Iemand heeft ooit gezegd: "Boksen is als ballet waarbij er geen muziek of choreografie is en waar de dansers elkaar met slagen treffen. “

Het is niet moeilijk om een goede boksfilm te vinden. Van Charlie Chaplins komische films tot de drama en het ware verhaal van de bokser Rubin Carter, en natuurlijk al de Hollywood verfilmingen van Muhammad Ali. Deze vechtsport schijnt zich goed thuis te voelen op het scherm.

Boksen en vechtsporten hebben al een halve eeuw zoveel aandacht getrokken dat er een filmgenre naar genoemd is: de boksfilm. We hebben allemaal onze geliefde soort films: actiefilm, oorlogsfilm, tekenfilm, sciencefiction film, horrorfilm, kassucces, biografische film ...

Nooit vergeten we de grote films die de bioscoop hebben gepasseerd zoals die van Alfred Hitchkock, Woody Allen, Martin Scorses, Clint Eastwood, Tarantino, Polanski, Ford Coppola, de gebroeders Coen, D. Fincher, D. Lynch, en die van Ken Loach. Voor de filmliefhebber is de lijst van grote films heel lang.

Een filmfanaat of een aankomende bokser kan ook vanwege het leeraspect naar films kijken die de levens van bokskampioenen aangeven alvorens zelf de bokshandschoenen aan te doen.

Lees over de voordelen van het boksen

Hieronder vind je onze top 10 lijst van de grootste boksfilms die beroemd zijn geworden.

1. The Champion

Deze Amerikaanse stomme film is in 1915 door Charlie Chaplin (1889-1977) geregisseerd. Het laat de eigenzinnige nieuwkomer zien die kampioen wordt en een fraai stuk boksen laat zien.

We kennen allemaal Charlie Chaplin, de legendarische figuur. Hij was een van de hoofdspelers in de geschiedenis van de film in de twintigste eeuw en heeft in meer dan 80 films gedurende een carrière van 70 jaar deelgenomen.

In The Champion zien we dat Challenger, een zwerver, bokshandschoenen aandoet om de rol van gevechtspartner (training partner die voor een klein bedrag een kampioen wil helpen om zich voor te bereiden voor een wedstrijd) op zich te nemen tegen bokser Bob Uppercut.

Maar als Challenger ziet dat Bob Uppercut al zijn tegenstanders verslaat begint hij zijn moedig besluit te betreuren.

Als het tijd wordt voor Challenger om de strijd aan te gaan zien we hem stiekem een hoefijzer in zijn handschoen stoppen. De zwerver wordt dan een bokser en gaat in een laatste gevecht de uitdaging aan.

Deze film beschrijft niet een boksgeschiedenis maar is wel erg vermakelijk!

2. Rocky

Rocky is een film die zowel legendarisch als beroemd is geworden. Het is een serie films die zijn geschreven en geregisseerd door de Amerikaanse acteur Sylvester Stallone.

Rocky Balboa aan het boksen
Rocky Balboa bindt de strijd aan in zijn beroemde film | bron: alatele fr op Flickr

In totaal zijn er sinds 1976 acht films gemaakt. Ze gaan de stappen na van een denkbeeldige Italiaanse-Amerikaanse bokser Rocky Balboa die uit de arme en overbevolkte buurten van Philadelphia het tot wereldkampioen boksen maakt.

Rocky Balboa is de beroemdste bokser in de filmwereld. Hij heeft het klaargespeeld om zowel een legende als een held te worden voor zowel filmliefhebbers als boks fans.

De films spelen vanaf de Reagan jaren (1980-1988) tot op heden. De filmserie is een eerbetoon aan de echte bokser Chuck Wepner (die bijna Muhammad Ali verslagen heeft) terwijl het gelijktijdig de Amerikaanse droom weergeeft.

3. Raging Bull

Deze biografische film (biopic) wordt gerekend tot een van de beste films die ooit zijn gemaakt. Het volgt de levensloop van Jake LaMotta (1922-2017) en werd in 1980 uitgebracht.

Raging Bull is een knokfilm en zeker geen romantische komedie. Tenminste, wij denken er zo over.

Verkozen in 1990 tot de beste film van het decennium en genomineerd voor acht Academy awards is dit meesterstuk over de opkomst van de “Bronx Bull” gedirigeerd door Martin Scorcese en heeft als hoofdrolspelers Robert De Niro en Jake LaMotta.

De adembenemende film toont J. LaMotta die van lage afkomst is en twintig jaar lang door zijn overwinningen in bokswedstrijden stijgt tot grote bekendheid. Dit is vooral het geval door zijn wedstrijden tegen Sugar Ray Robinson en Marcel Cerdan. Hij was van 1949 tot 1951 wereldkampioen middengewicht. Daarna vond de neergang plaats, de onafwendbare val van de kampioen.

