Frankrijk staat bekend om zijn gevarieerde keukens. In feite heeft elke regio zijn eigen lokale gebruiken en zijn eigen culturele identiteit. En deze verschillende identiteiten onthullen zichzelf op heerlijke borden met eten!

Franse regio's zijn trots op hun verschillen; de Parijse brasserie lijkt in niets op de Marseillais Bistrot, dus pas op dat je ze niet door elkaar haalt!

Laat ons je begeleiden in de rijke gastronomie van Frankrijk en de specifieke kenmerken van elke regio...

Een echte Franse groentesoep.
Fransen zijn meesters van de soep | Bron: Pexels

De Wonderen van de Keuken van het Zuidwesten van Frankrijk

Het zuidwesten is een uitgestrekte regio die Guyenne, Gascogne, Baskenland, Béarn en Haut-Languedoc verenigt.

Het eerste dat me te binnen schiet als we aan het zuidwesten denken, is de vrijgevigheid en vriendelijkheid van de lokale bevolking.

Het pluimvee van de regio is een van de beste in Frankrijk. Baskische kip of ‘Poule au pot’ (kip in een pot), waarvan Henri IV zei dat alle Fransen elke zondag zouden moeten eten, zijn slechts enkele van de heerlijke gerechten uit de regio.

De ganzenlever is afgestemd op verschillende smaken, of je nu de voorkeur geeft aan de ganzen van de Périgord of de eenden van Gers. Magrets (eendenborstfilet), aiguillettes (dunne reepjes eend) en gekonfijte eendenbouten zijn ook populaire keuzes.

Oh en de truffels! Van verschillende prinsen was bekend dat ze dol waren op de zwarte truffels die uit deze regio kwamen.

Het vlees van het gebied is nog bekender, in de vorm van de Toulouse-worst, Bayonne-ham, Bigorre's zwarte varkensvlees en verschillende runderrassen: de blonde runderen van Aquitaine en de mirandaise uit het Gers-gebied (de perfecte aanvulling op bearnaisesaus of Roquefort-kaas)…

Het kalfsvlees van het Solomiac-gebied zou het beste ter wereld kunnen zijn, en het rundvlees van Chalosse wedijvert met dat van het beroemde Kobe-rundvlees van Japan. Combineer met een goede ‘aligot’, uit de regio Aubrac, in de winter (kaas gemengd met aardappelpuree wat beter is!) Of knoflook van Lomagne, heerlijk!

De Pyrenese weiden zijn de thuisbasis van kwaliteitsvolle kaasboeren, de valleien van Aspe en Ossau zijn onder andere goudmijnen voor zuivelproducten. De heerlijke geitenkaasjes Cabécou en Rocamadour worden gemaakt in het zuidwesten van Quercy.

Qua desserts heeft het zuidwesten veel. De appelkorst is overgoten met Armagnac-brandewijn en de pastis landis is een zoete brioche gedrenkt in een goede dosis rum.

In Rouergue en omgeving wordt de ‘fouace aveyronnaise’, een brioche uit het Aveyron-gebied, op veel verschillende manieren gemaakt, afhankelijk van elk familierecept!

Lokale patisserie-koks zijn ook erg trots op een paar andere desserts: 'Le Russe' of 'The Russian' (een delicate cake gemaakt met amandel, hazelnoot, room en meringue), en de Baskische cake (een cake met tarwebloem amandel- of vanille-banketbakkersroom).

En niet te vergeten de onvergelijkbare wijn van de Bordeaux-wijngaarden die, hoewel ze geweldig kunnen zijn, de andere wijnen van de regio overschaduwen.

De regio profiteert van de nabijheid van de Atlantische Oceaan en de heerlijke zeevruchten: oesters in Hossegor en Arcachon, vistradities in het Baskenland en forel en zalm uit de Pyreneeën.

Kijk uit naar een aantal geweldige kooklessen in Amsterdam op Superprof.

