De uitvinding van de elektrische gitaar was een belangrijke mijlpaal in de muziekgeschiedenis.

Van de muziek van Jimi Hendrix en Pink Floyd tot die van de Beatles, de elektrische gitaar heeft een belangrijke rol in zoveel iconische songs gespeeld, waardoor het een heilig onderdeel van de rock'n'roll is geworden.

En wie weet hoeveel instrumenten er op het podium kapot zijn gemaakt...

Het instrument zelf heeft een enorme ontwikkeling doorgemaakt. Maar ken je de details van de ontwikkeling van de elektrische gitaar?

Hoewel het kennen van deze geschiedenis niet essentieel is om goed muziek te kunnen maken, zal het je helpen je praktijkoefeningen in een bredere culturele context te plaatsen. Het kan beginners inspireren om bekende muziekstukken te leren en meer gevorderde spelers helpen om de technieken van hun gitaarhelden te verfijnen. En het zal je helpen de ins en outs van de gitaar als fysiek object te begrijpen: zijn solide body, frets, pickups, en zijn knoppen en spoelen.

Waarom neem je geen gitaarles om je kennis bij te spijkeren?

Deze geschiedenis is van generatie op generatie doorgegeven. En het kan leuk zijn om dit met je kinderen of leerlingen te delen. Laten we samen een nostalgische wandeling maken in echte vintage stijl!

Neem hier online gitaarles.

De elektrische gitaar is een prachtig instrument, ontdek het snel! | Bron: Pixabay
De beste leraren Gitaar beschikbaar
Hernan
5
5 (16 reviews)
Hernan
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Giovanni
5
5 (6 reviews)
Giovanni
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Claudio
4,8
4,8 (6 reviews)
Claudio
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Ruben
5
5 (9 reviews)
Ruben
45€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Kevin
4,9
4,9 (6 reviews)
Kevin
12€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Ricardo
4,8
4,8 (5 reviews)
Ricardo
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Edwin
4,9
4,9 (7 reviews)
Edwin
32€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Boudewijn
5
5 (5 reviews)
Boudewijn
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Hernan
5
5 (16 reviews)
Hernan
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Giovanni
5
5 (6 reviews)
Giovanni
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Claudio
4,8
4,8 (6 reviews)
Claudio
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Ruben
5
5 (9 reviews)
Ruben
45€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Kevin
4,9
4,9 (6 reviews)
Kevin
12€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Ricardo
4,8
4,8 (5 reviews)
Ricardo
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Edwin
4,9
4,9 (7 reviews)
Edwin
32€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Boudewijn
5
5 (5 reviews)
Boudewijn
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Let's go

De uitvinding van de elektrische gitaar

De uitvinding van de akoestische gitaar ging natuurlijk vooraf aan die van de elektrische gitaar. Haar ontstaan gaat ongeveer 4000 jaar terug. Dit historische instrument verdient ons respect!

Er wordt vaak gezegd dat de gitaar gewoon een evolutie was van de luit of de citer, allebei een holle snarige gitaar, waarvan men dacht dat het een van de instrumenten was die door de hogere klasse van het Oude Rome werden bespeeld.

Je kunt hier informatie krijgen over gitaarles Eindhoven!

Archeologen hebben echter sporen ontdekt van snaarinstrumenten zoals de harp of de tamburica, die ongeveer 3500 jaar oud zijn. In die tijd ontstond de eerste gitaar: een gitaar gebruikt door de Egyptische zanger Har-Mose.

Zoals je misschien al vermoedde, heeft de gitaar sindsdien vele evoluties ondergaan, waaronder de ontdekking van de elektrische gitaar in de 20e eeuw. De gitaar werd elektrisch en kon daarmee worden versterkt, en kreeg een grotere stabiliteit bij het stemmen en een makkelijkere bespeelbaarheid. Ook ontstond er een grote verscheidenheid aan vormen en maten: met een cutaway, een archtop, en een solide body

In 1920 ontwierp ingenieur Lloyd Loard de eerste elektrische gitaar in de Verenigde Staten. Op dat moment werkte hij voor een onbekend instrumenten bouwbedrijf: zegt de naam Gibson je iets?

Deze uitvinding was mogelijk dankzij de creatie van de dynamische microfoon aan het begin van de eeuw. Deze microfoon veroorzaakte een ware revolutie omdat het hierdoor mogelijk werd gemaakt om muziek op te nemen. Dit werd de pick-up op de elektrische gitaar, die er nu in verschillende vormen is: van de humbucker tot de single coil en de double coil.

Maar de eer komt vooral toe aan jazzmuzikanten die al snel de noodzaak inzagen om het geluid van de gitaar te versterken. Het was namelijk erg moeilijk om ze te horen tussen de koperorkesten die ze begeleidden.

Loard combineerde deze microfoon vervolgens met een Hawaiiaanse gitaar om uiteindelijk te komen tot wat we vandaag de elektrische gitaar noemen.

