Of je nu graag een musical van Broadway kwaliteit of een intieme cabaret show bezoekt, in Utrecht vind je altijd waar je naar op zoek bent. Voor iedereen die gek is op theater is er altijd wat te beleven in Utrecht. Bezoek bijvoorbeeld eens het Beatrix Theater of de Stadsschouwburg. Je vindt hier niet alleen grote Nederlandse acts maar ook opkomend lokaal talent.

Misschien ben jij zelf wel een van deze toekomstige sterren. Maar elke acteur of actrice weet dat je niet zo maar dit doel bereikt. Je hebt talent, ambitie maar vooral ook een goede opleiding nodig.

Wil jij graag verder je talent ontwikkelen of simpel zelf kennis maken met acteren dan zijn er veel verschillende mogelijkheden in Utrecht om acteer cursussen te volgen. Superprof heeft voor jou onderzoek gedaan en de beste acteerlessen op een rijtje gezet.

theater in utrecht
Er zijn zo veel mogelijkheden op het gebied van theater in Utrecht. Bron: M. Woortman
De beste leraren Toneelspelen beschikbaar
Maxime
5
5 (3 reviews)
Maxime
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Ellen
5
5 (4 reviews)
Ellen
5€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Juliet
5
5 (4 reviews)
Juliet
28€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Anne
5
5 (4 reviews)
Anne
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Debbie
Debbie
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Fjodor
Fjodor
27€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Whitney
5
5 (3 reviews)
Whitney
50€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Daphne
Daphne
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Maxime
5
5 (3 reviews)
Maxime
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Ellen
5
5 (4 reviews)
Ellen
5€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Juliet
5
5 (4 reviews)
Juliet
28€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Anne
5
5 (4 reviews)
Anne
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Debbie
Debbie
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Fjodor
Fjodor
27€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Whitney
5
5 (3 reviews)
Whitney
50€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Daphne
Daphne
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Let's go

Acteerlessen voor kinderen

Acteren is voor iedereen, ook de allerkleinste. Acteerlessen zijn niet alleen heel erg leuk maar ze geven je ook zelfvertrouwen.

In Utrecht is het mogelijk als kind theater-, acteer- of musicallessen te volgen.

Jeugd Theaterschool Utrecht

De Jeugd Theaterschool Utrecht biedt leuke, uitdagende en kwalitatief hoge theater en musical lessen voor kinderen tussen de 8 en 21 jaar. Voor kinderen die graag serieuzer aan de slag gaan of misschien wel een theater opleiding willen volgen zijn er vooropleidingen. Binnen de vooropleidingen krijg je 2 uur per week les en werk je met een hechte groep het hele jaar en zal je een goede basis opbouwen om daarna door te kunnen stromen naar een fulltime opleiding.

De kosten voor een jaartraject van 28 lessen liggen rond de 360 euro.

Naast de jaarprogramma’s zijn er ook korte workshops zoals kinder casting. En zelfs ook een zomerkamp helemaal gericht op theater.

Podium Oost

Bij Podium Oost kunnen kinderen van 6 t/m 12 jaar acteerlessen volgen. De lessen duren 1,5 uur en worden gegeven op de zaterdagmiddag. Tijdens de lessen wordt er gewerkt met verschillende thema’s zoals:

  • HEEL GROOT spelen versus heel klein spelen.
  • Welke emoties zijn er en hoe kan je die laten zien?
  • Van beeld naar verhaal.
  • Concentratie en afleiding.
  • Improvisatietheater.

Ook zal je toewerken naar een voorstelling die je aan het einde van het les jaar opvoert.

acteren en theater voor jongeren
Droom jij er ook van om op het podium staan? Neem dan acteerlessen in Utrecht. Bron: V. Fedotov, Unsplash

Acteerlessen voor volwassenen

Ook voor volwassenen zijn er genoeg opties in Utrecht. Het maakt niet uit of je als kind al les hebt gehad of dat je nog nooit op het podium hebt gestaan, voor elk niveau is er een geschikte les.

KunstenHuis | Theaterschool Masquerade

Bij de Theaterschool Masquerade is het mogelijk naast acteer en toneel lessen voor kinderen ook speciale lessen voor volwassenen te volgen. Tijdens de lessen staat plezier centraal en je zal op een speelse manier verschillende speeltechnieken leren. Je zal les krijgen van gepassioneerde en ervaren leraren die je  snel op je gemak zullen laten voelen. Je zal niet toewerken naar een voorstelling maar echt ingaan op de basis van theater en acteren.

