Net zoals de evolutie van de wetenschap zelf, heeft biologie als academisch vak zich ook ontwikkeld over de jaren, in lijn met de vele nieuwe uitvindingen en onderzoeksmethoden die gebruikt worden. Het is een interessant vak om te leren.

Het huidige biologie curriculum leert studenten bijvoorbeeld over Dolly het schaap, het eerst dier dat ooit is gekloond en dat daarmee een wetenschappelijke doorbraak bereikt is waarvan voor 1996 werd gedacht dat het niet mogelijk zou zijn.

Een voorbeeld van een manier waarop de inhoud is veranderd in de loop van de tijd is met de toevoeging van nieuwe modules die over onderwerpen als het groeien van gewassen gaan. Daar weten we nu veel meer van, dankzij ontwikkelingen in het onderzoek naar de cultivatie, kweken en oogsten van kroppen.

Onze kennis is niet alleen verbreed, maar ook ons denkbeeld, waardoor het vak met een wereldwijde economische focus wordt gegeven.

Daarnaast, terwijl de biotechnologie vooruitgaat, bespreken leraren ook het gebruik van bioreactoren op grote schaal en hoe enzymen nu commercieel gebruikt worden. Maar, aangezien technologie nu een hele grote rol speelt in het leven van wetenschappers, zijn deze kleine toevoegingen aan het curriculum genoeg om te weerspiegelen hoeveel de biologie zich heeft ontwikkeld in de hedendaagse wereld?

De beste leraren Biologie beschikbaar
Jordan
5
5 (23 reviews)
Jordan
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Mick
4,9
4,9 (9 reviews)
Mick
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Muna
5
5 (4 reviews)
Muna
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Evianne
5
5 (5 reviews)
Evianne
21€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Nadine
5
5 (8 reviews)
Nadine
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Marnies
5
5 (8 reviews)
Marnies
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Hadia
5
5 (3 reviews)
Hadia
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Myrthe
5
5 (9 reviews)
Myrthe
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Jordan
5
5 (23 reviews)
Jordan
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Mick
4,9
4,9 (9 reviews)
Mick
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Muna
5
5 (4 reviews)
Muna
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Evianne
5
5 (5 reviews)
Evianne
21€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Nadine
5
5 (8 reviews)
Nadine
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Marnies
5
5 (8 reviews)
Marnies
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Hadia
5
5 (3 reviews)
Hadia
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Myrthe
5
5 (9 reviews)
Myrthe
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Let's go

Is het Schoolvak Biologie Up-to-date met de Huidige Ontwikkelingen?

Zoals je kunt lezen in onze andere blogs over het vak biologie, heeft het vak veel te maken met andere natuurwetenschappen, zoals scheikunde en wiskunde. Maar heb je er weleens over nagedacht hoeveel onderlinge samenhang biologie en informatica hebben?

Vooruitgang in technologie blijft veranderen wat we kunnen doen en uitvinden, en niet alleen in de wereld van de wetenschap. Het is dus onvermijdelijk dat dit moderne, technologische tijdperk een enorme invloed heeft gehad op het veld van de biologie in de laatste jaren, en ook impact op hoe biologie ons beïnvloedt in onze dagelijkse levens.

Moderne, moleculaire biologie vertrouwt voor een groot deel op nieuwe technologieën. Maar de technologische componenten van biologie lessen zijn de laatste paar jaar amper veranderd.

Wetenschappers geloven dat moderne biologie lessen up-to-date en relevant voor het werkveld moeten zijn, als ze jonge biologen willen aanmoedigen en ze inzicht willen geven in de wetenschap van het leven zoals het tegenwoordig is.

Hoewel het erop lijkt dat bijvoorbeeld scheikunde als vak bij de tijd blijft, hebben professionals in de biologie sector het gevoel dat hun vakgebied niet dezelfde hoeveelheid aandacht en vernieuwing wordt gegeven en daarmee niet de basisvaardigheden worden geleerd om biologische concepten als DNA sequentie-alignering of genvoorspellingsalgoritmes te kunnen begrijpen.

Deze concepten, die wordt aangeduid als bio-informatica, zijn belangrijk voor hedendaagse biologen en de wetenschappelijke gemeenschap gelooft dat deze statistische technieken moeten worden onderwezen als deel van het nationale curriculum om zo een bredere en meer allesomvattende onderwijsmethode te krijgen in het veld van de natuurwetenschappen.

Dit pedagogische argument wordt nog steeds opgevoerd, maar jonge biologen kunnen zich ervan verzekeren dat het vak biologie op de middelbare school wel ontworpen is in samenwerking met wiskundigen en scheikundigen.

Zoek je naar een cursus biologie? Ga gerust aan de slag met een van onze privéleraren van Superprof bij jou in de omgeving!

