Ben je altijd al van mening geweest dat je kinderen hun tijd verdoen met het spelen van videospelletjes of met hun gezicht vastgelijmd aan hun tablet zitten en dat ze veel beter met een figuurzaag kunnen spelen, kunnen kleuren of een spelletje kunnen spelen? Heb je je ooit afgevraagd of ze eigenlijk wel iets nuttigs leren van dit soort schermtijd waar ouders zo voor gewaarschuwd worden?

Je kan het heft in eigen handen nemen en je zoon of dochter aanmoedigen om spelletjes te spelen die hen helpen om een wiskundig nieuwsgierige geest te ontwikkelen. Als ze dan toch spelletjes gaan spelen, kan je er net zo goed voor zorgen dat het in jouw voordeel (en dat van hen!) werkt. Maak het jouw missie, jouw zoektocht, om hen iets te leren waar ze baat bij hebben met behulp van deze educatieve spelletjes voor kinderen en andere ideeën.

Door middel van leeractiviteiten, het oplossen van cijferspelletjes en andere spelletjes voor kinderen, kan je kind een beter begrip van getallen krijgen, leren hoe het logica beter kan toepassen, zijn denkvaardigheden verbeteren en zijn redenering ontwikkelen.

Lees verder om meer te weten te komen over hoe spelletjes en activiteiten kunnen helpen bij het leren over natuurkunde!

Kind speelt
Vindt jouw kind het leuker om klassikaal of individueel te werken? | Bron: Pexels
De beste leraren Natuurkunde beschikbaar
Ayoub
4,9
4,9 (21 reviews)
Ayoub
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Adam
4,9
4,9 (34 reviews)
Adam
35€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Rob
4,9
4,9 (17 reviews)
Rob
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Paul
4,9
4,9 (15 reviews)
Paul
28€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Muna
5
5 (7 reviews)
Muna
17€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Tim
5
5 (11 reviews)
Tim
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Tom
5
5 (9 reviews)
Tom
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Annelene
5
5 (8 reviews)
Annelene
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Ayoub
4,9
4,9 (21 reviews)
Ayoub
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Adam
4,9
4,9 (34 reviews)
Adam
35€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Rob
4,9
4,9 (17 reviews)
Rob
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Paul
4,9
4,9 (15 reviews)
Paul
28€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Muna
5
5 (7 reviews)
Muna
17€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Tim
5
5 (11 reviews)
Tim
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Tom
5
5 (9 reviews)
Tom
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Annelene
5
5 (8 reviews)
Annelene
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Let's go

Onderzoek naar gaming

Leren door middel van een leuk spel is het onderwerp van onderwijsonderzoek dat nu al vele jaren wordt bestudeerd, dankzij de opkomst van talloze verschillende spelconsoles, websites en, meer recentelijk, apps. Deskundigen op dit gebied bestuderen wat er wordt geleerd door het spelen van videospelletjes, sommige nutteloos en sommige educatief, en hoe de aangedragen gegevens, ontwerpprincipes en gemeenschappen van videospelletjes kunnen worden gebruikt om nieuwe leeromgevingen te ontwikkelen voor mensen van alle leeftijden.

Het zijn immers niet alleen kinderen die graag games spelen, volwassenen zijn even geïnteresseerd in nieuwe game-releases omdat het spelen van games hen vaak in staat stelt even afstand te nemen van het dagelijkse leven en gewoon plezier te maken. Maar wat als ze ook iets nieuws kunnen leren door na het werk een spel te spelen of hun kennis uit te breiden tijdens een spelsessie voor het slapengaan? Moeten we geen waarde hechten aan het plezier dat we beleven aan deze leerspelletjes?

Studies suggereren dat actie-videospelletjes je niet alleen helpen om je psychologisch te ontwikkelen, maar dat ze je ook helpen om sneller te leren dan veel andere leermethodes. Natuurlijk kan niet hetzelfde worden gezegd van alle games, maar er zijn zeker games en activiteiten die een welverdiende plaats hebben in elk natuurkundecurriculum.

Hoewel de gamewereld heel wat kritiek te verduren krijgt omdat kinderen verslaafd raken aan hun scherm, het vermogen verliezen om persoonlijk te communiceren en er niet in slagen andere sociale vaardigheden te ontwikkelen, komen nu meer studies tot de bevinding dat dergelijke games een aantal voordelen kunnen hebben voor het leren en bijna als docent kunnen werken.

