Wat zijn gegevens en waarom zijn ze belangrijk? Deze vraag lijkt eenvoudig te beantwoorden, maar onze relatie met de enorme hoeveelheden gegevens die dagelijks worden gecreëerd, wordt steeds moeilijker. Voor wie machine learning, datavisualisatie, programmeertalen en meer wil bestuderen, is het van vitaal belang deze vraag te kunnen beantwoorden.

De taak van de datawetenschapper is er niet een die kan worden teruggebracht tot een enkele functieomschrijving. Datagestuurde vakgebieden zijn enorm en divers, variërend van biochemie en geneeskunde tot recht en bestuur. Als je ongestructureerde informatie wilt omzetten in voorspellende en waardevolle inzichten, kan het kiezen van het juiste programma overweldigend zijn.

Hoewel deep learning-algoritmen, data wrangling met Hadoop, of het omzetten van datasets in interactieve visualisaties kunnen klinken als taken die alleen in de particuliere sector worden uitgevoerd, zijn overheden de afgelopen decennia ook belangrijke stakeholders geworden in de wereld van data. Zelfs de schijnbaar onschuldige app voor het delen van video's, TikTok, is een bron van onenigheid geworden tussen de VS en China met betrekking tot de privacy van gebruikers - wat heeft geleid tot een rechtszaak waarin wordt beweerd dat gebruikersgegevens zijn gestolen.

Datamining, gegevensverwerking en geavanceerde analyse spelen een integrale rol in het bedrijfsleven, de overheid en het persoonlijke leven van de meerderheid van de bevolking. Als je geïnteresseerd bent in het studeren van data-analyse op de universiteit, zal deze gids je leiden door de verschillende paden die je kunt nemen in predictive analytics, evenals de beste data science programma's aangeboden over de hele wereld.

Kijk voor een goede cursus Statistiek in Nederland.

Data over Europese steden
De maatschappij wordt inzichtelijk dankzij data ǀ Bron: Unsplash
De beste leraren Statistiek beschikbaar
Sanne
5
5 (20 reviews)
Sanne
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Rob
4,9
4,9 (15 reviews)
Rob
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Tom
5
5 (9 reviews)
Tom
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Peter
4,9
4,9 (12 reviews)
Peter
26€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Mick
4,9
4,9 (11 reviews)
Mick
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Marijn
4,9
4,9 (10 reviews)
Marijn
39€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Amir
4,9
4,9 (11 reviews)
Amir
27€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Huib
5
5 (8 reviews)
Huib
39€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Sanne
5
5 (20 reviews)
Sanne
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Rob
4,9
4,9 (15 reviews)
Rob
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Tom
5
5 (9 reviews)
Tom
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Peter
4,9
4,9 (12 reviews)
Peter
26€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Mick
4,9
4,9 (11 reviews)
Mick
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Marijn
4,9
4,9 (10 reviews)
Marijn
39€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Amir
4,9
4,9 (11 reviews)
Amir
27€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Huib
5
5 (8 reviews)
Huib
39€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Let's go

Waar Kun je Gratis Data Analytics Cursussen Volgen?

Of je nu geïnteresseerd bent in het verbeteren van je NoSQL-vaardigheden, het behalen van een online master, of het leren van een programmering bootcamp - er zijn tal van middelen voor data-gedreven mensen. Begin met het bepalen van je doel voor het volgen van online cursussen. Beslis of je je vaardigheden op het gebied van databeheer, het omgaan met ruwe data, of gewoon de basis van statistische modellen nog eens wilt doornemen.

Hoewel het geen complete gids is van de online cursussen over statistiek die je kunt volgen, zijn hier een paar websites die je moet bekijken:

 • EdX
 • W3Schools
 • Udemy
Statistieken en data in grafieken op een beeldscherm
Data kan heel ingewikkeld zijn ǀ Bron: Unsplash

Beste Universiteiten voor Data-Analisten

Statistici kunnen je vertellen dat een samengestelde indicator je nooit de hele waarheid over een bepaald onderwerp kan vertellen. Samengestelde indicatoren worden gebruikt bij alles, van het beoordelen van de smakelijkheid van wijn tot de beste spelers in sportteams. Door verschillende variabelen te verzamelen, ze te standaardiseren en elke variabele een specifiek gewicht te geven ontstaan scores, die bijvoorbeeld wordt gebruikt bij het maken van universiteitsranglijsten.

Hoewel het gebruik van universiteitsranglijsten natuurlijk zijn gebreken kent, vooral als je kijkt naar de grote variatie in de variabelen die worden gebruikt binnen elke organisatie die de ranglijst opstelt, kan het een goed uitgangspunt zijn om universiteiten te vergelijken. Of je nu op zoek bent naar een programma om algoritmen te leren, om technische vaardigheden op te doen of om gewoon een diploma te halen om je te kwalificeren voor een baan in data science, er zijn tal van geweldige universiteiten voor data science-vaardigheden, zowel in Nederland als over de hele wereld. Hieronder geven we enkele van de beste universiteiten buiten Nederland voor analytische graden, volgens de meest populaire ranglijsten.

Als je op zoek bent naar een Master of Science, of MS in data science, of een BA, bieden programma's van topuniversiteiten vaak twee belangrijke paden binnen de statistiek of data science om te studeren. De eerste omvat mathematische statistiek en de tweede, informatica. Dit zijn de top twee universiteten in het Verenigd Koninkrijk voor statistiek volgens de Shanghai index.

