Naar schatting 440 miljoen mensen op onze planeet spreken Spaans als hun eerste taal - in Spanje, en in de Spaanssprekende landen van Latijns-Amerika. Nog eens zo'n 80 miljoen mensen spreken Spaans als vreemde taal.

Spaans is wereldwijd een van de meest onderwezen talen op scholen. Dit is te danken aan het aantal Spaanssprekenden in de wereld, en het belang dat zij internationaal innemen.

Droom je van een culturele reis naar Spanje of Zuid-Amerika, maar weet je niet hoe je Spaans moet spreken?

Voordat je begint, zijn er een aantal dingen die je moet weten over het verbeteren van je Spaanse vaardigheden. Een van de belangrijkste is dat, om tweetalig te worden in het Engels en Spaans, een effectieve en leuke methode beschikbaar voor alle niveaus (absolute beginner, basis Spaans, intermediair niveau en gevorderd) essentieel is.

Er zijn veel verschillende leuke en effectieve manieren om Spaans te leren, maar er is er één die vaak niet dezelfde aandacht krijgt als de rest; de podcast.

Maar wat zijn de meest interessante Spaanse podcasts, de meest populaire, en de meest geschikte om over de Spaanse taal en cultuur te leren?

Hier bij Superprof hebben we deze handige gids samengesteld om deze vragen te beantwoorden, en om enkele andere manieren te suggereren waarop technologie je kan helpen om Spaans te leren op een innovatieve manier.

Spaans online bijles
Zoek een penvriendin om mee te oefenen! | Bron: Pexels
De beste leraren Spaans beschikbaar
Héctor
4,9
4,9 (31 reviews)
Héctor
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Esly
4,8
4,8 (11 reviews)
Esly
21€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Cristina
4,9
4,9 (23 reviews)
Cristina
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Sara
4,9
4,9 (14 reviews)
Sara
27€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Lola
5
5 (10 reviews)
Lola
22€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Martine
5
5 (12 reviews)
Martine
21€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Luisa
5
5 (11 reviews)
Luisa
17€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Juan
4,9
4,9 (9 reviews)
Juan
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Héctor
4,9
4,9 (31 reviews)
Héctor
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Esly
4,8
4,8 (11 reviews)
Esly
21€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Cristina
4,9
4,9 (23 reviews)
Cristina
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Sara
4,9
4,9 (14 reviews)
Sara
27€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Lola
5
5 (10 reviews)
Lola
22€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Martine
5
5 (12 reviews)
Martine
21€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Luisa
5
5 (11 reviews)
Luisa
17€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Juan
4,9
4,9 (9 reviews)
Juan
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Let's go

Luister naar Spaans om de Taal te Leren

Om vloeiend Spaans te worden moet je werken aan de vier belangrijkste vaardigheden van het leren van een taal; spreken, lezen, schrijven en luisteren. Door te luisteren naar Spaans, zal je niet alleen je gehoor verbeteren, je zal ook je uitspraak verbeteren door te horen wat de juiste manier is om woorden uit te spreken, en je zal ook leren hoe je zinnen moet formuleren door te horen wat het juiste gebruik is van de grammatica.

Dit betekent dat luisteren naar Spaans een geweldige manier is om je andere vaardigheden te verbeteren, en vervolgens je algemene niveau Spaans. Maar hoe ga je te werk bij het luisteren naar Spaans?

In plaats van rond te lopen met tientallen CD's - en wie luistert er tegenwoordig nog naar CD's? - om nog maar te zwijgen van zware boeken en tijdschriften voor je Spaanse lessen, kan de "onzichtbare" podcast een revolutie betekenen voor je taallestraject.

Waarom? Omdat het eenvoudiger, sneller, leuker, interactiever en oneindig lichter te vervoeren is!

Waarom Kiezen voor een Podcast in het Spaans?

