Amsterdam heeft 248 basisscholen, 84 middelbare scholen, 5 gymnasia en 2 universiteiten. Dat is een enorm aantal leerlingen dat regelmatig huiswerk moet maken!

Huiswerkbegeleiding neemt vandaag de dag een grote vlucht. We hoeven alleen maar te denken aan de coronacrises en we weten dat er qua onderwijs een grote last drukt op ouders en kinderen.

Bovendien neemt volgens veel ouders de kwaliteit van het onderwijs af door het schrijnende lerarentekort.

Sommige ouders zien kans om hun kinderen zelf te ondersteunen, omdat ze voldoende opleiding hebben genoten en ze geen hulp van buitenaf nodig hebben. Of er zijn genoeg financiële middelen om hulp in te schakelen. Maar wat als deze mogelijkheden ontbreken? Wat als je er alleen voorstaat? Wat als je inkomen niet toelaat om huiswerk hulp in te schakelen?

In veel gezinnen is deze mogelijkheid er niet
Dit meisje heeft geluk, omdat haar moeder kan helpen bij haar huiswerk ǀ Pixabay - juuucy

Dan is het antwoord keihard. Leerlingen waarvan de ouders geen hulp kunnen inschakelen lopen een grote kans achterop te raken. Hoewel de politiek het probleem onderkent, is hier voorlopig nog geen oplossing voor gevonden.

Dit gezegd hebbende concentreren we ons nu op de groep mensen die zich wel huiswerkbegeleiding kunnen veroorloven.

De beste leraren Huiswerkbegeleiding beschikbaar
Peter
4,9
4,9 (9 reviews)
Peter
21€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Fatima
4,9
4,9 (13 reviews)
Fatima
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Josca
4,9
4,9 (9 reviews)
Josca
12€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Mick
5
5 (9 reviews)
Mick
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Rong
4,9
4,9 (57 reviews)
Rong
35€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Jennifer
5
5 (9 reviews)
Jennifer
12€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Nadine
5
5 (8 reviews)
Nadine
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Leonie
5
5 (4 reviews)
Leonie
35€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Peter
4,9
4,9 (9 reviews)
Peter
21€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Fatima
4,9
4,9 (13 reviews)
Fatima
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Josca
4,9
4,9 (9 reviews)
Josca
12€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Mick
5
5 (9 reviews)
Mick
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Rong
4,9
4,9 (57 reviews)
Rong
35€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Jennifer
5
5 (9 reviews)
Jennifer
12€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Nadine
5
5 (8 reviews)
Nadine
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Leonie
5
5 (4 reviews)
Leonie
35€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Let's go

Redenen om Huiswerkbegeleiding in te Schakelen

Buiten de boven genoemde coronacrisis en het lerarentekort zijn er over het algemeen andere redenen waarom er huiswerkbegeleiding wordt gezocht.

Hieronder volgen een aantal signalen die erop kunnen wijzen dat je kind behoefte heeft aan extra ondersteuning en begeleiding.

 • Stress, weinig vrije tijd en teruglopende resultaten;
 • Moeite met plannen, structureren of zelfstandig werken;
 • Gebrek aan concentratie of motivatie;
 • Vakinhoudelijke problemen;
 • Zittenblijven in het vooruitzicht.

Als je een of meer van deze signalen herkent bij je kind, wordt het misschien tijd om huiswerkbegeleiding in te huren.

Ga aan de slag met online huiswerkbegeleiding!

Wat Houdt Huiswerkbegeleiding In?

Wat is het verschil tussen huiswerkbegeleiding en bijles?

Het grootste verschil tussen bijles en huiswerkbegeleiding is dat de huiswerkbegeleiding vaak in (kleine) groepen wordt aangeboden. Zogenoemde huiswerkinstituten bieden kinderen een rustige leer- en werkplek waar een huiswerkbegeleider klaar staat voor vragen en hulp. De meeste kinderen gaan hier vanuit school naartoe om het huiswerk van die dag te maken. De kinderen maken hier meestal langere tijd gebruik van.

Bijles wordt vaak kortstondig ingezet. ‘Even bijspijkeren voor de toetsweek’ of tegenvallende rapportcijfers, zijn vaak de redenen voor het afnemen van bijlessen. Wanneer het gewenste resultaat is bereikt, en de leerling de stof weer onder de knie heeft, stoppen ouders vaak met de bijlessen.

Huiswerkbegeleiding heeft tot doel leerlingen te leren plannen en een studieroutine te ontwikkelen. Dit zorgt ervoor dat ze grip krijgen op hun huiswerk, ze niet meer achterlopen met huiswerk of vergeten te leren voor toetsen. Leerlingen zien hun cijfers verbeteren, krijgen positieve reacties van docenten en hun ouders en ze gaan met meer vertrouwen en plezier naar school. Bovendien houden ze meer vrije tijd over om leuke dingen te doen.

