Als je Italiaanse vrienden hebt, zul je je waarschijnlijk realiseren dat elke regio in Italië een unieke identiteit heeft en er bestaat niet zoiets als een enkele authentieke Italiaanse keuken, er zijn verschillende soorten gerechten in Italië.

Deze identiteiten kunnen worden gezien in hun tradities, overtuigingen, hun accenten en hun keuken. Terwijl de Italiaanse keuken wereldwijd bekend staat om olijfolie, kaas, tomaat, zijn er nog meer regionale specialiteiten die niet zo bekend zijn.

Deze regionale identiteit kan deels worden verklaard door het feit dat het land tot voor kort niet verenigd was. De Italiaanse hereniging begon al in 1815 met het Congres van Wenen, maar het was pas in 1871 dat Italië een enkele soevereine staat werd en Rome de hoofdstad werd.

Omdat we elke regio in Italië proberen te dekken, gaan we hier natuurlijk niet dieper in, maar tegen het einde van dit artikel moet je bekend zijn met een paar specialiteiten uit heel Italië, waaronder Lombardije, Rome, Sicilië en Venetië. Laten we gaan!

Weet jij waar pizza vandaan komt?
Pizza hoort uit de steenoven te komen! | Bron: Pexels

Noordwestelijke Italiaanse Specialiteiten

Noordwest-Italië, tussen de bergen, de zee en de meren, is een cultureel rijke regio. Aangezien koken onderdeel is van de cultuur, zul je nauwelijks verbaasd zijn dat wanneer je een bepaalde regio bezoekt, het eten een van de eerste dingen is die je zult ervaren. Hier is een deel van het Italiaanse eten uit het noordwesten van het land. Neem je smaakpapillen mee op reis!

Eten uit de Valle d'Aosta

De Valle d'Aosta is een bergachtig gebied (inclusief de Alpen) dat grenst aan Frankrijk en Zwitserland. Alleen omdat het de kleinste regio van Italië is en het minst dichtbevolkt, betekent dit niet dat het minder specialiteiten heeft.

Vind kooklessen bij mij in de buurt op Superprof.

Met kaas, vleeswaren en andere Italiaanse gerechten zijn er een paar dingen in de Valle d'Aosta om de kou te bestrijden:

  • Polenta
  • Genezen ham
  • Carbonada, rundvlees gekookt in rode wijn (de regio produceert 23 verschillende wijnen).

Eten uit Ligurië

Heuvels, bergen en de zee: de Italiaanse regio Ligurië met zijn hoofdstad Genua heeft de bijnaam 'de Italiaanse Rivièra'.

Als je van penne, spaghetti of een andere Italiaanse pasta houdt, kun je Genua bedanken voor het maken van de beroemde pestosaus gemaakt van pijnboompitten en basilicum.

Er zijn ook veel verschillende groenten, vissoorten en mediterrane producten zoals:

  • Olijfolie
  • Gevulde pasta zoals pansotti
  • Wijnen uit Cinque Terre

Eten uit Lombardije

Hoe kunnen we over Lombardije praten zonder rijst te noemen? Dat zou onmogelijk zijn.

De regio, de thuisbasis van Milaan, is verantwoordelijk voor het grootste deel van de Italiaanse rijst. Als je risotto maakt, moet je waarschijnlijk Italiaanse rijst gebruiken, zoals arborio of carnaroli.

Er komt veel eten uit deze regio:

  • De Risotti Milanese met saffraan-smaak
  • Panettone (een zoet brood dat vaak tijdens de vakantie wordt gegeten)
  • Bresaola en pacetta, enkele van de beste Italiaanse charcuterie
  • Gorgonzola-kaas
  • Ossobucco, een van de beroemdste gerechten van Italië
  • Kalfsvlees Milanese
  • Amandellikeur Amaretto

Eten uit Piemonte

Als je je afvraagt ​​over de naam van deze regio, betekent dit de voet van de berg. Net als Lombardije produceert Piemonte ook veel rijst, evenals deze specialiteiten:

  • Grissini (soepstengels)
  • Witte truffel

Dankzij privé-tutorials hoef je natuurlijk niet per se in Italië te zijn om te leren hoe je deze dingen kunt maken.