Wetenschappers hebben bijvoorbeeld aangetoond dat wie actiespelletjes speelt een betere fijne motoriek en een beter reactievermogen heeft, wat wijst op een positieve verandering in de hersenen in plaats van een negatieve impact. Dus, niemand kan zeggen dat gamen kinderen niet veel helpt.

Educatief speelgoed is heel belangrijk voor baby's en peuters, zoals we allemaal weten, omdat het het kind stimuleert om wiskunde, wetenschap, natuurkunde, enz, te leren. Het helpt de zintuigen van een kind te ontwikkelen.

Als dit het geval is, waarom zouden we onze kinderen dan niet aanmoedigen om zich te blijven ontwikkelen door middel van leuke spelletjes en leerzame experimenten als ze ouder worden en informatie blijven opnemen? Leren op een leuke manier kan worden toegepast op een hele reeks onderwerpen, niet alleen natuurkunde, met inbegrip van meetkunde, aardrijkskunde, wetenschap, astrologie, algebra en nog veel meer.

Docent en student
Vind nu een docent die past bij de leerstijl van je kind. | Bron: Pexels

Hoe kunnen natuurkunde spelletjes voor kinderen helpen met leren?

Niet alleen zijn experimenten en ontdekkingen enorm indrukwekkend, maar met leuke wetenschapsspelletjes kan je kind ook meer leren over wetenschap en technologie.

Er is een groot aanbod aan gratis online activiteiten die je kunt proberen in de vorm van apps, websites en andere software, met voor elk wat wils. Of je kind nu gefascineerd is door dieren, auto's, planten, de ruimte, magneten, licht, muziek of andere wetenschappelijk gerelateerde onderwerpen, je zal zeker een educatief spel vinden dat hem of haar zal vermaken.

Hieronder hebben we een lijst samengesteld met enkele beschikbare apps en games die jij en je kinderen kunnen uitproberen. Sommige moeten worden gekocht, maar dit zal niet veel kosten!

Huur nu een natuurkundeleraar wiskunde in.

Leuke natuurkunde-activiteiten in de vorm van apps of software

Tinybop Eenvoudige Machines

iOS

Leeftijdsbereik: 4+

"De app presenteert de 6 elementen van basismechanica - hefbomen, katrollen, wielen en assen, schroeven, hellende vlakken en wiggen - die worden gebruikt om speelse kleine natuurkundige puzzels op te lossen, zoals het openbreken van ijsblokken met wiggen of het gebruik van hefbomen om een kasteel te belegeren. Je weet wel, typische dingen uit de echte wereld waar je kind ooit mee te maken kan krijgen. En omdat het om natuurkunde gaat, en natuurkunde moeilijk is, biedt het natuurkundespel een downloadbare partner, het Simple Machines Handbook, om je te helpen beter te begrijpen wat er aan de hand is en het aan je kinderen uit te leggen. Of misschien vice versa." Beoordeeld door Common Sense Media

Thinkrolls

iOS en Android

Leeftijdscategorie: 3-8

"De titel van de fysica-app verwijst naar de antropomorfe ballen die kinderen selecteren om het spel te beginnen. Hun personage rolt vervolgens door levels, waarbij ze obstakels tegenkomen die ze moeten overwinnen door op creatieve wijze natuurkundige basisconcepten toe te passen (bijv. ergens vanaf vallen, stuiteren en op een ander ding landen). Er is geen puntentelling, dus kinderen worden niet competitief, alleen slim." Beoordeeld door Common Sense Media

Crayon Physics Deluxe

Linux, iOS en Android

Leeftijdsgroep: 8+

"Ouders moeten weten dat Crayon Physics Deluxe een handig puzzelspel is dat je kinderen wat leert over natuurkunde. Het spel is gebaseerd op tekenen, waarbij je cursor een krijtje wordt, en zodra je iets tekent neemt het onmiddellijk massa en gewicht aan. In het geval je kinderen oud genoeg zijn om de puzzels aan te kunnen, worden ze steeds moeilijker. Hoewel kinderen vanaf 6 en 7 jaar de eerste puzzels kunnen spelen, zijn de latere puzzels beter voor kinderen van 8 jaar en ouder. Omdat er geen verhaallijn is, is dit een spel dat het best gespeeld kan worden door kinderen die van puzzelen houden." Beoordeeld door Common Sense Media

