Als er één ding is waar de Fransen trots op kunnen zijn, is het hun eten! De Franse keuken wordt wereldwijd gewaardeerd als culinair leider.

Hoewel Tokio de stad is met 's werelds meest Michelin-sterrenrestaurants, komt dit grotendeels door hun nabootsing van de Franse gastronomie en de westerse koks die hun kennis daar hebben gebracht.

Vanuit zijn plek in West-Europa heeft Frankrijk zijn gastronomie bekend gemaakt in de vier uithoeken van de wereld, en elke regio heeft een rol gespeeld in deze wereldwijde bekendheid.

Neem bijvoorbeeld de Foie gras uit het zuidwesten, of de Bresse-kip, de paté uit Le Mans of de Bretonse kreeft, Franse regionale specialiteiten worden gewaardeerd door iedereen tot internationale topkoks!

Vergeet natuurlijk niet dat zelfs het woord restaurant uit het Frans komt!

Lees hier meer over de geschiedenis.

Welk gerecht wil jij leren maken?
Frans eten leren koken is het leukste wat er is | Bron: Pexels

Eten: een Centraal Onderdeel van het Franse Erfgoed

De gastronomie in Frankrijk is gevarieerd en speelt een centrale rol in het erfgoed en de cultuur.

En het is in Parijs dat de Franse keuken zijn hoofdstad heeft gevestigd waar de service al lang is veranderd van ‘Franse stijl-service’, waar borden allemaal tegelijk worden uitgebracht, naar ‘Russische stijl-service’ waar borden opeenvolgend worden gereserveerd wanneer ze klaar zijn. Dit betekent dat de Fransen nog meer tijd aan de tafel kunnen doorbrengen!

Studies tonen zelfs aan dat de Fransen veel meer tijd aan de eettafel doorbrengen dan hun Europese collega's. En ze zijn zeker mijlen verwijderd van de eetgewoonten van de Engelsen die slechts 39 minuten per dag besteden aan hun eten in vergelijking met de 2 uur van Frankrijk.

Gezien het belang van eten in het leven van de Fransen, is het geen verrassing dat de Franse Gastronomie in 2010 officieel een plek op de UNESCO-werelderfgoedlijst heeft verdiend waarin het respect van de wereld voor de kookcultuur van de natie wordt benadrukt.

De Franse maaltijd erkend door UNESCO moet bestaan ​​uit een aperitief, een voorgerecht, een hoofdgerecht met vlees of vis en een bijgerecht, kaas, dessert en een drankje. Zonder een goede wijn te vergeten natuurlijk!

Voor de goede orde, het was eigenlijk Mexico die het idee had om zijn nationale keuken op de UNESCO-erfgoedlijst te zetten. Maar het leek onrechtvaardig dat Frankrijk, met zijn klassieke wereldberoemde keuken, er niet eerst aan had gedacht, dus zorgden ze ervoor dat ze in hetzelfde jaar op de lijst kwamen!

Meer informatie over de geschiedenis van Frans eten.

Een Franse chef aan het werk.
Een Franse kok kan je alles leren | Bron: Pexels

Topkoks en de Invloed van de Franse Keuken

In de 18e eeuw is het eerlijk om te zeggen dat bijna alle elites van de westerse wereld Frans konden spreken. Dit grote tijdperk is echter voorbij en het Frans worstelt om zijn rang te behouden als een diplomatieke internationale taal tegen de krachten van Engels, Spaans en Chinees.

Maar als het gaat om gastronomie, schijnt Frankrijk nog steeds als een leider. Zonder twijfel wordt de Franse keuken over de hele wereld gewaardeerd, zelfs als deze geen rol speelt in hun dagelijkse voeding.

De Franse keuken staat garant voor kwaliteit, luxe, diversiteit, gezondheid en heerlijkheid!

De Franse keuken is naar elk continent gebracht dankzij zijn onnavolgbare ambassadeurs: Franse chef-koks of gewoon degenen die van Frankrijk houden en de vlag willen voeren voor zijn geweldige keuken.

Wereldranglijsten spreken voor zich: van de top 10 koks ter wereld zijn er 6 Frans (en 26 in de top 100). Gerenommeerde chef-kok Pierre Gagnaire staat bovenaan, op de voet gevolgd door Paul Bocuse, Alain Ducasse, Michel Bras, Éric Frechon en Yannick Alleno. Allemaal spelen ze een cruciale rol in de grote geschiedenis van de Franse keuken!

