Wiskunde hulpmiddelen op het internet kunnen het leren van wiskunde enorm stimuleren. Het internet bezit een schat aan materiaal en interactieve wiskunde oefeningen die leerlingen kunnen gebruiken. Online zijn allerlei manieren te vinden die leerlingen kunnen helpen met het begrijpen van wiskundige termen.

Steeds meer leerlingen zoeken online naar hulp om voor school te leren. Voor elk vak is er wel een docent online te vinden die een website heeft gemaakt, de leerstof in video's uitlegt of online bijlessen aanbiedt. Veel leerlingen vinden dit erg handig, want dit geeft hen namelijk de mogelijkheid om de leerstof op hun eigen tempo te herbekijken en zo alles beter te begrijpen. Websites en video's kun je steeds opnieuw herbekijken of pauzeren, iets wat in de les natuurlijk niet lukt.

Dit geldt niet alleen voor onderwerpen die met school te maken hebben. Om hun hobby's of andere talenten verder te ontwikkelen gaan jongeren steeds meer online naar instructies zoeken.

Studies hebben aangetoond dat leerlingen die naar video's of websites zoeken om een bepaald vak beter te begrijpen, over het algemeen hun toetsen beter maken dan leerlingen die enkel het lesboek lezen. Online educatie heeft dus effectief een grote meerwaarde.

Nieuwe media zijn niet meer weg te denken uit het moderne onderwijs. Ze bieden een aanvulling op de lessen op school. De leerstof kan beter worden toegelicht en docenten maken hier dus handig gebruik van.

Daarnaast wordt de motivatie van de leerlingen vergroot. Online instructies of video's zijn doorgaans aantrekkelijker dan het lezen van lange teksten. Vooral zwakkere leerlingen boeken doorgaans hierbij een grote vooruitgang.

Nieuwe media maakt ook veel meer gebruik van beeld. Daardoor kunnen bepaalde zaken veel inzichtelijker en eenvoudiger worden weergegeven. Beeld blijft daarnaast veel beter hangen dan een stuk tekst.

Doordat iedere leerling individueel naar deze online leerstof kijkt, is er de mogelijkheid om via ICT-toepassingen de leerlingen op hun eigen tempo te laten leren en de lessen te personaliseren. De een pikt altijd iets sneller op dan de ander. Leerlingen kunnen hierbij zelf bepalen welke leermethode ze verkiezen.

En natuurlijk worden websites en online video's over het algemeen gratis aangeboden. Het is dus ook uiterst goedkoop om online leermaterialen te gebruiken.

We hebben het internet doorzocht en hier de beste Nederlandstalige sites beschreven die we konden vinden. Ons taalgebied is wat beperkter dan dat van het Engels, en dat heeft zijn weerslag op de hoeveelheid aangeboden online materiaal.

Toch zijn er prima Nederlandstalige sites met wiskunde informatie voor leraren, studenten en ouders.

Wiskunde leren online op Superprof

Wiskunde sites geven je veel vrijheid om op het internet je kennis te verbeteren
Online kun je overal wiskunde leren | Bron: Unsplash.com

Valt YouTube Ook Onder Deze Wiskunde Sites?

Een van de meest fascinerende websites (die evenwel niet op deze lijst voorkomt vanwege zijn brede en niet-specifieke karakter) is YouTube. Het is een prima plek om van start te gaan als je zoekt naar snelle inspiratie over een bepaald onderwerp.

Voor veel studenten komt het vaak voor dat hun docent het nu eenmaal niet duidelijk uitlegt. Misschien heb je inderdaad wel pech met je docent en moet je op zoek naar een oplossing. Sommige mensen kunnen hulp vinden bij anderen die het wel snappen of naar bijles zoeken met een andere docent. Maar je kunt echter ook heel veel hulp vinden op YouTube! Het is ongelooflijk hoeveel mensen de leerstof via deze website verspreiden. Het lijkt erop dat dit een grote verandering kan teweegbrengen in het onderwijs.

Als je op YouTube zoekt op het woord 'wiskunde leren' vind je ruim 12.000 filmpjes om in rond te snuffelen. Ben je niet bang om een wiskunde bijles in het Engels te bekijken, dan kun je voor de zoekterm 'learn math' zelfs 10 miljoen video's vinden! Het is verstandig om de zoektermen wat toe te spitsen, anders kom je om in de zoekresultaten.

YouTube bevat dus een geweldige schat aan video's. Online is van allerlei wiskunde materiaal te zien, van goed tot slecht. Daarom is het aan te raden om je leerling niet zomaar 'los te laten' op YouTube.