Meer informatie over de Italiaanse keuken tijdens kooklessen in Amsterdam.

Soep met garnalen, zo uit de zee.
Een Italiaanse soep, lekker en vullend | Bron: Pexels

Noordoost-Italiaanse Specialiteiten

De Italiaanse regio aan de kust van de Adriatische zee is beroemd om zijn maritieme smaken:

Eten uit Veneto

Zoals je misschien al geraden hebt, is Veneto de thuisbasis van Venetië en het beroemde carnaval. De geboorteplaats van Casanova is ook de hoofdstad van de regio.

De regio is beroemd om enkele van de volgende specialiteiten:

  • Inktvisinkt Risotto (Risotto al Nero di Seppia)
  • Gnocchi
  • Rundercarpaccio
  • Pasta e fagioli, een gerecht bestaande uit pasta en bonen
  • Prosecco, de beroemde Italiaanse mousserende wijn.

Eten uit Emilia-Romagna

In Emilia-Romagna en de hoofdstad Bologna heerst de charcuterie:

  • Prosciutto di Parma
  • Mortadella
  • Coppa

De regio heeft echter meer te bieden dan alleen vleeswaren. Je vindt er ook:

  • Parmigiano Reggiano en Grana Padano
  • Gevulde pasta zoals capalletti
  • Spaghetti bolognese
  • Lasagne
  • Balsamico azijn
  • Lambrusco, de sprankelende Italiaanse rode wijn

Eten uit Trentino-Alto Adige

Hoewel het Italiaanse eten uit de regio Trentino-Alto Adige zeker heerlijk is, met uitzondering van gerookte Speck-ham, heeft er maar weinig de regio verlaten.

De regio grenzend aan Oostenrijk is de thuisbasis van veel verschillende groenten en fruit, kwaliteitshoning en een prima recept voor polenta, een gerecht dat meestal wordt gemaakt van gekookte granen, dat in Trentino-Alto Adige kan worden gemaakt met boekweit en aardappelen.

Midden-Italiaanse Specialiteiten

Toscane, dat zowel Rome als Pisa herbergt, is een populaire toeristenbestemming waar veel mensen bekend mee zijn. Maar vergeet het culinaire erfgoed niet.

Hun specialiteiten hebben een grote invloed gehad op het koken over de hele wereld.

Eten uit Toscane

Beroemd om heuvelachtige landschappen en olijfgaarden, is Toscane ook niet verwonderlijk beroemd om zijn olijfolie.

Er is ook Toscaans eten zoals:

  • Truffel en saffraan
  • Droge koekjes
  • Pecorino-kaas

Eten van Marche

De regio Marche, te vinden aan de kust van de Adriatische Zee, is beroemd om zijn pasta.

Hou je van pasta? Zo ja, dan is dit zeker de plek om naartoe te gaan. Het is de thuisbasis van macaroni en gevulde pasta zoals tortelli.

Eten uit Abruzzo

In Abruzzo kun je genieten van kaas, vleeswaren en vis. Deze interessante variëteit is te wijten aan het feit dat de regio zowel de thuisbasis is van bergen als de kust.

Mensen die in Abruzzo wonen, kunnen genieten van pecorino-kaas, gerookte ricotta en zeevruchten of ansjovisoep.

Eten uit Lazio

De beroemde buffelmozzarella (mozzarella di bufala als je de authentieke dingen koopt) wordt gemaakt in het zuidelijke deel van de regio en ook in het noordelijke deel van de regio Campania.