Wat zijn jouw favoriete kruiden?
Mediterrane kruiden zijn ontzettend belangrijk | Bron: Pexels

Europa en de Invasie van de Franse Gastronomie

In de loop der jaren heeft de gastronomie van Frankrijk zijn weg naar de top moeten vechten tegen zijn rivaal, het mediterrane dieet, favoriet van degenen in Italië en Spanje. Maar dit lijkt zijn voordeel te zijn geweest en nu geniet de Franse keuken van meer variatie en verspreidt zich over verschillende klimaten, iets dat zelden wordt gevonden in de keuken van zijn Europese buren.

De hebzucht van de Napolitaanse of Romeinse restauranthouders in Frankrijk is bekend, terwijl de armoede van de Spaanse gemeenschappen hen destijds beroofde van deze verfijnde keuken.

Neem bijvoorbeeld de Spaanse wijngaarden, die geconcentreerd zijn in het Rioja-gebied, terwijl de Franse wijngaarden veel meer verspreid zijn.

De buren van Frankrijk in Italië hebben het misschien goed met de enorme variëteit aan pasta, hun pizza en hun wijnen, maar het is het meer kwaliteit en elegantie dat Frankrijk onderscheidt.

Bovendien delen de Franse regio's met een van de langst bestaande culturele en politieke eenheden in Europa al tientallen jaren tradities en keukens, waardoor de gastronomie van het land nog rijker wordt aan diversiteit.

Er is nog een manier waarop Frankrijk uitblinkt ten opzichte van Europa: zijn desserts! De beste zijn natuurlijk Frans!

Tussen, chantilly cream, de Russische cake, de Paris-Brest en saint-honoré gebak, is het dessertmenu van Frankrijk enorm.

Een zachte, Franse salade.
Verfijnd, simpel: dit is Frankrijk! | Bron: Pexels

Van Regionale Franse Maaltijden tot Feesten in Amerika

Over de hele wereld, en met name in Amerika, zijn gespecialiseerde restaurants niet zeldzaam: pizzeria's, Chinese restaurants, Mexicaanse restaurants, de lijst gaat maar door.

Het is dan ook geen verrassing dat we aan de overkant van de Atlantische Oceaan restaurants vinden die de Franse keuken promoten.

Lux Koken, Franse Stijl

De Franse restaurants zijn natuurlijk enkele van de meer chique plekken in Amerika, en je vindt er menu's vol met gerechten uit verschillende regio's in Frankrijk.

Ik wed dat je niet dacht dat je boekweitpannenkoeken, de trots van Bretagne, in de crêperies van New York kon vinden!

Of zelfs zuurkool, een gerecht dat synoniem is met de Elzas en je opwarmen door het in de winter op te eten, zijn te vinden in de bistro's van de VS. En je zult gekonfijte eend, kaasfondue of rundvlees bourguignon vinden op het menu van restaurants in heel Amerika.

Ze zeggen dat imitatie de hoogste vorm van vleierij is en Amerika heeft wat dat betreft zeker zin gehad in de Franse keuken. Afgezien van regionale specialiteiten, vind je misschien ook enkele Franse imitaties op het menu. Zoals de verschillende kazen aan de westkust, of de 'Champagne' (mousserende wijn!) van Californië.

Waar je ook bent, je zult met gemak een gerecht vinden dat Frankrijk vertegenwoordigt, zelfs als je duizenden kilometers ver weg bent.

Of je kunt kooklessen volgen met een Superprof-docent en je eigen heerlijke Franse gerechten maken.

Vind kooklessen bij mij in de buurt.

De Keuken van Frankrijk in de VS

Veel voedingsmiddelen zijn door de jaren heen de Atlantische Oceaan overgestoken en zijn sindsdien Amerikaanse favorieten geworden. Sommige zijn aangepast naar Amerikaans gebruik, maar anderen zijn populair geworden zonder enige wijzigingen.

Toetje

Een gerecht op basis van eieren gemaakt in de 17e eeuw is al lang populair in de VS: soufflé! Andere populaire gerechten zijn meringue, crème brûlée, mousse en crêpes. Hoewel de meringue een meer Amerikaanse stijl heeft aangenomen in de vorm van taartjes en taarten, hebben de andere gerechten hun oorspronkelijke smaak behouden.