Ontdek het fabricageproces van gitaren.

De commercialisering van de elektrische gitaar

Toch moesten de mensen nog enkele jaren wachten voordat ze de elektrische gitaar konden kopen!

In 1931 was de "Frying Pan" de eerste elektrische gitaar die in de Verenigde Staten door Rickenbacker werd verkocht.

Vandaag de dag wordt deze gitaar getaxeerd op meer dan €2100.

De Frying Pan verschilt sterk van de elektrische gitaar die we vandaag kennen. Hij werd op de knieën bespeeld en er moesten microfoons aan het frame worden bevestigd, want hij produceerde geen geluid!

Fender gitaar

In 1940 opende Leo Fender zijn eigen elektrische reparatie- en fabricagezaak voor versterker onderdelen. Vandaag de dag is het een van de bekendste bedrijven in de wereld van elektrische gitaren en versterkers.

Ontdek hoe je een elektrische gitarist kunt worden.

Gibson gitaar

Orville Gibson richtte de Gibson Guitar Corporation in 1902 op. Gibson was een gitaarbouwer (een maker van snaarinstrumenten) die vooral gek was op de mandoline. Vandaag de dag wordt hij erkend als een van 's werelds grootste producenten van gitaren

Veel musici beschouwen Gibson elektrische gitaren als gitaren met de beste klank en effecten. Bekende spelers van Gibson Les Paul gitaren zijn Slash, Jimmy Page, Duane Allman, Pete Townshend, en Bob Marley. Niet slecht!

Kijk hier voor gratis online gitaarlessen.

Ephiphone gitaar

Epiphone gitaren, of ze nu elektrisch of akoestisch zijn, staan bekend om hun lage prijs, waardoor het een favoriet merk is voor beginners. Toch bieden de gitaren een zeer goede geluidskwaliteit.

Ibanez Gitaar

De Ibanez gitaar is daarentegen voor de muziekster. Deze gitaren worden aanbevolen vanwege hun kwaliteit, maar ook vanwege hun originele en buitengewone ontwerp.

Yahama gitaar

Het Japanse bedrijf Yamaha beperkt zich niet tot de fabricage van muziekinstrumenten, maar heeft ook een groot aanbod aan motorvoertuigen. Wij vinden dat de gitaren bovenaan deze lijst schitteren!

En hier zijn nog een paar belangrijke merken om op te merken: Vigier, Dreadnought, Stratocaster, Telecaster, Jumbo, en Dean.

 • Fender: met de Stratocaster en de Telecaster, een van de beroemdste gitaarmerken ter wereld.
 • Gibson: Fenders grootste concurrent, met iconische modellen waaronder de Les Paul.
 • Epiphone: dit is de budget versie van Gibson, maar zelden leveren ze in op de kwaliteit.
 • Ibanez: de keuze van rockers, en zij die een echte kwaliteit elektrische gitaar willen.
 • Yamaha: een goede beginners optie, voor betrouwbare instrumenten.

Nu je de basismerken kent, waarom studeer je niet verder? Wat is het verschil tussen een Fender Stratocaster en een Les Paul Custom?

Sommige van deze modellen zijn verwant aan andere varianten van de gitaar, zoals de akoestische gitaar, folk gitaar, klassieke gitaar, basgitaar, elektrisch akoestische gitaar, akoestische basgitaar, en de elektrische basgitaar.

En veel van deze gitaren zullen worden uitgerust met accessoires zoals een gitaarband, snaren, stemmechanieken, bruggen, plectrums, versterkers, mengpanelen, stemvorken, muziekpartituren en gitaartabs!

Van de pickups en de kop tot de hals, ken jij alle elementen waaruit een elektrische gitaar is opgebouwd?

Rode gitaar
Vele beroemde muzikanten gooien hun gitaar kapot aan het eind van een optreden. | Bron: Pixabay

Muzikale ontwikkelingen en de elektrische gitaar

In de loop van zijn geschiedenis heeft de elektrische gitaar vele evoluties doorgemaakt. Tussen de eerste elektrische gitaar uit Hawaï tot de grote Fenders van vandaag, is er zoveel gebeurd!

En de muzikanten hebben gebruik gemaakt van de veranderingen in de klank om nieuwe stijlen te creëren.

Blues

Bluesmuziek bestond al lang voordat elektrische gitaren hun intrede deden.

Slaven speelden het op akoestische gitaren en piano's. Maar na verloop van tijd werden elektrische gitaren in dit genre geïntroduceerd.

Vanaf dat moment gebruikten bluesmuzikanten gitaren om de legendarische drie grote akkoorden van het genre in twaalf maten te spelen.

Jazz

Jazz is een muziekstroming die afstamt van de blues.

Het werd ook door slaven gespeeld, maar de harmonieën waren over het algemeen rijker en gingen verder dan de drie hoofdakkoorden van de blues.

Vergeet niet dat het aan deze muzieksoort te danken is dat we vandaag allemaal van de elektrische gitaar genieten.