 • Het geeft je toegang tot een grote verscheidenheid aan gratis programma's en kanalen in het Spaans
 • Het geeft je de mogelijkheid om te leren hoe je wilt, wanneer je wilt, waar je wilt
 • Je kunt profiteren van de off-line optie, waarmee je Spaanse audioprogramma's van tevoren kunt downloaden om ze te beluisteren zonder internetverbinding
 • De focus op luisteren zal je luistervaardigheid, uitspraak en accent verbeteren
 • Diversiteit in taal leermiddelen zal voorkomen dat je verveeld raakt
 • Je hebt de mogelijkheid om je Spaanse lessen te herhalen in je vrije tijd
 • je kunt leren zonder de indruk te hebben dat je moeite moet doen of moet werken

Ook werken podcasts als een aanvullende bron voor andere manieren om Spaans te leren. Je kunt bijvoorbeeld het grootste deel van je Spaanse lessen volgen bij een Spaanse leraar of via Spaanse YouTube-video's, maar podcasts kunnen een andere manier van oefenen en leren toevoegen die je in de klas of thuis van pas kan komen.

Hoe Gebruik je een Podcast in het Spaans

Podcasts geven je de mogelijkheid om je eigen leraar Spaans te worden en Spaans te studeren via een verscheidenheid van apparaten; tablets, MP3-spelers, Smartphones en computers.

Je hoeft je alleen maar te abonneren op een kanaal of opnames te downloaden, en ernaar te luisteren waar en wanneer je maar wilt, in alle rust en op je eigen ritme.

Hier is een gids over hoe te abonneren en toegang te krijgen tot de nieuwste beschikbare shows. Het enige wat je hoeft te doen is op "Play" te klikken en de les te starten die je wilt!

Het is praktisch, leuk, en bovenal, je kunt je inschrijven en luisteren naar een groot aantal Spaanse lessen. Je kunt multitasken: luisteren terwijl je kookt, gaat joggen, boodschappen doet of autorijdt, etc.

Het is ideaal om regelmatig te luisteren naar de taal van Miguel de Cervantes en Pablo Picasso, wat je vervolgens zou kunnen helpen om gesprekken in het Spaans te voeren met een moedertaalspreker en vloeiend te worden!

Spaans student
Neem je Spaanse boek mee als je op pad gaat | Bron: Pexels

Waarom Kiezen voor een 'Leer Spaans Podcast'?

Zoals we al hebben vermeld, is Spaans vandaag de dag een van de meest gesproken talen.

Of je nu nog nooit Spaans hebt gesproken, je herinneringen aan de Spaanse les in de 1e klas ver weg lijken, of je nergens lijkt te komen met je Spaanse cursus, er is ALTIJD een manier om je Spaanse leerervaring te verbeteren.

Als je geen tijd hebt om naar school te gaan om Spaans te leren (of zelfs om gratis Spaanse lessen te volgen), zijn podcasts een waardevol hulpmiddel om je taalvaardigheden uit te breiden en je 'trucs' aan te reiken om vloeiend Spaans te spreken.

Aangezien Spaans een 'levende' taal is, moet het gesproken en geleefd worden! Dit is de reden waarom podcasts en video's een ideale methode zijn om Spaans te leren spreken.

Podcasts helpen je snel Spaans te leren omdat je:

 • Papier vaarwel zegt: sonisch memoriseren is vaak efficiënter dan visueel geheugen
 • Werk aan je gehoor en actief luisteren door jezelf onder te dompelen in de gesproken Spaanse taal
 • Leer conversatie Spaans door te luisteren naar andere Spaanse gesprekken en de uitspraak en manier van uitdrukken op te pikken
 • Bereik een Spaanse culturele onderdompeling vanuit het comfort van je huis
 • Ontdek populaire Spaanse en Latijns-Amerikaanse uitdrukkingen
 • Doe alsof een podcast je privéleraar Spaans is: elke luistersessie vervangt een huiswerkbegeleiding
 • Combineer leren met plezier

Het downloaden van Spaanse podcasts brengt ook tal van andere voordelen met zich mee.

 • Je hoort moedertaalsprekers
 • Je hoeft alleen maar de geluiden die je hoort te herhalen om je accent te perfectioneren
 • Je kunt het onderwerp kiezen
 • Je leert over allerlei andere disciplines terwijl je online Spaans leert (wetenschap, astronomie, kunst, menswetenschappen, enz.)
 • Je maakt je eigen leerschema!
Spaanse oefeningen doen
Online vind je heel veel hulpbronnen | Bron: Pexels

De Beste Podcasts om Spaans te Leren: Coffee Break Spanish en Meer

Als je je Spaanse vaardigheden wilt verbeteren, kun je vertrouwen op een overvloed aan podcasts die op het web bestaan. Het is niet altijd gemakkelijk om de goede van de slechte te scheiden en de juiste podcast te vinden om snel Spaans te leren. Daarom heeft Superprof een selectie voor je gemaakt!

