Wiskunde, alsmaar wiskunde.

Als je op dit artikel geklikt hebt, ben je waarschijnlijk je aan het voorbereiden voor een wiskunde examen.

Welnu, dan zit je op de goede plek. We zijn hier om je aan te geven hoe je het meeste uit je voorbereidingswerk kan halen, en ook hoe je zo efficiënt mogelijk buitenschools lesmateriaal kunt gebruiken bij het leren.

Wat meespeelt zal zeker zijn dat je je wiskundecijfer wilt verhogen. We hebben hier heel bruikbare tips om op onderzoek uit te gaan op het internet.

Maar eerst herhalen we even hoe je het best kan slagen in het leren van wiskunde.

Een examen wiskunde maken
Als je op zoek bent naar manieren om wiskunde te oefenen, ben je je waarschijnlijk aan het voorbereiden om een examen te maken. In dat geval kan je hieronder verder lezen, er volgen veel tips voor goede oefeningen! (Bron: Unsplash.com)
De beste leraren Wiskunde beschikbaar
Paul
4,9
4,9 (25 reviews)
Paul
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Adam
4,9
4,9 (48 reviews)
Adam
35€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Marvin
5
5 (26 reviews)
Marvin
28€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Ayoub
4,9
4,9 (21 reviews)
Ayoub
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Daniel
4,9
4,9 (18 reviews)
Daniel
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Rong
4,9
4,9 (69 reviews)
Rong
35€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Ton
4,7
4,7 (9 reviews)
Ton
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Sjoerd
5
5 (10 reviews)
Sjoerd
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Paul
4,9
4,9 (25 reviews)
Paul
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Adam
4,9
4,9 (48 reviews)
Adam
35€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Marvin
5
5 (26 reviews)
Marvin
28€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Ayoub
4,9
4,9 (21 reviews)
Ayoub
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Daniel
4,9
4,9 (18 reviews)
Daniel
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Rong
4,9
4,9 (69 reviews)
Rong
35€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Ton
4,7
4,7 (9 reviews)
Ton
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Sjoerd
5
5 (10 reviews)
Sjoerd
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Let's go

Het Recept voor Succes in Wiskunde

Net zoals bij elke discipline zijn er geen geheimen om iets goed te kunnen. Het is meestal een combinatie van hard werk, doorzettingsvermogen en oefenen, veel oefenen. Hieronder volgen nog enkele tips om je leertraject nog beter te maken:

