Over het algemeen wordt de Nederlandse taal beschouwd als een taal die uitzonderlijk moeilijk te leren is. Hier proberen we het echter zo eenvoudig mogelijk voor je te maken. Gelukkig is het alfabet vergelijkbaar met het Engelse alfabet. Dat is een goed begin. De Nederlandse taal heeft ook veel woorden uit verschillende talen geleend, waaronder Italiaans, Frans, Engels en Duits. Daarom herken je hier en daar een paar woorden. Dus, als je een van de andere genoemde talen spreekt, kan dat een voordeel voor je zijn.

Desalniettemin is het Nederlands nog steeds een moeilijke taal. Vooral de uitspraak en de grammatica kunnen pure horror zijn. Net als bij elke andere taal worden er bepaalde algemene fouten gemaakt. In deze blog bespreken we tien van de meest frustrerende problemen die kunnen optreden wanneer je Nederlands probeert te leren. We hopen dat je de verstrekte informatie goed kunt gebruiken. Veel succes met oefenen en we zijn zeker dat het je uiteindelijk lukt!

Nederlanders zijn gek op bloemen
Tulpenvelden in Nederland ǀ Pixabay - 3dman_eu

De Tien Grootste Problemen bij het Leren van de Nederlandse taal

  • De Volgorde van Woorden in een Zin

Allereerst kan de volgorde van woorden in een typisch Nederlandse zin erg verwarrend zijn. Heel eenvoudige zinnen zijn geen probleem. Ze beginnen meestal met een onderwerp, gevolgd door een werkwoord en dan het gezegde. Maar het wordt ingewikkelder als je meer woorden toevoegt. De Nederlandse taal is echter vooral berucht om het splitsen van werkwoorden in de zin. Daarom zullen delen van het werkwoord regelmatig aan het begin van de zin staan ​​en delen aan het einde.

Je kunt dingen zoals tijd, manier en plaats in het midden toevoegen. Daarom zou een zin bijvoorbeeld kunnen bestaan ​​uit een onderwerp - persoonsvorm - tijd - manier - plaats en vervolgens andere werkwoorden. De volgende zin is een uitstekend voorbeeld: Ik heb vanmorgen weer met tegenzin in de sportschool getraind, waarbij de vet gedrukte woorden werkwoorden zijn. Het is moeilijk te herkennen wanneer een werkwoord wordt gesplitst. Deze zaken moeten eenvoudig uit het hoofd worden geleerd.

  • Uitspraak

Het is gemakkelijk om eindeloos te klagen over de uitspraak van bepaalde letters en combinaties van letters in het Nederlands. Scheveningen is het woord dat onuitspreekbaar lijkt voor iedereen die niet is geboren en opgegroeid in Nederland. Het 'sch' geluid in het Nederlands is absoluut uniek en wordt behoorlijk veel gebruikt (school, schip, enzovoort). Dat is ook het geval met de vergelijkbare ‘ch’. Andere moeilijke geluiden kunnen ‘ieuw’ en ‘eeuw’ (nieuw en leeuw) zijn. ‘Ou’ en ‘au’ klinken meestal hetzelfde als elkaar. Stel je dat voor bij het schrijven!

Bovendien kan het ook frustrerend zijn dat de geluiden van bepaalde letters soms veranderen wanneer ze worden gecombineerd met andere letters. Gelukkig kunnen deze tot op zekere hoogte worden uitgelegd, dus je zou dit moeten kunnen leren en je eraan kunnen aanpassen.

Het woord ‘de' (the) is een van de woorden die het meest wordt gebruikt in de Engelse taal. Het houdt het zeker heel eenvoudig. In het Nederlands zijn er echter twee opties: ‘de’ en ‘het’ (en ‘een’, maar we zullen deze hier niet bespreken). Het is heel moeilijk om uit te leggen wanneer je ‘de’ gebruikt en wanneer je ‘het’ gebruikt. In de basis is ‘de’  voor vrouwelijke en mannelijke woorden en ‘het’ voor woorden zonder een geslacht. In de praktijk is dit onderscheid echter niet erg nuttig.