Een Frans croissantje.
De croissant is een absoluut hoogtepunt van de Franse keuken | Bron: Pexels

Gastronomische Favorieten uit het Zuidoosten van Frankrijk

De Languedoc in het zuidoosten wordt gevierd vanwege zijn cassoulet (vergelijkbaar met die uit het zuidwesten) en natuurlijk de ratatouille (en andere ‘piperades’, op tomaat gebaseerde gerechten met paprika), die verschillen naargelang het gebied.

Overal in het zuiden hebben de Spanjaarden hun stempel gedrukt in de vorm van sangria, tapas, gazpacho en paella.

En natuurlijk, aan de Middellandse Zee, is de olijfolie essentieel!

Vis is overvloedig aanwezig in de Middellandse Zee en de zoute zeebaars genaamd ‘loup’ is meer in trek dan de meer voorkomende zeebaars uit de Atlantische Oceaan die we kennen. En niet te vergeten een goede tong of zeebrasem! Voeg wat mayonaise of aioli toe om het nog lekkerder te maken!

Frans Catalonië produceert kwaliteitstomaten en zomergroenten.

De Provence heeft ook een sterke identiteit met zijn eigen set specialiteiten.

De cakes van de bakker zijn bijzonder trots op de regio, samen met de ‘guardiane de taureau’ (een ossenvleesgerecht geserveerd met rijst) en de ‘bouillabaisse’ visstoofpot dichter bij de kust van het zuidoosten.

De smaken van "Herbes de Provence" en aromatische planten verrijken de lokale keuken. Een lamsbout met tapenade of olijven als voorgerecht: wat een traktatie!

Meloenen uit Cavaillon, ‘pissaladière niçoise’ (ansjovistaart) en socca (kikkererwtenpasta) zijn specialiteiten die de borden van vakantiegangers in de regio opfrissen.

De wijnen uit het zuidoosten zijn ook bekend; misschien herken je de namen côtes-du-rhônes of châteauneuf-du-pape? En je kent natuurlijk de kazen van de regio; Cantal en Reblochon.

Een foto van een Frans gerecht.
De Franse keuken wordt wereldwijd gegeten. | Bron: Pexels

Smaken uit de Centrale Regio van Frankrijk

In het hart van Frankrijk is centre een regio letterlijk in het midden van het land. In deze regio zijn voorouderlijke tradities bewaard gebleven en bestaan ​​gerechten meestal uit sauzen en zoetwatervis.

In Bourgogne houden mensen van runderstoofschotels zoals ‘la daube’ en ‘bœuf bourguignon’, wat natuurlijk gepaard moet gaan met wijn!

Op het gebied van Berry staan ​​specerijen centraal met allerlei soorten stoofschotels en terrines. In Poligny-Saint-Pierre wordt de geitenkaas aangekondigd als keizer van alle kazen! En op het gebied van ‘Mille Étangs’ (letterlijk ‘1000 vijvers’ in het Engels, hoewel er waarschijnlijk meer dan 1000 zijn!), Is vis de specialiteit met gevulde karper en gerookte meerval op het menu.

Linzen en andere peulvruchten en groenten worden nog steeds grotendeels gebruikt bij het koken in de regio. En in de stad Nevers is vlees koning, en het gebied produceert het grootste deel van het vlees dat Frankrijk consumeert.

De wijnen van Centre, inclusief côtes-d’auvergne en saint-pouçain, werden door veel koningen in Frankrijk gedronken. Goed genoeg voor een koning, goed genoeg voor ons!

Koken in een keuken.
Hoe vaak kook jij Franse gerechten? | Bron: Pexels

Recepten uit het Westen van Frankrijk

Je kunt de zeewind kilometers ver voelen in dit deel van Frankrijk.

Een regio aan de Atlantische Oceaan, het westen heeft een overvloed aan vis en de beste oesters in Frankrijk.

