Als je besloten hebt om in Italië te gaan wonen, zul je moeten uitrekenen hoeveel dat gaat kosten. Er zijn tal van goede redenen om in Italië te gaan wonen. 

Verhuizen naar Italië is in feite niet zo eenvoudig, je moet namelijk precies weten hoeveel alles zal kosten.

Als je er altijd van gedroomd hebt om in Italië te wonen, de Trevifontein te bezoeken of de Scheve Toren van Pisa, dan moet je zorgen dat je je financiën op orde hebt.

In dit artikel bekijken we de kosten die je kunt verwachten als je als expat naar het buitenland verhuist en je in Italië vestigt. Wij bespreken van alles, van de kosten van de reis naar je bestemming tot het levensonderhoud in het buitenland, de emigratiekosten (zoals visa's), enz.

De beste leraren Italiaans beschikbaar
Cristina
4,9
4,9 (29 reviews)
Cristina
27€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Ruben
4,9
4,9 (12 reviews)
Ruben
21€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Alessandro
4,8
4,8 (16 reviews)
Alessandro
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Francesca
5
5 (30 reviews)
Francesca
49€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Mimi
4,8
4,8 (5 reviews)
Mimi
50€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Chiara
4,9
4,9 (7 reviews)
Chiara
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Gaia
5
5 (8 reviews)
Gaia
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Valeria
5
5 (6 reviews)
Valeria
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Cristina
4,9
4,9 (29 reviews)
Cristina
27€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Ruben
4,9
4,9 (12 reviews)
Ruben
21€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Alessandro
4,8
4,8 (16 reviews)
Alessandro
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Francesca
5
5 (30 reviews)
Francesca
49€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Mimi
4,8
4,8 (5 reviews)
Mimi
50€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Chiara
4,9
4,9 (7 reviews)
Chiara
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Gaia
5
5 (8 reviews)
Gaia
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Valeria
5
5 (6 reviews)
Valeria
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Let's go

Wat kost emigreren naar Italië?

Visumkosten

Als je in Italië wilt wonen, moet je een visum aanvragen. Dat geeft je het recht om voor een bepaalde tijd in het land te wonen. Het is een onvermijdelijke uitgave (tenzij je misschien een werkgever hebt die bereid is ervoor te betalen).

Plan je reis naar Italië
Naar Italië reizen is niet enorm duur, maar je moet wel goed vooruit plannen. (Bron: Unsplash.com)

Als EU-burger wordt de werkvergunning automatisch aanvaard. Na drie maanden moet je een verblijfsvergunning aanvragen bij de plaatselijke questura.

Hieronder een korte lijst van de prijs van verschillende visa's:

 • Visum voor kort verblijf (minder dan 90 dagen): €60
 • Visum voor kinderen van 0-6 jaar: gratis
 • Visum voor kinderen van 6-12 jaar: €35
 • Studentenvisum (voor wie minder dan 90 dagen studeert): gratis
 • Studentenvisum (lang verblijf): €50
 • Visum voor lang verblijf (meer dan 90 dagen): €116

Er bestaan ook andere gratis visa voor Italiaanse burgers en visa voor korte verblijven. Natuurlijk zul je je status moeten bewijzen. Hier lees je alvast welke documenten je nodig hebt. 

Het reisbudget voor Italië

Italië ligt relatief dicht bij Nederland.

Je kunt zelfs de trein nemen van Nederland naar Italië. Natuurlijk hangen de kosten af van waar je precies woont en welke verbindingen er zijn.

De goedkoopste manier om naar Italië te gaan is met het vliegtuig. Je kunt al vluchten boeken voor slechts €30, wat een geweldige manier is om geld te besparen.

Vergeet ook niet je reisverzekering te regelen voor je vertrekt!