Universiteit van Cambridge

Hoewel Cambridge geen bachelors voor statistiek aanbiedt, zijn er wel masters-, PhD- en MPhil-programma's waar je ervaring kunt opdoen met het omgaan met grote hoeveelheden gegevens en verkennende en diepgaande analyses kunt uitvoeren met behulp van veel verschillende gegevensproducten en software. Hier zijn enkele van de programma's die zij aanbieden:

 • Geavanceerde computerwetenschappen MPhil
 • MPhil Machine Leren en Machine Intelligentie
 • Doctoraalopleiding in data, risico- en milieuanalysemethoden

Universiteit van Warwick

Een van de beste universiteiten voor statistiek in het Verenigd Koninkrijk is in Warwick. Je kunt kiezen uit een breed scala aan cursussen waarin je gegevens kunt analyseren, alle gegeven gegevens kunt gebruiken om bedrijfsproblemen op te lossen, en kunt profiteren van ofwel unsupervised ofwel supervised learning-technieken. Het departement Statistiek van de Universiteit van Warwick biedt bacheloropleidingen aan in:

 • MORSE/MMORSE (Wiskunde, Operationeel Onderzoek, Statistiek en Economie)
 • Math Stat/MMathStat (wiskunde en statistiek)
 • Data Science (wiskunde, statistiek en informatica)

Ze bieden ook een MSc en een PhD aan in Statistiek.

Een smartphone met data
Je telefoon staat vol met data ǀ Bron: Unsplash

Times Higher Education

Het ranking systeem van de THE universiteiten biedt ook een ranking systeem per vakgebied. Hoewel er geen duidelijk statistiek vakgebied is, bieden ze wel een ranking in econometrie. Bij nadere bestudering van hun ranglijst blijkt dat geen van de topuniversiteiten daadwerkelijk een specialisatie in econometrie heeft, maar ze bieden wel geweldige statistiek- en data science-programma's aan. Hier zijn de top drie universiteiten over de hele wereld volgens de THE rankings.

Leer meer over het beroep van data wetenschap met onze gids!

Massachusetts Institute of Technology

Gelegen in Massachusetts in de Verenigde Staten, biedt MIT een aantal verschillende paden in de statistiek. Je zult de basis van programmeertalen, data cleaning en meer kunnen leren. Hier zijn hun programma's:

 • Interdisciplinair doctoraalprogramma in de statistiek
 • Undergraduate Minor in Statistiek & Data Science
 • MicroMasters programma in Statistiek en Data Science

Universiteit van Stanford

Gelegen in Californië in de VS, is dit een van de beste scholen voor statistiek volgens de THE rankings. Hier zul je geen bachelordiploma in statistiek of data science kunne behalen. Je zult echter wel in staat zijn om je programmeervaardigheden in de praktijk te brengen met leermodellen, een capstone project of meer. Dit is wat ze aanbieden:

 • S. in Statistiek
 • S. in gegevenswetenschappen
 • Opleidingsprogramma Biostatistiek

Universiteit van Oxford

Hoewel je niet in staat zult zijn om je vaardigheden in het programmeren van R of in het gebruik van statistische software aan te scherpen, krijg je wel een diepgaande achtergrond in de wiskunde die betrokken is bij alles wat deze programma's doen. Een van de beste universiteiten voor de statistiek volgens de THE rankings, hier zijn enkele van de programma's aangeboden op Oxford:

 • BA en MMath Wiskunde en Statistiek
 • MSc in Statistiek
 • MSc in Mathematische Wetenschappen
 • Doctor in de Filosofie (DPhil) in Statistiek

Kijk voor goede data science cursussen Amsterdam.

De wiskunde achter data afgebeeld op een schoolbord
Al op school leer je meer over data ǀ Bron: Unsplash

QS

De QS World University Rankings wordt gepubliceerd door Quacquarelli Symonds. Of je nu op zoek bent naar een niet-technische opleiding, een capstone-cursus, cursussen in business analytics of business intelligence, er zijn veel verschillende statistiekprogramma's om uit te zoeken. Hier zijn de beste universiteiten in Europa, de reeds genoemde universiteiten niet meegerekend, gebaseerd op de QS rankings.

ETH Zürich - Zwitsers Federaal Instituut voor Technologie

Een van de beste plaatsen om statistiek en data science te studeren. De programma’s hier geven je de basis die je nodig hebt om een data analist te worden. Hoewel ze alleen een bachelor's degree in Computational Science and Engineering aanbieden, bieden ze wel Masters degree in statistiek. Deze worden aangeboden in:

 • Data Wetenschap
 • Statistiek

Imperial College Londen

Hoewel ze ook geen BA in statistiek aanbieden, bieden ze wel programma's op hoger niveau voor statistiek. Met deze programma's kun je je achtergrond in data engineering, big data analytics en data processing in de praktijk brengen:

 • MSc in Statistiek
 • Doctoraat in Statistiek

Online Hulpmiddelen voor Data-Analyse

Van Apache Spark bootcamps tot certificeringstrainingen, je kunt alles online vinden. Als je niet echt geïnteresseerd bent in een volledige cursus, maar eerder hulp nodig hebt bij een bijzonder moeilijk concept, zijn er ook tal van bronnen voor hulp bij statistieken.

Krijg advies bij het analyseren van complexe gegevens met Stack Overflow en Stack Exchange's Cross Validated. Dit zijn geweldige forums die worden beantwoord door professionals, studenten en dataliefhebbers van over de hele wereld. Bekijk onze gids over de beste online hulpbronnen voor data-analisten voor meer!

>

Het platform dat privé leraren en leerlingen met elkaar verbindt

1e les gratis

Vond je dit artikel leuk? Laat een beoordeling achter!

5,00 (1 beoordeling(en))
Laden...

Boris

Schrijver, vertaler en journalist, woonachtig in Chili. Houdt van reizen, nieuwe culturen ontdekken en wetenschap. Werkzaam voor Superprof sinds 2017.