De gemiddelde 15-jarige leerling in Nederland krijgt elke week ongeveer 5 uur huiswerk. In landen waar er meer huiswerk wordt gegeven, nemen de studieprestaties over het algemeen niet echt toe.

Dit betekent echter niet dat huiswerk zinloos is. Het kan benut worden om de kennis die de leerling tijdens de les heeft verworven te verankeren. De hoeveelheid huiswerk neemt over het algemeen toe met de leeftijd. Leerlingen in het basisonderwijs krijgen dan ook veel minder huiswerk dan leerlingen die in de laatste jaren van het middelbaar onderwijs zitten.

De statistiek van 5 uur per week is het gemiddelde voor de OESO-landen. Chinese leerlingen krijgen gemiddeld 14 uur huiswerk per week, maar hun PISA-resultaten zijn nauwelijks beter dan die van landen waar tussen de 3 en 6 uur huiswerk per week wordt gemaakt.

Hoeveel tijd moet je dus besteden aan huiswerk?

De beste leraren Huiswerkbegeleiding beschikbaar
Peter
4,9
4,9 (11 reviews)
Peter
21€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Fatima
4,9
4,9 (13 reviews)
Fatima
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Laura
5
5 (5 reviews)
Laura
31€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Leonie
4,9
4,9 (4 reviews)
Leonie
35€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Josca
4,9
4,9 (9 reviews)
Josca
12€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Mick
4,9
4,9 (9 reviews)
Mick
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Nadine
5
5 (8 reviews)
Nadine
28€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Michiel
4,8
4,8 (5 reviews)
Michiel
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Peter
4,9
4,9 (11 reviews)
Peter
21€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Fatima
4,9
4,9 (13 reviews)
Fatima
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Laura
5
5 (5 reviews)
Laura
31€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Leonie
4,9
4,9 (4 reviews)
Leonie
35€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Josca
4,9
4,9 (9 reviews)
Josca
12€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Mick
4,9
4,9 (9 reviews)
Mick
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Nadine
5
5 (8 reviews)
Nadine
28€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Michiel
4,8
4,8 (5 reviews)
Michiel
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Let's go

Huiswerk op de lagere school

Kinderen op de lagere school kunnen beter nog eens doornemen wat ze overdag hebben geleerd in de klas. Zelfs al is dit maar het herlezen van een bepaalde tekst of het oefenen van enkele tafels.

Huiswerkbegeleiding in de lagere school
Leerlingen van de lagere school zouden niet te lang met hun huiswerk bezig moeten zijn. (Bron: Unsplash.com)

Ze zouden ook niet meer dan 24 uur per week school mogen hebben, met niet meer dan 3 uur per dagdeel. Over het algemeen zijn ze van 9.00 tot 15.00 uur op school, met pauzes 's ochtends en 's middags, én een lunchpauze. In sommige gevallen krijgen ze echter maar een paar pauzes per dag.

Als ze eenmaal thuis komen, moet de hoeveelheid huiswerk aangepast zijn aan hun leeftijd en niveau.

Bekijk onze gids voor huiswerk.

Kleuters

Jongere leerlingen van de lagere school of "kleuters" (in het eerste en tweede leerjaar) leren lezen, schrijven en tellen. Hoewel ze hun dagen zullen vullen met leren, zullen ze zich ook moeten ontspannen om zich beter te kunnen concentreren. Aan het eind van de dag is het raadzaam een snack en een pauze te nemen voordat ze aan een schooltaak beginnen.

Gewoonlijk duurt het huiswerk op deze leeftijd tussen 10 minuten en een half uur en omvat het meestal een stukje lezen, eenvoudige rekenoefeningen of een beetje schrijven. Op 6- of 7-jarige leeftijd zullen de meeste leerlingen hulp van hun ouders nodig hebben bij het overlopen van hun lessen en het maken van hun huiswerk.

Als uw kind het moeilijk heeft op school of moe is, aarzel dan niet om tijdens de lunch over school te praten en hem bijvoorbeeld tijdens het baden te ondervragen over zijn tafels. Je wilt dat ze huiswerk als iets leuks zien in plaats van een karwei. Privé-bijles kan daarbij helpen.

Kinderen (leerjaar 3 tot 6)

Oudere basisschoolleerlingen krijgen nog steeds niet te veel huiswerk. Ook hier kunnen ze beter even pauzeren en een hapje eten voor ze aan hun huiswerk beginnen.

Kinderen tussen 8 en 10 jaar hebben waarschijnlijk maar tussen 20 en 40 minuten nodig om hun huiswerk te maken.

Hoewel het een goed idee is dat de ouders erbij zijn, moet de leerling een zekere mate van autonomie krijgen bij het maken van zijn huiswerk en moeten de ouders alleen helpen als dat noodzakelijk is. Natuurlijk kun je ook meeluisteren terwijl ze lezen en ze vervolgens eventueel corrigeren.

Op jonge leeftijd wil je misschien vermijden dat ze in het weekend huiswerk maken. We weten dat dit niet altijd mogelijk is, maar hen huiswerk laten maken op schooldagen kan je helpen om de agenda eenvoudiger te organiseren. Als je niet kunt kiezen, reserveer dan op een zaterdag of zondag wat tijd om huiswerk te maken.

Meer informatie over het plannen en organiseren van huiswerk.

Hoeveel tijd moeten leerlingen van de middelbare school besteden aan huiswerk?

Zodra leerlingen het voortgezet onderwijs bereiken, krijgt huiswerk een belangrijkere rol. Het is voor veel leerlingen een grote stap. Ze moeten zich aanpassen aan hun nieuwe school en aan het idee dat ze meerdere leraren hebben in plaats van maar één. Ze hebben soms ook verschillende klassen met verschillende leraren.