Waar Vind je Huiswerkinstituten in Amsterdam?

Huiswerkbegeleiding bestaat in betaalde en onbetaalde vorm. Bij de onbetaalde vorm moet je denken aan ouders, vrienden, kennissen die de kinderen helpen. De betaalde vorm, waar we het hier over hebben, kan via school, een huiswerkinstituut of privé worden ingehuurd.

Lyceo

Lyceo, met haar hoofdkantoor aan de van Baerlestraat in Amsterdam biedt huiswerkbegeleiding op verschillende scholen in Amsterdam en omgeving. Daarnaast hebben ze een aantal zelfstandige vestigingen in de regio van Amsterdam waar leerlingen van alle scholen welkom zijn. Er is dus altijd een locatie bij jou in de buurt.

Tijdens de huiswerkbegeleiding wordt de nadruk gelegd op het plannen van het huiswerk, de voorbereiding en het overhoren van toetsen en het leren zelfstandig te werken.

Als je je hebt aangemeld bij Lyceo voor huiswerkbegeleiding, voer je eerst, als het kan samen met (een van) je ouders, een intakegesprek. Aan de hand hiervan wordt er een plan van aanpak gemaakt waarin jouw doelstellingen en wensen op een rij worden gezet. Elke drie maanden is er een evaluatiemoment en wordt het plan zo nodig bijgesteld.

De vestigingen zijn van maandag tot en met vrijdag geopend van 14.00 uur tot 20.00 uur.

De kosten voor huiswerkbegeleiding bij Lyceo zijn gemiddeld: huiswerkbegeleiding, twee dagen per week € 210,- per maand; drie dagen per week € 308,- per maand; vier dagen per week € 372,- per maand; vijf dagen per week € 447,- per maand.

Huiswerkbegeleiding leert je hoe je het beste kunt leren
Bij huiswerkbegeleiding kun je vragen stellen als je iets niet snapt ǀ Flickr.com - ttarasiuk

After’s Cool

Zij helpen scholieren van de basis- en middelbare school met als doel leren ‘leren’ met plezier en vooruitkijken.

After’s Cool heeft twee vestigingen in Amsterdam: een aan de Linnaeushof en een aan de Vrolikstraat in Amsterdam.

Een dag huiswerkbegeleiding ziet er bij hen als volgt uit:

 • 14.30 uur - Inchecken: vooruitkijken, doelen stellen, dagplanning maken en je telefoon in leveren;
 • 14.45 uur - Bespreken hoe je moet leren met de ‘Leren doe je zo’ methode, plan van aanpak maken voor de middag;
 • 15.00 uur: Aan de slag met de mogelijkheid tot vragen stellen;
 • 15.45 uur: Pauze;
 • 16.00 uur: Weer aan de slag;
 • 17.00 uur: Pauze;
 • 17.15 uur: Bespreken huiswerk en overhoren, extra oefenen;
 • 18.00 uur: Uitchecken: evalueren. Zelfreflectie en dag verslag maken voor ouders. Voldaan en vrolijk naar huis!

De kosten voor huiswerkbegeleiding bij After's Cool in Amsterdam zijn: huiswerkbegeleiding, twee dagen per week € 290,- per maand; drie dagen per week € 356,- per maand; vier  dagen per week € 434.- per maand; vijf dagen per week € 475,- per maand.

Studiekring

Studiekring heeft twee vestigingen in Amsterdam, een in de IJsselstraat en een in de Frederik Roeskestraat.

Ook hier is het doel van huiswerkbegeleiding zelfstandig leren werken.

Ze bieden ondersteuning bij het maken van je huiswerk tot de voorbereiding op proefwerken. Tijdens de huiswerkbegeleiding kan je al je vragen stellen, wordt je huiswerk gecontroleerd en word je overhoort om te checken of je de stof goed kent. Voor iedere leerling bieden ze maatwerk, zodat jij altijd de hulp krijgt die jij nodig hebt. Hierdoor heb je minder stress en meer vrije tijd. En voordat je het weet haal je weer betere cijfers!

Studiekring werkt intensief samen met scholen en is geopend van maandag tot en met vrijdag van 14.30 uur tot 18.30 uur. In het weekend wordt er gewerkt op afspraak.

De kosten voor huiswerkbegeleiding bedragen hier: huiswerkbegeleiding, drie dagen per week € 350,- per maand; vier  dagen per week € 414.- per maand; vijf dagen per week € 463,- per maand.