Maar laat je er als leraar niet door weerhouden! Met wat zoekwerk zul je ongetwijfeld veel behulpzame en grappige video's vinden waarmee je je lessen en de wiskundeles voor je leerling kunt opfleuren. Maak een lijst aan van de links die je per wiskunde onderwerp vindt.

Hieronder tref je websites aan die volgens ons waardevol zijn. Sommige hebben een leer- en overhoringsgedeelte, met daarnaast ook wiskunde oefeningen en toetsen.

Dat houdt in dat je leerling door de onderwerpen heen kan werken en dan zijn of haar kennis kan toetsen om te zien waar de beheersing goed genoeg is en wat verbetering behoeft.

Hoe zit het met de betrouwbaarheid van de video's. We weten natuurlijk allemaal dat er veel goedbedoelde video's op YouTube staan, maar ze daarom lang niet allemaal correct zijn. Door de overvloed aan video's op dit platform moeten jongeren leren navigeren tussen verschillende kanalen. Als je de gewenste informatie hebt gevonden, moet je deze eerst kunnen beoordelen op betrouwbaarheid en geschiktheid.

Voor docenten kan dit een beweegreden zijn om zelf video's te gaan maken. Als je zelf de video's maakt, weet je tenminste wat je leerlingen bekijken.

De websites die we hierna opnoemen zijn echter allemaal gecontroleerd op betrouwbaarheid, dus deze mag je gerust gebruiken om je wiskunde te verbeteren!

Bijles wiskunde, boek een les op Superprof

De beste leraren Wiskunde beschikbaar
Paul
4,9
4,9 (25 reviews)
Paul
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Adam
4,9
4,9 (54 reviews)
Adam
35€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Ton
4,8
4,8 (14 reviews)
Ton
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Sjoerd
4,9
4,9 (12 reviews)
Sjoerd
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Marvin
5
5 (26 reviews)
Marvin
28€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Ayoub
4,9
4,9 (21 reviews)
Ayoub
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Daniel
4,9
4,9 (18 reviews)
Daniel
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Rong
4,9
4,9 (72 reviews)
Rong
35€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Paul
4,9
4,9 (25 reviews)
Paul
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Adam
4,9
4,9 (54 reviews)
Adam
35€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Ton
4,8
4,8 (14 reviews)
Ton
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Sjoerd
4,9
4,9 (12 reviews)
Sjoerd
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Marvin
5
5 (26 reviews)
Marvin
28€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Ayoub
4,9
4,9 (21 reviews)
Ayoub
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Daniel
4,9
4,9 (18 reviews)
Daniel
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Rong
4,9
4,9 (72 reviews)
Rong
35€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Let's go

Wiskunde Sites waarmee je Online Wiskunde kunt Oefenen

1. Slimleren

Slimleren.nl is een prima site om je wiskunde vaardigheid te verhogen
Met Slimleren kun je online je wiskunde kennis verbeteren | Bron: Slimleren

Leerniveaus: groep 7 t/m 4e klas vmbo, havo, vwo of gymnasium

Waarderingscijfer: 9

Meest boeiende kenmerken: Het oefenen met Slimleren werkt 'adaptief'. Wanneer fouten worden gemaakt bij het oplossen van de vraag worden de volgende oefeningen gemakkelijker en vice versa.

Bij het oefenen wordt dus snel duidelijk welke onderdelen nog extra aandacht nodig hebben. Er zijn meer dan 350 verschillende wiskunde onderwerpen met sommen waarmee je kunt oefenen.

Oefeningen kunnen ook herhaald worden als de leerling niet tevreden is met de uitslag. Als een som niet klopt, kan de leerling dit meteen aangeven door te klikken op "Hier klopt iets niet".

Wat ons verbaasde: een taalfout midden op de vakkenkeuzepagina: "Wordt [sic] beter in de kernvakken en leer al je woordjes". Op een leersite met Nederlands als een van de hoofdvakken staat dat een beetje slordig, maar zoiets is gelukkig snel te verhelpen. Misschien lezen ze deze blog :-)

Algemeen:

Slimleren heeft materiaal voor de volgende kernvakken: Nederlands, Engels, wiskunde en rekenen (met daarnaast Duits, Frans, Italiaans, Spaans, Latijn en Grieks). Volgens het ministerie van OCW is begrip van de kernvakken de belangrijkste graadmeter voor succes in zowel het vervolgonderwijs als op de arbeidsmarkt.

Volgens de website oefenen er nu 25.000 leerlingen met Slimleren en wordt de site door meer dan 500 docenten aangeraden.

