Het Romeinse en Griekse rijk lieten niet alleen oude talen achter die op de een of andere manier vandaag de dag nog overleven, maar ze lieten ook een enorm erfgoed achter en markeerden het land dat ze veroverden.

Hoewel beide rijken vielen, creëerden ze de basis van de Europese beschaving.

De Romeinse beschaving is zo breed en complex dat honderden, zo niet duizenden boeken zijn geschreven om te proberen een rijk terug te vinden, te begrijpen en opnieuw te ontdekken dat meer dan 1500 jaar geleden is verdwenen.

Eén artikel over Superprof zou nooit alle veroveringen van de Galliërs door Julius Caesar (100 tot 44 voor Christus, die de beroemde De Bello Gallico schreef) of het bewind van Marcus Aurelius (121 tot 180 AD) kunnen behandelen of zelfs proberen de complexiteit van het dagelijkse leven te dekken van de Romeinse burgers ten tijde van de Romeinse Republiek (tot de 1e eeuw voor Christus).

Als je Latijn hebt gestudeerd, of zelfs eindexamen Latijn hebt gedaan, wat tegenwoordig zeldzaam is, heb je waarschijnlijk lessen gevolgd die niet alleen de Latijnse verbuigingen en de Latijnse grammatica omvatten, maar die ook de cultuur van de Grieks-Romeinse wereld omvatten.

Dit artikel is verre van volledig, maar we hopen dat het je een goed overzicht geeft van de Romeinse beschaving, cultuur en geschiedenis. Laten we ons onderdompelen in de Romeinse beschaving.

Ben je bekend met dit mozaiek?
Hier komen Griekse en Romeinse beschavingen samen | Bron: Pexels
De beste leraren Latijn beschikbaar
Jan
5
5 (5 reviews)
Jan
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Josca
4,9
4,9 (9 reviews)
Josca
23€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Thirza
5
5 (4 reviews)
Thirza
17€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Alessandro
4,8
4,8 (4 reviews)
Alessandro
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Tessa
5
5 (4 reviews)
Tessa
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Huib
5
5 (5 reviews)
Huib
39€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Johanna
5
5 (5 reviews)
Johanna
19€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Alexander
5
5 (5 reviews)
Alexander
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Jan
5
5 (5 reviews)
Jan
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Josca
4,9
4,9 (9 reviews)
Josca
23€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Thirza
5
5 (4 reviews)
Thirza
17€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Alessandro
4,8
4,8 (4 reviews)
Alessandro
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Tessa
5
5 (4 reviews)
Tessa
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Huib
5
5 (5 reviews)
Huib
39€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Johanna
5
5 (5 reviews)
Johanna
19€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Alexander
5
5 (5 reviews)
Alexander
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Let's go

Vandaag De Dag Latijn Op School Leren

In het verleden was Latijn  een van de saaiste onderwerpen die je zou kunnen studeren.

Je moest alle verbuigingen uit je hoofd leren en ze steeds opnieuw herhalen. Eindeloze lijsten met woordenschat en werkwoorden en hun vertalingen onthouden.

Geen wonder dat het aantal Latijnse studenten drastisch daalde nadat het niet langer nodig was om Latijn te studeren om rechten of geneeskunde te studeren.

De huidige onderwijs is erin geslaagd om van Latijn een veel interessanter vak te maken om te studeren door meer dan alleen maar te leren hoe je Latijn spreekt, leest of schrijft.

Als je vandaag Latijn leert, leer je ook over:

 • De geschiedenis van de literatuur
 • De Grieks-Romeinse mythologie en religies
 • Politiek, filosofie en retoriek
 • Wetenschap en kunst
 • De invloed van het Latijn op moderne talen, waaronder Engels
 • De geschiedenis van de Romeinse beschaving
 • De wetten en civiele instellingen van het Romeinse rijk

In plaats van alleen een taal te leren, bevatten de lessen een multidisciplinair curriculum dat je verder brengt dan de eenvoudige vertalingen van Latijn naar Nederlands of andersom.

Ondanks dat het een dode taal is, heeft Latijn het belangrijkste voordeel dat het de moedertaal is van 5 van de belangrijkste Indo-Europese talen: Frans, Italiaans, Spaans, Portugees en Roemeens.

De Rosetta-steen die in 1799 in Egypte werd ontdekt, werd in twee verschillende Egyptische talen en in het Grieks gegraveerd, maar werd in 1822 voor het eerst vertaald in het Latijn door Jean-Francois Champollion.

Wist je dat Latijn werkt als een toegangspoort tot andere Romaanse talen?

Ben je op zoek naar bijles, huiswerkbegeleiding of bijvoorbeeld naar examentraining Latijn? Twijfel dan niet om je te laten helpen door een van onze Latijn privé-leraren van Superprof bij jou in de buurt. Zij weten als geen ander hoe zij jou moeten helpen!

Impressionant, zoals de Romeinen konden bouwen.
Een van de prachtige bouwwerken uit de Romeinse tijd | Bron: Pexels

Ga aan de slag met bijles Latijn!

