Kinderen zijn dol op onderzoeken, ontdekken en vragen stellen.

Zelfs rond de leeftijd van twee of drie jaar, wanneer ze voor het eerst beginnen te praten, beginnen veel kinderen op alles wat je tegen hen zegt te reageren met "waarom?"! Zelfs voordat ze kunnen lopen is een kind al tijd aan het besteden om te begrijpen hoe dingen in deze wereld werken, zoals schakelaars, kleppen, deurknoppen, enzovoort.

Hun nieuwsgierige geest ontwikkelt zich vanaf het moment dat ze geboren worden en ze brengen hun eerste jaren door met proberen om zoveel mogelijk van de wereld in zich op te nemen als ze maar kunnen. Dit stopt of vertraagt niet wanneer zij naar school gaan en over geheel nieuwe onderwerpen en concepten beginnen te leren, in feite maakt dit hen alleen maar gretiger om meer te ontdekken over de wereld waarin zij leven.

In een ideale wereld, willen ouders en leerkrachten kinderen in de opvang aanmoedigen om:

 • Te luisteren
 • Te observeren
 • Te verkennen
 • Te experimenteren
 • Opnieuw uit te vinden
 • Testen
 • Evalueren
 • Vragen
 • Kritisch denken
 • En nog veel meer...

Gelukkig helpt natuurkunde als natuurwetenschappelijk vak op school bij het beantwoorden van veel van hun grote vragen, zoals onze plaats in ons zonnestelsel, hoe auto's werken, hoe een vliegtuig in de lucht blijft hangen en nog veel meer. Bovendien dwingt het hen om het meeste van het bovenstaande te doen zonder er zelfs maar bewust over na te denken.

Van katapulten tot raketten, van sterren tot planeten, je vindt altijd wel iets dat kinderen enthousiast maakt om thuis of in de klas over natuurkunde te leren, je hoeft alleen maar de vaart erin te houden!

Kijk maar eens naar een aantal van de leuke experimenten, spelletjes en quizzen die we hebben ontdekt en die kunnen bijdragen aan het plezier van je kinderen in het leren over natuurkunde!

Met behulp van deze praktische wetenschapsactiviteiten kan je je kinderen aanmoedigen om voorspellingen te doen, te discussiëren over wat ze hebben gezien en geleerd, en hun ideeën opnieuw te testen om zo veel mogelijk informatie op te nemen.

Wetenschap is vaak een mysterieus iets voor kinderen en ze vinden het natuurlijk geweldig om dingen zelf uit te zoeken (met jouw hulp en toezicht, natuurlijk!).

Astronaut in ruimte
Wellicht wordt jouw kind wel een astronaut! | Bron: Pexels
De beste leraren Natuurkunde beschikbaar
Ayoub
4,9
4,9 (21 reviews)
Ayoub
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Rob
4,9
4,9 (17 reviews)
Rob
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Paul
4,9
4,9 (15 reviews)
Paul
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Tim
5
5 (11 reviews)
Tim
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Adam
4,9
4,9 (33 reviews)
Adam
35€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Tom
5
5 (9 reviews)
Tom
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Marvin
5
5 (21 reviews)
Marvin
28€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Timen
5
5 (8 reviews)
Timen
23€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Ayoub
4,9
4,9 (21 reviews)
Ayoub
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Rob
4,9
4,9 (17 reviews)
Rob
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Paul
4,9
4,9 (15 reviews)
Paul
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Tim
5
5 (11 reviews)
Tim
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Adam
4,9
4,9 (33 reviews)
Adam
35€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Tom
5
5 (9 reviews)
Tom
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Marvin
5
5 (21 reviews)
Marvin
28€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Timen
5
5 (8 reviews)
Timen
23€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Let's go

Leuke natuurkunde-experimenten voor kinderen

Er zijn veel verschillende soorten interactieve wetenschappelijke experimenten die kunnen worden gedaan, in de klas of thuis, en hier hebben wij een paar ideeën opgesomd die de eerste interesse bij jouw kind zullen aanwakkeren.