Het oefenprogramma van Slimleren sluit aan op een indrukwekkend aantal Nederlandse wiskundemethodes die op school worden gebruikt: Getal & Ruimte, Moderne Wiskunde, Slimleren, Wageningse Methode, Numbers and Space, Netwerk, MathPlus, Stercollectie en Modern Mathematics.

De eerste keer dat een vak wordt geoefend, wordt gevraagd welk boek in de klas wordt gebruikt. Daarop wordt de lesstof dan aangepast.

Voor degenen die zich zorgen maken over veiligheid: de website werkt ook als Javascript uitgeschakeld wordt.

Kosten: Slimleren is de eerste maand gratis, en kost daarna €9,95 per maand of €24,95 per kwartaal. Het lidmaatschap is doorlopend en altijd direct opzegbaar. De betaling geeft toegang tot alle leerstof.

Een abonnement is wel persoonsgebonden, dus elk volgend kind in een gezin moet apart aangemeld worden. Als twee leerlingen gebruik zouden maken van één account, raakt de leerstofbegeleiding in de war.

Dit is begrijpelijk, maar het zou beter zijn als er een manier gevonden kon worden om ouders met meer kinderen kwantumkorting te geven.

Online toegankelijkheid: Slimleren.nl is prima te gebruiken op een computer of laptop. Op een smartphone worden de letters wel erg klein. Een tablet is voor uitgebreid studeren wat beter te hanteren.

Wiskunde b bijles op Superprof

2. Math4all

De Math4all website helpt om je wiskunde vaardigheid te versterken
Math4all is een prachtige website met met veel wiskunde hulpmiddelen | Bron: Math4all

Leerniveaus: vmbo-t t/m vwo wiskunde D (dus alle middelbare school niveaus)

Waarderingscijfer: 8

Meest boeiende kenmerken: sprankelend, veelzijdig en gebruikersvriendelijk. Er zijn ook veel nevenfuncties:

  • AlgebraKit met grafische lesborden
  • GeoEnZo 4.6 digitaal schoolbord pakket
  • Desmos appfunctie genereert grafieken rechtstreeks op het scherm
  • Veel feiten vanuit de geschiedenis van de wiskunde
  • 100 'vensters' over wiskundige onderwerpen (let op: er zijn nog maar 34 actief)

Algemeen:

Math4All is een aantrekkelijke website die helemaal niet saai overkomt. Het bevat veel meer dan alleen uitleg over wiskunde onderwerpen. Zo zijn er onder andere meer dan 4500 'kaarten' over allerlei onderwerpen waaronder humor, schooltv, bijles statistiek, de Kangoeroe wiskundewedstrijd, puzzels en spellen.

Deze wiskunde site is uitdagend en aantrekkelijk maar nog niet helemaal af, waardoor ons waarderingscijfer een puntje lager is dan we hadden willen geven. Hopelijk worden de nog openstaande punten snel ingevuld!

Kosten: Math4all.nl is gratis! De stichting Math4all heeft als doel het zonder winstoogmerk ontwikkelen van goed en aantrekkelijk educatief online materiaal op het gebied van de (elementaire) wiskunde.

De beste leraren Wiskunde beschikbaar
Paul
4,9
4,9 (25 reviews)
Paul
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Adam
4,9
4,9 (54 reviews)
Adam
35€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Ton
4,8
4,8 (14 reviews)
Ton
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Sjoerd
4,9
4,9 (12 reviews)
Sjoerd
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Marvin
5
5 (26 reviews)
Marvin
28€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Ayoub
4,9
4,9 (21 reviews)
Ayoub
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Daniel
4,9
4,9 (18 reviews)
Daniel
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Rong
4,9
4,9 (72 reviews)
Rong
35€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Paul
4,9
4,9 (25 reviews)
Paul
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Adam
4,9
4,9 (54 reviews)
Adam
35€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Ton
4,8
4,8 (14 reviews)
Ton
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Sjoerd
4,9
4,9 (12 reviews)
Sjoerd
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Marvin
5
5 (26 reviews)
Marvin
28€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Ayoub
4,9
4,9 (21 reviews)
Ayoub
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Daniel
4,9
4,9 (18 reviews)
Daniel
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Rong
4,9
4,9 (72 reviews)
Rong
35€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Let's go

3. Khan Academy

Met Khan Academy kan iedereen zijn wiskunde kennis verdiepen
De Khan Academy website bevat een online schat aan wiskunde uitleg | Bron: Khan Academy

Leerniveaus: van basisrekenen tot aan calculus

Waarderingscijfer: 8

Meest boeiende kenmerken: de website bevat nieuw materiaal voor ingelogde leraren: leerlingen, opdrachten en scores kunnen worden ingevuld in de website.