Voorgerechten

Veel van de bij Amerikanen populaire hapjes vinden hun oorsprong in Frankrijk: paté, foie gras en de klassieke fondue uit de jaren 60. Hoewel het concept hetzelfde blijft, is fondue tegenwoordig veranderd van een pot kaas in een stroom chocola! En in plaats van in brood te dopen, gebruiken we fruit. Paté en foie gras zijn echter twee favorieten die hun Franse oorsprong hebben behouden.

Technieken

Sauzen zoals hollandaise en bernaise, en zelfs snijtechnieken hebben de populaire Amerikaanse gerechten sterk beïnvloed. Dus zelfs de zogenaamde Amerikaanse klassiekers hebben de basissmaken van Frankrijk.

Franse Gerechten Over de Hele Wereld

Bepaalde voedingsmiddelen worden natuurlijk meer gewaardeerd dan andere. Slakken en kikkerbilletjes zijn niet de lekkerste dingen om te eten, dus het is niet verwonderlijk dat anderen populairder zijn dan deze meer ‘Franse’ gerechten.

Dit is de manier waarop Le Journal des Femmes (een online damesblad) haar top 30 van meest populaire Franse gerechten heeft gekozen die beide Frankrijk vertegenwoordigen, maar waar mensen over de hele wereld van genieten. Bekijk hier onze top 10 Franse recepten.

Op de lijst vind je vooral de klassiekers: mosselen met friet, kalfsragout, lamsbout, biefstuk met friet, zalmsteak, andijvie met ham, dauphinoise van aardappel, gebraden kip, konijn met mosterd, ratatouille (die zijn naam dankt) naar een beroemde animatiefilm!), varkenshaas ... de lijst gaat maar door.

Deze gerechten worden nog beter gemaakt met een goede alcohol, en Franse wijnen en gedistilleerde dranken worden over de hele wereld gedronken. In China geven ze de voorkeur aan Bordeaux of Bourgogne-wijn, terwijl de Japanners en Koreanen de voorkeur geven aan Beaujolais. En natuurlijk is er Armagnac, de oudste brandewijn in Europa die vandaag de dag nog steeds populair is op het continent. Hun succes in de gastronomie is onverslaanbaar.

De Meest Franse Populaire Gerechten Over de Hele Wereld

  • Raclette: gesmolten kaas, ham, aardappelen ... moeten we nog meer zeggen?
  • Andouillette - Een worst gemaakt van chitterlings (wat een leuke manier is om varkensdarmen te zeggen).
  • Kalfsvlees Blanquette - Kalfsvlees gekookt met wortelen en uien en geserveerd met een witte roomsaus.
  • Rundvlees Bourguignon - Rundvlees gekookt in Bourgondische rode wijn, meestal met champignons en wortelen.
  • Boudin Blanc - Witte worst meestal gemaakt van varkensvlees, melk, uien en kruiden.
  • Bouillabaisse - Een rijke zeevruchtenstoofpot gemaakt van olijfolie en veel soorten vers gevangen vis.
  • Brandade - Kabeljauw wordt gepureerd, gekruid en gemengd met melk of aardappelen en vervolgens gekookt om deze ovenschotel te maken.
  • Cassoulet - Een gerecht van witte bonen en verschillende soorten vlees, meestal gekonfijte eend of worst.
  • Gegarneerde zuurkool - Of gewoon zuurkool zoals we die kennen. De kool wordt enkele weken gefermenteerd en vervolgens gekookt met worst, vlees en aardappelen.
  • Gekonfijte eend - Gemaakt door de eend in een grote pan met eendenvet te koken. (Niet de gezondste ...)
  • Coq Au Vin - Een beroemd gerecht dat gewoon kip is, gemarineerd en gekookt in wijn.
  • Fondue - De beroemde Savoyard-fondue is een grote pot gesmolten kaas. Geserveerd met brood en aardappelen.
  • Mosselen en friet - Zeer populair gerecht in Bretagne en Noord-Frankrijk.
  • Pot au feu - Rundvlees en groenten langzaam gekookt.

Leer hoe je deze gerechten zelf kunt bereiden.

Maar ten eerste, leer over het voedsel uit verschillende regio's in Frankrijk.

Pourquoi ne pas prendre un cours de ?

Vond je dit artikel leuk?

5,00/5, 1 votes
Loading...

Boris