Biologie op de Basisschool

Op de basisschool kan het vak biologie verschillende namen hebben. Op sommige scholen heet het gewoon 'biologie', maar op andere wordt de naam 'natuur' of zelfs 'natuur en techniek' gebruikt.

Je gaat steeds dieper in op de lesstof bij biologie
Je biologieles begint bij de basis, en herhaalt deze op steeds complexere manieren | Bron: Pixabay

Dit vak draagt bij aan een oriëntatie op jezelf en de wereld. De onderwerpen die behandeld worden zijn daarom concreet. Zo leren kinderen zorg te dragen voor het milieu, en voor de lichamelijke (en psychische) gezondheid van zichzelf en anderen.

Daarnaast leren ze veel over de natuur zelf. Ze leren de namen van bepaalde dieren en planten kennen. Ook leren ze waar planten, dieren en mensen uit bestaan, en welke functies de verschillende onderdelen dienen. Ze leren over natuurkundige verschijnselen, zoals magnetisme en elektriciteit, en hoe je daar proefjes mee kunt doen. Verder zullen ze leren over het weer en het klimaat, en de plek van de aarde in ons universum waardoor seizoenen en de dag en de nacht bestaan.

Al deze leerdoelen zijn verwerkt in het verplichte programma van de overheid voor biologische onderwerpen in het basisonderwijs. Ook lessen over seksualiteit en seksuele verschillen zijn verplicht gemaakt door de overheid in het basisonderwijs.

Online Biologie Uitleg voor de Basisschool

Heeft je kind moeite met het vak natuur? Natuur bijles voor basisschoolleerlingen is niet heel wijdverspreid, omdat het vak bij de basis begint. Maar als een leerling interesse heeft in biologie en hier op de middelbare school mee verder wil, is dit zeker een optie.

Het is belangrijk dat zo'n bijles dan speels is, of in de natuur bijvoorbeeld, zodat het kind het niet als een verplichting ziet maar er juist enthousiast van wordt. Er zijn ook veel websites die met leuke quizzen of oefeningen proberen om kinderen te enthousiasmeren voor het vak biologie.

De site van Meester Michael is ingedeeld per groep waar een kind in zit, en per onderwerp. Zo kunnen leerlingen uit groep 7 zich bijvoorbeeld verdiepen in teken, vulkanen of vitamines.

Een andere gratis site is Bioweetjes, waar allemaal korte wist-je-datjes op staan over dieren en natuurverschijnselen die kinderen interessant kunnen vinden.

Voor 7,95 per maand kunnen kinderen verder op Squla biologie uitleg vinden en oefeningen maken voor het vak natuur.

Een andere optie is NTR Schooltv, die de speciale afleveringen 'Focus op Biologie' hebben ontwikkeld.

Biologie op de Middelbare School

Tijdens het vak biologie op de middelbare school worden leerlingen vier vaardigheden aangeleerd: verzorgen, verkennen (wat kan leiden tot onderzoeken), praktisch handelen en waarderen.

Deze vaardigheden hebben dezelfde kerndoelen als biologieonderwijs op de basisschool, maar op de middelbare school worden deze veel verder uitgediept. Het is een goed idee om biologie in je pakket te kiezen, omdat het in veel beroepen terugkomt (zie het hoofdstuk 'Biologie Studeren' hieronder).

In de onderbouw zal het vak biologie nog sterk samenhangen met techniek, natuurkunde en scheikunde. Binnen deze vakken leren leerlingen globaal over natuurwetenschappelijke, technologische en zorggerelateerde onderwerpen.

In de bovenbouw wordt het vak wat moeilijker. Terwijl in de onderbouw de nadruk ligt op het leren, is in de bovenbouw het toepassen van kennis en inzicht steeds belangrijker.

Kort gezegd moet een leerling inzicht krijgen in het eigen lichaam, de natuur en de omgeving. Hierbij wordt uitgegaan van de nieuwsgierigheid van leerlingen naar de natuurlijke omgeving en verschijnselen. Om die redenen is biologie ook een praktisch vak: leerlingen zullen ontleden, er zullen experimenten worden gedaan en seksuele voorlichting zal op een praktische manier worden gegeven.

Leraren op de middelbare school gebruiken verschillende lesmethodes, zoals Nectar, Biologie Voor Jou of Tien Voor Biologie.

Kennis toepassen en inzicht staan centraal in de hogere klassen van de middelbare school
Op de middelbare school is er een groot verschil tussen biologie in de onderbouw en de bovenbouw | Bron: Pexels - Buro Millennial

Ben je bij het lezen van dit artikel toevallig op zoek naar een cursus biologie? Start gerust met een van onze biologie experts van Superprof!

Bijles Biologie Online voor de Middelbare School

Zeker als een middelbare scholier biologie in zijn of haar vakkenpakket heeft gekozen, is het een goed idee om naar extra hulpmiddelen te kijken als hij of zij moeite heeft met het vak.

