VRAAG 01 | 08
Praat je deze taal vloeiend door je afkomst of omdat iemand jou deze taal heeft geleerd?
Rodienne — Ik spreek vloeiend Spaans doordat de taal mij is aangeleerd. Ik ben pas op mijn twaalfde begonnen met het leren van Spaans, laat he? Toen ik twaalf jaar oud was, emigreerden mijn ouders, samen met mijn broertje en ik, naar Curaçao. Ik kwam toen halverwege het schooljaar in groep acht terecht en tot mijn verbazing behoorde Spaans, naast het Nederlands, Engels en Papiamentu, ook tot een van de verplichte schoolvakken. Ik had eigenlijk geen keus: ik moest de Spaanse taal wel onder de knie krijgen en wel snel ook. Mijn moeder heeft op jonge leeftijd een eigen bloemenzaak gehad op het eiland en daarbij had ze veel contact met Spaanssprekende klanten. Deze klanten kwamen vooral uit Venezuela en de Dominicaanse Republiek naar het eiland om handel te drijven en zij namen vaak samengestelde boeketten mee terug naar huis. Gezien het feit dat mijn moeder vloeiend Spaans sprak, is zij ook degene geweest die mij de taal heeft geleerd. Toen ik een jaar later op het VWO ben begonnen heb ik meer handvatten gekregen van onder andere vakdocenten om de taal beter onder de knie te krijgen.
VRAAG 02 | 08
Citeer een levend, historisch of fictief persoon die, volgens jou, hét symbool is dat de desbetreffende cultuur vertegenwoordigt!
Rodienne — Speedy Gonzales: “¡Ándale ándale, arriba arriba!”
VRAAG 03 | 08
Is er in deze taal een woord, uitdrukking, traditie of typisch soort gedrag dat je bijzonder of leuk vindt?
Rodienne — Spanjaarden hechten veel waarde aan familie. Het is gewoonlijk dat familieleden voor elkaar zorgen en voor elkaar klaar staan. Dit vind ik een mooi principe.
VRAAG 04 | 08
Waarom is het belangrijk om deze taal te spreken, of het nou vanuit een academisch, professioneel of meer persoonlijk oogpunt is?
Rodienne — Het is heel belangrijk om Spaans te spreken. Men denkt meestal dat het grootste gedeelte van de mensen op de wereld Engels spreekt. Echter, wijst onderzoek van het Instituto Cervantes aan dat er wel meer dan 500 miljoen mensen op de aarde Spaans spreken. Het aantal Spaanssprekenden over de hele wereld neemt jaarlijks toe. Als dit zo door blijft gaan, is de kans groot dat er straks in de Verenigde Staten meer Spaans wordt gesproken dan Engels. Hiermee wil ik dus benadrukken dat de Spaanse taal vaak wordt onderschat qua relevantie. Ook vanuit persoonlijk oogpunt is het spreken van Spaans van belang. Veel van ons reisen in de zomervakantie graag af naar warme, zonnige Spaanse gebieden zoals Lloret de Mar, Gran Canaria en Madrid. Als je de taal goed beheerst kun je ter plekke ook goed communiceren met lokale inwoners.
VRAAG 05 | 08
Wat is het lastigst aan deze taal waar het nemen van lessen bij kan helpen?
Rodienne — De vele grammaticale tijden en werkwoordvervoegingen zijn de grootste struikelblokken in het Spaans. Het Spaans kent meer tijden dan de simpele verleden tijd, tegenwoordige tijd en voltooide tijd die wij in het Nederlands kennen. Het probleem zit hem meestal in het feit dat men vaak niet weet wanneer je gebruik dient te maken van welke tijd. Daar komt ook bij kijken dat men vaak niet met duidelijke voorbeelden kan relateren tot de grammaticale tijden. Bijles kan daar een enorme bijdrage aan leveren. Tijdens de bijles worden alle tijden los van elkaar behandeld, waarna ze ook met elkaar worden vergeleken. Zo zie je precies wanneer je nou wel of niet moet kiezen voor een bepaalde grammaticale tijd. Daarnaast krijg je tijdens de bijles duidelijke en relateerbare voorbeelden voorgeschoteld. Op die manier gaat de stof meer tot de verbeelding spreken, waardoor het logischer gaat lijken.
VRAAG 06 | 08
Kun je ons een leuke anekdote vertellen die te maken heeft met jouw beroep of jouw eigen schooltijd?
Rodienne — Tijdens mijn schooltijd heb ik overal op school gezeten. Ik ben in Den Haag begonnen op de peuterspeelzaal en de kleuterklas, waarna ik in Vlaardingen groep 3 heb afgemaakt. Vervolgens heb ik groep 4 t/m 7 in Tilburg afgemaakt. Groep 8 en de middelbare school heb ik op Curaçao afgerond. Tot heden zit ik weer in Tilburg aan mijn studie. Een nomaden-schooltijd dus. 😉
VRAAG 07 | 08
Help ons je een beetje beter te leren kennen door ons te vertellen over enkele reizen die je gemaakt hebt.
Rodienne — Ik ben als 6 maanden oude baby voor het eerst in het vliegtuig gestapt. Mijn ouders besloten toen om vanuit Curaçao in Nederland te komen wonen. Op mijn elfde besloten mijn ouders te emigreren. Dit was voor mij de meest bijzondere reis, gezien ik mijn “hele leven” achterliet in Nederland. Die reis was naast avontuurlijk ook heel spannend, maar bovenal leerzaam. In 2016 vloog ik in mijn eentje terug naar Nederland om mijn studieperiode af te trappen.
VRAAG 08 | 08
Wat maakt jou een Superprof, naast het feit dat je je kunt uitdrukken in verschillende talen?
Rodienne — Ik ben een Superprof omdat ik niet simpelweg de kennis overbreng op mijn leerlingen, maar omdat ik per leerling vaststel waar het knelpunt zit. Na het knelpunt te hebben gevonden ga ik gericht op dat onderwerp inzoomen. Ik draai nergens omheen en kom snel tot de kern. Voor iedere leerling gelden aparte leerdoelen. Deze woorden in samenwerking met de leerling opgesteld. Tijdens mijn bijlessen werken we naar deze leerdoelen toe. Zonder een doel vast te stellen, is het naar mijn mening onmogelijk om gerichte resultaten te bereiken.