Er wordt door sommigen gewezen op het feit dat Scorcese meer aandacht had voor het privéleven van de bokser dan voor zijn legendarische gevechten. Desondanks stelt bijna iedere filmcriticus dat het juist het belangrijkste referentiekader is van de genre van de boksfilm.

Lees over 10 beroemde Britse boksers

4. When We Were Kings

Liefhebbers van de “Edele Kunst” zeggen dat deze film die de kracht van echte tegenstanders toont een van de beste films is.

Deze documentaire, in 1996 uitgegeven, gaat de mythische finale na tussen Muhammad Ali en George Foreman in Kinshasa in de Democratische Republiek van Congo (het voormalige Zaïre), op 30 oktober, 1974. Dit gevecht werd “The Rumble in the Jungle” genoemd en het was Muhammad Ali – Cassius Clay – die George Foreman in de achtste ronde door knock-out op de mat legde.

Poster van bokswedstrijd tussen Muhammad Ali en George Foreman
Poster van de wedstrijd in Kinshasa | bron: Wikimedia Commons

De film gaat naast de mythische finale in van het wereldkampioenschap in op de tactieken van Muhammed Ali. De bokser voert een 'rope-a-dope' uit door tegen de touwen te leunen. Dit bewerkt dat veel van de energie van de klappen geabsorbeerd wordt door de veerkracht van de touwen in plaats van het lichaam van de bokser.

De bokser blijft hierbij op zijn hoede en blijft verdacht op de inkomende klappen terwijl hij naar gelegenheden zoekt om de tegenstander te raken. Het offensief van deze tegenstander kan ervoor zorgen dat ze gemakkelijker geraakt kunnen worden.

De film beschrijft ook de sfeer waarin het kampioenschap is georganiseerd, inclusief het dictatorschap van Mobutu, en ontving in 1997 bij de Academy Awards de Oscar voor de beste filmdocumentaire van dat jaar.

Lees beroemde uitspraken van topboksers

5. The Hurricane

De biografische film Hurrican Carter is in 1999 geregisseerd. Het beschrijft het moeilijke leven van de bokser Rubin Carter (1937-2014). Terwijl hij zich bekend maakt aan het publiek leert de middengewicht bokser van de ondergang van de wereld en hij daalt neer in de hel (zogenaamd).

Toen het werd uitgebracht werd de film goed ontvangen. The Hurricane als mens is bomvol drama evenals dat het in bokssport het geval is. In 1963 werd hij in de top 10 gerangschikt en hij ging voort om het onmogelijke te bereiken: hij werd zelfs kandidaat voor de wereldtitel.

Zijn populariteit bleef stijgen totdat hij in 1967 en tevens in 1976 van een drievoudige moord in 1966 werd beschuldigd.

6. Girlfight

Deze film werd door Karyn Kusama in 2000 geregisseerd en kreeg goede recensies. Het plaatst vrouwen boksen in het voetlicht door een jonge vrouw te beschrijven die een pijnlijk verleden heeft en die uit een sociaal achtergesteld milieu komt.

De vrouw, Diana Guzman is afkomstig uit Brooklyn en heeft een suïcidale moeder en een gewelddadige vader die alcoholist is. Ze is al van verschillende scholen weggestuurd, maar vindt in boksklassen een veilige haven om weg te komen van de wisselvalligheden van het leven.

Ze richt haar woede op de boksbal en vindt levenslust door zich te identificeren met sociale groepen buiten haar eigen sociale wereld.

7. Ali

Onder all filmen van de 'edele kunst' is Ali degene die je beslist moet zien. Het is in 2001 uitgebracht en gaat over het verhaal en het leven van de meest beroemde bokser. De film speelt tussen zijn bekroning in 1964 tot wereldkampioen na zijn eerste gevecht tegen Sonny Liston en zijn gevecht tegen George Foreman in 1974 in Kinshasa.

Actiefoto van Muhammad Ali in gevecht met Brian London op 6 augustus 1966
De film Ali beschrijrft het kleurrijk en sociaal bewust leven van Muhammad Ali.| bron: Wikimedia Commons

De film geeft ook het activisme aan van de ongeslagen kampioen die zijn naam verandert van Cassius Clay in Muhammad Ali na moslim te zijn geworden. Hij had ook een hechte band met de militante activist voor de mensenrechten, Malcom X.

Will Smith speelt de rol van Ali en geeft een van de beste drama's weer die over het boksen en over Muhammad Ali zijn gemaakt.