News in Slow Spanish

Dit is zeker een van de beste podcasts voor het leren van de Spaanse taal.

Het biedt Spaanse lessen van hoge kwaliteit voor beginners tot gevorderden. Deze podcast stelt je in staat om te luisteren naar nuttige onderwerpen en Spaanse woordenschat onder de knie te krijgen die een verscheidenheid aan thema's dekt, waaronder:

 • economie
 • politiek
 • ecologie
 • vrije tijd

Zo absorbeer je elke week een schat aan relevante informatie, alles in een duidelijk, eenvoudig en "langzaam" ritme, voor een betere assimilatie. Geen flashcards meer nodig!

Bovendien vind je op de website van de podcast volledige teksten voor elke show. Dit zal handig zijn om er zeker van te zijn dat je de juiste Spaanse woorden en zinnen hebt gehoord.

Notes in Spanish

Deze podcast biedt progressieve lessen met een grotere selectie voor een gevorderd niveau. Het is ideaal als je op zoek bent om Spaanse woordenschat en grammatica te assimileren om een beter niveau in gesproken Spaans te bereiken, zelfs vloeiend. Je kennis van vervoegingen en tijden moet al intermediair zijn.

Coffee Break Spaans

Dit is een podcast die 80 shows biedt voor beginnende Spaanse sprekers, elk tussen de 15 en 20 minuten. Er zijn ook enkele programma's voor meer gevorderde sprekers om hun woordenschat en conversatie Spaans te verbeteren.

Deze podcast is uniek omdat hij door twee mensen wordt gepresenteerd: Kara, een student die op hetzelfde moment als jij leert, en Mark, je leraar. Dit is het ideale taallestraject voor kinderen in het bijzonder.

LET OP: sommige inhoud kan betaling vereisen, zoals PDF-kaarten voor woordenschat, Spaanse audio-oefeningen over grammatica punten.

Showtime Spanish

Deze podcast is een logisch vervolg op Coffee Break Spanish en richt zich op mensen die al een stevige basis Spaans hebben. Je vindt de twee professoren van Coffee Break Spanish in deze shows van ongeveer 25 minuten, zeer praktisch voor het leren spreken van Spaans!

Audio-lingua

Deze podcast biedt zeer korte opnames (niet meer dan twee minuten maximaal). Onder leiding van moedertaalsprekers van het Spaans, presenteert het pertinente inhoud die je kunt downloaden of beluisteren in een podcast. Wij vinden het een leuke en interactieve site, omdat gebruikers de database kunnen aanvullen door hun eigen MP3-opnamen in te sturen.

Audiolibros Albalearning

Dit is een andere site van hoge kwaliteit die volledig gratis audiobestanden aanbiedt, waaronder Spaanse literaire fragmenten (vooral poëzie). Je zal nu zeker indruk kunnen maken op je date met wat romantische Spaanse teksten!

Proyecto Sherezade

Dit is een onderhoudende website die je de mogelijkheid biedt om te luisteren naar verhalen en vertellingen in het Spaans. Elk bestand bevat ook oefeningen en quizzen, om je luistervaardigheid te testen.

Radialistas

Deze podcast is van de Ecuadoriaanse vereniging "Radialistas apasionadas y apasionados" en biedt eveneens een breed aanbod aan audiobestanden in de Spaanse taal.

Deze bestanden behandelen talrijke thema's uit het dagelijkse leven, vooral met betrekking tot Latijns-Amerika en de Cariben: geschiedenis, geografie, biologie, enz. De tekst van de bestanden is ook beschikbaar op de website, dus je kunt ervoor zorgen dat je al die Spaanse werkwoorden en bijvoeglijke naamwoorden precies goed op een rijtje hebt

SSL4You (Segunda Lengua para Todos)

Deze blog, volledig in het Spaans, is van Teresa Sanchez, en stelt verschillende thematische podcasts voor, vergezeld van een transcriptie. Elke podcast behandelt een bepaald aspect van het dagelijks leven zoals tradities, maaltijden en tradities, maar ook actuele onderwerpen zoals ecologie.