Daarom is er maar één manier om goed te leren hoe je ‘de’ en ‘het’ gebruikt. En dat is oefenen, fouten maken en eenvoudig de combinaties uit het hoofd leren.

  • Accenten

Nederland is misschien een klein land, maar elke regio of zelfs elke kleine stad heeft zijn eigen accent. Dit is een extra complicerende factor voor buitenlanders omdat het moeilijk te begrijpen is welk deel accent is en welk deel feitelijk Nederlands (Dutch courses Amsterdam).

Je moet echt je best doen om plat Haags te volgen
Deze stripfiguur spreekt plat Haags. Snap jij wat hij zegt? ǀ Pixabay - dassel

Fries is een officiële taal en dialect dat wordt gesproken in een deel van Noord-Nederland. Het is een geheel andere taal die meestal niet wordt begrepen door Nederlanders uit de rest van het land. Andere dialecten in het hele land, vooral in het oosten en zuiden zijn begrijpelijker, maar kunnen nog steeds verwarrend zijn voor buitenlanders.

  • Gesproken Versus Geschreven

In het Nederlands verschilt de geschreven taal van de gesproken taal. Daarom, zelfs als je denkt dat je bepaalde woorden perfect kunt lezen of schrijven, kun je volledig in de war raken wanneer je luistert of spreekt. Het is moeilijk om je hierover specifiek advies te geven, naast: oefenen, oefenen en oefenen. Dat is echt de enige manier om kennis te maken met de Nederlandse spreektaal.

Wees nooit bang om te vragen als je iets niet begrijpt. De Nederlanders begrijpen meestal wat hun taal zo moeilijk maakt. Tenslotte, als je daadwerkelijk in Nederland woont, is het raadzaam om je aan te passen aan de eigenaardigheden van de regio waarin je woont.

  • Woorden die Meerdere Betekenissen Hebben

Een bijkomend complicerend gegeven is dat in het Nederlands relatief veel woorden meerdere betekenissen hebben. Een duidelijk voorbeeld is het woord 'weer', wat zowel again als weather betekent. Een ander voorbeeld is het woord ‘vak’, wat betekent: course of subject, evenals profession en section. We laten het aan jou over om dat uit te zoeken! Het is duidelijk dat als je eenmaal verder bent in het leren van de taal, je woorden in hun context kunt plaatsen. Afgezien daarvan is het voor ons moeilijk om je hier duidelijk advies of suggesties te geven.

  • De Verleden Tijd en Onregelmatige Werkwoorden

Onregelmatige werkwoorden in de Nederlandse taal kunnen je gek maken. Er zijn maar een paar talen die uit zoveel onregelmatige werkwoorden bestaan. Gelukkig zullen de Nederlanders het begrijpen als je je verkeerd uitdrukt. Er is geen duidelijke regel of richtlijn die je kan leren hoe hiermee om te gaan. Je moet gewoon de regels en voorschriften leren over wanneer je werkwoorden één voor één aan het leren bent. Je zult zo vaak gefrustreerd raken, maar het kan worden onderwezen en geleerd!

  • Beeldtaal

De Nederlandse taal is absoluut een beeldtaal en dit kan zowel nadelen als voordelen voor je hebben. Een uitstekend voorbeeld is het woord ‘stokbrood’. Dat betekent stok en brood en is een French bread. Highway in het Nederlands is 'snelweg'. ‘Snel’ betekent fast, ‘weg’ betekent road. Aan de ene kant kan dit het gemakkelijker voor je maken, aan de andere kant kun je de woordjes nooit echt raden, omdat ze niet noodzakelijk de norm zijn.

Ten slotte staat de Nederlandse taal ook bekend om zijn extreem lange woorden en composities van meerdere woorden in één. We hebben een paar voor je opgezocht. Allereerst heeft het langste woord in de Nederlandse taal 53 letters (Kindercarnavalsoptochtvoorbereidingswerkzaamheden). Hierdoor kunnen buitenlanders duizelig worden. Andere voorbeelden omvatten drie of vier woorden.

