Homepagina
Lessen geven
Amsterdam 
Amsterdam 
 • (1 beoordeling)
P
Philip
« Perfect! Hele fijne docent. Bij Marene gaan dingen geordend, ze is duidelijk... Lees meer »
P
Philip
« Perfect! Hele fijne docent. Bij Marene gaan dingen geordend, ze is duidelijk in de communicatie en inhoudelijk heeft ze een grote dosis kennis. Ze heeft respect voor hoe je bent en weet zich aan te passen aan wat je nodig hebt. Ik raad haar zeker aan voor zanglessen. Ook haar workshop voor professionals raad ik iedereen aan. »
70€/u
Helaas is deze leraar onbeschikbaar. Onze excuses voor het ongemak.
Geverifieerd lerarenprofiel
Reactietijd 1u
Lessen aangeboden door Marene
 • Individueel
De lessen vinden plaats
 • Bij de leraar thuis
 • Online (via webcam)
Onderwezen onderwerpen
 • Noten lezen
 • Zingen
 • Muziek
 • Klassieke zang
 • Opera zingen
Niveaus
 • Alle niveaus

Klassieke Zangles van actief werkzame soliste in opera, oratorium en lied. Conservatorium opleiding in Nederland en Duitsland.

Methodologie

Sinds mijn studie aan het conservatorium geef ik geregeld zangles aan amateurs. In de loop van mijn carrière zijn daar ook collega's bij gekomen die ik ondersteun met mijn inzichten. Je krijgt zangles vanuit de klassieke methode, ouderwets dus en toegespitst op iedereen individueel.

Ervaring

Ieder lichaam is anders gebouwd, maar daar heeft de klassieke zangmethode rekening mee gehouden. Het heeft zich ontwikkeld tot een hoeveelheid kennis waaruit alle andere zang- en stemcoaching is afgeleid. Ik doe niet aan snelle trucks, maar aan een degelijke opbouw. We kunnen de lessen altijd aanpassen naar je wensen. Sommige mensen nemen bijvoorbeeld zangles om beter te kunnen spreken of presenteren, anderen weer omdat ze zich willen voorbereiden voor een conservatoriumopleiding.

Tarieven

Tarief voor lessen via de webcam : 70€/u

Specificaties

Ik houd mij aan de vakbondstariefrichtlijnen en onderstreep de principes van de Fair Practice Code en van het Platform voor Freelance Musici.
Ik geef dus geen gratis eerste lessen, dat is een telefonisch kennismaking.

Webcam les mag natuurlijk, maar de geluidsoverdracht is afhankelijk van je apparatuur.

Algemene voorwaarden zijn van toepassing, deze staan op mijn website, waarnaar ik bij de eerste kennismaking wederom zal verwijzen.
De eerste lessen worden contant betaald. Overmaken kan eventueel in een later stadium.
Het lestarief is exclusief BTW, jongeren onder de 21 jaar oud betalen geen BTW.

Lessen aangeboden door Marene
Individueel
De lessen vinden plaats
Bij de leraar thuis
webcam
Onderwezen onderwerpen
 • Noten lezen
 • Zingen
 • Muziek
 • Klassieke zang
 • Opera zingen
Niveaus
 • Alle niveaus

De beoordeling over Marene
 • 5/5

Al onze beoordelingen zijn verzameld door ons en zijn 100% betrouwbaar. Ze komen overeen met de ervaringen van leerlingen van de leraar.
P
Philip

Perfect! Hele fijne docent. Bij Marene gaan dingen geordend, ze is duidelijk in de communicatie en inhoudelijk heeft ze een grote dosis kennis. Ze heeft respect voor hoe je bent en weet zich aan te passen aan wat je nodig hebt. Ik raad haar zeker aan voor zanglessen. Ook haar workshop voor professionals raad ik iedereen aan.

Reactie van Marene

Fijne kerel, we hebben meteen een paar lessen vooruit gepland. Tot snel weer, Philip!