Bovendien zullen de meeste mensen de benodigde apparatuur hebben, wat betekent dat dit gemakkelijk kan worden opgezet als een snelle dagactiviteit na school, in het weekend of in de schoolvakanties.

Vind nu een wiskundige natuurkundeleraar.

Ballonauto van Lego (met dank aan Little Bins Little Hands)

Wat heb je nodig?

 • Lego
 • Ballonnen
 • Klein meetlint
 • Knutsel/kralen of spijkers en schroeven

Hoe werkt het?

Lego is zo leuk voor kinderen, of ze nu gewoon een huis met één verdieping bouwen voor hun speelgoed of ze het gebruiken voor een groter bouwwerk. Deze eenvoudig te maken Lego Ballon Auto is daarom een perfecte manier om je kind te laten leren over natuurkunde. De activiteit combineert eenvoudige wetenschap en techniek om een mooie leeractiviteit te maken die uren plezier en een positief leerresultaat zal opleveren.

Het enige wat je hoeft te doen is je kleintje aan te moedigen een auto te bouwen, hem te helpen de ballon op te blazen en zijn Lego auto te laten rijden! De volwassene moet ook een auto maken, zodat over de volgende vragen kan worden nagedacht.

"Hoe ver kan jouw ballonauto rijden? Pak een meetlint en kijk wiens auto het verst is gekomen! Ook goed voor wiskundevaardigheden.

Waarom ging deze auto verder?

Waarom denk je dat deze auto langzamer ging?

En als we het nu eens op een tapijt proberen?

Wat gebeurt er als de ballon meer of minder wordt opgeblazen?"

Er zijn eindeloos veel vragen die je allemaal kunt stellen om deze leuke activiteit te doen, sterker nog, hoe meer vragen je kunt bedenken hoe beter!

Maak een regenboog in een glas

Wat heb je nodig?

 • Een hoog glas
 • Verschillende gekleurde vloeistoffen
 • Suiker

Hoe werkt het?

Dit coole experiment maakt gebruik van de dichtheid om een regenboogeffect in een glas te creëren. Weet je nog niet hoe het werkt? Als je suiker aan een vloeistof toevoegt, wordt de oplossing dichter. Dus, hoe meer suiker je toevoegt aan een vloeistof, hoe dichter de oplossing is.

Als je vier verschillende vloeistoffen hebt met verschillende kleuren en dichtheden, zullen de kleuren op elkaar komen te liggen, waarbij de dichtere, suikerrijkere oplossingen van allemaal op de bodem liggen en de lichtste naar boven komen. Let op hoe je kind kijkt als de vloeistoffen zich van elkaar scheiden!

Maak een tornado in een fles

Wat heb je nodig?

 • Twee flessen
 • Een buis om de flessen met elkaar te verbinden
 • Water

Hoe werkt het?

Misschien moet je online afbeeldingen en instructies opzoeken om dit experiment op te zetten, maar in grote lijnen komt het erop neer dat wanneer je wat vloeistof in de bovenste fles ronddraait, er een draaikolk ontstaat terwijl het in de fles eronder stroomt. Dat komt omdat, als het water naar beneden stroomt, de lucht, op zijn beurt, naar boven moet stromen. Het eindresultaat is een spiraalvormige tornado recht voor je ogen!

Om dit experiment nog interessanter en leuker te maken, kun je glitter of kleurstof aan de fles toevoegen om de tornado nog cooler en kleurrijker te maken.

Wat flessen betreft: als je frisdranken in flessen hebt, zoals cola of cola light, kun je nog meer leuke experimenten doen met dingen die ontploffen!

Medewerken in een lab
Natuurkunde heeft veel te maken met testjes doen in een lab. | Bron: Pexels

Maak je eigen wetenschappelijke experimenten met voedsel

Wat heb je nodig?