Algemeen:

Khan Academy is uitgegroeid van een éénmansactiviteit met drie video's tot een bedrijf met 150 werknemers en 184.838.941 beschikbare lessen. Het heeft een eigen leersysteem en beslaat 48 verschillende vakken die worden gebruikt door zowel leerlingen en leraren.

Khan Academy biedt oefeningen, instructievideo's en een individueel leerdashboard aan om leerlingen in staat te stellen in hun eigen tempo te studeren, binnen en buiten het klaslokaal.

Leerlingen hebben bij Khan Academy als het ware hun eigen wiskundeleraar op elk moment ter beschikking. Daarbij kunnen ze het tempo van de les zelf bepalen en op ieder gewenst moment een uitleg laten herhalen.

Voor ons land is er een Nederlandstalige Khan Academy website. Daar is weliswaar wat minder op te vinden dan op de Engelse site, maar meer Engelse video's worden binnenkort van ondertiteling voorzien waardoor deze ook waardevol worden voor het Nederlandstalige publiek.

Voor degenen die Engels goed beheersen, ligt natuurlijk alle Engelstalige lesstof voor het grijpen. Misschien is dat ook wel de reden dat er niet veel stof voor de hogere wiskunde niveaus in het Nederlands aanwezig is.

Er zijn op de website veel dankbetuigingen te vinden van mensen die door de Khan Academy hun kennis hebben kunnen bijspijkeren en daardoor grote vooruitgang hebben geboekt in hun studie en werk.

Kosten: de Khan Academy site is gratis en wordt gesteund door donaties. Duizenden vrijwilligers leveren materiaal aan. Er zijn dus geen abonnementskosten of reclames.

4. Online LeerOmgeving Universiteit Twente

Met behulp van de Online Onderwijs website kun je wiskunde oefenen
De Online onderwijs website is heel nuttig voor het maken van wiskunde oefeningen | Bron: Olo UTwente

Leerniveaus: vwo wiskunde A uitleg - D uitleg

Waarderingscijfer: 7

Meest boeiende kenmerken: de site is helder opgezet met elk onderwerp duidelijk uitgelegd en voorzien van oefeningen.

Algemeen:

De Online Leeromgeving is een project van de Universiteit Twente dat ondersteuning biedt aan het middelbaar onderwijs. Op de website is er naast wiskunde uitleg ook materiaal aanwezig voor de vakken biologie, economie, M&O, natuurkunde en scheikunde.

De uitleg wordt aangeboden in de vorm van animaties waarbij de behandelde stof meteen als toets geoefend kan worden met bijpassende eindexamenopgaven.

Ook kunnen eindexamens in zijn geheel geoefend worden, maar deze site is vooral fijn als je je wiskunde vaardigheden in specifieke onderwerpen wilt verbeteren.

De Online Leeromgeving is volledig gemaakt door studenten van de Universiteit Twente.

Let op: hoewel de site actief is, lijkt het erop dat sommige gegevens niet meer up-to-date worden gehouden. De laatste wiskunde examens zijn van 2013. We hebben ze benaderd met een vraag hierover, en misschien wordt er binnenkort iets aan gedaan.

Kosten: er zijn geen kosten verbonden aan het gebruik van deze website, geweldig!

5. Wiskundeleraar

Wiskunde niveaus: klas 3, 4HA, 4HB, 5HA, 5HB

Waarderingscijfer: 6

Meest boeiende kenmerken: de site bevat frisse grafieken en hulpmiddelen

Algemeen:

Al is deze site wat beperkter dan de anderen, toch bevat het een flinke hoeveelheid stof voor de aangegeven leerjaren. Er is ook een gedeelte dat 'Snippers' heet met uitleg over allerlei wiskundige termen en één die 'Software' heet met een overzicht van allerlei wiskundeprogramma's. Al is deze site wat beperkter en minder esthetisch dan de anderen, toch bevat het een flinke hoeveelheid stof voor de aangegeven leerjaren. Het kan soms wel even zoeken zijn.

Kosten: gebruik van de website kost niets.

7. Wiskunde online

Wiskunde niveaus: bedoeld voor leerlingen uit de 1ste, 2de en 3de klas basisvorming als voor leerlingen uit de bovenbouw havo/vwo tweede fase.

