De profeet Mohammed zou ooit hebben gezegd: "Als de Koran in leer was ingebed en vervolgens in het vuur zou worden gegooid, zou hij niet branden."

Je kunt het wel of niet eens zijn met dit citaat... Maar het zou kunnen worden begrepen vanuit de opvatting dat je, om de Koran te lezen, eerst de brand moet overleven.

Dit is een toepasselijke beschrijving van hoe Arabisch leren is. Al met al is het geen eenvoudig proces. Er zullen ups en downs zijn, en een aantal moeilijke momenten. Maar uiteindelijk zal het leren om Arabisch te spreken een zeer lonend proces zijn.

Arabisch is een officiële taal in 26 landen, van Saoedi-Arabië tot Syrië, via Irak en alles daartussenin.

Maar het is een taal die veel verschilt van de reguliere Europese talen Frans, Spaans en Portugees.

Start gauw met je Arabisch cursus!

Het Arabische alfabet kent 28 letters.
Het eerste wat je moet leren is het Arabische alfabet | Flickr.com - Denise Krebs

De complexiteit van deze Semitische taal varieert van het Arabische schrift dat verschilt van het Latijnse alfabet (wat betekent dat het schrijven van woorden en zinnen alleen geen gemakkelijke taak is), tot een aantal verschillende Arabische dialecten.

Dit betekent dat het taalleerproces wordt bemoeilijkt als je er rekening mee houdt dat Egyptisch Arabisch anders is dan Saoedi-Arabisch Arabisch, dat op zijn beurt veel verschilt van de Libanese versie.

Als beginner in het Arabisch heb je dus te maken met een verwarrende reeks verschillende versies van het Arabisch.

Een ding dat dit echter gemakkelijker maakt, is dat als je de Koran gaat bestuderen, er maar één versie is waar je je zorgen over hoeft te maken.

Klassiek Arabisch, soms ook wel Koran-Arabisch genoemd vanwege het gebruik in het Islamitische heilige boek, de Koran, is een vorm van Arabisch die in de hele Arabische wereld wordt aangetroffen.

Het wordt beoefend in de heilige en liturgische teksten van de Islam, en daarom geeft het leren van klassiek Arabisch toegang tot alle moslimspiritualiteit en leert studenten over Koran recitatie voor een beter leren van Islamitisch.

De redenen om het Arabisch van de Koran te leren zijn talrijk, en zijn niet exclusief voorbehouden aan degenen die religieus zijn:

 • De Arabische taal en cultuur ontdekken;
 • Om de Arabische beschaving door de geschiedenis heen te begrijpen;
 • Je laten inspireren door een zeer rijk cultureel erfgoed;
 • De Heilige Koran, het ‘Boek van God’ te lezen en te begrijpen;
 • Om je religieus geloof te verdiepen;
 • Om de Islam, zijn voorschriften en zijn dogma's te ontdekken;
 • Of gewoon om de Moslim religie te ontdekken.

Ben je enthousiast om de taal van de Koran te leren, die wordt beoefend door de gemeenschap van gelovigen, om hun opvatting van de samenleving te begrijpen?

Word jouw Koran-Arabisch leren sociaal bepaald door je Islamitische familieachtergrond?

Er zijn veel verschillende manieren om Arabisch te leren, dus hier is een minigids over hoe je Koran-Arabisch leert.

Arabisch leren Rotterdam met een professionele privéleraar!