Interview met Marene

VRAAG 01 | 08
Vertel ons wanneer je passie voor muziek is begonnen en, specifieker, wanneer de voorliefde voor jouw instrument is begonnen.
Marene — Muziekles heb ik altijd wel gehad, zingen deed ik ook wel, gewoon omdat het leuk is, ook bij de eindexamenstunt van school, dat ik een stem had, was dus al snel duidelijk. Maar een conservatoriumstudie had ik nooit in mijn gedachten. Het was vanzelfsprekend dat ik naar de universiteit ging, dat wist ik al heel jong. Dus ik begon met Geschiedenis en daar kwam Internationale Betrekkingen bij, ik deed ook veel bestuursfuncties. Die studie is altijd een geweldige basis gebleven en bestuursfuncties ben ik ook altijd blijven doen als 'hobby'. Tijdens mijn researchmaster begon ik met zanglessen aan de muziekschool, gewoon ineens had ik die ingeving, dat ik wilde weten hoe dat nu écht moest, die klassieke techniek. Toen bleek al snel dat conservatorium een leuke optie was om ernaast te doen. Het bleek echter een schot in de roos, puzzle stukjes vielen op hun plaats. Ik haalde hoge cijfers en won als eerste zanger een talentenprijs (Labberté Award) tijdens het Peter de Grote kamermuziekfestival. Als snel koos ik ervoor om alles af te maken en verder te gaan met de klassieke zang. Ik was altijd erg ondernemend, kreeg een Excellentiebeurs van de school, deed meer masterclasses, kreeg nog een andere studiebeurs en begon de grote beurzen aan te vragen waarmee ik later in Duitsland kon studeren.
VRAAG 02 | 08
Welke muziek zou je grijs kunnen draaien zonder er gek van te worden?
Marene — Dat moeten de opnames van Nina Stemme zijn. Zij heeft zo'n prachtig warm geluid, niet schreeuwerig maar verzorgd, langzaam ontwikkeld, Scandinavisch geschoold. Heel menselijk en geloofwaardig. Mensen kunnen soms mooi zingen, maar je gelooft er eigenlijk helemaal niks van. Een groot zanger wordt je omdat je techniek versmolten is met je individuele fysiek en omdat je door en door weet wat je uitspreekt, wat je presenteert of vertolkt. Een andere dame is Elina Garanca, een mezzo-sopraan, met ook zo'n oprecht geluid, daar ik niks gekunsteld aan.
VRAAG 03 | 08
Vertel ons over de moeilijkste of bijzonderste les die je ooit gegeven hebt!
Marene — Ik gaf een keer een les aan een vriendin, toen we nog beide aan het conservatorium studeerden. Terwijl ik haar in een walstempo door de kamer liet lopen, klopte haar gevoel van ritme gewoon niet. Toen keek ik eens naar haar hele lichaam en zag ik dat haar knieën op slot stonden. Ik zei dat ze eens haar knieën uit het slot kon laten, die beenspieren zitten namelijk vast aan andere delen van het lichaam, waardoor de heupen ook vanzelf losser gingen en de bekken vanzelf wat meer naar achteren konden vallen. Als de bekken op hun plek kunnen draaien, waardoor de holle rug verdwijnt, kan lucht ook beter ingeademd worden, omdat de rugspieren verlengen en de buikspieren hun overstrekking kunnen loslaten. Het heeft dus allemaal met elkaar te maken. Adem en ontspanning liep vervolgens fijner, andere spieren die wel iets meer inspanning moesten leveren gingen wat meer aan het werk. Het 'walsen' door de kamer was geen probleem meer, de ritmes liepen als vanzelf en ze haalde haar examen. Dat is ook wat ik mooi vind om te doen bij leerlingen en bij mezelf, je afvragen wat is er aan de hand, waar is de achterliggende oorzaak, logisch denken en stappen maken.
VRAAG 04 | 08
Wat is volgens jou het moeilijkste instrument om meester te worden en waarom?
Marene — Als we het over een instrument hebben, buiten het lichaam om, dan lijkt me viool of piano erg moeilijk. Voor (aangestreken) snaarinstrumenten heb je een goed ontwikkeld gehoor nodig, het zijn geen klepjes op knoppen die je afzonderlijk kunt intoetsen. De piano (aangeslagen snaren) lijkt me ingewikkeld, omdat het echt veel oefeningen vraagt, dubbele balken lezen. En dus niet akkoordjes spelen, maar bijvoorbeeld een complete sonate. Ik weet nog dat ik voor het eerst een opname hoorde van Rian de Waal, hoeveel noten er ook in het stuk zaten, iedere noot was verzorgd en had een complete rol in het volledige verhaal. Dat is musiceren.