Rock

Na de meer dance rock'n'roll (mede dankzij de iconische Elvis Presley), werd in de jaren 1960 de rockmuziek geboren, en het was een match made in heaven met de elektrische gitaar.

Rock bereikte zijn hoogtepunt in de jaren 1970, dankzij bands als Led Zeppelin, The Who, en de Rolling Stones

En laten we Robert Johnson niet vergeten, een belangrijke artiest uit de jaren 1930, van wie de bluesmuziek een enorme invloed heeft gehad op de grootste spelers van de rock'n'roll!

Rock is het perfecte muziekgenre om een grote variatie in elektrische gitaarspel technieken te leren!

Pop

Pop was een populair muziekgenre dat mensen van de Verenigde Staten en Groot-Brittannië bij elkaar bracht.

Maar beetje bij beetje werd deze bijnaam toegepast op de internationale diversiteit van muziek die we nu op de radio beluisteren. Popmuziek heeft ook wortels in de rockmuziek.

Dit verklaart waarom bepaalde groepen zoals de Beatles zich tussen de twee stromingen identificeren.

Hard Rock

Terwijl de rock zich ontwikkelde, ontstond een van haar afgeleiden: de hardrock.

Deze harde muziekstijl wordt gekenmerkt door de overheersing van de muziek over de zang.

Het werd met name gespeeld door groepen als de Scorpions, Black Sabbath en Guns 'n' Roses. 

Heavy Metal

Dit muziekgenre ligt zeer dicht bij hardrock, met een paar onderscheidende kenmerken, waaronder de gitaareffecten.

In tegenstelling tot de hard rock, distantieert heavy metal zich van de blues en de rock. Het fundamentele geluid is gebaseerd op de iconische vervormingen die door de elektrische gitaar worden geproduceerd.

De thema's van heavy metal gaan vaak over middeleeuwse motieven zoals het kwaad en de hel, waardoor het kritiek krijgt van religieuze gemeenschappen.

Gitarist springt
Je kan met een elektrische gitaar helemaal los gaan! | Bron: Pixabay

Zes grote elektrische gitaristen

Elke echte gitarist heeft zijn of haar idool uit de verzameling van grote muzikanten. Hier is een lijst van zes beroemdheden. Waarom zou je niet eens gaan luisteren naar deze artiesten en je laten inspireren door hun muziek?

 1. Jimi Hendrix

Niemand kan vandaag de dag tippen aan Jimi Hendrix.

Deze linkshandige gitarist uit de jaren 60 markeerde een hele generatie muzikanten en blijft ook nu nog gitaristen beïnvloeden. Hij slaagde erin tal van innovatieve technieken te ontwikkelen tijdens zijn zeer korte maar indrukwekkende carrière (hij stierf op 27-jarige leeftijd).

Jimi Hendrix
Jimi Hendrix was een bekende muzikant. | Bron: Pixabay
 1. BB King

Deze vereerde muzikant is de koning van de blues.

BB King heeft grote namen als Eric Clapton en Jimi Hendrix geïnspireerd met zijn vermogen om muziek en emotie over te brengen. Het is moeilijk om de bijdrage van deze legende, die ons in 2015 verliet, in woorden uit te drukken.

 1. Eric Clapton

Deze Britse zanger, componist en gitarist is inmiddels al 71 jaar oud.

Na bij de Yardbirds en de BluesBreakers gespeeld te hebben, ging Clapton zijn blues stijl verfijnen. Zijn fans hebben hem "slowhand" genoemd in verwijzing naar zijn muzikale techniek.

 1. Carlos Santana

De in Mexico geboren Carlos Santana heeft zijn latin rock stijl over de hele wereld verspreid.

Hij werkt regelmatig samen met vele internationale sterren die hem opzoeken.

 1. Keith Richards

Dit iconische lid van de Rolling Stones is de belichaming van rock.

Vergezeld door zijn sidekick Mick Jagger, heeft hij enkele van de grootste muziekstukken van deze historische groep gespeeld, en hun laatste album is ook enorm goed!

 1. Chuck Berry

Elke zichzelf respecterende rocker vereert deze man, wiens werk leidde tot de geboorte van rock'n'roll.

"Johnny B. Goode", "Sweet Little Sixteen" en "Maybelline" zijn allemaal van zijn hand. Hoewel deze vereerde legende niet meer onder ons is, wordt hij nog steeds beschouwd als een van de beste gitaristen aller tijden.

Nu je de basisverschillen van gitaarmerken als Yamaha en Fender kent, klik dan hier om alle verschillende soorten elektrische gitaren te ontdekken!

Er zijn veel gitaarlessen voor beginners die net zo goed willen worden als de legendes, neem zelf maar een kijkje!

>

Het platform dat privé leraren en leerlingen met elkaar verbindt

1ste les gratis

Vond je dit artikel leuk? Laat een beoordeling achter!

5,00 (1 beoordeling(en))
Laden...

Bart