De beste leraren Arabisch beschikbaar
Nadine
5
5 (9 reviews)
Nadine
26€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Muna
5
5 (6 reviews)
Muna
13€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Mohammad
5
5 (4 reviews)
Mohammad
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Muhammad
5
5 (7 reviews)
Muhammad
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Mohammad
5
5 (3 reviews)
Mohammad
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Chalkhane
4,5
4,5 (2 reviews)
Chalkhane
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Shaden
5
5 (4 reviews)
Shaden
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Marih
5
5 (2 reviews)
Marih
17€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Nadine
5
5 (9 reviews)
Nadine
26€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Muna
5
5 (6 reviews)
Muna
13€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Mohammad
5
5 (4 reviews)
Mohammad
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Muhammad
5
5 (7 reviews)
Muhammad
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Mohammad
5
5 (3 reviews)
Mohammad
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Chalkhane
4,5
4,5 (2 reviews)
Chalkhane
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Shaden
5
5 (4 reviews)
Shaden
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Marih
5
5 (2 reviews)
Marih
17€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Let's go

Arabisch Leren: Begin met Klassiek Arabisch

Binnen het geschreven Arabisch kunnen we twee soorten onderscheiden; Modern Standaard Arabisch (MSA) en Klassiek Arabisch.

MSA, ook wel literair Arabisch genoemd, is de taal die vaak wordt gebruikt in kranten, boeken en andere teksten met een internationaal publiek. Het is de taal die alle Arabisch sprekende landen verenigt, ongeacht hun verschillende dialecten tijdens het spreken.

Klassiek Arabisch, ook wel Koran-Arabisch genoemd, is de taal die wordt gebruikt in de Koran en in Islamitische teksten.

Het leren lezen van de Koran is een goede basis om Klassiek Arabisch te leren
Leer Klassiek Arabisch door de Koran te lezen | Flickr.com - Two Circles

Hoewel er een paar verschillen zijn tussen MSA en Klassiek Arabisch, zijn deze vaak verwaarloosbaar en worden de twee vaak als onderling verwisselbaar beschouwd in de landen van het Midden-Oosten en Noord-Afrika.

MSA leren is handiger als je een Arabisch sprekend land wilt bezoeken en wilt communiceren met de lokale bevolking. Klassiek Arabisch is handiger als je de Koran wilt bestuderen.

Aangezien deze blog zich richt op het bestuderen van de Koran, zullen we kijken naar het leren van Klassiek Arabisch.

Klassiek Arabisch lijkt qua vorm op het oude klassieke Arabisch, dat voorkomt in de liturgische literatuur van de Islam.

Het doel van Klassiek Arabisch is om de heilige tekst van de Koran te begrijpen, en daarom, logischerwijs, moet het worden geleerd om het Islamitische heilige boek te bestuderen.

De verzen van de Koran worden op grote schaal bestudeerd door moslims, waarbij 80% van de moslims niet-Arabieren zijn: Perzen, Indonesiërs, Turken, Indiërs, Pakistanen, Bengalezen, Chinezen...

Om de Koran te kunnen lezen en begrijpen, begin je met het leren van het Arabische alfabet. Er zijn 28 letters in het Arabische alfabet en elke letter heeft vier vormen volgens de plaatsing in de zin: geïsoleerd, eerste, middelste en laatste.

Als Arabisch niet je moedertaal is, volg dan Arabische taalcursussen om je taalvaardigheid te verbeteren.

Dit zal je helpen bij de Arabische uitspraak (fonologie, klinkers, keelklanksysteem), Arabisch schrijven, Arabisch lezen, Arabisch spreken, Arabische grammatica (werkwoorden, persoonlijke voornaamwoorden, bezittelijke voornaamwoorden, vervoegingen, tweeklanken) en het verbeteren van je Arabische woordenschat.

Dit is wat je kunt doen om Klassiek Arabisch te leren lezen:

 • Neem de tijd want het is een complexe taal;
 • Wees ijverig, want het is vaak nodig om nieuwe woorden uit het hoofd te leren;
 • Leer het Arabische alfabet;
 • Oefen Arabisch door te lezen (Arabische persberichten, de Koran);
 • Luister naar Arabisch nieuws (bijvoorbeeld Al-Jazeera);
 • Vraag je leraar om extra oefeningen in het Arabisch schrift;
 • Praat in het Arabisch met moedertaalsprekers om je mondelinge uitdrukkingsvaardigheid te verbeteren;
 • Online cursussen Arabisch volgen;
 • Vind Arabische taalcursussen in Nederland.