Het binnenland is echter meer graan dan zeevruchten. Het is de thuisbasis van vee en produceert hoogwaardige zuivelproducten: geitenkaas in Charente, camembert in Normandië, boter en tal van andere kazen.

Artisjokken, sperziebonen, uien... groenteliefhebbers zullen niet teleurgesteld worden!

En hoe konden we de Sint-Jakobsschelp en de Bretonse kreeft met zijn beruchte blauwe schelp vergeten?

De wijnen van de Loire-vallei, bekend als lichter dan hun zuidelijke tegenhangers, zijn een must-try, maar de cider, calvados en perencider van de regio zijn misschien nog steeds de meest populaire keuze.

De zoete broodjes van de westelijke regio zijn ongeëvenaard; de Kouign-Amann, een Bretonse cake bestaande uit verschillende lagen boter en suiker, zullen je zeker een boost geven!

En natuurlijk de crêpes, zo lekker dat je door de rest van je diner snelt om erbij te komen.

Franse Specialiteiten uit het Noorden en Oosten

Oh, wat houden we van de warme gerechten in deze regio! Dicht bij België strekken de specialiteiten van dit gebied zich uit tot meer dan alleen bier en friet (hoewel deze op zichzelf goed zijn, heerlijk!).

Beter dan de zoete bieten van de Picardische streek of het witloof gedrenkt in bechamelsaus, zijn de heerlijke mosselen, maroilles en speculaasbiscuits.

Verse vis staat ook op het menu, afkomstig uit de haven van Boulogne-sur-Mer.

Champagne speelt een centrale rol in festiviteiten en is een symbool van feesten en van succes. En langs de oevers van de Rijn maken de wijngaarden van de Elzas witte wijn van hoge kwaliteit.

Flammekueches zijn er om je te beschermen tegen de kou in die wintermaanden. Een heerlijke combinatie van kool, aardappelen, crème fraiche en spekjes. Oh, en wie kan zuurkool vergeten, een echte specialiteit in deze regio!

Rabarber- en pruimentaartjes met smaak van het verse fruit dat rechtstreeks uit de boomgaarden van Lotharingen wordt geplukt.

De charcuteries zijn gevarieerd, ga naar Lyon waar de met worst gevulde brioche zeker het proberen waard is!

De Franse Hoofdstad, Een Gastronomische Smeltkroes

Hoewel duidelijk gelegen in het noorden van het land, fungeert Parijs als een echt kruispunt naar alle verschillende regio's van Frankrijk.

Tussen de Bretons die naar Parijs zijn verhuisd en de mensen uit de Auvergne die meer geluk zochten in de hoofdstad, ontmoetten verschillende culturen elkaar in dezelfde stad, terwijl ze tegelijkertijd hun eigen tradities in stand hielden en zich mengden met anderen.

Al sinds de negentiende eeuw heeft de Lichtstad de lat voor restaurants in Frankrijk bepaald. Allerlei regionale en buitenlandse keukens zijn er te vinden.

De plaatselijke brasserieën worden door velen graag gezien, terwijl zelfs chef-koks met Michelin-sterren daar graag eten.

Zo kun je in één buurt de keuken van bijna elke uithoek van Frankrijk eten!

Maar blijf niet alleen in de hoofdstad, terwijl je de prachtige steden en het platteland van Frankrijk doorkruist, kun je de lokale gastronomie echt proeven.

Lees hier meer over de geschiedenis van de Franse keuken.

Ontdek hier meer over de traditionele Franse gastronomie.

Probeer deze geweldige Franse recepten uit.

Pourquoi ne pas prendre un cours de ?

Vond je dit artikel leuk?

5,00/5 - 1 vote(s)
Laden...

Boris

Schrijver, vertaler en journalist, woonachtig in Chili. Houdt van reizen, nieuwe culturen ontdekken en wetenschap. Werkzaam voor Superprof sinds 2017.