Kijk bijvoorbeeld eens in je kast of koelkast of je iets van het volgende in huis hebt. Dit zal een goed begin zijn! Een waarschuwing voor de wetenschapsleraar: het kan een rommeltje worden!

 • Kleurstof
 • Zuiveringszout
 • Maïszetmeel
 • Olie
 • Azijn
 • Eierschaal
 • Marshmallow
 • Rozijnen
 • Theezakje
 • Afwasmiddel
 • Zeep
 • Tandpasta

Hoe werkt het?

Er kan veel plezier worden beleefd aan voedsel en andere huishoudelijke voorwerpen (denk aan producten die barsten, smelten en de lol van het uitvinden van recepten!), en je kan je kind leren hoe bepaalde voedingsmiddelen worden gemaakt met behulp van een chemische reactie. Het enige wat je hoeft te doen, is op internet zoeken naar een aantal bak ideeën die jij en je gezin samen kunnen doen, en meestal met zeer eenvoudige ingrediënten.

Huur een bijles natuurkunde wiskunde.

Lab vloeistof
Probeer een van onze suggesties en ga experimenteren met je kind! | Bron: Pexels

School Project Tips

 1. Kies het juiste project

Ten eerste, een van de belangrijkste tips is om te proberen om hen aan te moedigen om een vraag over iets waar ze geïnteresseerd in zijn te beantwoorden. Dit zorgt ervoor dat het project door het kind wordt geleid en dat je kind er net zo op gebrand zal zijn als jij om dit experiment tot op de bodem uit te zoeken en het antwoord te vinden.

 1. Doe het project niet voor je kind!

Veel ouders hebben de neiging om in te springen en het werk van kinderen beter te maken, of gewoon te betrokken te raken, zodat het niet langer het werk van het kind is. Laat ze in plaats daarvan leren (wat hen ook beter in staat zal stellen om in de toekomst wetenschappelijk onderzoek te doen en hun bevindingen te presenteren) en het werk op hun eigen manier doen. Beschouw jezelf als een behulpzame gids die het project begeleidt in plaats van het te controleren.

 1. Kies samen iets dat bij de leeftijd past

Als je kind de vrijheid heeft om zijn project te kiezen, is het belangrijk dat hij een idee kiest dat hij wil uitproberen, maar het moet ook door een volwassene worden gecontroleerd om er zeker van te zijn dat het niet te hoog gegrepen is! Zorg er voor dat je kind in staat is om de stappen van het project zelf uit te voeren, met minimale input en toezicht van jou.

Hulp nodig? Vind een natuurkunde- en wiskundeleraar.

Satelliet in de ruimte
De werking van veel van onze moderne apparaten heeft te maken met natuurkunde. | Bron: Pexels
 1. Gebruik STEAM-ideeën

STEM staat voor Science, Technology, Engineering, en Maths, en het buzzwork STEAM is hieruit 'voortgekomen'. STEAM-concepten omvatten wetenschappelijke projecten die raakvlakken hebben met kunst, wiskunde, techniek en nog veel meer, dus zorg ervoor dat je online ideeën opzoekt voordat je met je wetenschappelijk project begint!

Zoals met de meeste dingen, kun je gemakkelijk online naar inspiratie voor wetenschappelijke projecten voor kinderen zoeken door sleutelwoorden of relevante vragen te stellen. Je kunt bijvoorbeeld wetenschappelijke video's googelen over hoe je slijm maakt, hoe een lavalamp werkt, hoe je een ballonraket maakt, hoe je eenvoudige machines construeert, hoe je dansende rozijnen maakt, wat er gebeurt als je cola light en mentos mixt, en andere ideeën voor kinderen.

>

Het platform dat privé leraren en leerlingen met elkaar verbindt

1ste les gratis

Vond je dit artikel leuk? Laat een beoordeling achter!

5,00 (1 beoordeling(en))
Laden...

Bart