Waarderingscijfer: 6

Meest boeiende kenmerken: Elk onderwerp wordt ondersteund met animaties of online software die in de website zelf is geïntegreerd. Dit helpt je om zo snel mogelijk de leerstof goed te kunnen begrijpen. Bij Functies en Grafieken, Parameterkrommen, Lineair Programmeren en Matrices en Determinanten hebben de leerlingen beschikking over krachtige online programma's.

Algemeen:

De site bevat online lessen met een gestructureerde en duidelijke inhoud over talloze onderwerpen zoals: de stelling van Pythagoras, tegengestelden en omgekeerden, voorrangsregels, kleinste gemene veelvoud, grootste gemene deler, gelijkheden en vergelijkingen, haakjes wegwerken, merkwaardige producten en nog zoveel meer...

Daarnaast vind je online programma's voor Functies en Grafieken, Parameterkrommen, Lineair Programmeren en Matrices en Determinanten.

Online toegankelijkheid: Het ontwerp van de website is een beetje gedateerd, dus is het mogelijk dat de weergave in je browser niet ideaal is. De website heeft geen aangepaste versie voor mensen die via een tablet of smartphone naar de website surfen.

De website zelf vermeldt ook dat ze niet altijd wordt weergegeven zoals verwacht. ActiveX-controls verschijnen niet of niet volledig, menu's die op de verkeerde plaats staan, animaties die niet werken, enzovoort.

Kosten: Dankzij  donaties is deze website om wiskunde te leren volledig gratis en reclamevrij!

8. Wiskundetrainer.nl

Wiskunde niveaus: de site beschikt over twee afdelingen: Onderbouw is bedoeld voor alle 1e en 2e klassen. Bovenbouw is voor de klassen vanaf het 3e leerjaar.

Waarderingscijfer: 6

Meest boeiende kenmerken: Op de site vind je niet alleen algemene informatie over wiskunde, maar kun je tevens oefeningen, antwoorden en examens vinden.

Algemeen:

Deze site werd gecreëerd door R. Bosma, een docent wiskunde die les geeft aan de onderbouw MAVO, HAVO en VWO.

Bij Wiskundetrainer.nl vind je zowat alles. In de afdeling onderbouw kun je de theorie voor zowel MAVO, HAVO en VWO selecteren, aangevuld met oefeningen voor rekenen, algebra, meetkunde, verbanden, kans en statistiek of rekenmachine.

In de afdeling bovenbouw vind je theorie voor zowel 3 HAVO, 4/5 HAVO, 3 VWO en 4/5/6 VWO, aangevuld met oefeningen in rekenen, algebra, meetkunde, verbanden, kans en statistiek, enzovoort.

Verder vind je ook toetsen en antwoorden via de site om je te helpen voorbereiden op examens wiskunde. Op de pagina Examens vind je voorbeelden van examens uit MAVO, HAVO en VWO.

Daarnaast vind je meerdere links naar video's die wiskunde duidelijk voor je uitleggen. Deze video's zijn echter gemaakt door andere websites om online wiskunde te leren, dit betekent dus dat je de site zelf verlaat.

Kosten: De website is volledig gratis te gebruiken! Omdat de maker van de website zelf een docent wiskunde is kun je hem ook via de site contacteren om bijles wiskunde te volgen.

Dat was dan onze lijst met nuttige websites om wiskunde te oefenen!

Dit zijn onze vier favoriete websites die je studenten vast en zeker enthousiast zullen maken om hun wiskunde problemen op te lossen. Zelf kun je er ook veel van opsteken!

Er bestaan nog veel meer wiskunde websites, maar veel daarvan focussen slechts op wiskunde uitleg of lessen in plaats van wiskunde oefenen. Deze kun je bekijken in onze andere blogs.

Denk eraan om ook zelf actief op onderzoek uit te gaan. Speur naar andere bronnen die je privélessen over lastige onderwerpen spannender en plezieriger kunnen maken. Het kan je helpen om iedere moeilijkheid van je leerlingen uit de weg te ruimen.

Wellicht kun je zelf ook hulpmiddelen toevoegen zoals video's, geluidsopnames, online documentatie of kleine overhoringen die je studenten online kunnen opzoeken.

>

Het platform dat privé leraren en leerlingen met elkaar verbindt

1e les gratis

Vond je dit artikel leuk? Laat een beoordeling achter!

5,00 (1 beoordeling(en))
Laden...

Klaas

Techneut met een onderwijsachtergrond. Graag en vaak op zoek naar manieren om zowel jongeren als ouderen in staat te stellen om beter te leren. Vertaler en schrijver voor Superprof sinds het begin!