Korte Geschiedenis van de Romeinse Beschaving

Wanneer men spreekt over de Romeinse beschaving, denkt men meestal aan het Romeinse rijk. Het Romeinse Rijk-tijdperk beslaat echter 'slechts' 5 van de 13 eeuwen van de geschiedenis van Rome.

Historici zijn het erover eens dat de geschiedenis van het antieke Rome minstens 1229 jaar heeft geduurd en 3 verschillende politieke systemen heeft gekend.

De legende wil dat de stad Rome werd gesticht aan de oevers van de rivier de Tiber, in de regio van het Latium in 753 voor Christus, door Romulus, die na het winnen van een duel met zijn broer Remus, zijn naam aan de stad naliet.

De Romeinse monarchie

Historici noemen zeven koningen van Rome, maar alleen de laatste drie kunnen worden geverifieerd via legitieme bronnen:

 • Romulus (753-716BC), grondlegger van Rome en schepper van de Senaat.
 • Num Pompilius (715-671BC), vond de eerste Romeinse kalender uit van 12 maanden en creëerde de eerste Romeinse wetten.
 • Tullus Hostilius (671-640BC), begon de uitbreiding van Rome in de regio Latium.
 • Ancus Marcius (640-616AD) creëerde de stad Ostia, de haven van Rome.
 • Tarquin de oudere (616-578AD.
 • Servius Tullius (578-534AD).
 • Tarquin de Grote (534-509AD).

Zeer weinig teksten over de drie eeuwen van de Romeinse monarchie overleefden sinds het archaïsche Latijn in die tijd voornamelijk berustte op een verbale traditie.

Toch weten we dat de laatste drie koningen van Rome Etrusken waren en dat ze het Etruskische alfabet overnamen (afgeleid van het Griekse alfabet).

De Romeinse Republiek
De Republiek begon in 509 voor Christus en duurde tot 27 voor Christus toen keizer Augustus werd gekroond.

De Romeinse Republiek werd gekenmerkt door vele conflicten die leidden tot de verovering van Etrusca en de rest van Italië (van Rome tot Campania, van Pompei tot Sicilië), van Gallië en het hele Middellandse-Zeegebied.

De verslagen mensen spraken vaak een ander dialect en moesten een vreemde taal leren, dat wil zeggen Latijn, om het Romeinse rijk te kunnen integreren.

Een van de grootste bedreigingen waarmee de Romeinen in die periode werden geconfronteerd, was de aanval en belegering van Rome door de Galliërs in 390 voor Christus. Het beleg duurde zeven maanden.

De invasie eindigde met de nederlaag van de Romeinen en de plundering van Rome.

De politieke en economische instellingen van Rome versterkten en de allianties en partnerschappen die Rome creëerde, zorgden ervoor dat de stad vele militaire overwinningen kon behalen en uiteindelijk het Italiaanse schiereiland kon domineren.

De Griekse taal blijft erg belangrijk tijdens het tijdperk van het rijk: Virgil schrijft in het oude Grieks en de Ilias van Homerus werd destijds beschouwd als een Romeins meesterwerk.

Veel van de Romeinse elite spraken conversatie-Grieks omdat het vaak als eerste taal in de edelste families werd onderwezen, vandaar de verklaring waarom de meeste senatoren minstens tweetalig waren.

Latijn en Grieks werden de voertaal, lingua franca, in het hele westelijke Middellandse-Zeegebied.

Volgens de Romeinse historicus Titus Livius, omdat Rome voortdurend werd aangevallen door barbaarse (niet-Romeinse) stammen, werd al in de eeuw voor Christus besloten dat alleen een territoriaal expansiebeleid de veiligheid van Rome en zijn instellingen zou garanderen.

De Republiek werd een autocratisch rijk, waar een hoofdmacht alle machten bezit en wordt ondersteund door een goed opgeleid leger en een massale regering.

Het Colosseum was een magnifiek theater.
Kun je je voorstellen hoe dit er ooit uit heeft gezien? | Bron: Pexels

Het Romeinse Rijk

Het keizerlijke tijdperk van Rome duurde van 27BC tot 476AD, het jaar van de val van Rome.

Veel gebeurtenissen vonden plaats gedurende deze 500 jaar. Burgeroorlogen en barbaarse invasies, slavenopstanden en interne crises, politieke dramas en decadentie: ondanks het feit dat het rijk zich enorm uitbreidde, was het een lastig tijdperk.

Om het nog ingewikkelder te maken, begon het christendom zich te verspreiden kort na de kroning van de eerste keizer, Augustus.

Aanvankelijk zouden christenen worden vervolgd, maar Constantijn I zou dit in 313 AD afschaffen en alle christenen veiligheid in het Romeinse rijk bieden.

Hij bouwde ook wat het centrum van de katholieke kerk zou worden, de Sint-Pietersbasiliek.

Vanaf het begin moest alle nieuw bijgevoegde provincies Latijn leren en gebruiken als hun officiële taal. Het was de enige taal die gegeven mocht worden in de provincies.