Van zang weet ik dat het een grote uitdaging is, je moet in de eerste plaats met prettig materiaal geboren worden en daarna komt een jarenlang pad van oefening en loslaten, de juiste spanningen vinden, de juiste docenten zoeken die passen bij jouw technisch inzicht en esthetische opvattingen en die ongeveer dezelfde taal spreken als jij (metaforen gebruik is heel 'tricky').

Dirigeren is natuurlijk ook een enorm werk, omdat je continu van 10-20 balken een overzicht moet hebben, en je leiding geeft door je in dienst te stellen van de muziek, dat is een prachtige combinatie.
VRAAG 05 | 08
Wat zijn, volgens jou, de sleutels tot succes (naast de sol- en fa-sleutel)?
Marene — Succes bepaal je zelf, doelen stel je zelf. Ik weiger mee te gaan in het huidige idee van zogenaamde grote successen en naargeestig perfectionisme, wanneer je daardoor je eigen ontwikkeling en zelfontplooiing in de weg staat. Dat kan mentaal omdat je niet meer zelf nadenkt en vragen stelt aan jezelf, maar ook fysiek omdat je stem al voor je dertigste kapot is. Een succesvol zanger is wat ik hierboven eigenlijk al zei, de techniek past en is versmolten met het lichaam, wat er wordt vertolkt is volkomen geloofwaardig. Er is gegraven in de muziek en in de eigen persoon. Je weet wat je hebt toe te voegen. Kunst heeft als doel de kunst zelf en het exploreren ervan, niet een extern belang als "succes" of glitterjurken (al heb ik er wel eentje). Dat heeft tijd en ruimte nodig, en menselijkheid. Een beroemde violist publiceerde onlangs een boek met brieven aan een leerling, waarin hij uitlegt dat hij niet meer op een groot festival wilde komen spelen, omdat het festival zich had ontwikkeld volgens die irrelevante externe belangen, de muziekwereld is 'vergiftigd' schrijft hij en verworden tot een conglomeraat van 'sterren' die niet perse kwaliteit presenteren, maar ook personen met andere belangen dan de kunst zelf, het in zichzelf graven dus, nieuwe interpretaties zoeken. Het lijkt mij inderdaad ook niet waar het heen moet met ons vakgebied. Maar dus wel weer graag naar het herwaarderen van het ambacht, dat ik naar iemand kan luisteren en als ik denk ja die, dat is nu een echt ambachtspersoon, dát is succes.