De kosten van een verhuizing naar Italië

Het budget om naar Italië te verhuizen

Net als binnenlands verhuizen brengt verhuizen naar Italië heel wat kosten met zich mee. Laten we de kosten van het meubeltransport buiten beschouwing houden, vermits je waarschijnlijk niet alles mee zult nemen naar Italië.

Als je in Italië gaat huren, heb je ongeveer twee of drie maanden huur nodig. Dat zijn meestal de enige kosten. Sommige Italiaanse verhuurders trekken zich niet zo veel aan van een borgsom.

Een job hebben zal je kansen om ergens te kunnen huren echter niet schaden, want veel Italiaanse verhuurders zijn op hun hoede voor een buitenlander die net aangekomen is zonder enige vorm van inkomen.

Je hebt ook wat geld nodig voor essentiële zaken als boodschappen doen, meubels, en het vervoer naar en van je werk. De keukens zijn ook niet altijd op dezelfde manier uitgerust als in Nederland, dus moet je er wellicht wat budget voorzien om ze helemaal op orde te krijgen.

De kosten van accommodatie in Italië

Dit is de grote vraag die je moet stellen als je een flat of huis in Italië wilt huren. Over het algemeen zijn de huurkosten niet zo hoog als in Nederland. Het is misschien een goed idee om de Italiaanse taal te leren voordat je een woning gaat zoeken.

Kies een leuke plaats om te wonen in Italië
Waar je precies gaat wonen heeft een grote invloed op je budget. (Bron: Unsplash.com)

Net als in Nederland kun je, als je naar een grote stad verhuist, verwachten dat je meer betaalt dan in kleine steden. Natuurlijk zijn er in Italië veel verschillende plaatsen waar je kunt wonen, en ook de kosten van levensonderhoud variëren per streek. Je betaalt niet hetzelfde in Sicilië, Toscane, Umbrië of Sardinië, bijvoorbeeld.

Bovendien is je levensstijl ook van belang. Je betaalt meer als je steeds in de beste restaurants eet, in een groot huis in een populair stadscentrum woont, enz. Ter informatie volgen hier een paar prijzen voor de gemiddelde flat in het centrum van de stad:

 • Modena: €760
 • Firenze: €1400
 • Ancona: €630
 • Genoa: €880
 • Milaan: €2050
 • Napels: €910
 • Ravenna: €850
 • Rome: €1800
 • Venetië: €1820

Deze prijzen zijn uiteraard geen afspiegeling van de kosten van één type accommodatie. Er zijn ook plaatsen te vinden voor minder of meer. Wie in Londen woont, weet hoe duur huren kan zijn. Beschouw deze lijst als een leidraad en zorg ervoor dat je goed rondkijkt.

Zoek ook online naar accommodatie in Italië. De aangegeven prijs is niet definitief, je kunt altijd een beetje onderhandelen.

Bovendien zul je geen overheidssteun kunnen krijgen, zoals dat hier in Nederland wel kan.

Zorg er tenslotte voor dat je eventuele makelaarskosten in je budget opneemt. Deze bedragen meestal ongeveer 10% van de jaarlijkse kosten van het eigendom. Als je bijvoorbeeld ergens in Turijn voor €650 per maand huurt, betaal je €780 aan makelaarskosten.

Als je in Italië koopt, betaal je ongeveer € 2.300 per vierkante meter.

Niets is belangrijker dan kennis hebben van de taal voordat je naar Italië vertrekt. Volg gerust een cursus Italiaans voor beginners via Superprof!

De kosten van levensonderhoud in Italië

Eén van de belangrijkste redenen waarom veel mensen naar Italië willen emigreren is de levensstijl. Je kunt in Italië heel goed leven voor minder dan in Nederland. De kosten van levensonderhoud zijn in Italië meestal lager.

In Italië is het eten goedkoper
Je kunt in Italië goed eten voor minder geld. (Bron: Unsplash.com)

Goed eten en drinken voor minder

Italië is beroemd om zijn goedkope en verse producten. Als je van koken houdt, is het de perfecte plaats om goedkope ingrediënten te vinden.