  • In de lessen is het altijd zeer belangrijk om goed op te letten en je aandacht gevestigd te houden op de les. Zeker bij wiskunde is dit van groot belang. Wanneer je iets niet helemaal begrijpt is het belangrijk om dit zo vroeg mogelijk aan te geven. Een kleine vergissing kan zich over tijd namelijk veel groter manifesteren. De docent zal het graag nogmaals voor je uitleggen, je wil ook niet aan je huiswerk beginnen en plots beseffen dat je iets niet snapt...
  • Goed opletten gaat hand in hand met actief meewerken in de les. Door proactief te zijn, vragen te stellen, actief mee te denken over op te lossen vraagstukken, enzovoort, doe je al de helft van het werk om je wiskunde te beheersen. Daarnaast zal je ook een graag geziene deelnemer van de les worden, dit heeft vervolgens een grote invloed op je zelfvertrouwen en wie zich goed voelt leert ook beter!
  • Slechts eenmaal naar de fitnesszaal gaan zal geen merkbaar verschil maken voor je gezondheid en lichaam. Wat wel een verschil maakt is consistentie en regelmatig oefenen. Dit is net hetzelfde bij wiskunde. Plan drie maal per week een wiskunde 'workout' van twintig tot dertig minuten waarbij je huiswerk en oefeningen maakt. Ook al krijg je niet zoveel huiswerk loont het om je hier aan te houden. Geef jezelf ook voldoende rust op de andere dagen, zo train je je hersenen om de informatie langdurig te behouden.
  • Bij het oplossen van vraagstukken in de wiskunde is het maar van al te groot belang om de vraag effectief goed te lezen. In de formulering van de opdracht zit vaak meer informatie verborgen dan je denkt. Dus lees eerst de vraag minstens twee keer, beroordeel ze, schets een vlug actieplan in je hoofd en ga pas daarna aan het werk.
  • Wiskunde draait om het denkproces dat uiteindelijk het resultaat biedt. Om dit denkproces duidelijk te maken noteer je uitvoerig alle stappen die je onderneemt om tot het resultaat te komen. Het is belangrijk om hierbij netjes te werken zodat je denkproces heel erg helder overkomt. Dit zorgt er ook voor dat je later gemakkelijk om dit proces kan terugkomen, maar zorgt er ook voor dat je minder fouten zal maken.
  • Beoordeel je werk en kijk na of het antwoord goed is, het denkproces logisch en of er geen stappen werden overgeslagen. Als alles klaar en duidelijk is, er geen telfouten voorkomen en het resultaat logisch is, dan mag je bijna zeker zijn dat je het goed hebt gedaan.
  • Als iets te moeilijk lijkt, ga die opgave dan niet uit de weg omdat je ze niet snapt! Ga de uitdaging aan, doe onderzoek, of begin er op z'n minst aan en je zal zien hoe ver je raakt. Misschien gaat het wel beter dan verwacht en kom je in het proces verduidelijkende processen tegen die je verder helpen! Mocht je toch vastlopen, neem de oefening dan mee naar je docent en vraag om uitleg. Zo zorg je ervoor dat je de moeilijkste onderdelen van de leerstof toch snel begrijpt.
  • Dit lijkt voor de hand te liggen, maar zorg dat je over goed materiaal beschikt. In een slordig en vuil schrift werken heeft een grotere invloed op je motivatie dan je denkt. Een leuke pen om mee te schrijven, een schitterende geodriehoek of een snelle rekenmachine zijn allemaal handige tools om bij de hand te hebben.

Ten slotte is het ook belangrijk om te beseffen dat wiskunde leren bestaat uit de volgende 2 factoren: theorie en oefenen. Je kan denken dat de theorie het grootste en belangrijkste deel is dat er voor zorgt dat je wiskunde beheerst, maar niets is minder waar. Wiskunde is 30% theorie en 70% oefenen!

Veel oefenen zorgt voor genoeg herhaling van de leerstof, en herhaling zorgt ervoor dat je zaken gemakkelijker onthoudt. Uiteindelijk gaan de wiskundige processen zich dan in je hoofd vestigen en hoef je niet meer zo actief na te denken bij het oplossen van wiskundige problemen.

Om te kunnen oefenen heb je natuurlijk oefenmateriaal nodig. Je hebt geluk, want hieronder bieden we ontzettend veel goede bronnen en hulpmiddelen om je wiskunde regelmatig te kunnen beoefenen!

Bijles Wiskunde den Haag, boek vandaag nog een eerste les via Superprof.

Wiskunde studeren
Wiskunde oefenen doe je met concentratie, goed materiaal, motivatie en netjes te werken! (Bron: Unsplash.com)

Belangrijke Suggesties voor het Herzien van je Wiskunde Kennis

We kunnen voor alle leerlingen en studenten vier aanbevelingen doen. Ze zijn van toepassing op iedereen, ongeacht de leeftijd, studieniveau of leeromgeving.

Zorg dat je de Basisbegrippen Goed Kent

Als je ver wilt komen met wiskunde is het heel belangrijk om een goede greep te hebben op wat we "gereedschapsdoos vaardigheden" noemen.

Dit zijn de wiskundige vaardigheden die fundamenteel zijn voor het functioneren bij alle facetten van de wiskunde. Daarbij horen optellen, aftrekken, vermenigvuldigen, delen, plaatswaarde, ontbinden in factoren, schatting, afronding, grafieken en werken met breuken.

Een sterk fundament is nodig om wiskunde aan te kunnen. Hoe meer je op je gemak bent met basis concepten, hoe sneller je vooruitgang verderop zal zijn.