Het kan een jaar of twee duren voordat je Klassiek Arabisch onder de knie hebt, maar het een belangrijke stap die je moet nemen voordat je het oude Arabisch leest dat in de Koran staat.

Zodra deze leesfase voorbij is, kun je doorgaan met het bestuderen van de Koran om de verzen te begrijpen.

Online Arabisch leren met een ervaren privéleraar!

Waar Arabisch Leren? Ga naar een Moskee

Het leren lezen van de Koran is een goede basis om Klassiek Arabisch te leren
Leer Klassiek Arabisch door de Koran te lezen | Flickr.com - Two Circles

Oud Arabisch leren lezen kost tijd. Je zult moeten leren van specialisten van de moslimreligie, met andere woorden, religieuze leiders.

Er zijn veel landen in de Westerse wereld met grote Moslimgemeenschappen. Daarom zou het vinden van een moskee in jouw stad niet al te moeilijk moeten zijn.

Moskeeën hebben de neiging om Klassiek Arabisch te onderwijzen vanwege de banden met het Islamitische geloof.

Arabisch lesgeven aan jonge kinderen is belangrijk voor veel ouders, en zulke lessen zijn geweldig omdat ze bedoeld zijn voor zowel kinderen als volwassenen die de verzen van de Koran willen onthouden en zingen.

De cursussen leren het reciteren van de Koran in de taal van Allah (de Hadith). Wist je dat het woord ‘Quran’ (القرآن, al-Qur'ān) ook in het Arabisch recitatie betekent?

De moskee is de juiste plaats om de wetenschap van Tajwid, het reciteren van de Heilige Koran, te leren. Deze praktijk kan worden verklaard met behulp van geschiedenis:

 • Toen de Islam zich verspreidde naar Arabische en niet-Arabische regio's, waren veel bevolkingsgroepen niet gewend aan de klanken van Arabische letters;
 • De Koran werd daarom gereciteerd (en geïnterpreteerd) met veel fouten, wat de geleerden zorgen baarden. Ze ontwikkelden angst voor de voortzetting van de Islam;
 • Om te waken tegen een mogelijke desintegratie van de Moslimreligie, schetsten ze regels en manieren om de Koran te reciteren die vandaag nog steeds gelden en die een correcte uitspraak van het Heilige Boek mogelijk maken. Deze recitatiewetenschap wordt ‘Tajwid’
 • Het is ingewikkeld omdat een slecht uitgesproken letter, zoals een geluid dat te dicht bij een ander klinkt, de betekenis van de zin kan vervormen - of omkeren - en dus, in religieuze termen, kan een misleidende lezer gemakkelijk uit eigen vrije wil een ongelovige worden.

Ga aan de slag met een privéleraar in Amsterdam - Arabisch leren Amsterdam

Snel Arabisch Leren: Studeren aan een Gespecialiseerd Arabisch Instituut

Naast lessen Arabisch bij een plaatselijke Moskee, kun je ook kiezen voor lessen Koran Arabisch aan een instituut dat gespecialiseerd is in de taal van het ‘Heilige Boek’.

Om het ‘Heilige Boek’ uit het hoofd te leren, hebben de cursussen (Marakiz genaamd) van Koran-Arabisch het dubbele voordeel dat je Arabisch leert terwijl je de voorschriften van de Koran leert.

Er zijn instituten over de hele wereld waar je je aan het begin van het schooljaar kunt inschrijven om de Islamitische wetenschappen te leren.

Gebruik het internet om een ​​lokaal instituut in je dorp of stad te vinden. De lessen zullen vaak gemengd zijn tussen studenten met een Moslim achtergrond en degenen die gewoon nieuwsgierig zijn om meer te weten te komen over de religie van de Islam.

Een goed instituut bevordert een gezonde en tolerante leeromgeving en streeft er tegelijkertijd naar om voorbij de huidige verdeeldheid in het Islamitische geloof te komen die we vandaag de dag in de wereld zien.