Ons advies: probeer de woorden op te splitsen in kleinere delen die je kunt vertalen. De meeste van deze lange woorden bestaan ​​uit vier of vijf kleinere woorden die veel eenvoudiger zijn. Als je dit doet, zul je zien dat het prima lukt. Nederlandse woorden bevatten veel klinkers, waardoor ze extra moeilijk uit te spreken zijn. Dit maakt de uitspraak ook eenvoudiger. Wees niet bang, geef het een kans.

Deze taak kan veel eenvoudiger worden gemaakt met de hulp die je zou vinden met Nederlandse lessen in Londen!

Klompen zijn een typisch Nederlands beeld
Wie Nederland zegt, denkt aan klompen ǀ Pixabay - Alexandra_Koch
  • Nederlanders willen Engels spreken!

Het laatste 'probleem' is dat de meeste Nederlanders Engels kunnen en willen spreken. Buitenlanders vermelden vaak dat Nederlanders heel sociaal zijn, altijd bereid om te helpen en uitstekend Engels te spreken. Als een klein land dat zeer internationaal georiënteerd is, is dit niet verrassend. Nederlandse kinderen leren al op zeer jonge leeftijd Engels op school (nt2 school). Alle Engelse of Amerikaanse tv-programma's zijn bovendien meestal ondertiteld en niet gesynchroniseerd, zoals bijvoorbeeld in Duitsland. Nederlanders houden ook van reizen en hebben zich over de hele wereld gevestigd. Nederlanders 'klagen' altijd dat, ongeacht hoe ver je reist, je altijd (heel veel) andere Nederlanders tegenkomt.

Door zijn geografische ligging is Nederland zelf ook een sterke economische macht, vooral gelet op de kleine omvang. Tot slot, ook omdat Nederland een klein land is, zijn er slechts 20 miljoen mensen die Nederlands spreken. Daarom, als de Nederlanders zichzelf in het buitenland verstaanbaar willen maken, hebben ze geen andere keus dan vreemde talen te leren. Als je echter uitlegt dat je Nederlands leert spreken, vertel het de mensen gewoon en zij zullen doorgaans enthousiast zijn om je te helpen!

De fiets wordt in Nederland veel gebruikt
Nederlanders fietsen veel en graag ǀ Visualhunt - Can Pac Swire

Onze Conclusies

Concluderend kunnen we stellen dat er verschillende omstandigheden zijn waardoor Nederlands moeilijk te leren is. Deze kunnen gebaseerd zijn op grammatica, uitspraak, maar bepaalde externe factoren zijn ook niet erg behulpzaam. Ja, Nederlands is een moeilijke taal en de bovenstaande punten kunnen dat bevestigen. Het is echter absoluut mogelijk. Ons belangrijkste advies is om zoveel mogelijk te oefenen en nooit bang te zijn om het te proberen.

Blijf ook onze blog lezen, omdat we regelmatig nieuwe plaatsen die allemaal even nuttig zijn. Als je niet in Nederland woont maar nog steeds Nederlands wilt leren, kijk dan of er Nederlanders in jouw gemeenschap wonen die je willen helpen. Soms zijn er in grotere steden Nederlandse organisaties voor expats. Een ding is zeker; je leert het niet alleen uit een boek (hoewel ze kunnen helpen).

Click here for an online Dutch course!

Heb je een leraar Nederlands (NT2) nodig?

Vond je dit artikel leuk?

5,00/5, 1 votes
Laden...

Marianne

Ik vind dat iedereen overal op de wereld recht heeft op onderwijs. Onderwijs geeft je een betere toekomst. Ik heb de mogelijkheid om mijn kennis te delen, zodat ik mensen van arm tot rijk, van jong tot oud misschien een helpende hand kan bieden om hun doel te bereiken. Dat is mijn ambitie!