Dit is een efficiënte blog waarmee je online Spaans kunt leren. Het is een uitstekende manier om je lestraject af te ronden voordat je een van de 20 Spaanssprekende landen wereldwijd bezoekt, zoals Spanje, Argentinië, Colombia, en Mexico!

Audiria

Deze site stelt bestanden voor in "baladodiffusion": ze zijn gemakkelijk toegankelijk, gratis en downloadbaar. Er worden verschillende thema's aangeboden zoals het dagelijks leven, eten, cultuur, aardrijkskunde, kunst en geschiedenis.

Bovendien bevat elk bestand gerichte oefeningen om aan je mondelinge begrip te werken voor een optimale Spaanse conversatievaardigheid. Je zal werken aan je uitspraak via actief luisteren en in staat zijn om Spaanse woordenschat woorden, idiomatische uitdrukkingen en korte zinnen te herhalen, allemaal terwijl je je vooruitgang online bijhoudt.

Comunicando

Deze site biedt podcasts rond technologieën, internet, videospelletjes en cybercultuur. Alle audiobestanden kunnen als MP3 worden gedownload. Deze is perfect voor de tech-savvy Spaanse online leerling!

Online TV

Dit is een zeer praktische directory met honderden TV en radio kanalen, die je live kunt beluisteren en bekijken of downloaden van het internet.

Elk kanaal is gesorteerd op thema, en er is een zoekvak om je te helpen snel een selectie te maken. Met 140 radiozenders en meer dan 900 tv-zenders online, heb je veel om je Spaanse taalkennis te stimuleren, ongeacht je niveau.

Fluentu

Deze site laat je Spaans leren met een totale culturele en taalkundige onderdompeling, gratis, online! Nadat je snel je eigen persoonlijke account hebt aangemaakt, krijg je toegang tot een mozaïek van video's die je naar eigen smaak kunt kiezen! Wij denken dat dit veel beter is dan gratis lessen!

De conversaties zijn vaak ondertiteld in het Spaans, wat je pusht om je Spaanse leesvaardigheid te perfectioneren, terwijl je de video bekijkt.

Net als bij het leren van Spaans door middel van Spaanse films, kun je pauzeren en de video's terugspoelen om elk stukje op te vangen dat je misschien hebt gemist. Als je de draad kwijt bent, kun je op elk woord klikken, waarna een pop-upvenster verschijnt met uitleg (d.w.z. definitie, vertalingen, illustraties). Wat een geweldige manier om een nieuwe taal te leren!

Internet is vandaag de dag de tempel van de kennis. Het is een goudmijn van vrije toegang, met duizenden sites die dagelijks worden gecreëerd.

Deze lijst is echter niet volledig. Hier zijn nog 13 van onze favoriete podcastkanalen:

