"Natuurlijke soorten zijn de bibliotheek waarmee genetische engineering werken kan. Genetische engineers maken geen nieuwe genen, ze herschikken degenen die voorhanden zijn." -Thomas E. Lovejoy

De ontwikkelingen van de wetenschap en de technologie in de 20e en de 21e eeuw hebben de wereld voorgoed veranderd.

We kunnen niet gewoon terugkeren naar het vroeger. Er zijn raketten de ruimte ingestuurd, telescopen hebben sterrenstelsels op grote afstand gevonden, we kunnen met mensen aan de andere kant van de wereld communiceren en we hebben doelmatige manieren gevonden om met behulp van moderne technologie ziekten te behandelen.

Bioengineering is een veelvuldig toegepaste academische discipline die veel aspecten van onze moderne samenleving heeft veranderd. In biotechnologie worden biologische systemen zoals dieren, bacteriën en planten benut om bruikbare en economisch haalbare producten te creëren.

Vandaag willen wij als Superprof ernaar streven om studenten met een wetenschappelijke instelling de grondslagen van de biotechnologie uit te leggen en daarbij goede redenen aangeven waarom het een goed vak is om te studeren. Tevens willen we aangeven welke universiteiten erg aan te bevelen zijn en welke jobs passen bij afgestudeerden.

De beste leraren Biologie beschikbaar
Jordan
5
5 (23 reviews)
Jordan
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Marnies
5
5 (8 reviews)
Marnies
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Mick
4,9
4,9 (9 reviews)
Mick
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Muna
5
5 (4 reviews)
Muna
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Evianne
5
5 (5 reviews)
Evianne
21€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Nadine
5
5 (8 reviews)
Nadine
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Hadia
5
5 (3 reviews)
Hadia
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Niki
4,9
4,9 (6 reviews)
Niki
16€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Jordan
5
5 (23 reviews)
Jordan
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Marnies
5
5 (8 reviews)
Marnies
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Mick
4,9
4,9 (9 reviews)
Mick
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Muna
5
5 (4 reviews)
Muna
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Evianne
5
5 (5 reviews)
Evianne
21€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Nadine
5
5 (8 reviews)
Nadine
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Hadia
5
5 (3 reviews)
Hadia
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Niki
4,9
4,9 (6 reviews)
Niki
16€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Let's go

Bioengineering Begrijpen

onderdeel laboratorium apparaat wordt getoond
Bioengineering neemt steeds meer toe in de zoektocht naar antwoorden voor de problemen in de wereld | bron: Belova59 op Pixabay

Misschien ben je even verward als ik was toen ik voor het eerst het woord bioengineering hoorde. Om wat klaarheid te brengen zal ik de concepten van bioengineering analyseren en tevens aangeven wat het dagelijks werk van een bio-engineer inhoudt.

Bioengineering is een belangrijk vakoverschrijdend werkgebied dat de technische principes zoals ontwerp en analyse toepast op biologische systemen en biomedische technologieën.

Nog steeds niet duidelijk? Best mogelijk. Biotechnologie is heus een harde noot om te kraken. Er zijn echter voorbeelden aan te geven die ons helpen om te begrijpen dat dit vak de beste delen van engineering en biologie benut om iets nuttigs voort te brengen:

 • bacteriën die technisch omgebouwd worden om chemicaliën te produceren
 • medische beeldvormende technologie
 • apparatuur om ziekten vast te stellen
 • organen die op technische wijze uit weefsel worden vervaardigd

Studenten in dit vak worden getraind in de grondslagen van de biologie en tevens van de techniek. Zij breiden hun vaardigheden uit in computerwetenschappen, materiaalkunde, scheikunde en biologie.

Je kunt ook wildlife biologie studeren!