Maar ook als biologie nog geen onderdeel vormt van het vakkenpakket, kunnen onderstaande sites helpen. Sommige sites, zoals Superprof, bieden ook online bijles biologie aan.

Biologiepagina.nl is een goede site om te oefenen met biologie. Deze is ingedeeld per klas en niveau (bijvoorbeeld vmbo 2 of havo 3). Ook staan er oefenexamens op de site. Voor veel van de onderwerpen voor de verschillende jaarlagen bestaan er ook uitlegvideo's.

Op Biodoen.nl kun je oefeningen zoeken die ingedeeld zijn per onderwerp. Ook je niveau kun je aangeven. Biologielessen.nl is een andere handige site, die ook verbonden is aan een Youtube account met biologie uitlegvideo's.

Voor vmbo-studenten bestaat de website mijnbiologie.nl. Hier kun je digitale biologieles volgen wanneer je maar wilt, voorzien van oefenmateriaal. Leerlingen kunnen de inhoud van de site gebruiken als extra oefening, of tijdens de les.

Ten slotte bestaat er voor de examenleerlingen Examenoverzicht, waarop alle biologie examens uit het verleden te vinden zijn voor alle niveaus, inclusief antwoorden en uitwerkingen. De beste voorbereiding op je biologie eindexamen!

Een biologie studie kan handig van pas komen in je toekomst
Er bestaan veel verschillende studies en beroepen waarvoor biologie een vereiste is | Bron: Pexels - Christina Morillo

Biologie Studeren

De échte enthousiastelingen kiezen er misschien zelfs voor om biologie te gaan studeren na de middelbare school!

Maar het vak biologie is voor meer studies noodzakelijk dan alleen voor de studie biologie. Ook als je bijvoorbeeld geneeskunde, verpleegkunde, fysiotherapie of biomedische wetenschappen wilt studeren, zul je verstand moeten hebben van biologie. Of als je nu al zeker weet dat je diëtist, tandarts of dierenarts wilt worden.

Zo zijn er nog veel meer studies en beroepen waarin biologie terugkomt. Biologie is de studie van het leven, maar als je bijvoorbeeld alleen geïnteresseerd bent in planten of in dieren, kun je misschien beter kiezen voor de studie 'bos- en natuurbeheer' of 'dierwetenschappen'. De keuze is reuze!

En dat geldt ook voor biologie studenten. Binnen de studie biologie bestaan ontzettend veel keuzevakken, soms wel meer dan veertig!

In het eerste jaar van de studie komen alle onderwerpen van de biologie nog een keer langs: van celbiologie tot het ecosysteem. Na het eerste jaar kun je meestal zelf meer een bepaalde studierichting op gaan door keuzevakken te volgen. Dit filmpje legt het verschil uit tussen hoe de onderwerpen behandeld worden op de middelbare school en tijdens een studie biologie.

Studiekeuzemaken.nl kan je helpen beslissen of een biologische studie iets voor jou is.

Na een biologie studie kun je vele kanten op
Je kunt biologie onderzoek doen, maar ook heel veel praktische biologische vakken | Bron: Pixabay

Als je zoekt naat bijles biologie, twijfel dan niet om les te volgen via Superprof!

Online Biologie Leren voor Mbo, Hbo en Wo

Hoeveel eerstejaarsstudenten er per jaar aan de studie biologie beginnen op wo-niveau, verschilt ontzettend per instelling. Op de Universiteit van Amsterdam zijn dit er bijvoorbeeld maar 53, terwijl dit er op de Universiteit Utrecht gemiddeld 230 zijn.

Als naar alle biologische studies samen wordt gekeken op mbo-, hbo- en wo-niveau, is het opmerkelijk dat er eigenlijk niet zoveel online biologie lesmateriaal bestaat.

Voor mbo-studenten bestaat de oefenwebsite Anatomie-online.nl. De meeste hogescholen bieden zelf een leeromgeving aan waarin studenten kunnen oefenen. Op sites als Stuvia.nl en Studeersnel.nl bieden andere studenten samenvattingen en oude tentamens aan die je kunt gebruiken om te oefenen.

Schroom ook niet om je leraar om een oud tentamen te vragen als je moeite hebt met een bepaald onderwerp!

Voor studenten die geïnteresseerd zijn in lesgeven in biologie, bestaan er wel veel voorbereidende sites, zoals Nibi.nl of Wikiwijs.nl.

..en wist je trouwens dat er een sterk verband bestaat tussen biologie en kunst? Klik hier!

>

Het platform dat privé leraren en leerlingen met elkaar verbindt

1e les gratis

Vond je dit artikel leuk? Laat een beoordeling achter!

5,00 (1 beoordeling(en))
Laden...
Schrijver Julie

Julia

Ik ben een Amsterdamse die ook in Parijs en New York heeft gewoond. Ik vind het leuk aan Superprof dat er een team van jonge en gepassioneerde mensen samen keihard werkt om mensen te helpen.