Huiswerkbegeleiding in de middelbare school

Een typische schooldag zal iets langer zijn en de school kan ook verder weg liggen, waardoor de hele dag ook iets langer wordt. Naarmate ze vorderen, krijgen ze meer keuze in de vakken die ze kunnen volgen.

Lees hoe je het maximale uit je huiswerk kunt halen.

Eerste jaar basisvorming

De basisvorming van het voortgezet onderwijs is een grote verandering, aangezien de leerling zich moet aanpassen aan een nieuwe school. Omdat de leerlingen vaak uit verschillende basisscholen komen, zullen de leraren proberen om alle leerlingen op hetzelfde niveau te krijgen.

Leerlingen zouden niet meer dan 45 minuten per dag aan huiswerk moeten besteden. Ze krijgen overdag ook de gelegenheid om wat van hun huiswerk te maken.

Tweede en derde jaar van de basisvorming

Tijdens het tweede en derde jaar van de basisvorming kunnen veel leerlingen keuzes maken over sommige van de vakken die ze willen volgen, vooral bij vreemde talen.

Op deze leeftijd moet tussen 45 minuten en een uur huiswerk maken volstaan. Natuurlijk hangt dit af van hoe goed ze studeren en hoe lang ze zich kunnen concentreren.

Volg online huiswerkbegeleiding!

Hoger voortgezet onderwijs

In het hoger voortgezet onderwijs kiezen de leerlingen een profiel of een sector die aansluit bij hun opleiding die ze willen volgen na de middelbare school.

Tijdens deze jaren raden we aan dat ze elke dag een uur aan hun huiswerk besteden. Deze hoeveelheid tijd neemt toe in examenperiodes.

Als ze hierbij hulp nodig hebben, is het misschien een goed idee om hulp te krijgen van een privé-leraar.

Leer omgaan met veel huiswerk.

Huiswerkbegeleiding in het hoger onderwijs
Naarmate leerlingen vorderen, zullen ze meer tijd besteden aan studeren dan aan huiswerk. (Bron: Unsplash.com)

Hoger onderwijs

Op deze leeftijd hebben leerlingen meestal minder lesuren, maar meer tijd om aan studie te wijden. De lessen kunnen ook op erg verschillende tijdstippen plaatsvinden en je hoeft ook niet de hele dag op school aanwezig te zijn.

Daarom zouden ze deze tijd moeten benutten om te studeren of taken te maken.

De student kiest zelf hoeveel tijd hij besteedt aan studie of herhaling. In dit stadium hebben ze veel vrijheid en invloed op hun opleiding.

Leraren zullen hen ook niet langer meer dwingen om de taken af te krijgen en er wordt van de studenten verwacht dat ze zelf het heft in handen nemen.

Huiswerkbegeleiding met een privé-leraar
Een privé-leraar kan leerlingen helpen met hun studievaardigheden en huiswerk. (Bron: Unsplash.com)

We raden hen nog steeds aan om één uur tot 90 minuten te besteden aan studie en huiswerk, en zelfs in het weekend aan het werk te gaan, vooral als er examens op komst zijn.

Het kan erg nuttig zijn om in het weekend de lessen van de voorgaande week door te nemen.

Leer hoe je kinderen helpt met hun huiswerk.

Als jij of je kind hulp nodig hebben met huis- of schoolwerk, dan kun je overwegen om hulp te krijgen van één van de vele getalenteerde en ervaren privé-leraren op Superprof. Er zijn leraren voor academische ondersteuning, huiswerkbegeleiding en allerlei specifieke vakken, en dit over het hele land en over de hele wereld.

Privé-bijles wordt ofwel in persoon, online, of in groepen gegeven en elke soort bijles heeft zijn voor- en nadelen. Voor je een privé-leraar inschakelt moet je dus goed nadenken over welke bijles geschikt is voor jou en je budget.

Individuele bijlessen gebeuren alleen tussen de leerling en de begeleider en kunnen aldus aangepast worden aan de leerstijl die de leerling verkiest. Daardoor zijn deze bijlessen bijzonder doeltreffend, want elke minuut wordt besteedt aan de ene leerling. Ze zijn echter ook vaak de duurste vorm van bijles, want je betaalt voor alle extra tijd en moeite die de leraar besteedt aan het plannen en aanpassen van zijn lessen aan de specifieke leerling.

Omdat ze zich niet hoeven te verplaatsen om de les te geven, zijn online leraren vaak minder duur dan een gewone leraar. Hoewel deze soorten bijlessen misschien niet zo doeltreffend zijn voor bepaalde praktische vakken, zijn ze wel uitstekend voor academische vakken, studievaardigheden, revisie en huiswerkbegeleiding.

Groepsbijlessen zijn een uitstekende keuze voor gezinnen met een krap budget. Omdat er meerdere leerlingen per sessie aanwezig zijn, zal de bijlesgever niet zoveel mogelijkheden hebben om de lessen aan het individu aan te passen, maar de kosten worden wel gespreid over iedereen die deelneemt, wat deze bijlessen aldus goedkoper maakt.

Vergeet niet dat veel docenten op Superprof de eerste les of het eerste uur gratis aanbieden en dat je deze sessies kunt gebruiken om verschillende docenten uit te proberen voordat je beslist welke de juiste voor je is. Als je de perfecte bijlesgever gekozen hebt, kun je direct met hem of haar gaan samenwerken.

>

Het platform dat privé leraren en leerlingen met elkaar verbindt

1e les gratis

Vond je dit artikel leuk? Laat een beoordeling achter!

5,00 (1 beoordeling(en))
Laden...

Dieter

Fanatiek reiziger, schrijver en levensgenieter. Actief voor Superprof sinds 2020.