Bio-ingenieurs kunnen met verschillende taken bezig zijn waardoor hun werk gevarieerd en interessant blijft. Ze zijn in verschillende sectoren bekend als biomedische ingenieurs, wetenschappers, klinische ingenieurs of ontwerp-ingenieurs. Ze voeren de volgende werkzaamheden uit:

 • computer software benutten om nieuwe materialen, apparatuur en gereedschap te ontwikkelen, samen te stellen en te testen
 • klinisch onderzoek uitvoeren om klinische problemen op te lossen
 • nauw samenwerken met andere medische professionals zoals artsen en therapeuten
 • verslagen schrijven over hun onderzoek of hun bevindingen
 • seminars bezoeken om op de hoogte te blijven van de nieuwste technologische ontwikkelingen
 • klinische proeven van nieuwe medische producten en medisch apparatuur uitvoeren

Bio-ingenieurs kunnen in een kantoor, een laboratorium, een werkplaats of een kliniek te werk gesteld worden. Banen zijn overal te vinden.

Allerlei technieken zoals biomedische beeldvorming, nanotechnologie, biomechanica, neuro-engineering, tissue engineering, en tevens allerlei nuttige manieren om de menselijke gezondheid te verbeteren maken allemaal deel uit van dit multidisciplinaire vak.

Verschillende vaardigheden moeten aangescherpt worden om succes te behalen als bio-engineer en de verlangde taken te kunnen uitvoeren. Hieronder vind je enkele van de meest belangrijke van deze vaardigheden:

 • een passie voor biologie en techniek
 • uitstekende communicatieve vaardigheden om je bevindingen met van allerlei mensen te kunnen delen
 • nauwgezetheid
 • een combinatie van technische kennis en creativiteit
 • uitnemend probleemoplossend vermogen en de bekwaamheid om onder druk te kunnen werken

Als je in staat bent om al deze genoemde vaardigheden je eigen te maken dan is succes in de bioengineering verzekerd. Misschien slaag je er zelfs in om nieuwe technologieën te ontdekken waardoor je wereldverbeterend bezig kunt zijn!

Waarom Bio-engineering Studeren?

Operatiekamer met medisch personeel
Afgestudeerden met een bioengineering diploma zijn erg in trek bij aanwervers. | bron: Nicole Roberts US Air Force

Mensen die gek zijn op wetenschap en er ooit van gedroomd hebben om wetenschapper te worden of die graag betrokken zouden willen zijn met innovatieve ontwikkelingen op mechanisch en elektrisch gebied moeten een carrière in de biotechnologie niet over het hoofd zien. Biotechnologie als vak wordt steeds belangrijker en ook steeds meer nodig om een oplossing te vinden voor de problemen die de wereld onder ogen moet zien.

Hieronder volgen een paar van de beste redenen om biotechnologie te studeren:

 • je bent zeker van een baan. Bioengineers gebruiken overal ter wereld hun expertise om de benodigde medische technologie te ontwikkelen. In dit belangrijke vak zullen individuen met een diploma nooit zonder werk zijn; de beste jobs liggen voor het oprapen.
 • je kunt iets beteken in het leven van andere mensen. Zoals al eerder gezegd vindt biotechnologie steeds meer een oplossing voor de complexe problemen van onze wereld, zoals bijvoorbeeld de moeilijkheden van een vergrijzende bevolking en een teruglopend geboortecijfer. Het voorrecht betrokken te kunnen zijn in levensreddende technologieën is een geweldige ervaring!

Dit zijn maar twee van de vele redenen waarom het zin heeft om een carrière in de bio-engineering te overwegen.

Als werk met een microscoop je aantrekt

De Beste Studieplaatsen voor Bioengineering

In Nederland is het mogelijk om in Wageningen biotechnologie te studeren. De waarderingscijfers voor deze universiteit zijn behoorlijk hoog. De driejarige Bachelor of Science opleiding is open voor instroom van VWO studenten met een NT of NG profiel en er is geen numerus fixus.

Volgens hun website wordt het volgende gesteld: "deze breed georiënteerde opleiding strekt zich uit van het modificeren van DNA (gentechnologie), tot het werken met bacteriën (microbiologie) en het ontwerpen van industriële installaties inclusief reactoren van wel 50 m3 (procestechnologie)."

