De eindexamens dit jaar zijn het onderwerp geweest van vele controverses.

Bij het eindexamen Latijn wezen studenten er echter op dat het geen moeilijk examen was.

Wel werden de onderwerpen van de teksten als leuk aangemerkt.

Toch zagen maar weinig leerlingen deze tekst: niet veel mensen doen tegenwoordig nog Latijn.

Omdat klassiekers zoals het Latijn en Grieks nu voornamelijk op gymnasia worden onderwezen, betreuren academici dat de studie van deze klassiekers nu deel uitmaakt van een elitaire opleiding.

Want is vandaag de dag Latijn wel voor iedereen toegankelijk? Laten we als voorbeeld een blik werken op Groot-Brittannië, een schoolvoorbeeld van hoe Latijn vandaag de dag nog invloed heeft op de maatschappij.

Leer Latijn om andere talen te leren.
Latijn leren kan nog op veel scholen | Bron: Pexels
De beste leraren Latijn beschikbaar
Jan
5
5 (5 reviews)
Jan
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Josca
4,9
4,9 (9 reviews)
Josca
23€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Thirza
5
5 (4 reviews)
Thirza
17€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Alessandro
4,8
4,8 (4 reviews)
Alessandro
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Tessa
5
5 (4 reviews)
Tessa
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Huib
5
5 (5 reviews)
Huib
39€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Johanna
5
5 (5 reviews)
Johanna
19€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Alexander
5
5 (5 reviews)
Alexander
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Jan
5
5 (5 reviews)
Jan
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Josca
4,9
4,9 (9 reviews)
Josca
23€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Thirza
5
5 (4 reviews)
Thirza
17€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Alessandro
4,8
4,8 (4 reviews)
Alessandro
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Tessa
5
5 (4 reviews)
Tessa
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Huib
5
5 (5 reviews)
Huib
39€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Johanna
5
5 (5 reviews)
Johanna
19€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Alexander
5
5 (5 reviews)
Alexander
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Let's go

Geschiedenis van het Latijn in Groot-Brittannië

29% van alle Engelse woorden komt rechtstreeks uit de Latijnse taal. Nog eens 29% bestaat uit Franse woorden.

Maar om te begrijpen hoe de Engelse taal is geëvolueerd uit zijn Latijnse wortels, moet men de geschiedenis van de Britse Eilanden nader bekijken.

Tweederde van onze woorden komen uit het Frans en Latijn, maar ook Oud-Noors, Oud-Engels en Nederlandse woorden komen in het Engels voor.

De reden is eenvoudig: de bevolking van Groot-Brittannië bestond uit veel verschillende etnische groepen. Nadat het Romeinse rijk instortte, kwam de ene invasie na de andere. Saksen, Angelen, Noren, Denen en Fransen vielen het Verenigd Koninkrijk binnen.

Het Latijn verdween grotendeels nadat het Romeinse rijk Groot-Brittannië had verlaten en werd vervangen door het oude Engels. Na de invasie van Engeland door William de Veroveraar in 1066, stelde de Franse hertog van Normandië, Normandisch (een Romaanse taal en oude versie van het Frans) in als de officiële hoftaal.

Wist je dat Latijn studeren je kan helpen Frans te beheersen?

Het bleef bijna 300 jaar zo.

Het is waar dat Engelse grammatica meer gemeen heeft met de Germaanse taal dan met Latijnse grammatica. Maar wat de Romeinen achterlieten, afgezien van oude gebouwen, vestingwerken en wegen, zijn tienduizenden zinnen, zelfstandige naamwoorden, werkwoorden en bijvoeglijke naamwoorden die deel uitmaken van de dagelijkse Engelse vocabulaire.

In Engeland is er geen de jure (wettelijk bepaald) officiële taal. Engels is alleen de de facto officiële taal.

Pas in de 15e eeuw begon Chaucer, een schrijver, politicus en filosoof, het gebruik van de gemeenschappelijke Engelse taal populair te maken als literaire taal in plaats van alleen als gesproken taal.

Hoewel koning Henry VIII in 1532 brak met Rome en de katholieke kerk, was het pas bij de toetreding tot de troon van zijn dochter, Elizabeth I, dat het Book of Common Prayer (het eerste gebedenboek dat in het Engels geschreven) officieel werd erkend door het Engelse parlement.

Het feit dat er in het Engels werd gezegd en gelezen, bracht een grote klap uit voor het Latijn, dat nog verder verwijderd werd van de gewone mensen.

Toch bleef men Latijn leren op het curriculum van alle scholen, vooral als je religie, filosofie, rechten of een wetenschapsgerelateerd vak bestudeerde.

Het Latijn klampte zich vast aan zijn status als de taal van de geletterde mensen.

Tegenwoordig is Latijn iets wat nog maar weinig wordt gestudeerd, maar er zijn er aan de andere kant nog genoeg die het proberen te leren.

Ontdek hoe het leren van Latijn je Engels kan helpen verbeteren!