Basis concepten betekenen echter niet alleen maar gemakkelijke wiskunde. Als je de tafels van vermenigvuldiging gaat leren zodat je gemiddelden kunt gaan oefenen heeft niet zoveel zin omdat de studieniveaus zoveel verschillen. Denk dus goed na over waar je je energie aan spendeert.

Er zijn heel veel werkbladen en oefeningen online beschikbaar die je kunt printen, maar het is handig om je oefenmateriaal te kiezen die afgestemd is op een bepaalde leermethode. Wiskunde b uitleg te nemen via Superprof.

Maak Goed Gebruik van Wiskunde Hulpbronnen

Leraren moedigen je aan om de lessen nog eens over te kijken of vooruit te kijken naar een nieuw onderwerp, maar het lijkt bijna alsof ze je extra werk geven zodat je maar bezig blijft. Dat is echter niet zo. Het wiskunde huiswerk is om hele goede redenen zo afgestemd dat je ermee vooruitgang kunt boeken.

Het zou fijn zijn te denken dat iedere student de wiskundeonderwerpen succesvol kan afwerken met behulp van de lessen op school en de hulpbronnen die zijn of haar leraar aanreikt. Helaas is dat niet het geval. Iedere student werkt op een ander tempo en vindt bepaalde gedeelten van wiskunde veel moeilijker te begrijpen dan andere.

Bovendien reageert iedereen anders op verschillende onderwijsmethoden; sommigen hebben veel baat bij zelfstudie terwijl anderen sneller vooruitkomen als ze in een groep werken.

Dus of je nu een wiskundeknobbel hebt of altijd het gevoel dat je een stap achter de anderen aankomt, het werk wat je verricht buiten schooltijd kan heel veel uitmaken in je cijfers. En het internet is je beste vriend!

Dat komt omdat een cursus wiskunde niet alleen maar te maken heeft met een bijzondere gave voor het werken met getallen. Het heeft net zoveel te maken met het gebruik van logisch denken om tot de juiste conclusie te komen.

Bedenk terwijl je leert en vooral als je problemen gaat onderkennen, dat wiskunde en logica hand in hand gaan. Met andere woorden: besef dat het onderwerp dat je moeilijk vindt om te begrijpen op een logische manier uitgelegd kan worden. Je moet alleen aan het werk gaan en een huiswerk methode vinden die voor jou werkt.

We hebben daarom hier de crème de la crème van wiskunde oefeningen bij elkaar gezocht. Hiermee kun je leren hoe je de opgaven kunt aanpakken die op het examen zullen voorkomen.

Wiskunde a uitleg, te nemen via Superprof.

Succes Hangt Af van Kleinigheden  – wees daarom Nauwgezet!

Houd in de eerste plaats in gedachten dat het leren van wiskunde kneepjes tijd kost. Als je op een effectieve manier wilt leren betekent het dat je gedisciplineerd moet zijn en elk onderwerp volledig moet uitwerken.

Maak bijvoorbeeld een gedetailleerde planning en hou jezelf eraan. Besef ook dat het volgen van klassikale wiskunde lessen of één-op-één lessen met een leraar niet voldoende is. Je moet ook zelf huiswerk maken om nog eens te werken aan wat je in de klas hebt geleerd. Dit zal je kennis versterken. Je kunt je concentreren op gedeelten die je wat moeilijker vindt, en het zal je het vertrouwen geven dat je soortelijke opgaven zonder vrees tegemoet kunt zien.

En als je fouten maakt is het niet erg. Elke fout is een gelegenheid om te leren zodat je niet in de war raakt tijdens het proefwerk of examen.

Als je geregeld leert zal de nieuw verworven kennis in je geheugen een plaats krijgen. Daardoor zul je gemakkelijker deze informatie kunnen herinneren.

Al lijkt huiswerk een lastige klus en zijn andere dingen misschien veel plezieriger om te doen, bedenk dat hoewel je niet vaak zo hard hebt hoeven werken er toch ook maar weinig gelegenheiden zijn die zich voordoen die zoveel betekenis hebben.

Er zal na het examen genoeg tijd zijn om je te ontspannen en met je vrienden door te brengen. Het mooie is dat je tegen die tijd alles hebt gedaan wat je kon. Daardoor kun je plezier gaan hebben terwijl je beseft dat je niet meer had kunnen doen.