Campus Wageningen University
Het campus van Wageningen University | bron: Wikimedia Commons

Hou rekening met het volgende: "veel onderwijs is in het Engels. Het eerste jaar worden alle vakken nog in het Nederlands gegeven, maar de meeste boeken zijn al in het Engels. In het tweede en derde derde jaar zullen ook de meeste colleges in het Engels gegeven worden."

Je kunt natuurlijk ook in het buitenland terecht, zoals in Engeland. De leeromgeving op de University of Cambridge, de University of Oxford, en de Imperial College London worden geacht bij de beste ter wereld te behoren.

We geven daarom enkele van de beste academische instituten in het Verenigd Koninkrijk aan waar je biotechnologie kunt studeren:

 • University of Sheffield: deze bevindt zich enkele mijlen ten oosten van Manchester in het stadje Sheffield. De University of Sheffield biedt fraaie bio-engineering programma's aan voor Bachelor en Master studies. Het is erkend door het Institute of Engineering and Technology (IET) en het Institute of Physics and Engineering in Medicine (IPEM). Toekomstige biotechnologen leren hier hoe invasieve chirurgie vermeden kan worden, hoe hi-tech medische apparatuur te ontwikkelen en hoe kunstmatige organen functioneler te maken.
 • Loughborough University: een sterk aanbevolen universiteit die een breed scala van bio-engineering cursussen aanbiedt. Alle programma's worden gedoceerd door bevoegde experts die door top klasse faciliteiten worden ondersteund. Tijdens de studie kan er plaatsing vinden bij bedrijven. Er kan ook in het buitenland voor een jaar bij een internationale universiteit gestudeerd worden. Loughborough investeert voortdurend in hypermoderne apparatuur voor hun studenten. Onlangs hebben ze £17 miljoen in hun STEMLab geïnvesteerd.

De hierboven genoemde scholen zijn er maar twee van de vele in het Verenigd Koninkrijk die biological engineering cursussen aanbieden. Er zijn ook bijvoorbeeld de beroemde scholen zoals King's College in London, de University of Liverpool, en de University of Cardiff die allemaal aantrekkelijke biomedische engineering cursussen aanbieden.

Forensische biologie is aantrekkelijk voor detectives

Werkgelegenheid Voor Gediplomeerde Bioengineers

twee biotechnologen werken samen
Bioengineers dienen goed samen te kunnen werken met andere leden van het team. | bron: David Baillot/UC San Diego Jacobs School of Engineering

Bedrijven stellen graag universitair afgestudeerden aan. Hun opleiding stelt hen in staat om de vaardigheden te verkrijgen die erg welkom zijn in welke beroep of sector dan ook. Recent afgestudeerden zijn dan ook erg in trek, en ze hoeven niet lang naar een baan te zoeken.

In de wetenschap en de technische sector kunnen bio-engineers aan het werk in drie hoofdgebieden: de industrie, de gezondheidszorg en in onderzoek. Gebruikelijke werknemers in deze gebieden zijn onder andere de grotere ziekenhuizen, producenten van medische apparatuur, onderzoekafdelingen op universiteiten en liefdadigheidsinstellingen.

De meest voorkomende banen zijn bioengineering onderzoeker, revalidatie ingenieur of klinische ingenieur.

Alhoewel de meeste banen in de biologische wetenschappen te vinden zijn, toch kunnen afgestudeerden ook terecht in andere beroeps sectoren zoals onderwijs, zakenleven of ontwerp.

Het wijden van drie of vier jaar van je leven om biotechnologie te studeren is een waardevol besluit voor degenen die een passie hebben voor de wetenschappelijke discipline van biologie en techniek. Door nieuwe technologieën te ontwikkelen kan een bioengineer de voldoening ervaren van duizenden of zelfs miljoenen levens gered te hebben.

Leer meer over de verschillende soorten biologie studies

>

Het platform dat privé leraren en leerlingen met elkaar verbindt

1e les gratis

Vond je dit artikel leuk? Laat een beoordeling achter!

5,00 (1 beoordeling(en))
Laden...

Klaas

Techneut met een onderwijsachtergrond. Graag en vaak op zoek naar manieren om zowel jongeren als ouderen in staat te stellen om beter te leren. Vertaler en schrijver voor Superprof sinds het begin!