Het geweldige moment is aangebroken!

Je voelt diep in je de behoefte, het verlangen, de drang om jezelf te wijden aan de gitaar. Wil je weten hoe je gitaar speelt?

Je hebt voor altijd naar gitaren in winkels gestaard, bladerend door tijdschriften en video's van je idolen bekeken - Slash, Clapton, David Gilmour, Carlos Santana en Robert Johnson, om er maar een paar te noemen. Je zegt tegen jezelf dat je er op een dag ook zult komen.

Maar de eerste vraag is: waar begin je met gitaar leren spelen?

Wie is jou gitaaridool
Akoestisch is de perfecte manier om te beginnen met spelen | Bron: Pexels
De beste leraren Gitaar beschikbaar
Panagiotis
5
5 (10 reviews)
Panagiotis
45€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Hernan
5
5 (18 reviews)
Hernan
45€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Claudio
4,9
4,9 (10 reviews)
Claudio
32€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Peter
5
5 (8 reviews)
Peter
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Alexandre
5
5 (17 reviews)
Alexandre
35€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Bart
5
5 (6 reviews)
Bart
50€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Mischa
5
5 (5 reviews)
Mischa
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Ernest
4,8
4,8 (5 reviews)
Ernest
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Panagiotis
5
5 (10 reviews)
Panagiotis
45€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Hernan
5
5 (18 reviews)
Hernan
45€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Claudio
4,9
4,9 (10 reviews)
Claudio
32€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Peter
5
5 (8 reviews)
Peter
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Alexandre
5
5 (17 reviews)
Alexandre
35€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Bart
5
5 (6 reviews)
Bart
50€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Mischa
5
5 (5 reviews)
Mischa
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Ernest
4,8
4,8 (5 reviews)
Ernest
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Let's go

Stel Jezelf De Juiste Vragen Voordat Je Gaat Leren Gitaar Spelen

Voordat je aan dit muzikale avontuur begint en je inschrijft voor gitaarles in Amsterdam, moet je jezelf een paar vragen stellen. Hoe je antwoord zal je naar een bepaalde muziekstijl gidsen en dit zal je helpen bij het kiezen van je gitaar.

Wat wil je met je gitaar doen?

Je bent ultra gemotiveerd om te leren hoe je gitaar moet spelen, wat geweldig is, maar voordat je begint en het risico loopt om er helemaal in te verdwalen, kan je het beter eerst bespreken met een gitaarleraar.

Waarom wil je gitaar leren?

Wil je je favoriete nummers spelen van je idolen? Wil je de basis en de belangrijkste technieken weten, zodat je uiteindelijk je eigen muziek kunt schrijven? Wil je technieken leren om bepaalde liedjes te spelen?

En technisch gezien, wil je klassieke gitaar spelen of liever dan de blues, of country, pop of hard rock misschien?

Wat voor gitarist wil jij zijn?

Met deze antwoorden zul je beter in staat zijn om de gitaar te vinden die bij je past en je te oriënteren op wat overeenkomt met je wensen.

Gitaar basics: soorten gitaren

Nadat je je vinger op het soort muziek hebt gezet dat je wilt spelen, kun je de juiste gitaar kiezen. Er zijn 3 soorten; de klassieke gitaar, de akoestische gitaar en de elektrische gitaar.

Als je Led Zeppelin wilt spelen, blijf je weg van klassieke gitaar, eenvoudig toch?

Dit bespaart je tijd, geld en energie om je te concentreren op waar je van houdt.

Waar kun je gitaar leren spelen?

Als je gitaar wilt spelen maar nog nooit in je leven een instrument hebt aangeraakt, als je de basisprincipes van muziektheorie zoals solfeggio, ritme, toonladders, etc. niet kent, raden we je aan gitaarlessen te nemen. Bijvoorbeeld gitaarles Eindhoven of gitaarles Amsterdam!