Theaterschool Utrecht

Theaterschool Utrecht heeft een uitgebreid aanbod voor volwassenen binnen vier gebieden: acteren/toneel, improviseren, kleinkunst/cabaret en theater maken. Het is dus mogelijk je te specialiseren of te kiezen voor de richting die jij wilt.

Ben je een beginner dan kan je kiezen voor de startcursussen en je natuurlijk verder ontwikkelen door daarna een vervolg cursus te doen. Wanneer je al ervaring hebt kan je beginnen bij een vervolg cursus. Op deze manier kan je door ontwikkelen op jouw niveau.

De verschillende cursussen worden gegeven op verschillende doordeweekse avonden.

Parnassos Cultuurcentrum Universiteit Utrecht

Bij Parnassos kan je kiezen uit veel verschillende type acteerlessen en theater cursussen. Impro comedy, Spelen met tekst of Shakespeare, het kan allemaal! Ook is het mogelijk sommige lessen in het Engels te volgen. Naast acteerlessen is het ook mogelijk om bijvoorbeeld schrijflessen te nemen. Ideaal voor iemand die zich ook bezighoudt met het maken van theater.

Naast dat er fysieke lessen worden aangeboden zijn er ook online lessen die voor iedereen toegankelijk zijn.

Wie erg van comedy houdt kan bijvoorbeeld gaan voor de cursus Impro Comedy. Voor deze cursus zijn er geen toelatingseisen, iedereen kan mee doen op elk niveau. De kosten zijn tussen de 100 en 200 euro voor 7 weken.

Privéles acteren

Wil je graag werken aan een  bepaalde auditie of misschien wel aan een eigen geschreven monoloog dan kunnen privé lessen heel nuttig zijn. Op deze manier kan je precies werken aan het gene wat jij wilt, iets wat met een cursus natuurlijk niet mogelijk is.

een auditie voor een grote rol
Ga je auditie doen? Neem dan eerste privé lessen. Bron: S. Moqadam, Unsplash

Superprof

Op Superprof kan je de perfecte bijles of privé leraar vinden op heel veel verschillende onderwerpen. Zo kies je precies de leraar die bij jouw wensen past. Heel flexibel en ideaal voor iemand die niet vast wil zitten aan een vaste cursus.

Ben je op zoek naar acteerlessen online of bij jou thuis dan kan je dit goed vinden op Superprof. Je kan kiezen uit een lokale leraar in Utrecht die bij jou thuis kan komen of een leraar uit heel Nederland die online lessen geeft. Je kan afspreken met je leraar hoe de lessen eruit zien en waar je aandacht aan wilt besteden. Zo kun je je bijvoorbeeld goed voorbereiden op een auditie of werken met een specifieke tekst.

Een opleiding theater

Wie echt niets liever doet dan op het podium staan en voor wie een cursus niet genoeg is, is er de mogelijkheid een volledige opleiding theater te volgen in Utrecht. Niets houd je hierna tegen om van acteren jouw beroep te maken.

Theater aan de HKU

Aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht kan je verschillende opleidingen volgen binnen het vakgebied theater. Kies bijvoorbeeld voor de bachelors Acting of Docent Theater.

theaterschool in Utrecht
Werk samen met andere studenten tijdens de opleidingen theater aan de HKU. Bron: B. Collins, Unsplash

Tijdens de bachelor Acting word je opgeleid tot volwaardig acteur of theater maker binnen 4 jaar. Je krijgt les van acteurs en regisseurs uit de praktijk en je kan mee spelen in het HKU Akademietheater. Je zal je specialiseren in een richting die bij jou past en daarin praktijk ervaring opdoen. Zo ontwikkel je je als acteur of actrice en vind je je plek in de theater wereld.

Met de bachelor docent theater word je uiteraard opgeleid tot docent. De aandacht ligt zowel op de basis van theater en acteren als op het docentschap. Je zal stage lopen in binnen of buitenland om ervaring op te doen als docent maar natuurlijk kun je ook veel bezig zijn met acteren en theater maken. De perfecte combinatie voor wie graag anderen begeleidt en houdt van op het podium te staan.

>

Het platform dat privé leraren en leerlingen met elkaar verbindt

1ste les gratis

Vond je dit artikel leuk? Laat een beoordeling achter!

5,00 (1 beoordeling(en))
Laden...

Renske