Het profielwerkstuk.
Het profielwerkstuk is typisch voor het havo - en v.w.o. eindexamen en verplicht als onderdeel, indien niet aanwezig dan mag de kandidaat (e ) geen eindexamen doen in dit vak.
Het gaat om een werkstuk dat twee vakken bevat, bijvoorbeeld aardrijkskunde, maatshappijleer of andere vakken uit je culturele pakket.
Zorg er voor dat je docenten en de school de juiste inlichtingen geven omtrent de gebeurtenissen en dat zij tijdig beginnen met het voorbereiden, bijvoorbeeld dat zij er niet tijdens het laatste eindexamenjaar er mee komen ( bijvoorbeeld aan het begin in september / eind augustus ) is in feite laat.
Tijdens het jaar voor je eindexamen moet gestart worden.
Je hebt ter begeleiding altijd twee vakdocenten die samen werken.
Zij geven je een logboek, daarin staan de onderdelen die je moet maken en uitvoeren, op school, thuis of elders.
Zowel jij als zij moeten dit logboek goed bijhouden en de behaalde resultaten of herkansingen of taken die nog niet zo lukten aantekenen. Stel je had iets fout gedaan dan moeten zij je daarbij helpen en als het beter is ook aantekeningen.
Het wil nog wel eens gebeuren dat de docent ( e ) geen tijd heeft in de koffiepauze en maak dan duidelijk wananeer jij tijd hebt en om samen tot een goede afspraak te komen.
De inspectie kan voor, of na het eindexamen de logboeken opvragen, bij geknoei heb je poppen an het dansen. Dit gebeurt hoogst zelden, men heeft het te druk
Ht werkstuk zelf.
1e. De inleiding.
Je gaat vertellen over welk onderwerp je het gaat hebben en waarom je dat gekomen hebt.
Een jongen uit Scheveningen had geschiedenis en aardrijkskunde in zijn pakket en koos voor de Atlantikwall, een Duitse verdediginglinie met enorm veel versperringen en geschut
die vanaf de Spaanse grens tot aan de Noordkaap liep ,ruim 3500 kilometer lang wat betekende dat veel steden en havens etc, rampzalig veranderden in trieste betonnen holen en onderkomen.
De bewoners moesten elders in trekken bij totaal andere mensen met andere gewoonten.
2e. Begin officiële gedeelte.
Je begint je verhaal te vertellen. Maak het niet te lang ,wel spannend.
September 1942, ontruimingsbevel van de Duitsers van 10 dagen. Problemen met verhuizers ( geen olie en benzine voor de vrachtwagens ). Problemen met voedselbonnen door nieuwe adressen. En onze huisdieren? Poes, hond kat, of duifjes??
Zorg nu vooral dat je bronnen hebt via Google, Wikipedia en desnoods bibliotheekbezoek waar je uitstekend wordt geholpen.
Bronnen:
- Goede boeken, niet te dik en te wetenschappelijk, vertel hier over aan de bibliotheekmedewerkers ( sters ) wat je maken wilt. Kijk of de boeken hoofdstukken hebben en een inleiding en of je al lezende vindt wat je zoekt. Vindt je iets dat in je verhaal past, neme het dan over met kopieren, scannen of apps of overtypen.
VERGEET NOOIT DE BLADZIJDEN, HOOFDSTUKKEN, TITEL EN ONDERTITEL VAN HET BOEK TE VERMELDEN, UITGEVERIJ EN JAARTAL.
DOE DIT OOK BIJ AL JE BRONNEN DIE JE GEBRUIKT.
- Andere bronnen, kranten van vroeger of van kortgeleden, artikeltje op je app etc. Vraag kenissen, familie, buren etc. of zij artikeltjes uitknippen voor je verzamelen!!!
- Intervieuws van mensen. De Scheveningse jongen liet zijn opa en oma vertellen. Oma moest garnalen pellen voor de Duitsers en deed dat opzettelijk met vieze nagels, opa raakte zijn logger kwijt.
Zet tijdens je verhaal voetnoten zoals dit als voorbeeld ( * Vissersboten als opsporingsmiddel Engelse duikboten, Haagse Courant 27 september 1972, blz, 13 )
Met die voetnoten geef je aan waar je het vandaan gehaald hebt zodat je docenten dat kunnen natrekken.
3e. Na ongeveer 10 bladzijden ga je afronden en nu komt het belangrijkste JE CONCLUSIE OF THESE.
JE GAAT BEWIJZEN WAAR JE JE INLEIDING MEE BEGON.
De Scheveningse jongen vertelt het volgende ;
"Opa en oma werden er niet wijzer van, oma zat drie maanden in Amersfoort gevangen en opa zijn schip liep op een mijn. Hun huis was aan gruis en de Atlantikwall kostte drie jaren sloopkosten, de haven was verpest en duizenden duingewassen kwamen nooit meer in de oude gezellige vorm terug, duizenden bomen en planten en diersoorten in de duinen verdwenen, drie jaren sloopkosten. Enorm veel ongelukken met achtergelaten wapens en explosieven waarmee ik de vraag beantwoord oorlog was voor Scheveningen enorm zinloos.
Veel mensen hadden verdriet om verliezen van vissers en hun boten, opgepakte mannen voor dwangarbeid en de enigsten die verdienden waren spionnen en de bunkerbouwers.
