De eerste mensen maakten hun eten veelal net zo klaar als dat wij het vandaag de dag doen: de groenten in water wassen, pitten uit het fruit halen en een schaal openen of eten malen met een scherp gereedschap. Culinaire kunsten hebben sinds de aanvang van de tijd bestaan en voortgang heeft plaatsgevonden dankzij verbeteringen in de landbouw en de industrialisatie.

Recentelijk hebben we wat meer afstand genomen van massaproductie en keren we ons tot organisch eten. Je kunt nu beter dan ooit goed eten voor weinig geld. Maar het is nodig om onze eetgewoonten te wijzigen om deze stap te maken. Het is niet moeilijk om te leren koken en het is ook een manier om je te ontspannen, plezier te hebben en gezond te eten zonder veel te betalen.

De beste leraren Koken beschikbaar
Sonny
5
5 (5 reviews)
Sonny
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Julia
Julia
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Louise
5
5 (2 reviews)
Louise
17€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Josephine
5
5 (2 reviews)
Josephine
18€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Malak
Malak
18€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Nitzan
Nitzan
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Tim
Tim
8€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Bente
5
5 (2 reviews)
Bente
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Sonny
5
5 (5 reviews)
Sonny
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Julia
Julia
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Louise
5
5 (2 reviews)
Louise
17€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Josephine
5
5 (2 reviews)
Josephine
18€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Malak
Malak
18€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Nitzan
Nitzan
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Tim
Tim
8€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Bente
5
5 (2 reviews)
Bente
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Let's go

Bespaar Geld Door Vooraf Gezonde Maaltijden te Plannen

noteer gegevens in schrift
Plan vooruit en voorkom hoofdpijn in de supermarkt | bron: Pexels

Heb jij de zorg voor de boodschappen en het koken voor je gezin? Of woon je alleen en weet je niet hoe je de koelkast moet vullen? Word je moe van het denken wat iedere dag te eten? Voorkom deze problemen door je maaltijden vooruit te plannen.

Gebruik je creativiteit en denk aan verschillende mogelijkheden en recepten die je tijdens de week kunt gebruiken. Je hoeft echt niet als een Michelin ster chef te koken. Denk gewoon vooruit aan wat je wilt gaan eten.

Als je wat basisbeginselen van het koken leert biedt dat veel voordelen. Het zal helpen in het sneller werken en je krijgt meer zelfvertrouwen door te oefenen met verschillende ingrediënten. Stel lekkere recepten samen en verbaas je vrienden!

Als je inspiratie tekort komt zijn er genoeg online planners te vinden die je helpen om je maaltijden te plannen met wat er momenteel voorhanden is.

Ook een romantische maaltijd voor je grote liefde hoeft niet duur uit te pakken!

Zelf Goedkope Maaltijden Maken

De eetgewoonten zijn aan het veranderen: vandaag de dag zoeken mensen naar mogelijkheden om beter te eten voor minder geld. Goed eten is niet alleen een plezier voorbehouden aan de rijken. Er zijn manieren om prima te eten ook voor mensen met een smalle beurs.

Hier wat punten om je boodschappenlijstje te optimaliseren en binnen je budget te blijven:

 • ga niet winkelen als je honger hebt. Je zult daardoor dingen gaan kopen die je niet nodig hebt.
 • richt je op fruit en groenten (zo mogelijk organisch), aardappelen, eieren en granen.
 • beperk het gebruik van vlees en vis. Ze zijn duur en bevatten teveel dierlijk vet. Je kunt je eiwitten ook opdoen door peulvruchten en andere groenten.
 • leer te koken met natuurlijke ingrediënten zoals peulvruchten, linzen en kikkererwten. Ze zijn goedkoop en heel goed voor de gezondheid!
 • blijf weg van snoep. Het is niet goed voor je en ook nog duur. Je kunt ze zelf voor heel wat minder geld maken: met bloem, eieren, boter, bakpoeder en suiker heb je een heerlijke cake!
 • maak thuis boterhammen. Je kunt er heel wat maken van een brood of een baguette en een pakje ham, en het kost zoveel minder dan gekochte sandwiches.
 • Koop verse en droge rijst, pasta, bonen, linzen enzovoort. Dit is goedkoop en het bevat minder vet dan kant en klare gerechten of blik maaltijden.
zakken met peulvruchten
Peulvruchten zijn erg voedzaam, lekker en ook gezond | bron: v2osk op Unsplash

Ontdek het Verband Tussen Koken en Tuinieren

Leren koken betekent ook leren tuinieren. Als je een plekje buiten hebt  – ook al is het maar een klein balkonnetje – dan kun je je eigen groenten laten groeien.

Leer wat Permacultuur is. Deze tuinier methode is in de zeventiger jaren in Australië uitgevonden: je eigen groenten groeien terwijl je ze leert koken. Hierdoor kun je je voedingsuitgaven enorm beperken.