Nauwkeurig werken
Het belang van nauwkeurig werken mag niet onderschat worden! Het gros van fouten bij het oplossen van wiskundige vraagstukken komt voort uit slordigheid in het werkproces. (Bron: Unsplash.com)

Gebruik Oudere Examens om te Oefenen

Examenvoorbeelden uit vorige jaren zijn een zeer waardevolle bron om mee te oefenen. Je kunt er ook de hoofdonderwerpen mee vaststellen zodat je weet wat je moet verwachten als je op het examen het boekje opendoet.

Als je vragen die je fout hebt wilt overdoen zijn er veel wiskunde leraren die online uitwerkingen plaatsen. Je kunt hun uitwerking volgen in plaats van meteen naar de antwoorden te kijken.

Wiskunde leren online begin vandaag nog!

Tip: Let vooral op de examens van de laatste jaren. Het lesplan verandert voortdurend en je moet ervoor zorgen dat je met up-to-date materiaal werkt.

Zoek uit hoe Wiskunde Onderwerpen met elkaar Verband Houden

Als je leert hoe je verbanden kunt leggen tussen de concepten die je aan het leren bent zul je het grotere plaatje van de wiskunde kunnen zien. Het kan je helpen om mogelijk een ander aanpak van een wiskunde probleem te gebruiken.

Het maken van deze verbanden als je wiskunde leert zal niet alleen helpen wat je begrip betreft, maar het zal een stevig fundament leggen voor het voortzetten van je toekomstige wiskunde studie.

De beste leraren Wiskunde beschikbaar
Paul
4,9
4,9 (25 reviews)
Paul
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Adam
4,9
4,9 (48 reviews)
Adam
35€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Marvin
5
5 (26 reviews)
Marvin
28€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Ayoub
4,9
4,9 (21 reviews)
Ayoub
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Daniel
4,9
4,9 (18 reviews)
Daniel
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Rong
4,9
4,9 (69 reviews)
Rong
35€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Ton
4,7
4,7 (9 reviews)
Ton
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Sjoerd
5
5 (10 reviews)
Sjoerd
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Paul
4,9
4,9 (25 reviews)
Paul
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Adam
4,9
4,9 (48 reviews)
Adam
35€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Marvin
5
5 (26 reviews)
Marvin
28€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Ayoub
4,9
4,9 (21 reviews)
Ayoub
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Daniel
4,9
4,9 (18 reviews)
Daniel
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Rong
4,9
4,9 (69 reviews)
Rong
35€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Ton
4,7
4,7 (9 reviews)
Ton
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Sjoerd
5
5 (10 reviews)
Sjoerd
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Let's go

Wiskunde Oefeningen

Je zit in het laatste jaar HAVO of VWO en bent je aan het voorbereiden om het examen te doen. Voor veel leerlingen is het wiskunde examen degene die hun het meeste zorg baart. Maar je hoeft niet in paniek te raken. Net als in de wiskunde heeft elk probleem een oplossing.

Je wiskunde onderwerpen zijn vergelijkingen, getalswaardes, grafieken. Daaronder vind je ongelijkheden, lineaire vergelijkingen, theorema's, exponenten, wortels, redeneren, verhoudingen, meetkunde, vectoren, waarschijnlijkheid en wiskundig probleemoplossen.

Waardoor zijn deze onderwerpen nachtmerries geworden voor leerlingen? Het heeft alles te maken met de wijze waarop je leert.

Als de lesmethode van je leraar niet past bij je denkwijze denk dan niet dat je minder capabel bent!

Als het gaat om wiskunde begrijpen is een laag zelfbeeld heel schadelijk. Je moet leerstrategieën vinden die aansluiten bij jouw wijze van leren. Dat kan bijvoorbeeld door online hulpbronnen aan te boren.

Kijk eens online naar wat de volgende sites je bieden:

Cito.nl biedt allerlei oefeningen om goed beslagen ten ijs te komen bij de wiskunde opgaven van de CITO-toets.