De oude literatuur in het Latijn is prachtig.
Wie is jouw favoriete Latijnse schrijver? | Bron: Pexels

Latijn en de Sociale Kloof

Het kan zijn dat je denkt dat het leren van Latijn is voorbehouden aan de elite en de 'chique' studenten.

Sociologen hebben aangetoond dat vanaf de renaissanceperiode die begon in Italië aan het einde van de 14e eeuw en 150 jaar later Engeland bereikte, het gebruik van de Latijnse taal vaak voorbehouden was aan de meest geletterden.

De families uit de hogere klassen, bourgeoisie en adel, gebruikten oude talen zoals Grieks en Latijn als een middel om hun prestige te doen gelden of boven de rest van de samenleving uit te stijgen.

Latijn leren was een manier om de top van de sociale ladder te bereiken, een feit dat werd versterkt door het gebruik van Latijn als de officiële taal van de katholieke kerk.

Rond het midden van de 20e eeuw waren wetenschappen en wiskunde het meest prestigieuze vakgebied, hoewel het Latijn een van de opties bleef die leerlingen en studenten konden kiezen voor hun examens.

Aangezien het Latijn de taal is die door wetenschappers, geestelijken en filosoof al honderden jaren wordt gebruikt, is het geen verrassing dat het meer is overgenomen door rijkere gezinnen die toegang hebben tot een betere opleiding.

Toen het Latijn uit het curriculum van de publieke scholen verdween, leek het feit dat deze taal alleen onderwezen werd op gymnasiia te onderstrepen dat het Latijn alleen voorbehouden was voor de elite.

Maar dankzij internet is het leren van Latijn nog nooit zo makkelijk geweest als vandaag.

Veel websites bieden gratis leermateriaal.

Om het erfgoed van het Latijn in leven te houden, zijn er wereldwijd tal van initiatieven ontstaan. Als je nog steeds graag Latijn leert, wil je deze eens bekijken:

  • De Schola Latína Európæa & Úniversális: deze online Latijnse cursuswebsite verbindt mensen die dezelfde passie delen voor het leren van de taal. Geweldige website als je bij de basis wilt beginnen.
  • Nuntii Latini: deze in Finland gevestigde nieuwssite in het Latijn helpt je internationaal nieuws volgen in het Latijn. Het beste is dat iedere uitzending wordt geleverd met de bijbehorende teksten.
  • Latinitium: deze website bevat honderden audio- en videobestanden in het Latijn om je te helpen bij het leren van de taal. Je vindt podcasts, boeken en veel bronnen, perfect om de juiste uitspraak van het Latijn te leren.

Wij geloven dat het onderwijzen van uitgestorven talen helpt bij het leren van moderne talen. Sit scriptor scire! (Laten we leren!)

Waar begin jij mee?
Er zijn honderden boeken die je kan lezen als je Latijn kan | Bron: Pexels

Volg je bijles Latijn met een privéleraar!

Leer Latin En Slaag Voor Je Examens

Terwijl je leert hoe je de Latijnse verbuigingen gebruikt, de Latijnse grammatica onthoudt en begint met het lezen van teksten van Ovidius, Cicero of Julius Caesar, zal het vermogen van je brein verbeteren.

Het leren van alle talen, en vooral een taal zoals het Latijn, met tal van regels en grammaticale gevallen, dwingt beide hersenhelften elke dag een beetje extra werk te doen.

Het is bewezen dat de hersenen van tweetalige of meertalige mensen veel flexibeler zijn dan de hersenen van een eentalige persoon.

Geheugen, logica en aanpassingsvermogen nemen toe naarmate je hersenen moeten vertalen wat je leest, hoort of schrijft in de andere taal die hij kent, zelfs als je het niet merkt.

Latijn is de moedertaal van de Romaanse talen, die deel uitmaken van de Indo-Europese talen.

Het zal dan een stuk eenvoudiger voor je zijn als je Frans, Spaans of Italiaans wilt leren, omdat je die talen snel kunt leren als je Latijn kent.

Die dialecten hebben 75 tot 90% woorden gemeen met het Latijn en delen natuurlijk dezelfde grammaticale regels, syntaxis, vervoegingen en woorden.

Ben je op zoek naar bijles, huiswerkbegeleiding of bijvoorbeeld naar examentraining Latijn? Twijfel dan niet om je te laten helpen door een van onze Latijn privé-leraren van Superprof bij jou in de buurt. Zij weten precies hoe zij jou moeten helpen!

Waarom Latijn studeren? Ontdek onze top tien redenen ...

Het is geen makkelijke taal om te leren.
Latijn leren is stevig blokken | Bron: Pexels
>

Het platform dat privé leraren en leerlingen met elkaar verbindt

1e les gratis

Vond je dit artikel leuk? Laat een beoordeling achter!

5,00 (1 beoordeling(en))
Laden...

Boris

Schrijver, vertaler en journalist, woonachtig in Chili. Houdt van reizen, nieuwe culturen ontdekken en wetenschap. Werkzaam voor Superprof sinds 2017.