4e. Je krijgt nu de presentatie voor je klas of groep, Je gaat je werkstuk uitleggen met een ouderwest schoolbord of power point presentatie. Let goed op dat je duidelijk spreekt en de klas aankijkt. Let op vragen die je krijgt en dat het stil is i nhet lokaal.
Bij de beoordeling moet je goed er op letten dat je groepsgenoten niet de overhand krijgen bij de cijferbepaling en de docent(e) zich niet laat meeslepen door te populaire figuren met te grote mond.
Indien je gepest wordt op school is dit om mee te nemen.
In het profielwerkstuk zit ook een gedeelte dat oriëntatie op je toekomstige studierichting of beroep is.
Dikwijls houdt dit en bezoek in aan een museum, bibliotheek, openbare dienst, een kantoor of ander bedrijf waar je vragen moet stellen en de onderdelen invullen. Uiteraard kan het zijn dat je nog niet definitief weet of dit je toekomst is maar dat geeft niet.
5e. Krijg je je diploma? Fijn, maar let er op dat je profielwerkstuk met titel en ondertitel vermeld is op de cijferlijst
6e. Ik kan je helpen met 450 geschiedenisonderwerpen in opslag.
IK GEEF AL 48 JAREN LES EN BEGON OP EEN KLEINE MAVO MET EINDEXAMENKLASSEN EN LATER MET HET CENTRAAL SCHRIFTELKIJKE EINDEXAMEN GESCHIEDENIS WAAR IK DE HELE START EN VOORTGANG VAN BELEEFDE . IK HAD OOK DIKWIJLS STAGAIRES IN DE KLAS EN LEERDE HEN LESGEVEN.
Velen behaalden hun diploma mavo, v.b..m.o. en havo en v.w.o. ook tijdens mijn invalperiode. Momenteel slagen velen omdat ik docent eindexamen ben bij de N.H.A. dat is e - learning per computer. Werk daar met veel plezier sinds 2012.
Vanaf 1972 moet ik ongeveer 4 groepen van aanvankelijk mavo 4 en later meer wel. Het moeten er honderden geweest zijn.
Ik reken geen reistarieven en houd mij aan de E 16. per uur inclusief een kopje koffie of thee of een alcoholvrij drankje. Intake altijd gratis ( eerste les )Dan wordt uitgezocht waar je probleem in zit.
Ik kom uit een arm gezin.Na de havo behaalde ik mijn akte geschiedenis m.o. A 2e graad, later een 1e graad huiskcte geschiedenis en een akte 2e graad maatschappijleer. Heb ook een diploma counseling, bemiddeling en oplossen van pestgedrag op scholen etc.
Onderscheidingen heb ik nooit gehad. Werkte hard op probleemscholen.
Lessen waren veelal de klassieke Oudheid ( Egypte, de Joden, het Tweestromenland,( Babylon, Assyrië, Sumer en Akkad ) Griekenland ( prehistorie, Sparta , Athene, stadstaten, Alexander de Grote en het Romeinse Rijk ), Middeleeuwen, ( 500 n. Chr t / m c. 1500 n. Chr ), de Nieuwe tijd ( 1500 t / m 1815 ) , de Nieuwste geschiedenis, Favoriete onderwerpen zijn daarnaast, de Franse Revolutie, De Republiek van Weimar ( Duitsland 1933 - 1945), Turkije 1789 - 1980. Uiteraard eindexamenonderwerpen Staatsinrichting van de rechtsstaat Nederland 1795 - circa 2010.
Ben goed thuis in de staatsinrichting en moeilijkheden hierbij zowel omtrent v.m.b.o. tot aan v.w.o.
De laatste jaren werk ik als docent voor geschiedenis eindexamen cursisten v.m.b.o. t/m v.w.o. bij de N.H.A. als docent parlementaire geschiedenis / staatsinrichting, Indonesië en Nederland en de Koude oorlog.
Het zijn dikwijls leerlingen die geen eindexamen behaalden en nog graag willen slagen, wat meestal goed lukt.
Eigenlijk wil ik er iets meer over vertellen, sinds kort heb ik ook v.m.b.o. Nederland en de verzorgingsstaat na 1945, de indonesische kwestie, Nederland 1945 - 1970, de koude oorlog, het Midden - Oosten ( Palestijnse kwestie en Israël ) en de Ontwikkelingslanden.
Bijna alle gangbare lesmethoden gebruik ik.
Ook de onderbouw v.m.b.o t/m v.w.o. kan ik bijles geven bijvoorbeeld tijdens de komende proefweken aanstaande proefwerkenweken aanstaande juni!!!!
Ga in het najaar verder studeren.
Ik kom mijn oud - leerlingen dikwijls op straat of ergens tegen, altijd hartelijke contacten en ervaringen uitwisselen, ontvang soms cadeautjes.Of komt er een mailtje binnen ergens uit buitenland.
Voorbereiding op andere cursussen/examens in de buurt? Hier een selectie van leraren die je kunt bekijken. Superprof kan je ook helpen bij het vinden van lessen in Literatuur (NL). Leren is geen probleem meer, Tekstanalyse (NL) toegankelijk voor iedereen! Lessen volgen in Scriptie en thesis is nog nooit zo makkelijk geweest: je kunt je kennis eindeloos ontwikkelen!
Bij de leraar thuis | Bij jou thuis | Online (via webcam) | |
1 uur | 16€ | 16€ | Niet beschikbaar |