Verder is het handig dat je een beetje snugger bent en dat je die twee hersencellen geregeld tegen elkaar aan laat schuren. Zorg dat je financieel onafhankelijk bent (emancipatie!), heb inzicht in je huishoudboekje, maak bewuste keuzes, onderdruk geen ellende, ga ermee om, ontken de realiteit niet, ga naar die therapeut, je weet dat je het nodig hebt, sta voor idealen en principes, kijk om je heen, zoek, en ga ervoor, zoals Amelia Earheart zei: The most effective way to do it, is to do it.
VRAAG 06 | 08
Noem een of meerdere muzikanten met wie je graag zou willen jammen in een bar om 2 uur 's nachts en vertel ons waarom!
Marene — Jammen doe ik niet, haha! Maar ik heb ontzettend lieve vrienden met wie ik graag om 2 uur 's nachts in een bar zit en dat we oeverloos praten over Strauss en Schubert en Mozart en Wagner en welke stukken we geweldig vinden en welke zangers we nog geweldiger vinden en vervolgens wordt er ook het een en ander gezongen natuurlijk. Of waar we ooit nog echt eens naartoe willen en welke boeken en tentoonstellingen tof zijn, omdat die passen bij dit en dat concert. Kortom: lekker de kunstnerd uithangen.
VRAAG 07 | 08
Kun je ons een leuke anekdote vertellen die te maken heeft met jouw beroep of jouw eigen schooltijd (en niet per se hoe je gevierd hebt dat je was toegelaten op het Conservatorium) ?
Marene — Een docent vertelde eens dat ze van een van haar beroemde oude docenten vroeger te horen had gekregen "ja kind, in dit beroep moet je soms met de benen wijd...". Zij vatte dit letterlijk op en in een tijd dat er nog nauwelijks voorlichting werd gegeven, stond ze dus geregeld met benen wijd te zingen. Gelukkig hebben we nu de #metoo beweging!
VRAAG 08 | 08
Wat maakt jou een geliefde Superprof bij al je leerlingen? (Een beetje opscheppen over jezelf kan nooit kwaad, toch?)
Marene — Ik ben duidelijk en vriendelijk, in het lesgeven en afspraken maken. Voor mij is het heel belangrijk iemand van begin af aan als mens op zich te zien en niet weer als een van de velen. Techniek past bij ieder persoon weer anders, de een heeft ongelijke schouders, de ander is weer te ontspannen, weer een ander wil leren zingen om gewoon wat prettiger te kunnen presenteren op het werk, een lange nek, korte nek, sopraan of bas, en gaan zo maar door. Bij mij weet je waar je aan toe bent en mag je gewoon vragen stellen. Belangrijk is ook dat mensen zich niet geïntimideerd voelen in een best persoonlijke situatie. Ik bewaar daarom altijd een professionele afstand, zodat de leerling de ruimte krijgt die zij/hij verdient. We bekijken samen wat je doelen zijn, voor de een is dat voor een serieus toelatingsexamen voor het conservatorium, voor een ander een fijne vocale ontwikkeling wanneer iemand in een transitieperiode zit en medicijnen van alles met je doen (ik ben dus bekend met de lgbti+ gemeenschap), professionals die een workshop willen voor werknemers in de organisatie zijn ook welkom, of mensen die gewoon wat handiger willen kunnen zingen in een koor. En daarnaast houd ik me ook nog eens aan vakbondstarieven, waardoor je er zeker van bent dat je de markt niet oneerlijk beïnvloedt, lekker duurzaam dus! En zo voorts!

Vergelijkbare leraren

Noten lezen in de buurt? Hier een selectie van leraren die je kunt bekijken. Superprof kan je ook helpen bij het vinden van lessen in Zingen. Leren is geen probleem meer, Muziek toegankelijk voor iedereen! Lessen volgen in Klassieke zang is nog nooit zo makkelijk geweest: je kunt je kennis eindeloos ontwikkelen!

Amsterdam
Een Operazangeres Afgestudeerd in Syrië en in Amsterdam geeft Zangles in Amsterdam (Opera & Arabische zang)
40€
Mireille
 • (8 beoordelingen)

In mijn lessen, zullen we werken aan het opbouwen van een sterke zang techniek, en zullen we samen ontwikkelen een plan dat...

Online les via webcam 1-op-1 lessen Goedgekeurd profiel
Amsterdam
Contrabas, basgitaar en gitaar les geven. Jazz, Braziliaanse muziek, Pop, Rock, Blues. Afgestudeerd Conservatorium van Amsterdam.
25€
Pedro
 • (1 beoordeling)
1e les gratis!

Mijn methode van lesgeven is flexibel en persoonlijk volgens de behoefde van de studenten. Een mix van techniek, ear...

Online les via webcam 1-op-1 lessen Goedgekeurd profiel
Amsterdam
Ervaren gitaarleraar geeft (aan huis of digitaal) gitaarles in Amsterdam voor beginners t/m gevorderden
30€
Yoel
 • (5 beoordelingen)
1e les gratis!

Bij mij leren gitaarspelen is een persoonlijk op de behoefte van de leerling aangepaste les. Voor absolute beginners gebruik...

Online les via webcam 1-op-1 lessen Goedgekeurd profiel
Amsterdam
West End performer teaches all-levels, Singing and Vocal Performance in Amsterdam Centrum
50€
Matias
 • (5 beoordelingen)
1e les gratis!

Door verschillende oefeningen geef ik de student de mogelijkheid om de controle over hun stem te nemen. Samen werken we aan...

Online les via webcam 1-op-1 lessen Goedgekeurd profiel
Amsterdam
Amsterdam - Creative guitar lessons in English or French for beginners and intermediate
25€
Ludovic
1e les gratis!

When I teach, I usually start by providing basic understanding and knowledge of the activity, and then we start straight in...

Online les via webcam 1-op-1 lessen Goedgekeurd profiel
Amsterdam
Viool Privélessen Amsterdam - Viool en Muziek leren met veel plezier - Nieuw West
35€
Mariana
1e les gratis!