Kinderen spelen
Wie weet ontdekt jouw kind wel een nieuw natuurkundig concept! | Bron: Pexels

Khan Academy

Web, iOS, Android

Leeftijdsgroep: verschillende

"Alle bronnen van de non-profit site zijn beschikbaar voor iedereen, en je kunt toegang krijgen tot de inhoud met behulp van verschillende platforms. Neem deel aan de interactieve klassikale blackboard-onderwijsstijl met korte quizzen en vragen om je kennis en progressie te testen. Als je echt houdt van Khan Academy en wat het je biedt op het gebied van hulp bij natuurkunde (het biedt ook hulp bij andere vakken zoals wiskunde, wetenschap en informatica) dan kun je doneren om het voortbestaan ervan te ondersteunen."

Vind nu een wiskundige natuurkundeleraar.

Learn Physics via Videos

Android

Leeftijdsgroep: verschillende

"Een gratis applicatie voor Android die je helpt met je natuurkunde studie met interessante wetenschapsvideo's en video tutorials verdeeld in hoofdstukken. Met een gratis download heb je slechts beperkte toegang tot de inhoud en je moet de applicatie kopen voor extra’s. De app biedt een snelle samenvatting van essentiële natuurkundige concepten door middel van video's in hapklare hoofdstukken, waaronder: Elektriciteit en Magnetisme, Warmte en Temperatuur, Relativiteit, Dynamica, Beweging, Inleiding tot de Natuurkunde, Radioactiviteit, Wetten van Elektriciteit en Magnetisme, Grondbeginselen van Quantum Mechanica, Licht, Gravitatie, Kracht, Materie, Geluid en Zijn Eigenschappen, Inleiding tot Elektronica, en Thermodynamica."

Krijg hulp bij je huiswerk van een natuurkunde en wiskunde docent.

Kind speelt
Er zijn enorm veel leuke bronnen te vinden waar je kind veel natuurkunde van kan leren. | Bron: Pexels

Websites gewijd aan online educatieve spelletjes

Online Math Learning

Online Math Learning is een website die gratis online wiskundehulp en bronnen aanbiedt, maar het maakt vooral leren leuk!

Op de website vind je:

"Interessante quizzen, oefeningen, huiswerkbegeleiding en ander materiaal om je bezig te houden; of leuke weetjes, spelletjes, puzzels en andere leuke dingen om van dit vak iets te maken om van te genieten in plaats van het te vrezen. Veel plezier terwijl je een aantal belangrijke vaardigheden leert om je cijfers te verbeteren."

The Physics Classroom

The Physics Classroom is een gratis toegankelijke site met instructiepagina's, geschreven op een gebruikersvriendelijke manier en aangevuld met coole graphics en visuele elementen om het nog gemakkelijker te maken. De tutorial sectie is het ideale startpunt voor degenen die graag meer willen leren of op zoek naar antwoorden op fundamentele natuurkunde vragen.

Daarbij heeft de website veel secties waaruit je kan kiezen. Neem bijvoorbeeld de Physics Interactives, die is ontworpen met tablets in gedachten en oefeningen bevat voor het opbouwen van vaardigheden, simulaties en game-achtige uitdagingen om een leuke competitie toe te voegen.

Meer hulp nodig? Vind een natuurkundige wiskundeleraar.

Verder is er het gedeelte Concept Builders, dat een verzameling oefeningen biedt die gericht zijn op afzonderlijke leerdoelen. Compleet met veel interactieve elementen is deze sectie de perfecte tool waardoor studenten na gaan denken over de betekenis van concepten.

Tenslotte bevat de Multimedia Physics Studios een enorme verzameling animaties en films die zijn ontworpen om de natuurkundige beginselen op een visuele manier te demonstreren, met uitleg bij elke les en links naar verdere informatie.

>

Het platform dat privé leraren en leerlingen met elkaar verbindt

1e les gratis

Vond je dit artikel leuk? Laat een beoordeling achter!

5,00 (1 beoordeling(en))
Laden...

Bart

Schrijver, Amsterdammer en Ajax-supporter in hart en nieren. Duizendpoot met minstens zoveel interesses!