En nog een tip: zorg voor goed keukengereedschap (blender, stoom koker, rasp) om slaatjes en soepen te maken en groenten te schillen en snijden. Geen vacuum verpakte slaatjes, en geraspte wortels in plastic verpakking. Geen mayonaise met een chemische smaak of ravioli uit blik!

Kookcursus Amsterdam - vind lessen via Superprof.

 

Kook Verschillende Porties en Bewaar Ervan voor Later

Als je voor een prima prijs goed en voedzaam eten wilt koken is de vrieskist een grote hulp. Bedenk dat de meeste traditionele gerechten die we kennen zijn uitgevonden door de armen. Daardoor zijn ze per definitie goedkoop en gemakkelijk in grotere porties te bereiden die ook ingevroren kunnen worden.

Een handige manier om geld te besparen is om in grotere hoeveelheden te koken en wat je niet nodig hebt in te vriezen. Als je 20 euro uitgeeft voor een gerecht te maken waar je drie of vier dagen over kunt doen is dat veel goedkoper dan 10 euro uit te geven voor een enkele maaltijd.

kookpannen, snijplank en groenten
Kook in grotere hoeveelheden en vries in wat je niet nodig hebt om binnen je budget te blijven | bron: Pexels

Als je bij het kopen van kleren al eens langs de aanbiedingen hebt gekeken dan heb je de vaardigheden om je vrieskist te vullen onder de knie. Geld sparen bij het koken betekent ook je voorraden goed beheren!

Zelfs de beste restaurant chefs moeten er rekening mee houden: een slecht beheerde voorraad voert tot verspilling en geldverlies. Door producten op een slimme wijze te combineren is het mogelijk om zonder verlies gezonde, smakelijke en uitgebalanceerde gerechten te bereiden!

Dit zijn de simpele stappen om verspilling van ingrediënten te voorkomen en geld te besparen:

 • maak vooraf een boodschappenlijstje zodat je alleen koopt wat je nodig hebt
 • gebruik al je ingrediënten. Verzin gerechten met wat je over hebt
 • kook porties sauzen zoals bolognese, carbonara enzovoort. Als je het thuis zelf maakt is het voorhanden en veel goedkoper dan wanneer je het kant en klaar in de winkel koopt
 • vries in wat je niet gebruikt

Leren koken is al een handeling tegen verspilling

Kookcursus Utrecht - vind lessen via Superprof. 

Nieuwe Wet Tegen Verspilling

In Frankrijk is in 2016 een wet afgekondigd die supermarkten verbiedt om voedsel dat over de datum is weg te gooien. Ze moeten het aan liefdadigheidsinstellingen geven zodat het onder behoeftige mensen kan worden verdeeld of het moet verwerkt worden tot dierenvoeder. Dit geeft een verandering van denkpatronen weer. Het is dus niet meer acceptabel om eten weg te gooien. En als je weinig geld hebt is het weggooien van eten hetzelfde als geld weggooien!

Verpakking is ook een groot probleem. Bijna alles wat we in de supermarkt kopen is in plastic verpakt. Dit is zinloos en het wordt daarna toch weggegooid. Door je eigen eten thuis te koken en minder te kopen doe je mee aan de strijd tegen deze overdaad. Je kunt erdoor ecologisch en economisch verantwoord bezig zijn!

De Juiste Ingrediënten Uitkiezen

onverpakte groenten op de markt
Blijf weg van plastic door op de markt te kopen | bron: Pexels

Zelf koken om verkwisting te voorkomen houdt in de juiste ingrediënten uitzoeken. Het is belangrijk om de juiste balans te zoeken wat kwaliteit en prijs betreft. Hoe meer keuze in producten hoe gemakkelijker het is om veel geld uit te geven! Hier zijn wat tips om de juiste ingrediënten te kiezen:

 • koop wat het groeiseizoen biedt. Aardbeien in december kosten meer omdat ze geïmporteerd moeten worden. Wacht tot de juiste tijd en je kunt plaatselijke groenten en vruchten kopen
 • koop wat je omgeving biedt. Je ondersteunt daardoor kleinere ondernemingen en vermijdt massaproductie
 • bezoek organische markten dichtbij
 • als je in de supermarkt winkelt kun je artikelen van eigen merk kopen. Deze worden veelal in dezelfde fabrieken gemaakt als de duurdere merkartikelen.
 • leer met behulp van een Superprof leraar koken. Je kunt leren hoe je vegetarisch of ook wel Frans of Chinees eten kunt bereiden!

Leer meer over de voordelen van gezond koken

>

Het platform dat privé leraren en leerlingen met elkaar verbindt

1e les gratis

Vond je dit artikel leuk? Laat een beoordeling achter!

5,00 (1 beoordeling(en))
Laden...

Klaas

Techneut met een onderwijsachtergrond. Graag en vaak op zoek naar manieren om zowel jongeren als ouderen in staat te stellen om beter te leren. Vertaler en schrijver voor Superprof sinds het begin!