Er zijn verschillende manieren om dit te doen: op een school (gedurende meerdere jaren werken aan een professioneel of academisch pad), particuliere of openbare muziekscholen (onderwijzen onder toezicht van een gecertificeerde leraar die een vaste methodologie volgt), culturele centra, workshops, verenigingen, muziekclubs waar je andere beginnende muzikanten en professionals kunt ontmoeten (sommige bieden cursussen, andere eenmalige workshops). Kies de eenvoudigste oplossing voor je.

Een andere oplossing is om privélessen thuis te volgen met een onafhankelijke leraar die meestal naar je huis reist en eenmaal per week lesgeeft (het voordeel is dat de leraar zich aanpast aan je behoeften en verwachtingen).

Je kunt ook vragen waar je een goedkope gitaar kunt kopen om mee te beginnen...

De beste manier om te leren is door veel te herhalen.
Oefening baart kunst! | Bron: Pexels

Verschillende Rechtshandige Technieken Voor Het Gitaar Leren spelen

Je zult verschillende technieken moeten leren om gitaar te spelen, vooral om met je rechterhand te spelen.

Plukken

Zoals de naam al aangeeft, bestaat deze techniek uit het plukken van een snaar met je vingertoppen of nagels. Je kunt maximaal vier vingers gebruiken, de duim, wijsvinger, middelvinger en ringvinger. Je kunt meerdere snaren tegelijkertijd plukken. Dit is de basistechniek voor gitaar die wordt gebruikt om arpeggio's te spelen

Arpeggios

Je plukt de snaren regelmatig en tegelijkertijd, alsof je noot voor noot een akkoord speelt.

Golpe

Dit is een variatie op het tokkelen, waarbij na het tokkelen van de snaar je vinger op de volgende snaar rust, waardoor het volume van de noten toeneemt. Deze techniek wordt veel gebruikt in de flamenco-stijl.

Picking

Deze vorm van gitaarspelen betekent de snaar tweaken met een van de vingers van je rechterhand.

Het is een manier om snaren met de vinger te plukken die typisch is voor Noord-Amerikaanse muziek zoals country of blues. Het gebruik van een plectrum kan helpen het ritme naar voren te brengen en het geluid af te ronden.

Voelen je snaren slap aan? Volg deze tips voor het stemmen van je elektrische gitaar ...

Tokkelen

Hierbij strijk je de snaren snel om de illusie van een akkoord te geven. Er zijn veel soorten tokkelpatronen die je kunt leren om gemakkelijk een melodie te vormen.

Dit is de eenvoudigste techniek om te spelen en het meest gebruikt, vooral in de begeleidende gitaar, omdat het gemakkelijk is om op volume te spelen.

Heen en weer

Deze techniek wordt gerealiseerd met behulp van een plectrum dat de snaren gelijktijdig doet trillen met een opwaartse of neerwaartse slag.

Deze techniek wordt veel gebruikt op de elektrische gitaar om snel melodieën of solo's te spelen.

Een goede gitaar heeft een prijs.
Hoe meer je betaalt, hoe beter je instrument | Bron: Pexels

Leer Gitaar Voor Beginners

Er zijn drie verschillende manieren om gitaar te spelen: met je vingers, met je nagels en met een plectrum.

Zoals hierboven vermeld, zijn er verschillende manieren om met je vingers te spelen.

Hoe speel je gitaar met je vingers?

Afhankelijk van je stijl, vaardigheden en niveau, zul je een bepaalde techniek vinden die het beste bij je past. Elke techniek zal een ander geluid produceren, dus het is een kwestie van smaak welke techniek je later gebruikt.

Vind hier online gitaarlessen.

Vingerplaatsing en beweging voor het leren van gitaar

Je kunt je duim en wijsvinger samen gebruiken als je geen plectrum wilt gebruiken, zonder je andere vingers te gebruiken.

Je wijsvinger zal de snaren in een neerwaartse beweging aanslaan en je duim zal ze raken terwijl je je hand omhoog beweegt.