Ik heb een lesmethode ontwikkeld waarbij voorop staat dat viool spelen leuk en makkelijk is. Ik geef zowel les aan...

Online les via webcam 1-op-1 lessen Goedgekeurd profiel
Amsterdam
Conservatoriumstudent Opleiding Docent Muziek uit Amsterdam geeft vioolles voor beginners (inclusief noten lezen)
30€
Zita
1e les gratis!

Ik geef op een persoonlijke manier les en pas mij gemakkelijk aan mijn leerlingen aan. Ik kijk naar hun interesse en...

Online les via webcam 1-op-1 lessen Goedgekeurd profiel
Amsterdam
Opera zangeres afgestudeerd in Wenen geeft zangles in Amsterdam (Opera en Pop)
40€
Margarita Rosa Castaneda
1e les gratis!

In mijn lessen werken we aan materiaal dat jou inspireert, en ontwikkelen we samen een lesplan dat bij jou en je doelen...

Online les via webcam 1-op-1 lessen Goedgekeurd profiel
Amsterdam
Student geeft laagdrempelige, maar ook deskundige piano- en keyboardles. Bijna 18 jaar ervaring!
20€
Marco
1e les gratis!

We maken een plan voor wat je zou willen leren en wat je leuk vindt om te spelen, maar ik adviseer ook altijd toonladders en...

Online les via webcam 1-op-1 lessen Goedgekeurd profiel
Amsterdam
Muziekomnivoor geeft gitaarles in en rond Amsterdam. Al veertien jaar eelt op de vingers.
15€
Rick
1e les gratis!

Ik verneem graag welke liedjes/bands je aantrekkingskracht hebben. Gitaarles met 'gedwongen' stof werkt meestal voor geen...

1-op-1 lessen Goedgekeurd profiel Antwoordt in 1 uur
Amsterdam
Conservatoriumstudent geeft les in muziektheorie. Zowel de basis als op een redelijk niveau
15€
Joeri
1e les gratis!

Ik stem mijn manier van lesgeven altijd volledig af op de leerling(en). Het gaat er ten slotte om dat het voor hen voldoet.

Online les via webcam 1-op-1 lessen Goedgekeurd profiel
Amsterdam
Wil jij de next big thing worden in Muziek Productie? Ik kan je daarbij helpen!
35€
Erika
1e les gratis!

Gestructureerd lesgeven hoort bij een goede voorbereiding waarin ik eerst een gesprek met je voer om te kijken wat jou...

Online les via webcam 1-op-1 lessen Goedgekeurd profiel
Amsterdam
Vocal lessons, learn what your body and mind can do! Sing your heart out!
35€
Marin
1e les gratis!

singing covers (but also your own songs if you prefer) to express your feelings and get some self confidence. Learning about...

Online les via webcam 1-op-1 lessen Goedgekeurd profiel
Amsterdam
Zangpedagoge en componiste, gestudeerd aan t conservatorium van Amsterdam geeft graag privézangles.
40€
Joke
1e les gratis!

Ik ga uit van de leerling. Dat is het meest belangrijk. Ik kan met techniek de kennis van de stem verrijken, zodat de stem...

Online les via webcam 1-op-1 lessen Goedgekeurd profiel
Amsterdam
Lyrical lyricks Equal Live Joy Amongst Youth Peace unity love & having fun
20€
Eljay
 • (1 beoordeling)
1e les gratis!

Ik geef les vanuit het hart tis eigenlijk een soort van hiphop geschiedenis les waar ze zich voornamelijk foccusen op de...

Online les via webcam 1-op-1 lessen Goedgekeurd profiel
Amsterdam
Lessen Muziektheorie/-geschiedenis in Amsterdam en omgeving door student Muziektheorie/-wetenschap aan Conservatorium/Universiteit van Amsterdam
25€
Alessio
1e les gratis!

De lessen gaan volledig volgens jouw wensen, of volgens de wensen van jouw muziekdocent/cursus. We gaan de eerste les samen...

Online les via webcam 1-op-1 lessen Goedgekeurd profiel
Bij de leraar thuis Bij jou thuis Online (via webcam)
1 uur 70€ Niet beschikbaar 70€
Helaas is deze leraar onbeschikbaar. Onze excuses voor het ongemak.