Net als pasta carbonara komen ook de volgende gerechten uit Rome:

  • Gnocchi alla romana (de naam betekent letterlijk gnocchi in Romeinse stijl)
  • Ravioli
  • Penne arrabiata (het woord arrabiata betekent "boos", de perfecte beschrijving van deze pittige pasta)

Eten uit Umbrië

Hoewel degenen die in Umbrië wonen geen toegang hebben tot de zee (de regio is door land omgeven), hebben ze wel toegang tot veel meren vol forel en karper.

De regio is ook de thuisbasis van:

  • Zwarte truffel
  • Porchetta speenvarken
  • Linzen
Oorspronkelijk komt pizza uit Napels.
Per regio is er andere soort pizza | Bron: Pexels

Zuid-Italiaanse Specialiteiten

Het zuiden van Italië, gelegen tussen de Adriatische Zee en de Middellandse Zee, heeft veel te bieden. Je hoeft er echter niet heen te gaan om de culinaire tradities te ontdekken (hoewel het een prachtige regio is en je hem zeker een keer moet bezoeken!).

In feite zijn de meeste Zuid-Italiaanse specialiteiten gemeengoed in Italiaanse restaurants. Als je regelmatig Italiaanse restaurants bezoekt, heb je waarschijnlijk Zuid-Italiaanse gerechten gegeten.

Eten uit Campania

Je kunt Campania en de hoofdstad Napels bedanken voor het beroemdste gerecht ter wereld: pizza.

Hoewel Napolitaanse pizza werd gemaakt in Napels, is het niet de enige specialiteit die zijn weg over de grens vindt:

  • Mascarpone
  • De beste tomaat van Italië, de San Marzano
  • Limoncello
  • Rum baba

Eten uit Apulië

De regio Apulië bevindt zich in het zuiden van Italië. Naast veel olijfolie produceren ze ook de tarwe die Italiaanse ambachtelijke pasta maakt.

Dit zonnige deel van Italië is ook beroemd om de volgende specialiteiten:

  • Burrata-kaas
  • Orecchiette Pasta
  • Gerookte Scarmozakaas

Eten uit Calabrië en Basilicata

Deze twee regio's bevinden zich tussen de zee en de bergen. Hun culinaire tradities omvatten een mix smaken uit heel Italië: bonen, aubergines, paprika's en veel kaas.

In Calabrië gebruiken ze veel vis: ansjovis, sardines en tonijn worden al generaties lang gegeten.

Italiaanse voorgerechten.
Ook deze pasteitjes zijn Italiaans | Bron: Pexels

Sardinische en Siciliaanse Specialiteiten

Deze twee Italiaanse eilanden zijn elk een regio op zich. Naast hun culturele identiteit hebben ze ook een sterke culinaire identiteit en zijn ze ook cultureel verschillend van elkaar. Ze staan ​​alleen in dezelfde sectie in dit artikel omdat ze niet tot de andere vastelandregio's behoren.

Eten uit Sardinië

De Sardijnse keuken staat bekend om het bewerken van het land, ondanks het feit dat het wordt omringd door de mediterrane kustlijn!

Er is veel gekruid vlees en verschillende soorten kaas, zoals:

  • Ricotta
  • Pecorino
  • Fiore

Eten uit Sicilië

Sicilië, in het hart van de Middellandse Zee, verwelkomt elk jaar heel veel toeristen die het heerlijke eten graag proberen.

Siciliaans eten is een traktatie voor de smaakpapillen en omvat:

  • Pasta met aubergine en ricotta
  • Caponata
  • Arancini, rijstballetjes die als voorgerecht worden gegeten
  • Noten
  • Pasta met notenpesto

Dus de volgende keer dat je een Italiaans restaurant in Nederland of Italië bezoekt, kun je je vrienden imponeren met je kennis van waar elk gerecht vandaan komt in Italië.

Italiaans eten is veel meer dan alleen pasta en pizza, zoals je zult ontdekken.

Bekijk deze Top 20 Italiaanse recepten.

Heb je een leraar Koken nodig?

Vond je dit artikel leuk?

5,00/5, 1 votes
Loading...

Boris