Het is geen gemakkelijke beweging om te beheersen, maar vergeet niet om je pols flexibel te houden en je bewegingen onder controle te houden. De beweging mag alleen van je pols komen en niet van je arm. Uiteindelijk zul je eelt op je vingers ontwikkelen na consistent gitaarspelen.

Tips voor het spelen van gitaar met je rechterhand

Je kunt gitaar spelen als je korte of lange nagels hebt, zolang je nagels maar even lang zijn. Wanneer je je pols beweegt, draai je je hand zodat je wijsvinger contact maakt met de snaren in plaats van je duim. Gitaarles voor 1 hand.

Til je pols niet te veel op, houd de rug van je hand in lijn met je onderarm.

Vergeet niet om je pols te gebruiken om te bewegen.

Gitaar spelen met je nagels

Als je rechtshandig bent, maakt het niet uit hoe lang de nagels aan je linkerhand zijn, omdat ze niet worden gebruikt op de snaren om noten of akkoorden te spelen. Schraap niet over de snaren. Stem je elektrische gitaar goed af. Om een ​​snaar goed vast te houden, kunnen lange nagels in de weg zitten.

De nagels aan je rechterhand zijn een ander verhaal. Je kunt geknipte nagels, korte nagels of lange nagels hebben. De rechterhand is degene die je zult gebruiken om noten te spelen door ze te laten trillen, en dus zullen de lengte van je nagels invloed hebben op hun geluid.

Voor gemanicuurde nagels

Dit heeft geen invloed op het geluid van de gitaar en is daarom perfect voor degenen die met een plectrum of met je vingertoppen willen spelen voor een zachter geluid.

Voor lange nagels

Gebruik ze om de snaren te plukken, je krijgt zo een scherper geluid. Het is een manier van spelen die vooral populair is bij klassieke en flamencogitaristen. Het voordeel ligt in het precies kunnen plukken voor een briljant, gedefinieerd geluid. Het enige nadeel is hun onderhoud; ze moeten regelmatig worden gesneden en bewaard.

Gitaar spelen met een plectrum

Een laatste gitaartechniek is met een plectrum.

Je moet het op een manier houden die natuurlijk aanvoelt: geplaatst aan de zijkant van je wijsvinger en stabiel door de duim. De juiste beweging voor een plectrum is niet eenvoudig en je moet hard werken om het te perfectioneren.

De echte moeilijkheid is om gefocust te blijven op de ritmes en precisie terwijl je flexibel blijft.

Probeer de snaren met enige kracht te slaan om een ​​helder geluid te krijgen.

Op elektrisch kan je bijzondere dingen doen
Elektrisch is een optie, maar probeer eerst akoestisch | Bron: Pexels

De pols ontspannen

De pols speelt een belangrijke rol bij het spelen met een plectrum. Probeer op en neer te bewegen zonder je onderarm of je elleboog te bewegen, maar alleen je pols.

Tips voor het spelen van gitaar met een plectrum

Enkele tips voor het spelen met een plectrum:

  • Steek je hand niet te veel op.
  • Houd de pols zacht, dit is essentieel voor het spelen met een plectrum.
  • Let op de symmetrie van je bewegingen.
  • Kantel je plectrum om te voorkomen dat je te hard speelt.
  • Begin langzaam te spelen en verhoog je snelheid.
  • Gebruik een spiegel om nekbelasting te voorkomen en een goed zicht op je beweging te krijgen, om je te helpen fouten op te lossen.

Als je echt enthousiast bent, ontdek onze tips voor:

>

Het platform dat privé leraren en leerlingen met elkaar verbindt

1e les gratis

Vond je dit artikel leuk? Laat een beoordeling achter!

5,00 (1 beoordeling(en))
Laden...

Boris

Schrijver, vertaler en journalist, woonachtig in Chili. Houdt van reizen, nieuwe culturen ontdekken en wetenschap. Werkzaam voor Superprof sinds 2017.