Wiskunde Trainer biedt naast algemene wiskunde uitleg ook oefeningen, antwoorden en examens. Het is afgestemd op de leermethode Getal en Ruimte.

Wiskunde Lokaal heeft een schat aan materiaal voor online gebruik op iPad, tablet, laptop, pc, Mac, smartphone, smartboard en digibord. Docenten en leerlingen wiskunde kunnen oefenen en directe feedback krijgen. De behandelde wiskunde onderwerpen passen bij basisschool groep 6,7,8 en middelbare school van VMBO1 tm VWO6, zowel wiskunde A als B.

Werken met een rekenmachine
Een examen wiskunde is voor veel studenten een grote zorg en de reden voor slapeloze nachten. Door je goed voor te bereiden kan je de nervositeit echter helemaal wegwerken. (Bron; Unsplash.com)

Wiskunde Uitwerkingen

Wiskunde-examens is een uitstekende site om examens uit vorige jaren door te werken. Alle antwoorden en omzettingstabellen zijn aanwezig van VMBO-BB tot en met VWO-C. Voor sommige vakken gaat de verzameling zelfs terug tot 1999.

Let op: Je moet hiervoor Adobe Reader 8 op je pc of laptop hebben, anders zie je bij je keuzes alleen witte vlakken. Dit komt omdat er gebruik wordt gemaakt van embedded pdf-bestanden. Op Apple Mac computers dien je ook de Safari browser te gebruiken.

Wiskunde.net biedt je de gelegenheid om stof uit de verschillende Getal en Ruimte boeken te zien inclusief uitwerkingen. Voor sommige jaargangen zijn ook video's te bekijken op het YouTube kanaal.

Wiskunjeleren heeft (alleen voor HAVO studenten) alle materiaal om goed voorbereid op het examen te verschijnen. De uitleg is in de vorm van video's. Er is veel meer voorhanden dan alleen maar examenvragen. Er wordt ook aandacht besteed aan je zelfvertrouwen en hoe je rustig kunt blijven tijdens het examen.

Wiskunde Examens

Op de Examenblad website zijn rekenen en wiskunde examens voorhanden uit de jaren 2002 tot 2018 van VMBO-BB tot en met VWO. De VWO Wiskunde-C examens zijn alleen voorhanden voor de jaren 2017 en 2018, en Wiskunde-D is er alleen voor 2018. Niet alleen de normale examens, ook de bezem examens zijn voorhanden, met tevens de uitwerkingen van elke vraag.

Alleexamens.nl heeft een overzichtelijke verzameling van alle examenvakken op verschillende schoolniveaus van de laatste 18 jaar. Je hoeft er geen speciale online readers voor te laden. Alles is beschikbaar als pdf-bestanden die je kunt downloaden en openen.

Zorg dat je zoveel mogelijk voordeel boekt uit deze soms hulpbronnen. Maak elke vraag – zelfs de keuzevragen (die vaak moeilijker zijn). Als je een fout maakt, probeer het dan opnieuw. Kijk waar je in de fout bent gegaan en leer hoe je kunt voorkomen dat je de volgende keer struikelt.

En verlies tenslotte niet uit het oog dat wiskunde een vak is dat op logica is gebaseerd. Het is fascinerend en interessant, maar van nature is er een risico dat het saai wordt als er onderweg problemen opduiken. Op een goede wijze leren gebeurt als de leerling geïnteresseerd is in de stof. Zorg daarom dat je het interessant houdt en bovenal: geniet ervan!

Maak het leven gemakkelijker voor jezelf door wiskunde gemakkelijker te maken...

Als je liever een online leraar vindt, lees dan deze blog.

>

Het platform dat privé leraren en leerlingen met elkaar verbindt

1ste les gratis

Vond je dit artikel leuk? Laat een beoordeling achter!

4,00 (4 beoordeling(en))
Laden...

Klaas

Techneut met een onderwijsachtergrond. Graag en vaak op zoek naar manieren om zowel jongeren als ouderen in staat te stellen om beter te leren. Vertaler voor Superprof sinds het begin!