Wat deze bovengenoemde instituten bijzonder maakt is het feit dat ze een allemaal een bijzonder programma hebben. Ze bieden dagelijks kosteloos ondersteuning aan kinderen die hulp nodig hebben, waarvan de ouders de hulp niet kunnen betalen.

Nog een Woordje Over de Kosten

De prijzen voor huiswerkbegeleiding kunnen behoorlijk variëren
Het is de moeite waard om de prijzen van huiswerkbegeleiding te vergelijken ǀ Pixabay - Bru-nO

Zoals hierboven blijkt, kunnen de kosten van huiswerkbegeleiding (ook per plaats) sterk variëren, dus het loont de moeite om de verschillende huiswerkinstituten met elkaar te vergelijken.

Er is een onderzoek gedaan naar de gemiddelde kosten van huiswerkbegeleiding in de vier grootste steden van Nederland te weten Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag. Uit dit onderzoek blijkt dat twee dagen per week huiswerkbegeleiding gemiddeld € 232,- per maand kost, drie dagen per week  kost € 317,- per maand, vier dagen per week € 383,- en vijf dagen per week € 450,-.

Uit dit onderzoek blijkt dat twee dagen huiswerkbegeleiding gemiddeld in Amsterdam het goedkoopst is met € 210,- per maand. Voor meerdere dagen bedragen de kosten in Amsterdam:

 • Drie dagen per week huiswerkbegeleiding kost € 308,- per maand;
 • Vier dagen per week € 372,- per maand;
 • Vijf dagen per week € 447,- per maand.

Omdat we maar een greep hebben kunnen doen uit het aantal beschikbare huiswerkinstituten vind je hier een lijst met meerdere mogelijkheden in Amsterdam, waarvan je de prijzen kunt vergelijken.

Privé Huiswerkbegeleiding in Amsterdam

StudentsPlus

StudentsPlus geeft een-op-een huiswerkbegeleiding door heel Nederland, ook in Amsterdam, in alle stadsdelen, Amsterdam West, Amsterdam Zuid, Amsterdam Oost en Amsterdam Noord, en omliggende gemeenten. Ze geven huiswerkbegeleiding aan huis, maar ook online.

Als je je bij StudentsPlus inschrijft worden jouw wensen en behoeften in kaart gebracht. Daarna worden bij jou in de buurt huiswerkbegeleiders geselecteerd. Wanneer ze iemand hebben gevonden, sturen ze jou de contactgegevens en kan je meteen een afspraak maken.

De kosten zijn als volgt:

 • 4 tot 8 uren per maand: € 25,- per uur;
 • 8 tot 16 uren per maand: € 23,- per uur;
 • 16 tot 24 uren per maand: € 20,- per uur;
 • 24 tot 40 uren per maand: € 17,- per uur.

Studyworks

Studyworks biedt een-op-een huiswerkbegeleiding aan huis of online. Nadat je je hebt aangemeld onder vermelding van je wensen en doelen, heb je volgens hen binnen 48 uur een docent gevonden. Na het eerste contact vindt er een evaluatie plaats. Ze geven huiswerkbegeleiding vanaf de basisschool tot en met de eerste jaren van wetenschappelijk onderwijs.

Voor een losse les van een uur betaal je € 29,50 exclusief € 35,- inschrijfkosten. Verder werken ze met pakketten van 16 uur, 24 uur en 40 uur, waarbij de prijs per uur vermindert naarmate je meer lessen afneemt.

Schakel huiswerkbegeleiding in als je kind het niet meer ziet zitten
Deze jongen kan wel een 'echt' steuntje in de rug gebruiken ǀ Pixabay - Patrice_Audet

Superprof

Superprof heeft een groot aantal leraren in en rond Amsterdam die je kunnen helpen met je huiswerk. Ze komen bij jou thuis of ze geven je les online. Je kunt het profiel van de docent bekijken en bepalen wie het beste bij je past. Je loopt geen risico, want de meeste docenten geven hun eerste les gratis. De gemiddelde prijs ligt rond de € 15,- per uur. Vergelijk dat eens met bovengenoemde prijzen!

Zoals je kunt zien is huiswerkbegeleiding een nogal lucratieve business. Zorg ervoor dat je niet teveel betaalt!

>

Het platform dat privé leraren en leerlingen met elkaar verbindt

1ste les gratis

Vond je dit artikel leuk? Laat een beoordeling achter!

5,00 (1 beoordeling(en))
Laden...

Marianne

Ik vind dat iedereen overal op de wereld recht heeft op onderwijs. Onderwijs geeft je een betere toekomst. Ik heb de mogelijkheid om mijn kennis te delen, zodat ik mensen van arm tot rijk, van jong tot oud misschien een helpende hand kan bieden om hun doel te bereiken. Dat is mijn ambitie!