En als je snel Arabisch wilt leren, vraag dan welke intensieve cursussen Arabisch ze aanbieden. Vaak zullen deze instituten zich richten op studenten die meer tijd hebben om te studeren en daarom sneller Arabisch willen leren.

Voor dit soort intensieve leerprogramma's zullen je geheugenvaardigheden worden gevraagd, dus zorg ervoor dat je fris en klaar bent om te leren de ervaring van het studeren van Klassiek Arabisch te maximaliseren.

Als je geen taleninstituut in de buurt kunt vinden die de soorten lessen die jij zoekt aanbiedt, waarom zou je dan niet online Arabisch leren?

Start snel met je eerste Arabische les!

Leer Koran-Arabisch Online

Je kunt Klassiek Arabisch ook online leren
Online kun je veel Arabische taalcursussen vinden | Flickr.com - Arabic Unlocked

Met een simpele Google-zoekopdracht kun je kennismaken met veel instellingen die Islamitische wetenschappelijke cursussen aanbieden. Het internet heeft een groter bereik vanwege al zijn cursussen voor afstandsonderwijs.

De meeste bevinden zich in Noord-Afrika of Egypte:

 • Maqsoud Instituut: Het instituut biedt de mogelijkheid om de Arabische taal en de Koran te studeren zonder te reizen. Het centrum is gevestigd in Egypte en biedt individuele cursussen voor zowel mannen als vrouwen. Er is geen financiële verplichting nodig;
 • Al-Kunuz Instituut: ideaal om Arabisch schrift te leren lezen en cursussen te volgen in de Heilige Koran. Cursussen zijn voor kinderen en volwassenen. Egyptische leraren zijn ervaren en afgestudeerd in het onderwijzen van Arabisch aan niet-Arabische sprekers;
 • Al-Isbaah Instituut: het instituut is gevestigd in Alexandrië, Egypte en te bereiken via hun website. Er wordt les gegeven in individuele, groeps- of twee-op-een lessen;
 • Ihfath Instituut: Ook gevestigd in Alexandrië in Egypte. Vanaf vier jaar kunnen zowel kinderen als volwassenen de Arabische taal leren via online cursussen.
 • Darajat Instituut: Deze structuur is bedoeld voor vrouwen die Koran Arabisch en de Tajwid willen leren lezen. De docenten zijn studenten.
 • Al-Dirassa Instituut: Deze school in Egypte biedt cursussen Arabisch aan, evenals cursussen Koran en Islamitische wetenschap om Arabisch te leren spreken en het begrip Tajwid te bevorderen.

Als je jezelf wilt onderwijzen en een cursus wilt omzeilen, biedt internet een breed scala aan instructiemateriaal zodat je de taal van Allah kunt leren.

Op Youtube staan ​​enkele educatieve video's in Tajwid en Koran-Arabisch.

Voorbereiding op het leren van Arabisch mag niet worden onderschat, dus waarom zou je, om verdere training te volgen, geen spirituele reis maken naar de Arabische landen Libanon en Marokko?

Ga naar het Midden-Oosten of een Noord-Afrikaans land om de grote moskeeën te ontdekken en tweetalig te worden! Je kunt deelnemen aan een spirituele reis in onze moderne tijd!

Als je snel verveeld raakt bij het leren van een taal, dan zijn er ook tal van leuke manieren om Arabisch te leren.

>

Het platform dat privé leraren en leerlingen met elkaar verbindt

1ste les gratis

Vond je dit artikel leuk? Laat een beoordeling achter!

5,00 (1 beoordeling(en))
Laden...

Marianne

Ik vind dat iedereen overal op de wereld recht heeft op onderwijs. Onderwijs geeft je een betere toekomst. Ik heb de mogelijkheid om mijn kennis te delen, zodat ik mensen van arm tot rijk, van jong tot oud misschien een helpende hand kan bieden om hun doel te bereiken. Dat is mijn ambitie!