 • Hablemos: Engelse en Spaanse podcast: het is het relaas van een Mexicaan over zijn nieuwe leven in de Verenigde Staten. Je kunt de bestanden downloaden in MP3-formaat.
 • Canciones de tuna: een immens repertoire van honderden Spaanse liedjes, waarvan je de partituren en teksten kunt downloaden.
 • Ivoox: Spaanstalige podcasts die gerangschikt zijn volgens thema, zoals sport, gezondheid, blogging, technologie, games, kunst, enz.
 • Spanish Audio Gazette: dit biedt podcasts die worden voorgelezen door vertellers uit Latijns-Amerika.
 • Lengalia: dit zijn podcasts met audio- en videobestanden in het Spaans, perfect voor de doorsnee-leerling.
 • Radipaz: dit is een Latijns-Amerikaans radiostation dat samenwerkt met UNESCO om nieuws over vredescultuur te brengen.
 • Tiflolibros: deze gerenommeerde digitale bibliotheek helpt je Spaans te leren met door de auteur voorgelezen teksten en opnames van bekende auteurs als Borges, Cortazar en Benedetti. Dit is een fantastische manier om een nieuwe taal te leren!
 • Spanishpod 101: deze site biedt toegang tot meer dan 1620 Spaanse cursussen in audio- en videoformaat, met woordenschat- en luistervaardigheidsoefeningen in het Spaans.
 • Nomadas: Deze podcasts zijn geselecteerd voor diegenen voor wie Spaans een tweede taal is. Ze gaan over verschillende onderwerpen, zoals reizen, natuur, muziek, geschiedenis, en laten de luisteraars kennismaken met de verschillende Spaanse accenten van over de hele wereld.
 • Fallo de sistema: Deze wekelijkse podcasts bieden wetenschappelijke en sciencefictioninhoud, waaronder debatten, interviews met schrijvers, onderzoekers en filosofen.
 • Futuro abierto: Deze site biedt podcasts met een brede belangstelling voor de samenleving in het algemeen, met elke week andere thema's, waaronder stadswandelinginterviews door Spaanstalige journalisten.
 • La historia del mundo (Geschiedenis van de wereld): dit is een kanaal met programma's gewijd aan de geschiedenis van Azië, Afrika, Europa, Noord-Amerika en Latijns-Amerika.
 • Edufone: Dit biedt elke dag gratis cursussen Spaans gemaakt door native Spaanse docenten. Een lijst van downloadbare podcasts stelt gebruikers in staat grammatica en tijden te leren (tegenwoordige tijd, imperfecte tijd, aanvoegende wijs, verleden tijd, eenvoudige verleden tijd), maar ook de cultuur van Midden- en Latijns-Amerika te ontdekken. De bestanden zijn gericht op alle niveaus, van beginner tot gevorderde.
Spaans examen
Probeer niet alles in een keer te leren | Bron: Pexels

Alternatieven voor Spaanse Podcasts

Heb je de podcasts beluisterd en een hoger niveau bereikt?

Felicitaciónes! Je kunt echter altijd verder gaan met leren van vreemde talen.

Ben je op zoek naar een andere manier om te leren en te oefenen? Er zijn vele andere digitale bronnen die je kunt uitproberen om je Spaans te perfectioneren!

Kijk Spaanse TV Online

Als je snel Spaans wilt leren, moet je jezelf zo veel mogelijk onderdompelen in de taal. Dankzij het internet kun je nu thuis naar internationale TV kijken, maar ook naar radioprogramma's van over de hele wereld luisteren.

Dus waarom breng je Spanje niet naar je huiskamer! Er zijn tal van Spaanstalige televisiezenders uit Spanje en Latijns-Amerika.

Maar wees gewaarschuwd: als je kennis van het Spaans niet optimaal is, is dit misschien niet de beste manier om de taal te leren. Dit komt omdat, afhankelijk van je televisie en de instelling ervan, je misschien geen ondertitels kunt krijgen, wat betekent dat je alles goed moet kunnen begrijpen.

YouTube Video's

Het grootste voordeel van het leren van Spaans met behulp van Youtube video's is natuurlijk dat ze talrijk en gratis zijn.

Het grote aantal YouTube video's gewijd aan het leren van Spaans betekent dat je kunt vinden wat je zoekt, om je te helpen leren in het tempo dat je wilt.

Vaak zijn deze video's gemaakt door native speakers, zodat je veel kunt oppikken over het gebruik van woordenschat, en nog belangrijker, de uitspraak.

Je vindt video's die lessen geven, en andere die zich richten op een specifiek onderdeel van de grammatica of woordenschat. Dit maakt ze uiterst toegankelijk voor alle doelgroepen.

Ze kunnen ook een goede aanvulling zijn op de Spaanse podcasts. Dit komt door de andere benadering van lesgeven en leren die wordt aangeboden, wat betekent dat je studie fris en boeiend blijft, en dus de kans dat je je gaat vervelen vermindert.

Je kunt via Superprof ook Spaans leren Amsterdam of Rotterdam!

>

Het platform dat privé leraren en leerlingen met elkaar verbindt

1ste les gratis

Vond je dit artikel leuk? Laat een beoordeling achter!

5,00 (1 beoordeling(en))
Laden...

Boris

Schrijver, vertaler en journalist, woonachtig in Chili. Houdt van reizen, nieuwe culturen ontdekken en wetenschap. Werkzaam voor Superprof sinds 2017.