Boodschappen kosten in Italië ongeveer 9% minder dan in Nederland. Voor goedkope producten ga je naar een lokale markt en ontdek je een uitgebreid assortiment producten van topkwaliteit. Je kunt ook een lekkere fles Chianti in je mandje gooien!

De kosten voor recreatie in Italië

Het leven in Italië zou lang niet zo goed zijn als je niet kon genieten van het culturele, historische en culinaire erfgoed van het land.

De restaurants zijn gemiddeld duurder dan in Nederland, hoewel het kwaliteitsverschil niet meegerekend is.

Wees ook voorzichtig, want brood en water worden niet altijd gratis gegeven in restaurants en kunnen nog eens €5 aan je rekening toevoegen. Het is misschien vreemd om uit eten te gaan en ervoor te kiezen om geen brood of water te krijgen. Verder moet je ook een fooi achterlaten.

Op toeristisch gebied zijn kerken vaak gratis, terwijl je voor een bezoek aan musea meestal moet betalen. In Italië circuleren veel vervoerskaarten die kortingen geven voor musea. Zo kun je de Sixtijnse Kapel, de Sint-Pietersbasiliek, de Golf van Napels, en de Adriatische stranden iets goedkoper bezoeken. Een bezoek aan Italië hoeft geen fortuin te kosten. Hier lees je alles over hoe je Italiaans spreekt met de locals. 

De kosten van diensten in Italië

Nadat je gegeten hebt en je lekker vermaakt hebt, moet je je rekeningen betalen. Als buitenlander in een nieuw land zul je het waarschijnlijk erg leuk vinden om naar Italië te verhuizen, aangezien veel dingen er goedkoper zijn dan in Nederland.

Openbaar vervoer in Italië
Als je geen auto hebt, is het openbaar vervoer in Italië van essentieel belang. (Bron: Unsplash.com)

Over het algemeen is transport in Italië veel goedkoper, met uitzondering van taxi's, waar de meter meestal rond de €5 begint te lopen. Met sommige bussen kun je al een enkele reis krijgen voor een euro of zo.

De metro nemen in Rome kost je ook niet erg veel. Dit is een geweldige manier om meer te weten te komen over de rijke cultuur van Piemonte, Bologna, of Puglia en alle plaatsen te bezoeken die op de Werelderfgoedlijst van UNESCO te vinden zijn.

Als je je budget hebt vastgelegd, kun je met volle teugen van Italië gaan genieten:

“Mangia bene, ridi spesso, ama molto” (Eet goed, lach vaak, heb veel lief.)

Wil je dus graag in Italië gaan wonen?

Als dit het geval is, aarzel dan niet om een cursus Italiaans te volgen met een leraar van Superprof voordat je op je Italiaanse avontuur vertrekt! Deze individuele taallessen zijn een prima manier om de basis van de taal te leren of je Italiaans bij te spijkeren, mocht je het een tijdje niet gesproken hebben. Als je geen leraar in de buurt van je woonplaats kunt vinden, zijn er zelfs lessen via de webcam.

Voor je naar Italië verhuist, moet je zorgen dat je paspoort nog geldig is, naar woonplaatsen in je nieuwe thuisland zoeken, en opzoeken of je in Italië kunt werken, mocht je nog geen werk hebben.

Zodra je er bent, kun je je onderdompelen in de Italiaanse cultuur en van la dolce vita gaan genieten vanop een piazza in de zon. Lees hier alles dat je moet weten om naar Italië te verhuizen. 

>

Het platform dat privé leraren en leerlingen met elkaar verbindt

1e les gratis

Vond je dit artikel leuk? Laat een beoordeling achter!

5,00 (1 beoordeling(en))
Laden...

Dieter

Fanatiek reiziger, schrijver en levensgenieter. Actief voor Superprof sinds 2020.