Lees hier over de geschiedenis van het boksen

8. Million Dollar Baby

Een van de meest ontroerende boksfilms. Hilary Swank werd schandalig onderbetaald voor deze film die in 2005 voor haar een Oscar won.

Het is onmogelijk om boksfilms te bestuderen of te beschrijven zonder deze Clint Eastwood meesterwerk erbij te betrekken. Als je van boksen houdt moet je beslist deze film uit 2004 zien.

Het verhaal gaat als volgt:

  • Voormalige bokscoach Frankie (Clint Eastwood) runt een kleine boksschool samen met zijn partner “Scrap” (Morgan Freeman), die ook een voormalige boxer is.
  • Een jonge vrouw – Margaret “Maggie” Fitzgerald – verstoort het evenwicht van de boksschool en dwingt Frankie in een fraai actie – om ondanks zijn aanvankelijke terughoudendheid haar bokscoach te worden.
  • Maggie (Hilary Swank) wordt beroemd door tegenstanders tegen het advies van Frankie steeds in de eerste ronde knock-out te slaan. Frankie geeft aan te willen stoppen omdat hij vindt dat het zo niet kan.
  • Hij regelt een laatste gevecht voor de wereldtitel: een gevecht tegen Billie (gespeeld door de bokser Lucia Rijker) neemt een dramatische wending. Het is een aangrijpende film over een bokser met een tragisch eind en is wellicht een van de mooiste boksfilms van de laatste twintig jaar.

9. Cinderella Man

Deze film die in 2005 werd uitgebracht werd geregisseerd door Ron Howard. Het geeft het verhaal weer van Amerikaan James J. Braddock (1905-1974) die van 1935 tot 1937 wereldkampioen zwaargewicht was.

In het begin van de dertiger jaren probeerde hij terwijl de Verenigde Staten leden onder de Grote Depressie zich er financieel uit te redden door samen met zijn vrouw oninteressante bijbaantjes uit te voeren.

bokser voert een rechtse slag uit
Boksen leent zich goed om er een film van te maken. | bron: Harut Movsisyan op Pixabay

Hij wordt evenwel uitgedaagd om met nummer 2 van de wereld een gevecht aan te gaan. De wedstrijd eindigt met een schitterende overwinning in de derde ronde. Daarna wordt hij beschouwd als de favoriete uitdager van de wereldkampioen, Max Baer. Het wordt voor zijn carrière een beslissende wedstrijd ...

10. Victor Young Perez

Deze prachtige Franse film uit 2013 beschrijft het leven van Victor Younki (1911-1945), de jongste bokser ooit die in 1931 en 1932 tweemaal tot Franse kampioen is uitgeroepen. In hetzelfde jaar werd hij wereldkampioen vlieggewicht.

Afkomstig uit Tunesië (destijds nog steeds een Franse kolonie) en van Joodse afkomst verhuist hij in het begin van de dertiger jaren naar Parijs. Overal in Europa is het politieke, economische en sociale klimaat aan het verslechteren. Het duurt niet lang of ook Victor Younki gaat de consequenties van het anti-semitisme en de opkomst van het fascisme ondervinden.

Hoewel Hitler sinds 1933 de macht in nazi Duitsland in handen heeft stemt V. Younki erin toe om vlak na de kristalnacht in 1938 in Berlijn een wedstrijd te houden.

Aangezien het aantal Joodse overvallen steeds toeneemt denkt hij erover na om Frankrijk in het begin van 1940 te verlaten. Helaas krijgt hij de kans niet ...

Hij wordt in Parijs door de Franse Gestapo gearresteerd vanwege verkettering en wordt op 21 september 1943 naar het vernietigingskamp in Auschwitz gestuurd. Zijn bijnaam is daar 'de kampioen'. Hij moet in het kamp boksen. De SS zijn daarbij scheidsrechter, en de winnaar krijgt een extra portie eten terwijl de verliezer wordt geëxecuteerd.

Na al zijn wedstrijden te hebben gewonnen sterft hij in januari 1945 na geschoten te zijn door een SS'er die hij eerder in de boksring had verslagen.

De rol van Victor Younki - ook bekend als Victor Young Perez - wordt gespeeld door Brahim Asloum. De film geeft nauwkeurig de teisteringen weer van nazi barbaarsheid en de oorlog.

Lees over meer onderwerpen in de bokswereld

Heb je een leraar Boksen nodig?

Vond je dit artikel leuk?

5,00/5 - 1 vote(s)
Laden...

Klaas

Techneut met een onderwijsachtergrond. Graag en vaak op zoek naar manieren om zowel jongeren als ouderen in staat te stellen om beter te leren. Vertaler voor Superprof sinds het begin!