier zijn enkele van de meest herkenbare gezichten van de klassieke acteermethode:

 • Cate Blanchett: haar stemgebruik, personalisatie en lichaam identificeren haar als een van de grootste levende actrices die de traditionele acteermethode gebruiken. Haar beste acteershows zijn onder andere Carol, Elizabeth en Blue Jasmine;
 • Patrick Stewart: gebruikt geweldige klassieke acteertechnieken zoals stembesturing in zijn films en toneelstukken. Hij is vooral bekend vanwege zijn lange loopbaan bij de Royal Shakespeare Company en voor het spelen van Professor X in de X-Men-filmfranchise;
 • Orson Welles: een puur genie die de acteertechnieken onder de knie had. In de meeste van zijn uitvoeringen toonde hij volledige controle over zijn lichaam en stem, twee fundamentele classificatietechnieken voor acteren.

Verschillende andere acteurs zoals Ian McKellen, Anthony Hopkins, John Gielgud en Emma Thompson staan ​​bekend om het tonen van klassieke acteertechnieken op verschillende media.

Een aspirant-acteur moet altijd hard werken om zijn professionele vaardigheden te ontwikkelen en een manier van acteren te gebruiken die ervoor zorgt dat hij tijdens audities boven de concurrentie uitstijgt.

Andere acteertechnieken zoals het geweldige methodacting, de acteermethoden ontwikkeld door Sanford Meisner, de Brechtiaanse acteermethoden die worden gebruikt in theater en film, en natuurlijk de praktische esthetiek, kunnen verder worden begrepen door de artikelen te lezen die zijn gepubliceerd door Superprof.

>

Het platform dat privé leraren en leerlingen met elkaar verbindt

1ste les gratis

Vond je dit artikel leuk? Laat een beoordeling achter!

5,00 (1 beoordeling(en))
Laden...

Marianne

Ik vind dat iedereen overal op de wereld recht heeft op onderwijs. Onderwijs geeft je een betere toekomst. Ik heb de mogelijkheid om mijn kennis te delen, zodat ik mensen van arm tot rijk, van jong tot oud misschien een helpende hand kan bieden om hun doel te bereiken. Dat is mijn ambitie!