Latijn was de versie van de taal die werd gesproken, in tegenstelling tot Klassiek Latijn dat voornamelijk werd gebruikt om literatuur en filosofische teksten te schrijven.

Zowel de legioensambtenaren als de ambtenaren van het Romeinse rijk werden gebruikt om het Latijn onder de lokale bevolking van het rijk te verspreiden.

Deze invloed en de mix met de moedertaal die de lokale bevolking gebruikte, was het begin van de Romaanse talen.

Na een lange periode van problemen en vele opeenvolgende barbaarse aanvallen viel Rome uiteindelijk in handen van Odoacer, die de laatste keizer van het West-Romeinse rijk, Romulus, afzette en zichzelf in 476 n.Chr. tot koning van Italië verklaarde.

Ontdek de tien belangrijkste redenen van Superprof om Latijn te studeren ...

Kunst uit Rome, de hoofdstad van het Romeinse Rijk.
Romeinen blonken uit in beeldhouwkunst. | Bron: Pexels

Latijnse Cultuur: Romeinse Literatuur en Kunst

De oudste documenten van de Latijnse literatuur zijn liturgische liederen en politieke toneelstukken. De Romeinse literatuur werd sterk beïnvloed door de Griekse taal en cultuur die destijds als nobeler werd beschouwd.

Historici ontdekten veel teksten uit de antieke wereld, geschreven in het Grieks.

Cato de Oude (234-149BC) is een van de eerste bekende Romeinse auteurs die Latijnse woordenschat gebruiken om poëzie te schrijven.

De Latijnse literatuur zag de ontwikkeling van vele genres: proza, satire, poëzie in coupletten, komedie, tragedie en retoriek, allemaal een weerspiegeling van een voorliefde voor logica en gezond verstand, een interesse voor wetten en de verdediging van het moederland tegen de barbaarse indringers.

Cicero (106-43BC), Plautus (254-185BC), Terence (190-159BC), Lucrecius (94-54BC), Catulla (84-54AD) produceerden allemaal tal van politieke teksten.

De Gouden Eeuw van de Latijnse cultuur wordt door historici in de "eeuw van Augustus" genoemd en omvat vele zeer beroemde auteurs die vooral actief waren tijdens de eerste jaren van het rijk onder keizer Augustus: Vergil (70-19BC), Horace (65-8BC) , Seneca (4BC-65AD), Titus Livius (59BC-17AD), Plinius de Oudere (23-79AD), Plinius de Jongere (61-113AD).

Literatuur werd een nobele kunst voorbehouden aan de intellectuele elite van het rijk die de pracht van Rome bijhield.

Naast literatuur vonden er tijdens het Rmeinse Rijk-tijdperk veel industriële ontwikkelingen plaats: architectuur, schilderkunst en mozaïekdecoratie, evenals beeldhouwkunst. Etrusken beïnvloedden deze kunst omdat ze erom bekend door hun ambacht met klei.

De Romeinse kunst had een ongelooflijke capaciteit om andere culturen na te doen, niet alleen de Etrusken maar ook de Grieken.

De oude Romeinen hebben met name de drie belangrijkste bouwstijlen van het Grieks geleend: Dorisch, Ionisch en Corinthisch.

Door het gebruik van bogen in gebouwen konden architecten, bouwers en slaven veel beton en mortel besparen. Bogen werden heel gewoon in elk Romeins gebouw, waarvan er tegenwoordig veel overleefden van Spanje tot Turkije, van Noord-Afrika tot Groot-Brittannië.

Bruggen, aquaducten, paleizen, openbare baden, tempels, arena's, forums en zuilen, overleefden tijden en conflicten en zijn het bewijs van de technische vaardigheden die de Romein bezat.

Romeinse legionairs waren zeer talrijk. Een legioen was in staat om snel wegen, bruggen en aquaducten te bouwen om hun vooruitgang te ondersteunen.

Van de vele kunsten die de Romeinen onder de knie kregen, was het slaan van munten een belangrijke. Het gebruik van metalen munten verspreidde zich snel onder de heerschappij van het Romeinse rijk. Sieraden, glasindustrie en de productie van bewerkt aardewerk maakten de regio van het Latium tot een belangrijk cultureel en artistiek centrum.

Latijn leren spreken, de uitspraak, de grammaticale regels en vervoeging onthouden, het is de ontdekking van een krachtige beschaving waaruit onze moderne samenlevingen zich hebben gebouwd. De grootheid van het Romeinse rijk blijft vandaag in heel Europa bestaan.

Ontdek hoe Latijn leren kan helpen bij je schoolstudies ...

>

Het platform dat privé leraren en leerlingen met elkaar verbindt

1e les gratis

Vond je dit artikel leuk? Laat een beoordeling achter!

4,00 (2 beoordeling(en))
Laden...

Boris

Schrijver, vertaler en journalist, woonachtig in Chili. Houdt van reizen, nieuwe culturen ontdekken en wetenschap. Werkzaam voor Superprof sinds 2017.